Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Hokejā nāk deviņdesmitie gadi...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Hokejā nāk deviņdesmitie gadi...
Deviņdesmitajos gados dzimušo pārstāvis Roberts Bukarts guva vārtus jau savā pirmajā spēlē Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātā - pret pašreizējiem titula īpašniekiem čehiem....

Nē, nē, runa nav par deviņdesmito gadu atgriešanos sportā un šajā gadījumā konkrēti hokejā. Runa ir par 90. gados dzimušo spēlētāju ienākšanu valstu izlasēs. Vieni 20 gadu vecumā (vai pat jaunāki būdami!) jau ir izlašu līderi un pasaules līmeņa uzlēcošās hokeja zvaigznes, citi vēl tikai ienāk lielajā hokejā, taču pasaules čempionātā Bratislavā un Košicē 1990. gadā vai vēlāk dzimušu spēlētāju jau ir diezgan daudz un tie ir gandrīz visās komandās. Protams - dažādās lomās.

Pasaules 75. čempionātā hokejā tikai četrās izlasēs no 16 nav neviena 1990. gadā vai vēlāk dzimuša spēlētāja - tās ir Čehijas, Slovakijas, Vācijas un Austrijas izlases. Šajās komandās ir vairāki 1989. un 1988. gadā dzimuši spēlētāji, tā ka nevajadzētu uzreiz teikt, ka šīm izlasēm drīz nebūs pienācīgas maiņas, taču - no otras puses - nevar arī nemanīt, ka čehiem un īpaši slovakiem hokeja talantu pēdējā laikā ir kļuvis mazāk nekā bija kādreiz.
Starp trim rezultatīvākajiem turnīra spēlētājiem (pēc 3. maija spēlēm) ir divi Kanādas izlases jaunie spēlētāji, turklāt pirmais šajā sarakstā ir tikai 18 gadus vecais Džefs Skinners (3+2; Džonam Tavaresam ir 2+3 un Iļjam Kovaļčukam - 0+5). Karolīnas "Hurricanes" uzbrucējs, kuram 16. maijā paliks 19 gadu, jau kļuvis par jaunāko spēlētāju ne tikai NHL "All Star" maču vēsturē, bet gan vispār Ziemeļamerikas "All Star" spēļu vēsturē, viņš aizvadītajā NHL sezonā jau sakrāja 63 punktus (31+32) un viņš savu talantu turpina apliecināt arī uz pasaules čempionāta ledus. 20 gadus vecais Tavaress no Ņujorkas "Islanders" jau ir labāk iznāms, viņš bija 2009. gada pasaules junioru čempionāta MVP, šis poļu un portugāļu vecvecāku mazdēls divās NHL sezonās jau ir sakrājis katrā vairāk par 50 punktiem (attiecīgi 29+38 šogad un 24+30 pērn). Tavaresa vienaudzis Mets Dušenē jau pērn pasaules čempionātā guva 4 vārtus un izdarīja 3 piespēles un bija sekmīgs arī divās NHL sezonās (27+40 un 24+31) Kolorādo "Avalanche" rindās. 19 gadi ir Evanderam Keinam (tēvs - bijušais amatieru bokseris un hokejists - dēlam devis vārdu par godu dūru cīņu meistaram Evanderam Holifīldam) no Atlantas "Thrashers" un arī viņš jau ir diezgan labi zināms - 2009. gada pasaules junioru čempions, aizvadītajā sezonā NHL - 19+24. Džordanam Eberlem pasaules čempionāta pēdējā dienā - 15. maijā - paliks 21 gads. Divkārtējais pasaules junioru čempions un 2010. gada turnīra MVP savā pirmajā pilnajā sezonā NHL Edmontonas "Oilers" rindās sakrāja 43 punktus (18+25). Mazāk zināms par iepriekš minētajiem ir Alekss Pjetrandželo no Sentluisas "Blues", taču šis 193 cm garais aizsargs arī ir 2009. gada pasaules junioru čempions, savā pirmajā NHL sezonā viņa rēķinā 11+32 un tieši viņš pasaules čempionātā guva Kanādas labā uzvaras vārtus papildlaikā mačā pret Šveici. Varat nešaubīties, ka kanādiešiem ir vēl vairāki talantīgi 90. gados dzimuši spēlētāji, kuri tuvākajā laikā var papildināt izlasi un līdz 2014. gada olimpiskajām spēlēm Sočos tikt izlases pamatsastāvā.

ASV izlases rindās ir trīs 2010. gada pasaules junioru čempioni - Kems Foulers no Anaheimas "Ducks", Kriss Kreiders no Bostonas koledžas un Dereks Stepans no Ņujorkas "Rangers". Kanādā dzimušais Foulers (ir arī Kanādas pilsonība) ir aizsargs un 10+30 pirmajā NHL sezonā viņam ir augsts rādītājs. Kreiders, iespējams, nākamsezon spēlēs jau "Rangers" rindās, bet Stepans ir kļuvis par pirmo spēlētāju "Rangers" vēsturē un tikai ceturto NHL vēsturē, kas debijas mačā NHL guva trīs vārtus - mačā pret Bufalo "Sabres", kura vārtus sargāja pats Raijens Millers. Stepans pērn bija ASV junioru izlases kapteinis pasaules čempionātā un turnīra rezultatīvākais spēlētājs (4+10), bet savā pirmajā NHL sezonā sakrāja 21+24. Teicami.

Zviedrijas izlasē jau izceļas Magnuss Pājervi (spēlēja pasaules čempionātā jau pērn, kur ieguva "bronzu", bet pirmajā NHL sezonā "Oilers" rindās 15+19), aizsargs Olivers Ekmans Larsons no Fīniksas "Coyotes" arī pērn ieguva pasaules čempionāta "bronzu", bet NHL aizvadītajā sezonā viņam bija 1+10. Savulaik pazīstamā zviedru hokejista Jana Eriksona dēls Tims piedzima Ņujorkā, kur tolaik spēlēja viņa tēvs, un tagad arī pats grasās kļūt par vienu no zviedru izlases līderiem. 20 gadus vecais aizsargs "Skelleftea" rindās Elitserien čempionātā sakrāja 5+19. Bez šiem trim hokejistiem Zviedrijas izlasē vēl bija pieteikti 2010. gada Elitserien labākais debitants uzbrucējs Matiss Tedenbijs, kurš šosezon jau spēlēja Ņūdžersijas "Devils" (8+14), centra uzbrucējs Markuss Krugers no Čikāgas "Black Hawks" (aizvadīto sezonu vēl gan spēlēja "Djurgardens" rindās - 6+29) un "Brynas" uzbrucējs Jakobs Silfverbergs (18+16).

Somijas izlases jaunā talanta, 19 gadus vecā Mikaela Granlunda spēku Latvijas izlase jau paspēja izjust uz savas ādas. Pagājušajā sezonā HIFK sastāvā Granlundas SM-liiga čempionātā bija 8+28 (pērn 13+27) un reti kurš šaubās, ka jauno sezonu viņš sāks NHL - Minesotas "Wild" rindās. Somiem pie izlases durvīm skaļi klauvē vēl 3-4 šīs paaudzes hokejisti.

Krievijas izlasē ir 20 gadus vecais aizsargs Dmitrijs Kuļikovs no Bufalo "Sabres" (6+20), kurš savulaik tika atzīts par QMJHL labāko aizsargu, un 19 gadus vecais Novosibirskas "Sibirj" uzbrucējs Vladimirs Tarasenko. 2011. gada pasaules junioru čempions un viens no turnīra labākajiem spēlētājiem (4+7) diezin vai ilgi paliks KHL... Tikai traumas dēļ Krievijas izlasē nav 18 gadus vecā Jevgeņija Kuzņecova no Čeļabinskas "Traktor", kurš arī ir 2011. gada pasaules junioru čempions (arī 4+7) un kurš jau guvis vārtus arī nacionālās izlases rindās. Kopā ar izlasi Slovakijā ir un turnīra otrajai kārtai, iespējams, tiks pieteikts (kaut gan tagad - pēc "Capitals" izstāšanās no Stenlija kausa izcīņas - vairs diezin vai) Atlantas "Thrashers" centra uzbrucējs (6+14), 19 gadus vecais Kazaņas hokeja audzēknis Aleksandrs Burmistrovs. Vēl vairāki 90. gados dzimuši spēlētāji tuvākajā laikā varētu tikt izlasē vai starp tās kandidātiem.

Šveices izlasē spēlē Sardīnijas salā Itālijā dzimušais aizsargs Luka Sbisa no Anaheimas "Ducks", kurš spēlēja jau pērn Vankūveras olimpiskajās spēlēs un kurš ir ceturtais jaunākais vārtu guvējs NHL vēsturē (18 gadi un 35 dienas). Šveiciešu rindās noteikti būtu bijis 18 gadus vecais "El Nino" jeb uzbrucējs Nino Nīderreiters, kurš Portlendas "Winterhawks" sastāvā spēlē WHL finālā (play off turnīrā ir otrais rezultatīvākais - 8+13, regulārajā turnīrā - 41+29).

Baltkrievijas izlasē ir 21 gadu vecais uzbrucējs no Minskas "Dinamo" Sergejs Drozds (spēlēja pasaules čempionātā jau pērn), dāņiem ir aizsargs Jespers Jensens no zviedru kluba "Rogle", kurš savulaik 16 gadu vecumā jau spēlēja U20 izlasē (šā gada U20 pasaules čempionāta labākais aizsargs 1. divīzijā savā grupā). Divi "deviņdesmitie" ir Francijai - Francijas čempioni no Grenoblas komandas, aizsargs Maksims Moisans un uzbrucējs Nikolā Arosamena. Norvēģijas izlasē ir 190 cm garais uzbrucējs no Lillehammeres kluba (17+27; pērn bija zviedru "Leksand") Andreass Martinsens, bet Slovēnijas izlasē spēlē 190 cm garais aizsargs Blažs Gregorcs no zviedru "Sodertalje".

Divi 90. gados dzimuši spēlētāji ir arī Latvijas izlasē - uzbrucēji Roberts Bukarts (1990) un Ronalds Ķēniņš (1991). Bukarts jau ir apliecinājis sevi Rīgas "Dinamo" rindās KHL un guva vārtus savā pirmajā spēlē pasaules čempionātā (pret Čehiju), savukārt Ķēniņš ir šā gada Šveices junioru čempions un junioru izslēgšanas turnīra labākais vārtu guvējs (7). Cerams, ka jau tuvākajā laikā hokeja pasaule uzzinās vēl vairāk par 1994. gadā dzimušo Zemgusu Girgensonu, par Aināru Podziņu (vēl pēc vienas sezonas Rīgas "Dinamo" rindās drīkstēs spēlēt Latvijas izlasē), Kristiānu Pelšu, Mārtiņu Jakovļevu, Raimondu Vilkoitu, Kristeru Gudļevski un citiem talantīgiem jaunajiem Latvijas hokejistiem. Deviņdesmitie gadi nāk arī Latvijas izlasē. Laipni lūdzam izcīnīt vietu sastāvā!

     [+] [-]

, 2011-05-04 13:17, pirms 13 gadiem
mani parsteidz Kenina ieklusana izlase. jau no pirmas dienas ar otro izlasi bija 4 mainja, likas, ka tulit, tulit bus pirmais ko atskaitis, visu laiku turejas pie kraujas malas, bet redz... kautka tomer ir izdevies palikt sastava.
tik mani mac bazas par vina perspektivam nakotne. lai ari pectam tiktu aicinats uz izlasi, ir jaspele nopietna limeni. junioros vieta vinam nakamgad vairs nebus. pie lielajam lauvam cirihe ari protams ne(nezinu kam ir janotiek lai Lions vienu no savam arzmenieku vietam atveletu junioram no Latvijas). spelet Sveices otraja liga... varbut prieks vina vecuma speletaja tas ir pietiekosi solidi. bet janem vera, ka taja pasa svieces 2 liga starp lideriem ir daudzi vel jaunaki par keninu, kamer pats ronalds nevar lepoties ar kautkadu dizo statistiku tur sosezon(cik nu vins tur ir spelejis).
p.s. visiem LM hokeja piramidas nolicejiem, kas saka, ka LM nespej sagatavot nevienu hokejistu izlasei. luk kur pirmais ir - Kenins. vins parstav pirmo LM hokeja skolas gadu. tiesi legendarais LM91 ari bija pirmais gads ar kuru Liepaja sakas jauno hokejistu audzinasana

  -1 [+] [-]

, 2011-05-04 13:24, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: mani parsteidz Kenina ieklusana izlase. jau no pirmas dienas ar otro izlasi bija 4 mainja, likas, ka tulit, tulit bus pirmais ko atskaitis, visu laiku turejas pie kraujas malas, bet redz... kautka tomer ir izdevies palikt sastava.
tik mani mac bazas par vina perspektivam nakotne. lai ari pectam tiktu aicinats uz izlasi, ir jaspele nopietna limeni. junioros vieta vinam nakamgad vairs nebus. pie lielajam lauvam cirihe ari protams ne(nezinu kam ir janotiek lai Lions vienu no savam arzmenieku vietam atveletu junioram no Latvijas). spelet Sveices otraja liga... varbut prieks vina vecuma speletaja tas ir pietiekosi solidi. bet janem vera, ka taja pasa svieces 2 liga starp lideriem ir daudzi vel jaunaki par keninu, kamer pats ronalds nevar lepoties ar kautkadu dizo statistiku tur sosezon(cik nu vins tur ir spelejis).
p.s. visiem LM hokeja piramidas nolicejiem, kas saka, ka LM nespej sagatavot nevienu hokejistu izlasei. luk kur pirmais ir - Kenins. vins parstav pirmo LM hokeja skolas gadu. tiesi legendarais LM91 ari bija pirmais gads ar kuru Liepaja sakas jauno hokejistu audzinasana
Kenins nav LM hokeja auglis, vins Liepaja speleja tikai kadus divus gadus kad pargaja no rRigas un tad vinu nelika sastava un vins aizbrauca

  -1 [+] [-]

, 2011-05-04 13:48, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: mani parsteidz Kenina ieklusana izlase. jau no pirmas dienas ar otro izlasi bija 4 mainja, likas, ka tulit, tulit bus pirmais ko atskaitis, visu laiku turejas pie kraujas malas, bet redz... kautka tomer ir izdevies palikt sastava.
tik mani mac bazas par vina perspektivam nakotne. lai ari pectam tiktu aicinats uz izlasi, ir jaspele nopietna limeni. junioros vieta vinam nakamgad vairs nebus. pie lielajam lauvam cirihe ari protams ne(nezinu kam ir janotiek lai Lions vienu no savam arzmenieku vietam atveletu junioram no Latvijas). spelet Sveices otraja liga... varbut prieks vina vecuma speletaja tas ir pietiekosi solidi. bet janem vera, ka taja pasa svieces 2 liga starp lideriem ir daudzi vel jaunaki par keninu, kamer pats ronalds nevar lepoties ar kautkadu dizo statistiku tur sosezon(cik nu vins tur ir spelejis).
p.s. visiem LM hokeja piramidas nolicejiem, kas saka, ka LM nespej sagatavot nevienu hokejistu izlasei. luk kur pirmais ir - Kenins. vins parstav pirmo LM hokeja skolas gadu. tiesi legendarais LM91 ari bija pirmais gads ar kuru Liepaja sakas jauno hokejistu audzinasana
Eliteprospects.com - Ronalds Kenins
Iespejams ieklauts NLA komandas sastaavaa, redzesim.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-05-04 22:35, pirms 13 gadiem
KARABASSBARABASS rakstīja: Te nav nekā pārsteidzoša - Značoks viņu velk.
Drīzāk Vītoliņš, jo tieši viņš Ķēniņu iekārtoja Šveicē. Pagājušā sezona viņam bija laba, bet šajā viņš tomēr nav izlases pirmo 4 piecinieku līmenī. Junioru izlasē 1.divīzijā 0 vārti uzbrucējam...