Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nedzer un nesmēķē

Nedzer un nesmēķē
Ernests Gulbis sāk lēnām demonstrēt profesionāla un pieauguša tenisista attieksmi...

Foto: ATP

Šonedēļ Ernests Gulbis atgriežas pasaules tenisa ranga pirmajā simtniekā. Kaut kur blakus viņam esot arī spēlētāji, kas gluži nepieder vai neiederas šajā bariņā – tādi, kas nemāk tenisu tik labi spēlēt... Gulbis māk!

Ernests ir atgriezies un tā ir laba ziņa visiem Latvijas sporta līdzjutējiem. Viņa uzvaru Delrejbīčā pamanīja arī tenisa pasaule – ievērojot Gulbja stabilitāti izspēlēs, analizējot viņa tehniku, iespaidīgo servi un tamlīdzīgi. Tas viss nāk kopā ar Ernesta otru pusi – viņa verbālo caureju, kas pamazām sāk izskatīties kā uzspēlēts un apzināti veidots teātris. Vēl tam ir gaumes robežas... Nav slikti, ja cilvēkam ir ko teikt, ka viņš neslēpj savas domas, ka viņam ir viedoklis. Savā ziņā latvietis ir labi novērtējis tenisa sabiedrības piefrizēto stīvumu, mākslīgo smaidu un nogurušo standartu. Uz šāda fona viņa balto zobu rinda un asā mēle patiešām izceļas un, ja vēl tam pieliek klāt paša spēli, kuras ietvars pēdējā mēneša laikā sāk attaisnot daudzinātā talanta izpausmes, mēs iztēlē iegūstam pasaules tenisa klases jaunekli... Bravurīgu, pašpārliecinātu, mērķtiecīgu, gribošu, meistarīgu. Nav nekādu šaubu, ka jau šogad Ernests pasaules rangā būs turpat, kur jau reiz bija – pie divdesmitnieka. Pagaidām ir maz tādu blakusapstākļu, kas šo prognozi varētu novirzīt, ja tiek saglabāts uzsāktais temps. Viņš jau bija kritis gana zemu, tāpēc tagad lēcieni pa ranga peļķēm uz tuvāko sausāko vietu, būs kā rotaļa. Ārēji Ernests noteikti gribētu saglabāt šo naivo bezrūpību, vieglumu, jo tā ir viņa būtība, neizrādīt vājumus – tiesa, ja kādam liekas, ka Gulbja atgriešanās pieminētajā simtniekā ir balstīta tikai uz talantu vien, tad šie ļaudis smagi maldās.

Profesionālais sports vispirms ir smags darbs, bet pēc tam - tā ir izrāde. Izklaides industrija. Ja cilvēks sadomājas, ka viņš vispirms būs aktieris un pēc tam – strādās, tad tādus sauc par pašdarbniekiem. Gulbis šobrīd ir pamainījis prioritātes sev apkārt, tāpēc tagad viņš ir tuvāk profesionālajai skatuvei. Pirms tam bija untumains amatieris, kas ievīstīts pamperos un apčubināts, ik pa brīdim prasīja sev pievērst uzmanību... Tas nav pārmetums – dzimis un audzis ģimenē, kur vārdam trūkums ir izveidota muzeja ekspozīcija – Ernests nemaz nevarēja iznākt priekšplānā pa citu ceļu vai durvīm. Te drīzāk ir jāapbrīno viņa vecāku (tēva) pacietības mērs, kas ap savu porcelāna lellīti veidoja spilventiņu etīdes. Talants prasa noteiktu uzmanību un aprūpi – arī tā ir vērtība, ja apkārt šādam indivīdam veidojas izpratnes, iecietības un piedošanas mērs. Ja kāds nav pamanījis, tad profesionālajā tenisā Ernests Gulbis jau ir astoņus gadus. Lai arī uz papīra ar tenisa spēli būs nopelnījis ap trīs miljoniem dolāru, šaubos vai savus tēriņus šajā spēlē viņš spēj apmaksāt pats... Vēl ne. Arī tā ir liela priekšrocība, ka vari šādu dzīvesveidu atļauties. Tāpēc Ernesta vulkāna izvirdums par dažiem kolēģiem, kas pēc meistarības neatbilst ranga pirmajam simtniekam, drīzāk ir uzskatāms par bērnišķīgu aizvainojumu un, nevis par varenā Gulbja uzdrīkstēšanos pateikt, ko domā. Jo neba jau tie „nīkuļi” vai „nespējnieki” paši izdomāja šādu kārtību, šādu rangu un šādu punktu skaitīšanas mehānismu, kas tagad viņiem tur ļauj atrasties un smelt virtuālo apbrīnu. Latvietis šajā ziņā atgādināja nevis Robinu Hudu, bet gan piedzērušos, talantīgu dzejnieku, kas piedraud kolēģiem nedzērājiem – sak, pēc atskurbšanas radīšu šedevru... Ja paskatāmies uz šīm atklāsmēm no to puses, kas vēl pagājušajā nedēļā bija tajā mistiskajā ATP ranga simtniekā, tad viņi ar tik pat nosvērtu intonāciju var Ernestam ierīvēt zem zoda citas patiesībās – nu, piemēram, ka pasaulē nav nemaz tik daudz tādu tenisistu, kas var atļauties spēlēt šo spēli un, nedomāt par naudu, par iztikšanu, par ienākumiem. Un vēl būs kādi divi vai trīs simti, atvainojos, iespējams, pat tūkstoši, kas mierīgi pateiks, ka viņi ir vai – ir bijuši talantīgāki par Gulbi, tikai viņiem nav tik bagāts tētis... Eu, Ernest, maināmies vietām! Viņi varētu kliegt. Tomēr viņi paklusēs... Jo ne jau par tēviem šis stāsts, bet gan par elementāru cieņu.

Starp tiem, kas pagājušajā nedēļā vēl atradās pasaules tenisa ranga pirmajā simtniekā, Gulbis dažādos laikos bija spēlējis ar 75. Tātad – ar trīs ceturtdaļām no visa bara. Ja esam korekti, tad noliekam uzreiz malā tos 25, ar kuriem Ernests nav ticies kortā – teorētiski var pieņemt, ka pat ar neapbruņotu aci var saskatīt kāda spēju vai nespēju, tomēr, šī ir tā reize, ka princips zobs pret zobu strādā vislabāk. Jo kā Gulbis var zināt, ka kāds no šiem neklātniekiem ir sliktāks par viņu pašu? Redz? Dzird? Domā? Tas nav arguments. No atlikušajiem septiņdesmit pieciem, divdesmit četri ir tādi, kam pret Ernestu ir negatīva spēļu (uzvara/zaudējums) bilance. Ar 14 viņš ir kortu brālīgi dalījis, bet tiekoties ar 37 citiem, savstarpējos mačos zaudējis. Varam pieņemt, ka Gulbis tos nespējniekus atrod starp tiem 24, kurus viņš ir dažādos laikos apspēlējis. Tādā gadījumā, pie vispārējās noskaņas, ko viņš izspēlē, būtu tikai dabiski, ka Ernests sāktu saukt arī uzvārdus. Kāpēc viņš to nedara? Baidās dabūt pa muti? Tad, lai sauc to uzvārdus, kas šādu kārtību ir izdomājuši... Nebūt nesaku, ka Ernests šajā situācijā ir aplauzies ar kolēģu vērtējumu, vien atļaujos pasvītrot to vienkāršo kārtību – spēlētāji nav vainīgi, ja viņi, izmantojot esošos noteikumus, spēj iekļūt tur, kur Gulbis pēdējo pusotru gadu nebija. Un nebija nevis tāpēc, ka latvieti kāds izmuļķoja, piemānīja vai vēl triviālāk – viņam nepateica, bet gan tāpēc, ka tobrīd Ernests Gulbis bija sliktāks tenisists par tiem citiem. Objektīvi, viņš bija sliktāks, ko pats parādīja ar savu spēli kortā.

Profesionālajā sportā milzu nozīme ir psiholoģijai un var pieņemt, ka Ernesta ārējās vaļības ar muti, ir daļa no spēles, kas viņam gluži vienkārši nepieciešama. Viņš darbojas ar ieročiem, kas ir viņa rīcībā. Ja kādu šī muldēšana satrauc, uzbudina vai tracina – neko darīt! Neviens nevar šajā brīvajā pasaulē liegt otram iespēju izteikties. Iespējams, ka šī izrunāšanās vairāk ir domāta pašam Gulbim – kā savdabīga terapija, kā spēja ar kaut ko uz vispārējās konkurences fona izcelties. Tā ir spilgta viņa rakstura iezīme, kas, visticamāk, organiski papildina Ernesta būtību, rada viņā komfortu, harmoniju, pašapmierinājumu un, visbeidzot – padara viņu stiprāku arī uz laukuma. Vai pamanījāt triku Delrejbīčā, kad Gulbis uzsāka diskusiju ar tiesnesi – pirms pretinieks gatavojās izspēlēt savu karjeras svarīgāko geimu? Rezultāts tobrīd bija 5:4... Šī mazā pauzīte izsita francūzi no ritma un iedeva trumpjus latvietim. Tas nebija aizliegts, tomēr – zaudētājs pēc mača atzina, ka tas viņam nav paticis. Lūk, tā šie gladiatori rāpo – ar visām četrām, ja ir vajadzīgs. Meklē tās spraudziņas, kas viņus padara par uzvarētājiem. Tomēr, ārkārtīgi šaura ir tā līnija, kas labu spēlētāju un viņa niķus, stiķus, šķir no aprobežota un dumja raketes turētāja... Kad Ernestam Gulbim spēle nevedās - un tas patiešām nebija tik sen! – vai mēs dzirdējām no viņa sprakšķus un dzirksteles par apkārtējo vidi, par dzīvi, par pretiniekiem? Tagad mēs zinām, ka latvietis vairs nedzer un nesmēķē, iet laicīgi gulēt, ievēro citus režīmus, kas nepieciešams tam līmenim, ko sauc par pasaules klases tenisu. Lūk, tā esot daļa no viņa veiksmes, no šī brīža spēles panākumu atslēgām. Cik atklāti? Jā, atklāti gan, vien žēl tos iepriekšējos izcilos trenerus, kas nesavāktajam Ernestam mēģināja kaut ko mācīt un rādīt pa ceļam uz viņa nākamo pieredzes pieturu, tā arī nesatiekoties ar to Ernestu, kas... nedzer un nepīpē. Gulbis mainīja trenerus un raketes, bet izrādījās, ka vajadzēja pašam...mainīties. Cik vienkārši!

1 2 60 komentāri

  +1 [+] [-]

, 2013-03-04 10:13, pirms 11 gadiem
Mierīgāk, mierīgāk! Ko tad Ernests noziedzies, ka tāda biedru tiesa, varbūt Deivisa kausā nespēlē? Spēlē! Slikti spēlē, bojā atmosfēru, prasa superīpašu attieksmi? Laikam jau ne. Un kur viņš spēlē slikti un zvaigzni mētā? Komercturnīros... Pilnīgs pretstats šķēpmetējiem, bet jums nav labi... Lai taču runā!

  +9 [+] [-]

, 2013-03-04 10:16, pirms 11 gadiem
M rakstīja: Mierīgāk, mierīgāk! Ko tad Ernests noziedzies, ka tāda biedru tiesa, varbūt Deivisa kausā nespēlē? Spēlē! Slikti spēlē, bojā atmosfēru, prasa superīpašu attieksmi? Laikam jau ne. Un kur viņš spēlē slikti un zvaigzni mētā? Komercturnīros... Pilnīgs pretstats šķēpmetējiem, bet jums nav labi... Lai taču runā!
Kur te rakstā bija rakstīts, ka Ernests noziedzies vai arī "nav labi"???

     [+] [-]

, 2013-03-04 10:19, pirms 11 gadiem
Cik vienkārši!

     [+] [-]

, 2013-03-04 10:27, pirms 11 gadiem
Noskatoties 1 spēli, var rakstu uzcept.

     [+] [-]

, 2013-03-04 10:32, pirms 11 gadiem
Davai Ernij aiziet.
Pagājušās nedēļas vēlie mani vakari piederēja tev.

  -1 [+] [-]

, 2013-03-04 10:35, pirms 11 gadiem
ja jau mees runaajam par dzerssanu un piipeesanu, tad to atmest tik viegli nemaz nav, bet samazinaat gan var....

  +8 [+] [-]

, 2013-03-04 10:42, pirms 11 gadiem
vismaz žurnālisti bez darba nepaliks, kamēr Gulbis tenisā

  +2 [+] [-]

, 2013-03-04 10:43, pirms 11 gadiem
Cik no raksta saprotu, tad Puče uzskata, ka Gulbis tēlo tādu brīvdomātāju lai gan patiesībā tāds vairs nav?
Nu nezinu, nezinu, man jau šķiet, ka patiesāka cilvēka Latvijas sportā par Gulbi nav. Drīzāk jau tēlo tie, kas saka, ka visi konkurenti ir spēcīgi un bla, bla, bla... jo cilvēka dabā ir izvērtēt citus un ja vēl tu esi gana spēcīgs sportists, tad domāt, ka esi labāks par lielāko daļu no tiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2013-03-04 11:02, pirms 11 gadiem
Ieteiktu arī pie katra vārda Gulbja intervijās neķerties klāt, emocijās viņš daudz ko saka. Pusi no intervijām vispār kā joku tikai var uztvert

  +3 [+] [-]

, 2013-03-04 11:05, pirms 11 gadiem
Dievs dod katram latviešu sportistam tādu pašpārliecinātību

  +1 [+] [-]

, 2013-03-04 11:08, pirms 11 gadiem
playthegame rakstīja: Cik no raksta saprotu, tad Puče uzskata, ka Gulbis tēlo tādu brīvdomātāju lai gan patiesībā tāds vairs nav?
Nu nezinu, nezinu, man jau šķiet, ka patiesāka cilvēka Latvijas sportā par Gulbi nav. Drīzāk jau tēlo tie, kas saka, ka visi konkurenti ir spēcīgi un bla, bla, bla... jo cilvēka dabā ir izvērtēt citus un ja vēl tu esi gana spēcīgs sportists, tad domāt, ka esi labāks par lielāko daļu no tiem.
Vai tad Gulbis nav no tiem kas nedod intervijas Pučem?

  +5 [+] [-]

, 2013-03-04 11:11, pirms 11 gadiem
lol. puče jau ietr to kreipāna ceļu... jo vecāks jo vairāk muļķību. pirmkārt jau tas bija joks domāju Gulbis ciena arī tos kas ir ārpus simtnieka un tas ko viņš gribēja pateikt ir ka viņš ir gatavs atgriezties un zin ka ir daudz spēcīgāks par daudziem tajā simtniekā... vienkārši pateica ar ironiju savā stilā un viss

 +11 [+] [-]

, 2013-03-04 11:12, pirms 11 gadiem
huy rakstīja: Vai tad Gulbis nav no tiem kas nedod intervijas Pučem?
Gulbis nedod interviju tāpēc ka Pučes kantoris ir zem Lemberga tupeles un savukārt Lembergam maigi sakot ir ļoti liels konflikts ar Gulbja senci

     [+] [-]

, 2013-03-04 11:12, pirms 11 gadiem
evenks rakstīja: Davai Ernij aiziet.
Pagājušās nedēļas vēlie mani vakari piederēja tev.
man tas pats

  +5 [+] [-]

, 2013-03-04 11:13, pirms 11 gadiem
brox88 rakstīja: Gulbis nedod interviju tāpēc ka Pučes kantoris ir zem Lemberga tupeles un savukārt Lembergam maigi sakot ir ļoti liels konflikts ar Gulbja senci
Tapēc jau neko labu neraksta.

  +2 [+] [-]

, 2013-03-04 11:34, pirms 11 gadiem
90- vietaa esoshais Martins Alunds 2012, 2013 gados ir uzvarejis tikai vienu top70 tenisistu, kamer Gulbis- iepriekshejaa sezonaa tuvu desmit.
Tagad vienaa turniraa jau divus top70 tenisistus.

ir vel kadi jautajumi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2013-03-04 11:53, pirms 11 gadiem
bišku nomierinās, ok? Gulbis pagaidām nav neko pārcilvēcisku paveicis, reiz jau viņš šo turnīru ir vinnējis, pēc tam - "ripoja akmens" Sākot ar Sanktpēterburgu viņš kā komēta reiz 2 gados uzliesmo un tad aiziet atpakaļ orbītā... kad viņš sāks vinnēt vai cīnīties finālos regulāri, tad varēs izdarīt secinājumus Savādāk te jau tāda sajūsmas histērija kā meitenēm Bībera koncertos

     [+] [-]

, 2013-03-04 11:55, pirms 11 gadiem
Nu nav ko pārmest ,ka Ernestam ir bagāts tēvs ,kurš ziedojis visu ,lai Ernests dzīvē kādreiz kļūtu par top virsotnes tenisistu pasaulē!Gan jau katrs mēs savu bērnu gribētu redzēt kā laimes lutekli Dieva paspārnē!
Pašlaik ir jāpriecājas par to ,ka izskatās,
Ernests beidzot ir iz.irsis to bērna s.du un kļuvis pieaudzis un atbild par saviem vārdiem un darbiem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2013-03-04 11:59, pirms 11 gadiem
Ko var prasīt no jauna džeka? Ļaujiet viņam nobriest, tad arī atnāks stabilitāte un spēle.
Prasīt stilu var no prezidenta, kurš mums ir nekāds, bet ne jau no jaunekļa 24 gados

  +1 [+] [-]

, 2013-03-04 12:16, pirms 11 gadiem
frutto rakstīja: Taada ir latviesu mentalitate,cilveeks meegina no suudiem raapties aara,a mees veelamies iegruust vel dzilak
pilnīgas muļķības - nekad nenozākāju nevienu sportistu pēc neveiksmēm! reiz , labu laiku atpakaļ, smagi aplauzos, pievienoties un norejot vienu, laikam jau jāsaka, izcilu LV sportistu, kurš pēc tam darbiem man lika nokaunēties un turpmāk piedomāt pie tā, ko domā un, īpaši, runā par citiem.... ja man arī kaut kas liek vilties, cenšos izmantot iespēju paklusēt Un, kaut arī neticēju, ka Lipmans noorganizēs PČ Latvijā, vai ka RD projekts jebkad tiks palaists, vai ka Radeviča atgriezīsies sportā pēc atteikšanās piedalīties Pekinā, tomēr dzīve pierādīja pretējo! Un Gulbi es nenolieku, vēlam viņam tikai labāko, priecāsos, ja LV sportā ienāks jauns stāsts par spēcīgu raksturu, sevis pārvarēšanu un sekojošu triumfu, taču patreiz redzu tikai stāsta ievadu un pirmās nodaļas

  +5 [+] [-]

, 2013-03-04 12:22, pirms 11 gadiem
Šoreiz Armandam tāds dīvains raksts sanācis. Vairāk kārt ir rakstījis un teicis ka pro sporta ir atļauti visi līdzekļi. protams neiet runa par dopingu un krāpšanos. Cik nav rakstīts ka Ozo spēles laika ielien pretinieka galvas un ar to salauz viņu spēli. Dukurs stāstīja ka esot ņēmis slidas nospiedumu ar plastilīnu no konkurentiem, tad gan viss pa smuko.

  +9 [+] [-]

, 2013-03-04 12:24, pirms 11 gadiem
diemžēl šādu rakstu dēļ Gulbis nedod intervijas latviešu medijiem

  +2 [+] [-]

, 2013-03-04 12:34, pirms 11 gadiem
Edgars Bērziņš rakstīja: diemžēl šādu rakstu dēļ Gulbis nedod intervijas latviešu medijiem
Autor, šoreiz es vēlētos aizstāvēt Armandu Puči. Viņš uzrakstīja savu viedokli, kas nav aizvainojošs. Viņam uz to ir tiesības. Gulbim ir tiesības nedot intervijas latviešu medijiem.
Daudz mācies, kļūsti ļoti labs autors, un tad varbūt būsi tas, kuram Gulbis interviju iedos!

  -1 [+] [-]

, 2013-03-04 12:38, pirms 11 gadiem
zanessa rakstīja: Autor, šoreiz es vēlētos aizstāvēt Armandu Puči. Viņš uzrakstīja savu viedokli, kas nav aizvainojošs. Viņam uz to ir tiesības. Gulbim ir tiesības nedot intervijas latviešu medijiem.
Daudz mācies, kļūsti ļoti labs autors, un tad varbūt būsi tas, kuram Gulbis interviju iedos!
"Daudz mācies, kļūsti ļoti labs autors, un tad varbūt būsi tas, kuram Gulbis interviju iedos!''

  +2 [+] [-]

, 2013-03-04 12:43, pirms 11 gadiem
Izskatās, ka Armands, izmantojot vispārējo sabiedrības pacēlumu, pēc vienas izlasītas intervijas un, iespējams, noskatītas spēles spiedis ārā visu ko var. Labāk tiešām paliec hokejā.

  +4 [+] [-]

, 2013-03-04 12:56, pirms 11 gadiem
pirms vai pēc raksta , vajadzēja pierakstīts - apmaksāts reklāmas raksts. Apmaksājis - kāds "godīgs " vīrs ar hūti galvā.

     [+] [-]

, 2013-03-04 13:23, pirms 11 gadiem
Rakstu diemžēl neizlasīju līdz beigām. Tā arī nesapratu, ko Puče ar to vēlējās pateikt

  +2 [+] [-]

, 2013-03-04 13:40, pirms 11 gadiem
Puče jau sen es esmu beidzis uztvert nopietni, lai gan ir labi, ka Latvijas sporta žurnālistikā ir cilvēks ar savu viedokli, kas konsekventi pie tā arī pieturas, nevis lēkā apkārt vai kam viedokļa vispār nav.

Gulbis ir nopelnījis 3 miljonus dolāru tenisa laukumā un Pučesprāt joprojām pats nevar apmaksāt savus izdevumus tenisa sakarā?? Manuprāt tas ir milzīgs bulšits, jo ja tā būtu, tad kāda jēga to tenisu spēlēt... ? Vairāk par Gulbi laukumā var nopelnīt mož top 20 tenisisti pasaulē, vai tas nozīmē, ka tenisu spēlēt neatmaksājas...? Kur tad ir tie izdevumi- koučam jāmaksā, viesnīcas un lidmašīnas? Ekipējumu piegādā sponsori, gan jau kādu naudu ar dod reklāmisti.... Cita lieta, ka Gulbja dzīvesveids varbūt arī prasa tēva naudu, tā ir cita lieta, bet grūti noticēt, ka tenisists, kas laukumā nopelnījis 3 miljonus USD nav spējīgs pats sevi uzturēt....

  +2 [+] [-]

, 2013-03-04 13:40, pirms 11 gadiem
Vai pamanījāt triku Delrejbīčā, kad Gulbis uzsāka diskusiju ar tiesnesi – pirms pretinieks gatavojās izspēlēt savu karjeras svarīgāko geimu? Rezultāts tobrīd bija 5:4... Šī mazā pauzīte izsita francūzi no ritma un iedeva trumpjus latvietim. Tas nebija aizliegts, tomēr – zaudētājs pēc mača atzina, ka tas viņam nav paticis.

Un vai Tu pamaniji ka paaris izspeeles ieprieksh Gulbis nobriedis bija sagaidiit servi., bet Vazeliins vienkaarshi izdomaaja noslauciit seju ar dvieli.
Un neejau tas koificients 1.3 Gulbim no gaisa nokrita., taatad ir pelnijis buut labaa ATP rangaa.
Mulkjiigs raksts Armand., bet nu dziiive ir ciinja.
Slēpts komentārs: jbk

     [+] [-]

, 2013-03-04 13:57, pirms 11 gadiem
Absurds raxts!
1 2 60 komentāri