Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:351, Did:0, useCase: 3

2012. gada Spēkavīru čempionāta uzvarētājs - Dainis Zāģeris

Andrejs Siliņš

2012. gada Spēkavīru čempionāta uzvarētājs - Dainis Zāģeris
Foto: Latvijas Spēka atlētu federācija

Noslēdzies "Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionāts 2012". Divas dienas - sestdien Ventspilī un svētdien Koknesē - Latvijas spēkavīri cīnījās par spēcīgākā vīra titulu 2012. Pie tā ne bez grūtībām tika Dainis Zāģeris.

Kā ierasts, fināla sacensības norisinājās divas dienas. Pirmajā dienā Ventspilī sacensības iesāka deviņi mūsu labākie spēkavīri. Par prieku skatītājiem, ārpus konkurences, sacensībās piedalījās arī septiņkārtējais Krievijas svarcelšanas čempions Mihails Kokļajevs.

Ventspilī atlēti veica piecus, smagus vingrinājumus. Pirmajā vingrinājumā tika vilkta 22 tonnas smaga Scania automašīna. Visātrāk no mūsējiem aizvilkt mašīnu izdevās dobelniekam Rolandam Fersteram- 0:39,88, bet pārsteigt sāka jaunais atlēts no Kuldīgas Jānis Šleckus. Viņam šajā vingrinājumā otrā vieta un rezultāts- 0:40,34. Trešais labākais laiks Didzim Zariņam- 0:40,94.

“Latvijas Gāze Vikinga prese” šoreiz bija 145 kg smaga. 14 reizes to pacēla Didzis Zariņš, otrais, ar 13 reizēm, Dainis Zāģeris, bet trešo vietu dalīja Rolands Fersters un Jānis Šleckus. Mihails Kokļajevs pierādīja savu klasi un baļķi pacēla 15 reizes.

Nākamais vingrinājums - “Radio SWH pulkstenis”. Trešais šajā vingrinājumā ventspilnieks Mareks Leitis (990 grādi), otrais Ingus Kaktenieks (1090 grādi), bet vislabāk vingrinājumu veica Dainis Zāģeris (1100 grādi). Diemžēl, pa galam neveiksmīgs mēģinājums padodas Didzim Zariņam, pulkstenis nonests tikai 360 grādus.

Nissan dīlera Norde piedāvātās Nissan Juke automašīnas visilgāk noturēt spēja jaunais kuldīdznieks Jānis Šleckus (0:46,83), kurš diezgan pārliecinoši krāja punktu pie punkta un kopvērtējuma tabulā burtiski lidoja augšā. Otrais, ar tikpat pārliecinošu sniegumu šajā vingrinājumā - Rolands Fersters (0:46,47), bet trešais Ingus Kaktenieks no Jelgavas (0:41,66).

Pirms pēdējā vingrinājuma atlētu punktu skaits ir tik līdzīgs, ka pirmās fināla dienas uzvarētāju prognozēt bija grūti. Visiem priekšā jaunais atlēts Jānis Šleckus, mazliet atpalika Dainis Zāģeris, Rolands Fersters, Didzis Zariņš, Ingus Kaktenieks un Mareks Leitis.

Pēdējais vingrinājums - Tolmets mašīnas nešana, bija ļoti neveiksmīgs Jānim. Diemžēl, viņam tikai astotais rezultāts (0:43,37) un zaudēti tik vajadzīgie kopvērtējuma punkti. Taču punktus pārējiem atlētiem atņēma cits jaunais spēkavīrs Edgars Andersons. Viņš šajā vingrinājumā trešais (0:20,34). Otrais - Ingus Kaktenieks (0:19,88), bet pirmais - Didzis Zariņš (0:19,29), kurš arī triumfēja fināla pirmajā dienā Ventspilī. Otrajā vietā ierindojās Rolands Fersters, bet trešais palika Dainis Zāģeris, kurš ar savu sniegumu palika ļoti neapmierināts.

„Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionāta 2012” pirmās fināla dienas kopvērtējums:

VSportistsP
1.Didzis Zariņš32
2.Rolands Fersters30.5
3.Dainis Zāģeris30
4.Jānis Šleckus29.5
5.Ingus Kaktenieks29
6.Mareks Leitis25.5
7.Oskars Martužans21
8.Edgars Andersons18.5
9.Ildars Sviķis9

Pēc pirmās fināla smagās sacensību dienas, atlētus gaidīja vēl tikpat smagi pieci vingrinājumi Koknesē, kur spēkavīri cīnījās arī par īpašajiem „Kokneša kausiem”, kas tapa sadarbībā ar „SB Koknesis” atbalstu. Koknese spēkavīrus sagaidīja ar fantastisku laiku un lielisku skatītāju atbalstu.

Fināla spriedze nekur nebija pazudusi, atlēti izdarīja daudz kļūdu, atbildības nasta bija šoreiz gūlusies uz Didža Zariņa pleciem un satraukums lija pāri malām, taču Dainim Zāģerim neveiksmes Ventspilī bija piemirsušās un Kokneses posmu varēja sākt ar daudz pārliecinošāku sniegumu.

„Līvu alus mucu mešana” izvērtās neticami spraiga. Oskars Martužans tādā ātrumā pārmeta visas piecas mucas (0:16,65), ka pārējiem atlētiem nācās ķert viņu rokā un tas daudziem atlētiem nebija pa spēkam. Tikai Dainim Zāģerim izdevās pārspēt Oskara rezultātu un ieņemt šajā vingrinājumā pirmo vietu (0:11, 95) un uzstādīt jaunu Latvijas rekordu mucu mešanā. Trešais palika vēl viens kuldīdznieks- Edgars Andersons (0:28,58).

„Triobet baļķa celšana” pārvērtās īstā šovā, jo mūsu viesis no Krievijas- Mihails Kokļajevs, pierādīja, ka šajā vingrinājumā ir nepārspējams, paceļot 200 kg smagu baļķi un iegūstot pirmo „Kokneša kausu” baļķa celšanā uz maksimālo svaru. Taču Latvijas ieskaitē triumfēja Dainis Zāģeris, kurš pacēla 175 kg smagu baļķi. Otrs labākais rezultāts no mūsējiem Didzim Zariņam, kurš spēja pievarēt 155 kg smagu baļķi, atstājot Fersteru trešo ar paceltajiem 150 kg.

Pēc pirmās dienas fantastiskā snieguma, Koknesē nepavisam neveicās Jānim Šleckum. Viņam arī Par Stipru Latviju stafetē, kur bija jānes 140 kg smagi koferi, jāpārnes vairogs un jāveļ riepa, Jānim tikai astotais rezultāts un sāpīgs kritiens arvien zemāk kopvērtējuma tabulā. Taču Dainis Zāģeris pierādīja, ka viņš ir īsts cīnītājs un pēc neveiksmīgā starta Ventspilī, stafētē palika pirmais (0:38,83), aiz sevis atstājot Oskaru Martužanu (0:40,47), kuram arī Ventspilī neveicās, taču Koknesē viņš rādīja lieliskus rezultātus. Trešais stafeti beidza Didzis Zariņš (0:42,18).

Pirms „Lode ķieģeļu ķerras” stumšanas rezultāti atkal bija līdzvērtīgi. Dainis Zāģeris cīnījās par pirmo un otro vietu ar Didzi Zariņu, bet uz trešo vietu kopvērtējumā cerēja gan Fersters un Leitis, gan jaunais Oskars Martužans. Ja smagas kļūdas Mareks Leitis pieļāva metot mucas, tad ķerras stumšanā viņš uzrādīja neticamu ātrumu (0:11.56). Otrais Rolands Fersters- 0:12,00, bet trešais Edgars Andersons (0:12,69). Martužans šajā vingrinājumā ceturtais, Zariņš piektais un Dainis Zāģeris tikai sestais.

„Siltums Jums atlanta akmeņu celšana” nu bija izšķirošā cīņā, kurā jānoskaidro 2012 gada Latvijas stiprākais vīrs. Un nervi tika kutināti arī šeit, jo visus sešus akmeņus, kā jau ierasts, pacēla tikai Didzis Zariņš, piecus akmeņus pacēla Rolands Fersters un Mareks Leitis, bet tikai četri akmeņi padevās Dainim Zāģerim. Un pārsteigums par šādu iznākumu bija redzams ne tikai sportistu acīs, bet arī pasākuma vadītāja Raimonda Bergmaņa, kurš galvā mēģināja sarēķināt kāds tad varētu būt gala iznākums „Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionāta 2012” finālā. Šādu iznākumu un spraigu cīņu nebija gaidījis ne viens, bet patiesi gandarīts par abām fināla dienām un rezultātiem bija arī Latvijas Spēka atlētu federācijas vadītājs Māris Liepiņš.

Saskaitot Superfināla punktus, par 2012 gada spēcīgāko vīru nu var saukt Daini Zāģeri, kuram pagājušā gada spēcīgākā vīra tituls izslīdēja no rokām, taču šogad viņš sevi var saukt par spēcīgāko vīru Latvijā. Otrajā vietā, atpaliekot tikai par diviem punktiem un parādot īstu cīņas sparu, ierindojās Didzis Zariņš, bet par pārsteigumu visiem uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa miesās iespaidīgākais sacensību dalībnieks dobelnieks Rolands Fersters. Pusotrs punkts līdz trešajai vietai pietrūka Marekam Leitim un viņš šoreiz ceturtais, bet piektais palika jaunākais spēkavīrs Oskars Martužans no Ugāles, kuram noteikti daudzas uzvaras vēl tikai priekšā. Sestais šoreiz Ingus Kaktenieks, kuru vajāja dažādas neveiksmes, bet septītais Edgars Andersons, kurš nākamgad solīja uzrādīt daudz labāku sniegumu. Diemžēl astotajā vietā palika pirmā fināla dienas spīdeklis Jānis Šleckus, bet devītais Ildars Sviķis, kurš traumas dēļ bija spiests no sacensībām izstāties.

„Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionāta 2012” fināla kopvērtējums:

1., Dainis Zāģeris, 67
2., Didzis Zariņš, 65
3., Rolands Fersters, 61.5
4., Mareks Leitis, 60
5., Oskars Martužans, 52.5
6., Ingus Kaktenieks, 45
7., Edgars Andersons, 42.5
8., Jānis Šleckus, 38.5
9., Ildars Sviķis, 16

Vēl tiekamies 12 augustā Preiļos, kur norisināsies Spēkavīru komandu sacensības.

„Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionātu 2012” atbalsta: Siltums Jums, Tolmets, Līvu alus, Lode, Triobet, Nissan oficiālais pārstāvis Latvijā - Norde, OfficeDay un Radio SWH. Īpašs paldies par atbalstu Ventspils Domei un Kokneses posma sarīkošanā biedrībai „SB Koknesis”.

Informāciju sagatavoja
biedrība „Par Stipru Latviju”
„Latvijas Spēka atlētu federācija”
Līga Abakuka