Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Skujiņš izcīna augsto septīto vietu pirmajā nāciju kausa posmā

Toms Markss
Toms Markss

Skujiņš izcīna augsto septīto vietu pirmajā nāciju kausa posmā
Toms Skujiņš sekmīgi startē mazajā Flandrijā
Foto: teamrietumudelfin.com

Latvijas izlases un "Rietumu – Delfin" komandas riteņbraucējs Toms Skujiņš sestdien izcīnījis augsto septīto vietu Beļģijā notiekošajā prestižajā "Ronde van Vlaanderen Beloften" velobraucienā, kas reizē bija arī pirmais nāciju kausa posms. Par 169 kilometru garās distances uzvarētāju kļuvis Vācijas izlases riteņbraucējs Riks Cābels.

Beļģijā notiekošais "Ronde van Vlaanderen Beloften" velobrauciens bija arī pirmais nāciju kausa izcīņas posms, kurā startēja 28 valstu komandas. Dalībnieku vidū bija arī seši Latvijas izlases pārstāvi –Toms Skujiņš, Ivars Prokofjevs, Andris Vosekalns, Krišjānis Beitāns, Krists Neilands un Jānis Dakteris. Pirmie pieci ir "Rietumu – Delfin" komandas braucēji, bet Dakteris ikdienā pārstāv Luksemburgas vienību "Differdange".

"Ronde van Vlaanderen Beloften", jeb vienkārši mazajā Flandrijā, kas uzskatāmas par vienām no prestižākajām vienas dienas sacensībām braucējiem līdz 23 gadus vecumam, jau iepriekš ļoti sekmīgi startējuši Latvijas riteņbraucēji. Pērn Andris Smirnovs bija ļoti aktīvs un izcīnīja astoto vietu. 2008. gadā šajās sacensībās triumfēja Gatis Smukulis, bet 2011. gadā uz goda pjedestāla kāpa divi latvieši –otrais Toms Skujiņš, bet trešais Andžs Flaksis. Tieši uz Skujiņu tika liktas lielākās cerības arī šī gada sacensībās. Toms šosezon jau izcīnījis vienu uzvaru Alžīrijā.

Sacensību dalībniekus Beļģijā sagaidīja diezgan drēgns laiks. Gaisa temperatūra bija ap +3 grādiem. Sportistiem 169 kilometru garajā distancē bija jāpievar virkne pauguru un bruģa posmu. Netrūka arī beļģiem raksturīgo šauro ceļu.

Sacensības visas distances garumā aizritēja ļoti aizraujošā gaitā. Peletons šaurajos beļģu ceļos sadalījās mazākās grupiņās. Ļoti aktīvs distances laikā bija Toms Skujiņš, kurš atradās līderu vidū. Tuvojoties finišam ik pa brīdim no līderu grupiņas atrauties centās vairāki braucēji. Arī Skujiņam, kopā ar vienu no beļģu sportistiem, izdevās atrauties un iegūt 20 sekunžu pārsvaru pār tuvāko sekotāju grupu. Duets gan visai ātri tika arī noķerts. Pēdējos kilometros notika ļoti aktīva cīņa un nemitīgi uzbrukumi, mēģinot atrauties. Uzvarētājs gan tika noskaidrots finiša spurtā, kurā piedalījās 32 riteņbraucēji, viņu vidū arī Skujiņš. Visvairāk spēka pēdējos metros bija saglabājis Vācijas riteņbraucējs Riks Cābels, kurš arī svinēja uzvaru. Otro vietu izcīnīja nīderlandietis Dilans Groenevegens, bet trešais palika Korts Mangus Nīlsens no Dānijas.

Toms Skujiņš, kurš bija ļoti aktīvs distances laikā finišēja grupas priekšpusē un izcīnīja septīto vietu. 2 minūtes un 36 sekundes uzvarētājam zaudēja Ivars Prokofjevs, kurš izcīnīja 50. pozīciju. Andris Vosekalns un Krists Neilands ierindojās attiecīgi 69. un 70. vietā, bet Jānim Dakterim smagajā trasē 77. pozīcija. Debitējot Latvijas U 23 izlasē, Krišjānis Beitāns distances laikā no sacensībām izstājās. Jāpiebilst, ka velobraucienu nepabeidza gandrīz puse no visiem startējošiem riteņbraucējiem. Nāciju kausa otrais posms norisināsies jau 10. aprīlī, kad dalībnieki sacentīsies "Le cite Picarde" velobraucienā Francijā.

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs