Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Ar dubļu sacīksti Lejaskalnu trasē godam noslēdzas "cb – xp" LK sezona olimpiskajā krosā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar dubļu sacīksti Lejaskalnu trasē godam noslēdzas "cb – xp" LK sezona olimpiskajā krosā
No kreisās: S.Kļaviņš, R.Zviedris, N.Zviedris. Foto: A.Melderis.

Sestdien Ikšķiles pusē esošajā Lejaskalnu trasē lieliskā un ļoti mājīgā atmosfērā aizvadīts “cb – xp” Latvijas kausa sezonas noslēdzošais posms MTB XCO krosā. Vīru Open sporta braucienā aizraujošā sacīkstē gan posmā, gan sezonas kopvērtējumā uzvarēja “Dako Ziemeļvidzeme” riteņbraucējs Nauris Zviedris, kamēr dāmām posmā pirmā bija Evelīna Ermane-Marčenko, bet kopvērtējumā triumfs Evijai Ziediņai.

Lejaskalnu trase, kur līdz šim oficiālas sacensības notikušas nebija, bija ļoti patīkams pārsteigums daudziem dalībniekiem. Trīs dažādās nogāzēs tika izveidoti virkne pārdomātu šķēršļu, kas no braucējiem prasīja ne tikai jaudu, bet arī tehniskās prasmes un drosmi.

Jau pirms posma sākuma Lejaskalnos sākās spēcīgas lietusgāzes, kas trasi padarīja ļoti dubļainu. Arī šķēršļi bija ieguvuši citu stāvokli, kas prasīja papildus modrību. Uz otro braucienu gan trase sāka apžūt un kļuva ātrāka. Šis posms bija nozīmīgs arī dēļ kopvērtējuma, kurā no pieciem posmiem tika vērtēti četri labākie.

Pirmajā braucienā pārliecinoši dominēja jauniešu grupas sportisti. Pēc pirmā apļa visiem pa priekšu aizbrauca “Velokomanda Ogre” riteņbraucējs Alvis Pivors un “NN Sporta klubs/ RRS” pārstāvis Alvils Pētersons. Drīz vien gan Alvilu piemeklēja tehniska liksta, kas ļāva Pivoram iegūt drošu solo vadību. Ļoti slidenā trasē tehniskais Pivors brauca droši un izcīnīja skaistu uzvaru, piecus apļus pieveicot pēc 52 minūtēm un 25 sekundēm. Otrās vietas ieguvējs Pētersons tika apsteigts par 5 minūtēm un 13 sekundēm. TOP3 noslēdza Pētersona komandas biedrs no “NN Sporta klubs/ RRS” Everts Meijers. Kopvērtējumā uzvara Pivoram, otrais Meijers, bet trešais Pētersons.

Open Sports vīru grupā, astoņu apļu sacīkstē, otro posmu pēc kārtas pirmajā aplī tehniska neveiksme piemeklēja Latvijas vicečempionu XCO krosā Raineru Zviedru. Valmierietis gan prata likstas novērst un vēlāk nenoķēra tikai divus no konkurentiem. Viņa vecākais brālis Nauris no “Dako Ziemeļvidzeme” tikmēr pirmajā aplī iegūto vadību lieliski palielināja ar katru apli, finišējot lepnā vientulībā. Trasē viņš pavadīja 1 stundu 16 minūtes un 58 sekundes. Otrā vieta Sandijam Kļaviņam no “Velokomanda Ogre”, kurš uzvarētājam piekāpās par 2 minūtēm un 3 sekundēm. Tikmēr TOP3 noslēdza Rainers Zviedris, uzstādot labākos apļa laikus. Viņu no brāļa šķīra 2 minūtes un 35 sekundes. TOP6 iekļuva arī – Kārlis Baltacis, Edgars Ābols un Aivars Dārznieks.

Kopvērtējumā par čempionu kļuva Nauris Zviedris, kuram otrajā vietā sekoja Kārlis Baltacis, bet TOP3 noslēdza ogrēnietis Edgars Ābols.

Jāatzīmē, ka lieliski ar Open Sports braucējiem cīnījās arī labākais juniors Kristers Celitāns, kuram bija jāveic par apli mazāk. Līdz tam viņš turējās labāko trijniekā. Otrais junioros pārliecinoši bija valsts čempions XCC krosā Justs Jurka (“VeloExpress Scott”, bet trijnieku noslēdza Dobeles SS pārstāvošais Kristaps

Leibuks, kurš pēdējos metros pārspēja lieliski DH disciplīnā braucošo Patriku Rulli. Kopvērtējumā pirmais Jurka, otrais Leibuks, bet trešais Celitāns.

Dāmu konkurencē Open Sporta braucienā par uzvarētāju posmā kļuva Evelīna Ermane-Marčenko. Otrajā vietā sekoja Evija Ziediņa. Kopvērtējumā abām mainītas lomas. Čempione Ziediņa, bet Evelīnai otrā vieta. TOP3 noslēdza Katrīna Jaunslaviete-Kipure.

M1 grupā kārtējo pārliecinošo uzvaru kopvērtējumā izcīnīja “VeloExpress Scott” braucējs Rolands Burcevs, kurš tuvāko sekotāju Dainius Radžiunas no Lietuvas pārspēja par vairāk nekā 7 minūtēm. Trijnieku noslēdza ogrēnietis Kristaps Kazerevskis. Kopvērtējumā Burcevs pirmais, Jānis Bošs otrais, bet Artūrs Gabaliņš trešais.

M2 grupā ļoti spraigā un aizraujošā cīņā posmā un arī kopvērtējumā uzvarēja “DTG – MySport” riteņbraucējs Gatis Svētiņš. Viņš trasē pavadīja 1 stundu 16 minūtes un 29 sekundes. Otrajā vietā sekoja ogrēnietis Guntars Arklons (+00:00:46), bet TOP3 noslēdza “Velo Sigulda” braucējs Jānis Teivišs. Šādā secībā vīri sarindojās arī kopvērtējumā.

Spēcīgajā M3 grupā Lejaskalnos ātrākais bija sezonas otro pusi lieliski aizvadošais Mārtiņš Puriņš no “Dako Ziemeļvidzeme”, kurš tuvāko sekotāju Reini Avenu pārspēja par 3 minūtēm un 32 sekundēm. TOP3 noslēdza Ivo Levāns (“KS Sporta klubs”). Kopvērtējumā uzvarēja Avens, kuram sekoja Puriņš un Levāns.

Lielisku sniegumu M14 puišu grupā trīs apļu sacīkstē demonstrēja VeloLifestyle/ Smiltenes BJSS” pārstāvis Mārtiņš Ice, kuram uzvarēt nepatraucēja arī tehniskas likstas. Trasē viņš pavadīja 36 minūtes un 42 sekundes. “NN Sporta klubs” jaunieguvuma Ralfam Zaļeskim otrā vieta (+00:00:38), bet TOP3 noslēdza Olivers Šika. Kopvērtējumā pirmais Rihards Bondars, otrais Ice, bet trešais Zaļeskis.

Šajā grupā meitenēm posmā un kopvērtējumā pirmā pārliecinoši Latvijas čempione Samanta Celitāne (“Garām Ejot MTB team”). Otrā lietuviete Elžbieta Selivaite, trešā Katrīna Hansone no “RRS”. Kopvērtējumā visas trīs sarindojās arī šādā pat secībā pirmajā trīs vietās. Meiteņu U16 grupā posmā par posma uzvarētāju kļuva “RRS” pārstāve Laura Klismete. Viņai sekoja Loreta Vaisūna un Ieva Jurēviča. Kopvērtējumā lielāko no trofejām ieguva Klismete, apsteidzot Vaisūnu un Lindu Elizabeti Brilti.

M4 grupā posmā ātrākais bija Jānis Rapa no “Dako Ziemeļvidzeme”. Otrā vieta Andrejam Ziemam no SK “Piebalga”, bet trešā Priekuļu pārstāvim Igoram Juršēvičam. Šādā secībā visi trīs arī kopvērtējuma galvgalī. M5+ grupā Lejaskalnu trasē, nestartējot kopvērtējuma līderim, Uldim Čukuram, pirmo vietu ieguva Dainis Gulbis, viņam sekojot Viktoram Baumanim un Viktoram Barbarovam. Kopvērtējumā uzvara Čukuram, otrā vieta Gulbim, bet trešā Baumanim.

Sieviešu M1+ grupā gan posmā, gan kopvērtējumā triumfēja Līga Actiņa no “LiVelo Zelta zeme”. Hobija klasē vīriem uz uzvaru takas atgriezās Reinis Juršēvičs. Tikai 12 sekundes viņam zaudēja Jānis Novikovs, kamēr TOP3 noslēdza Aivars Vītols. Kopvērtējumā triumfēja Juršēvičs, otrais Renārs Zadvinskis, trešais Dāvis Tobiass. Dāmu hobija klasē posmā un kopvērtējumā pirmo vietu ieguva Inna Juršēviča, kurai sekoja Kristīne Ducena.

Izmantotie resursi:
Latvijas Riteņbraukšanas federācija