Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Amerikāņu lodes grūdēja Kārtere noceļ no degungala zeltu divkārtējai čempionei

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Amerikāņu lodes grūdēja Kārtere noceļ no degungala zeltu divkārtējai čempionei
Mišela Kārtere
Foto: Sipa USA / Scanpix

Šodien Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs tika sadalīts trešais medaļu komplekts vieglatlētikā. Sieviešu konkurencē lodes grūšanā zelta medaļu izcīnīja amerikāniete Mišela Kārtere, kura pēdējā mēģinājumā nocēla zeltu no degungala pēdējo divu olimpisko spēļu čempionei Valērijai Adamsai no Jaunzēlandes.

Kvalifikācijā piedalījās 36 lodes grūdējas no 25 valstīm. Lai uzreiz kvalificētos finālam, lode bija jāgrūž 18.40 metrus tālu vai arī bija jātiek starp 12 labākajām pēc rezultāta. Kvalifikācijā minēto normu izpildīja sešas lodes grūdējas, no kurām četras to paveica ar pirmo piegājienu. Pamatīgi pārcentās jaunzēlandiete Valērija Adamsa, kura jau pirmajā mēģinājumā aizgrūda lodi gandrīz 20 metrus tālu (19.74m)...

Tieši Pekinas un Londonas spēļu čempione Adamsa tika uzskatīta par galveno favorīti uz zeltu, bet par viņas lielākajām sāncensēm tika sauktas pasaules un Eiropas čempione Kristina Švanica no Vācijas, kā arī sezonas līdere Liczjau Guna no Ķīnas.

Adamsa sāka ar 19.79 metriem, bet otrajā mēģinājumā aizgrūda lodi 20.42 metru tālumā, sasniedzot savu sezonas labāko rezultātu- tas bija labs pieteikums uz trešo olimpisko zeltu pēc kārtas (Londonā viņa uzvarēja ar 20.40 metriem, tuvākajai sekotājai bija tikai 19.31m). Pēc diviem mēģinājumiem mazāk nekā vienu metru jaunzēlandietei zaudēja tikai ASV lodes grūdēja Mišela Kārtere, kurai otrajā piegājienā 19.82 metri. Kārtere ceturtajā reizē savam rezultātam pielika klāt piecus centimetrus, bet nešķita, ka Adamsas uzvara varētu tikt apdraudēta.

Sacensību atrisinājums jeb pēdējie sestie piegājieni izvērtās dramatiski. Vispirms ungāriete Anita Martona aizgrūda lodi 19.87 metru tālumā, atkārtojot vicelīderes Kārteres rezultātu (priekšā gan palika amerikāniete, jo viņas otrais labākais rezultāts bija tālāks). Diez vai ungāriete bija tā, kura sapurināja Kārteri, taču amerikāniete drīz vien pēc tam savā pēdējā mēģinājumā uzrādīja rezultātu 20.63 metri (iepriekšējais labākais rezultāts uzlabots uzreiz par 75 centimetriem!) un negaidīti apsteidza Adamsu.

Jaunzēlandietei bija vēl savs pēdējais piegājiens, lai atkarotu vadību, un grūdiens patiešām sanāca labs, taču 20.39 metri bija par 24 centimetriem mazāk nekā jaunajai olimpiskajai čempionei Kārterei un par trim centimetriem mazāk nekā pašas labākajā mēģinājumā.

30 gadus vecā Kārtere līdz šim olimpiskajās spēlēs medaļu nebija ieguvusi un pirms četriem gadiem palika 5. vietā, bet šodien zelta medaļa. Adamsa Londonas zeltam pievienoja Rio sudrabu. Bronzu izcīnīja 27 gadus vecā ungāriete Martona, kurai Londonā bija pieticīgā 23. vieta. Sezonas līderei un pasaules vicečempionei ķīnietei Gunai 4. vieta (līdz medaļai aptuveni pusmetrs), pasaules čempionei vācietei Švanicai 6. vieta.

Vieglatlētika, lodes grūšana sievietēm

VSportistsValstsRezult.
1.M.KārtereASV20.63
2.V.AdamsaJaunzēlande20.42
3.A.MartonaUngārija19.87
4.L.GunaĶīna19.39
5.R.SaundersaASV19.35
6.K.ŠvanicaVācija19.03

Izcīnītās medaļas vieglatlētikā

VValstsZSBKopā
1.Ķīna1102
2.Etiopija1012
3.ASV1001
4.Kenija0101
Jaunzēlande0101
6.Austrālija0011
Ungārija0011

Sadalīti 3 no 47 medaļu komplektiem

Pēdējo OS laureāti vieglatlētikā, lodes grūšana sievietēm

OSZeltsSudrabsBronza
2012V. Adamsa (Jaunzēlande)J. Kolodko (Krievija)L. Guna (Ķīna)
2008V. Adamsa (Jaunzēlande)N. Mikņeviča (Baltkrievija)N. Astapčuka (Baltkrievija)
2004J. Kumbā (Kuba)N. Kleinerta (Vācija)-