Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Itālija pārspēj Kanādu un faktiski kvalificējas 2023. gada PK

Juris Miņins
Juris Miņins

Itālija pārspēj Kanādu un faktiski kvalificējas 2023. gada PK
Dīns Bads saņem apsveikumus pēc piezemējuma
Foto: AFP/Scanpix

Uzvarot 2019. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra mačā pret Kanādu (48:7), Itālijas valstsvienība ir faktiski garantējusi vietu 2023. gada PK finālturnīrā.

Ceturtdienas pirmajā cīņā laukumā devās Kanādas un Itālijas izlases. Kanādiešiem tā bija debija šī gada Pasaules kausa finālturnīrā, bet itāļu kontā jau bija viena uzvara un panākums šajā spēlē viņiem faktiski garantētu vismaz trešo vietu apakšgrupā un tādējādi arī viņi kļūtu par pirmo komandu, kas jau būtu kvalificējusies 2023. gada Pasaules kausa finālturnīram.

Itālija spēli sāka ar savu ofensīvu, taču tehniskā brāķa dēļ viņiem neizdevās gūt ātru piezemējumu un pirmie punkti nāca pēc soda sitiena.

Tiesa, itāļu vienības astotais numurs Brāms Steins spēles astotajā minūtē, pēc grupcīņas, kas veidojās pēc kārtējā Kanādas pārākuma, piezemēja bumbu ieskaites zonā, kas, jāatzīst, bija tikai loģiski, jo Itālija jau no pirmajām minūtēm spēli bija novirzījusi uz Kanādas laukuma pusi.

Pēc piezemējuma gan kanādieši neilgu brīdi bija paviesojušies itāļu laukuma pusē un pat mēģināja noorganizēt bīstamu uzbrukumu, kas gan aprāvās, bet jau piecas minūtes vēlāk Itālijas komandas kapteinis Dīns Bads, izmantojot kanādiešu neuzmanību aizsardzībā, pārrāva aizsardzības līniju un panāca 15:0, bet Tomaso Alans rezultātam pievienoja vēl divus realizācijas punktus.

Nonākot zaudētājos ar 17 punktu deficītu, kanādieši ar vēl lielākiem spēkiem devās uz priekšu un tas viņiem ļāva iespiest Itāliju viņu laukuma pusē uz ilgāku laiku, kā arī atkal noorganizēt bīstamus uzbrukumus, taču tie atkal aprāvās pēc nekvalitatīvas bumbas apstrādes. Tiesa, vērojot spēli kopumā, tā jau bija izlīdzinājusies, jo itāļiem, Kanādas izlases spiediena dēļ, vairs neizdevās tik viegli šķērsot laukuma centra līniju. Tāpat jāuzteic Kanādas aizsargi kopumā un šīs izlases lielākā zvaigzne Daniels van der Merve, kuri reizi pēc reizes izrāvās brīvajā laukumā, sagādājot itāļiem pamatīgas problēmas.

Jāsaka, ka tikai puslaika pēdējās piecās minūtēs itāļi atgriezās pretinieku laukuma pusē un tas uzreiz sagādāja problēmas "kanekiem", jo aizsardzībā viņi sāka pārkāpt noteikumus, kas, protams, pārvirzīja spēli jau tieši pie viņu ieskaites zonas. No šīs epizodes izveidojās bīstams mols, taču ar pirmo piegājienu "Azzurri" piezemējumu neguva un arī ar otro, kas izveidojās pēc Kanādas izlases neatļautas piespēles bloķēšanas, nespēja nogādāt bumbu piezemējumu zonā.

Jāpiebilst, ka jau pirmajā puslaikā laukumā bija redzami Fukokas stadiona tehniskie darbinieki, jo arēnas zāliens nespēja izturēt regbija cīņas karstumu, bet puslaika noslēgumā laukums kļuva pavisam "bēdīgs".

Otrais puslaiks sākās līdzīgi pirmajam, proti, ar Itālijas ofensīvu, kas noslēdzās ar uzbrucēja Sebastjana Negri piezemējumu. Savukārt turpinājums gan bija mazliet haotisks, jo te viena, te otra komanda kontrolēja bumbu, taču abām radās problēmas ar tās apstrādi. Kanādieši turpināja to zaudēt brīvās pozīcijās pirms teju garantētiem piezemējumiem, bet itāļi bumbu zaudēja cīņā.

Puslaika vidū Itālija panāca savu, t.i., pēc mola izspēles viņi droši devās uz ieskaites zonu, taču kanādieši pārkāpa noteikumus, jo Mets Hītons sagāza molu no malas, par ko arī saņēma dzelteno kartīti, kas, neskatoties uz van der Merves "izglābto" piezemējumu, vienalga atnesa septiņus punktus, jo Naidzels Ovenss piešķīra soda jeb tehnisko piezemējumu.

Spēlējot vairākumā, itāļi drīz vien guva vēl vienu piezemējumu, kad Džeika Poledri uzsākto ātro uzbrukumu ar piezemējumu noslēdza uz maiņu nākušais Matia Belini.

Tikai mača 64. minūtē Kanādas izlase nogādāja bumbu ieskaites zonā, kad to paveica Tailers Ārdrond, taču Ziemeļamerikas komandas prieki bija īsi, jo Naidžels Ovenss fiksēja spēli uz priekšu, kas nozīmēja, ka pieci punkti no tablo tika dzēsti un bumba pārgāja Itālijas valdījumā. Tiesa, bez piezemējuma kanādieši nepalika, jo trīs minūtes vēlāk Endrjū Ko, veicot lielisku reidu gar laukuma malu, piezemēja bumbu ieskaites zonā.

Tiesa, tas nebija pēdējais piezemējums šajā spēlē, jo 73. minūtē itāļiem beidzot izdevās realizēt savu standartsituāciju, kad Frederiko Zani no mola tika pie pieciem punktiem, bet Karlo Kanna bija precīzs realizācijā. Savukārt Mateo Minozi spēles pirmspēdējā minūtē guva Itālijas septīto piezemējumu, kas atkal izveidojās pēc Džeik Poledri izrāviena.

Līdz ar šo panākumu Itālijas izlase kopvērtējumā ir guvusi jau 10 punktus un tas faktiski viņiem nodrošina vietu 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā, jo, lai viņi grupu turnīru noslēgtu zemākā pozīcijā, Kanādai vai Namībijai ir jāuzvar visās trijās atlikušajās spēlēs, kas ir diezgan nereāls scenārijs, ņemot vērā, ka pretiniekos būs DĀR un Jaunzēlandes komandas.

Itālija – Kanāda 48:7 (17:0)

Piezemējumi: B.Steins (8) D.Bads (13), S.Negri (43), Soda piez. (59), M.Belini (62), F.Zani (73), M.Minozi (79) – E.Ko (67)
Realizācijas: T.Alans (9, 14, 44), K.Kanna (74) – P.Nelsons (71)
Soda sitieni: T.Alans (3) - NAV

B grupa

#KomandaSUNZPAP
1.Itālija220095:2910
2.Jaunzēlande110023:134
3.DĀR100113:230
4.Namībija100122:470
5.Kanāda10017:480