Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Mītavas kausā" regbijā jauniešiem uzvaras lietuviešiem, no Latvijas labākie "Livonia"un "Mītava"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

"Mītavas kausā" regbijā jauniešiem uzvaras lietuviešiem, no Latvijas labākie "Livonia"un "Mītava"
Foto: RK "Livonia".

Pagājušajā nedēļas nogalē Zemgales olimpiskajā centrā notika starptautiskais regbija turnīrs jauniešiem “Mītava Cup 2024”, kas pulcēja ļoti daudz un spēcīgu Lietuvas klubu un kas bija veltīts par godu “Mītavas” kluba dibinātājam un lieliskajam regbija spēlētājam Igoram Umeckim. Abās jauniešu grupās U14un U12 uzvarēja dienvidu kaimiņi lietuvieši, bet ar otrajām vietām labākie no Latvijas bija RK “Livonia” un RK “Mītava”.

Pieminot kluba dibinātāju un galveno treneri Igoru Umecki, ik gadu tiek rīkots piemiņas turnīrs, kurā piedalās sporta komandas no Latvijas, Lietuvas un citām valstīm. Šogad turnīrs pulcēja astoņas komandas U12 vecuma grupā un sešas komandas U14 vecuma grupā. Pārstāvētas bija divas valstis – Latvija un Lietuva, kas pat bija vairākumā, uz Jelgavu atvedot kopumā deviņas komandas.

U14 grupā sešas komandas tika dalītas divās grupās pa trim katrā. A grupā kopā ar mājiniekiem mītaviešiem vēl bija divas Lietuvas komandas – RK “Kuršai” un “Vidmanto Valio Akademija”. Arī B grupā vienīgajam Latvijas klubam “Livonia” pretī stājās divi dienvidu kaimiņu klubi - RK “Ažuolas” no Kauņas un Klaipēdas “Kovas”.

“Livonia” grupā pārspēja “Kovas’ un nospēlēja neizšķirti ar “Ažuolas”, grupā iegūstot pirmo vietu, jo viņi “Kovas” pārspēja ar lielāku starpību nekā “Ažuolas”. Pusfinālā livonieši tikās ar otras grupa otro komandu “Kuršai”, ar kuriem tika galā diezgan viegli. Savukārt otrajā pusfinālā A grupas līderi “Mītava” ļoti spraigā spēlē zaudēja “Ažuolas” komandai papildlaikā. Līdz ar to finālā “Livonia” vēlreiz bija jātiekas ar Kauņas klubu, tādējādi par kausu cīnoties divu valstu čempioniem un divām labākajām Baltijas komandām šajā vecumā.

Arī finālspēle tāpat kā grupas spēle šo divu komandu starpā izvērtēs ļoti spraiga. “Livonia” bija tuvu uzvarai, bet zaudēja pēdējā izspēlē, tāpēc par “Mītava Cup” ieguvējiem ar rezultātu 3:2 kļuva RK “Ažuolas”. ”Livonia” ar otro vietu bija labākie no Latvijas, bet bronzas finālā “Mītava” neatstāja cerības “Kuršai”, nodrošinot divu Latvijas klubu iekļūšanu trijniekā.

U12 vecuma grupā komandas tika sadalītas divās grupās pa četrām komandām katrā. Mājinieki RK Mītava bija grupā ar “Vidmantas Valius Akademia” no Viļņas, “Baltrex” un “Silute Titanas”. Jelgavnieki parādīja drošu sniegumu un ierindojās pirmajā vietā savā grupā.

Otrajā grupā bija Regbija klubs “Livonia”, Rīgas katoļu ģimnāzija (RKĢ), Klaipēdas “Kovas” un Lietuvas čempioni “SM Gaja”. Otrajā grupā veiksmīgāk sevi parādīja “SM Gaja”, kuriem livonieši piekāpās ar 1:7, un tika finālā.

Vispirms tika noskaidroti trešās vietas ieguvēji, grupu otrajām vietām “Livonia” cīnoties ar Šauļu „Baltrex-Šiauliai”. Lietuvieši izrādījās stiprāki ar 4:1, bet “Livonia” ar 4. vietu bija otra labākā Latvijas komanda. Savukārt fināls izvērtās ļoti spraigs, kur bija nepieciešams papildlaiks un kur mājinieki “Mītava” piekāpās Lietuvas labākajai komandai “SM Gaja”. Līdz ar to “Mītava” šajā grupā bija labākā Latvijas komanda, nodrošinot godalgotu vietu arī šajā grupā.

“U14 “Livonia” komandu dabūja labu pretestību. Būtībā šajā grupā finālā tikās Latvijas un Lietuvas čempioni. Šajā spēlē par 1. vietu varēja redzēt dažas lietas. Taču jāatzīst, ka šajā spēlē arī drusku nepaveicās, jo grupas spēlē nospēlējām ar “Ažuoalas” neizšķirti, beigās izšķirošajā spēlē beigās tas trešais piezemējums pretiniekiem sanāca uz mūsu muļķīgas kļūdas rēķina aizsardzībā. Tas bija pieredzes trūkums. Taču kopumā ļoti labi gan U14, gan arī U12 nospēlēja, un tas bija labs sagatavošanās turnīrs Čehijai,” komentē RK “Livonia” prezidents Vigo Valdavs.

“Biju apmierināts ar rezultātu, t.i., ar neizšķirtu pret Kauņas klubu, jo pretinieki bija miesās raženāki un līdz ar to arī svarā smagāki, kā arī ātri un spēcīgi. Tāpēc neizšķirts grupas spēlē mani apmierināja,” pauda RK “Livonia” U14 jauniešu treneris Artūrs Baranovskis.

“Pusfinālā pret otras grupas otro komandu nebija nekādu problēmu. Varējām iespēlēt visus maiņas spēlētājus, lai viņi dabūtu spēļu praksi starptautiskā turnīrā. Finālā spēle pret “Ažuyolas” izvērtās laba, kaut arī bija tehniskais brāķis. Nav ko bēdāties, jo Latvijas visas spēles ir uzvarētas, un šis zaudējums būs papildu stimuls, lai, braucot uz starptautisko turnīru Čehijā, būtu nevis pašpārliecinātības sajūta, bet tāda, ka ir jānovērtē pretinieks,” akcentē Baranovskis.

““Mītavas kauss” ir ļoti labs turnīrs. Ļoti svarīgs faktors, ka U12 grupa spēlē gandrīz uz pusi no lielā laukuma, bet Latvijas čempionātā mēs spēlējam uz divas reizes mazāku laukumu. Tā kā mūsu komandā vairāk nekā puse ir smagie cīņas spēlētāji, uz lielā laukuma spēlēt ir problemātiskāk,” skaidro “Livonia” U12 treneris Jegors Alimovs, piebilstot, ka komanda nospēlējusi ļoti labi.

“Cik ir zināms, tad “SM Gaja” ir Lietuvas čempioni, un spēles laikā to varēja labi redzēt – ļoti stipra un agresīva komanda, tāpēc arī zaudējam 1:7. “Baltrex” arī ir ļoti stipra komanda, taču iespējas uzvarēt bija, bet mūsu lielie puiši ļoti piekusa, spēlējot uz lielā laukuma, tāpēc arī zaudējām,’ iemeslu zaudējumam bronzas spēlē min Alimovs un paturpina: “Ar mītaviešiem nospēlējām labi, bet viņiem uguns acīs dega krietni vairāk nekā mūsējiem.”

RK “Mītava” treneris un turnīra organizētais Roberts Bondarenko: "Paldies komandām par dalību. Šis bija pēdējo laiku kuplākais dalībnieku skaits turnīrā. Prieks, ka abas mūsu pilsētas komandas ir trijniekā. Protams, gribējās kādu kausu atstāt mājās, bet ir tā, kā ir. Pateicamies par finansiālu atbalstu no Jelgavas pilsētas pašvaldības, Jelgavas Sporta Servisa Centra, kā arī no privātajiem sponsoriem Dmitrijam Bondarenko."