Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Spēcīgs sastāvs Kuldīgas 57. un Reiznieces-Ozolas 16.kausa izcīņa šahā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Spēcīgs sastāvs Kuldīgas 57. un Reiznieces-Ozolas 16.kausa izcīņa šahā
Godalgoto vietu ieguvēji ar turnīra rīkotāju D.Reiznieci-Ozolu. Foto:Gunārs Gertners

Pagājušajā nedēļas nogalē aizvadīta Kuldīgas novada Sporta skolas 57.ceļojošā komandu kausa izcīņa šahā un Lielmeistares Danas Reiznieces-Ozolas 16.kausa izcīņa, kas pulcēja 67 jaunos šahistus no visas Latvijas.

Kuldīgas novada Sporta skolas klubā "Poligons" divās dienās tika aizvadītas Šveices sistēmas septiņas rapida kārtas ar apdomas laiku 25 minūtes partijai plus 15 sekundes par gājienu ar FIDE reitinga aprēķinu. Par kopējā turnīra uzvarētāju kļuva FIDE meistars no Rīgas Maksims Golubovskis (2209), kurš ieguva 6,5 punktus. Viņš sāka ar sešām uzvarām pēc kārtas un tikai pēdējo partiju ar Artjomu Tolmačevu (1902) noslēdza neizšķirti. Nopelnot 6 punktus un izcīnot otro vietu, panākumu guva jaunais liepājnieks Markuss Apenītis (1435). Savukārt labāko trijnieku ar 5,5 punktiem noslēdza jau pieminētais U12 vecuma šahists Tolmačevs, kurš bija jaunākais no pirmajā desmitniekā iekļuvušajiem. Pa 5,5 punktiem vēl ieguva Arsēnijs Savičevs (1843), Kristaps Reinis Strods (1678) un Marks Mucenieks (1636), noslēdzot vadošo sešinieku.

No meitenēm labākā ar 5 punktiem bija U12 grupas pārstāve Sofja Vasiļjeva (1623) no Daugavpils. Par puspunktu mazāk nopelnīja rīdzinieces Marija Kuzņecova un Ramona Golsta, kurām attiecīgi otrā un trešā vieta. Komandu vērtējumā pirmās četras vietas ieņēma Rīgas Šaha skolas vienības. Ar 16 punktiem uzvarēja "Rīgas ŠS Rokāde", kurā spēlēja Strods, Mucenieks un Emīls Jānis Mieriņš (1938).

Par turnīru savā daudz plašāk dalās pati Dana Reizniece-Ozola: “Šī gada jauninājums – bez kausiem, piemiņas veltēm un taustāmajām balvām visiem dalībniekiem būs iespēja piedalīties lielmeistara Zigurda Lankas lekcijā. Ar uzvarētājiem maestro strādās arī atsevišķi. Marijai Kuzņecovai un Ramonai Golstai pelnīts panākums. Sofja Vasiļjeva ir mans šīgada atklājums – viņa turnīrā apsteigusi vairākas par sevi vecākas un pieredzējušākas šahistes. Un ievērojiet viņas nopietnās acis! Dzirdēsim par šo meiteni vēl daudz. Viņas treneris – Edvīns Dzirkalis. Maksims Golubovskis – šīgada turnīra paraugšahists. Viņš demonstrēja īstu čempiona cienīgu gājienu: savu balvu sadalīja jaunajiem sportistiem Sofjai Vasiļjevai un Jegoram Andrusevičam no Daugavpils. Viņa motivācija ir dot iespēju papildu treniņiem jaunajiem šahistiem. Prasme iedvesmot un atbalstīt sekotājus – īstu līderu pazīme. Maksima treneris – Artūrs Bernotas. Markuss Apenītis savukārt ir turnīra "gazele": 66 reitinga punkti pielikti! Priecājos arī, ka viens no kausiem paliek Kurzemē. Artjomam Tolmačevam ir lielisks treneris Sergejs Klimakovs, viņš elpos lielajiem pakausī."

"2006.gadā dzimušo un jaunāku šahistu grupā Laurus plūca jaunā Eiropas Savienības čempione Naomi Maklakova un Emīls Tabors. Naomi izaugsme ir acīmredzama, svarīgi, lai viņa turpina strādāt un novērtē kā priekšrocību to, ka viņas vecumā ir vairākas spēcīgas, perspektīvas šahistes. Ir ar ko pacīnīties un kopā augt! Skaistāko partiju nospēlēja Kirills Bogdanovičs, M.Tāla cienīgā manierē izmantojot pretinieka novājinājumu un "noslaukot" balto karali Sicīliešu aizsardzībā,” vērtē D.Reizniece-Ozola.

Izmantotie resursi:
Latvijas Šaha Federācija