Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Lielmeistari soļa attālumā līdz labāko noskaidrošanai "Grand Swiss"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Lielmeistari soļa attālumā līdz labāko noskaidrošanai "Grand Swiss"
Foto no flickr.com/photos/fide

Rīgā notiekošais "FIDE Chess.com Grand Swiss" turnīrs tuvojas noslēgumam. Sestdien šahisti izspēlē priekšpēdējo kārtu, un svētdien vakarā noskaidros, kuri būs divi labākie atvērtajā turnīrā, un kura labākā sieviete turpinās cīņu nākamajā gadā par pasaules šaha čepmpiona titulu.

Piektdien turnīra favorīts Fabiano Karuana (ASV) uzvarēja vienu no galvenajiem konkurentiem Alirezu Firoudžu no Francijas. Tieši Rīgā notiekošajā turnīrā ceturtdien Firoudžam uz vienu dienu izdevās kļūt par pasaules 4. spēcīgāko šahistu “dzīvajā” reitingu tabulā. Neskatoties uz sāpīgo zaudējumu piektdienas vakarā, Firoudža joprojām ir turnīra līderis un saglabā lieliskas iespējas uzvarēt turnīrā.

Deivids Houvels (Anglija), ar kuru 2. kārtā neizšķirti cīnījās Arturs Neikšāns (Latvija), uzvarēja ukrainas pārstāvi Antonu Korobovu un arī pievienojās līderiem. Turnīra uzvarētājs būs zināms tikai svētdien, jo priekšlaicīgi pietiekamu pārsvaru neizdodas iegūt nevienam no spēlētājiem. Izredzes saglabā arī Rīgā dzīvojošais Aleksejs Širovs (Spānija), kurš no līderiem atpaliek tikai par puspunktu. No Latvijas pārstāvjiem visaugstāk turnīra rezultātu tabulā ir izdevies tikt Arturam Neikšānam ar 3,5 punktiem no 9 (83. vieta 108 dalībnieku vidū).

FIDE Chess.com Grand Swiss turnīrs noslēgsies svētdien vakarā, kad tiks izspēlēta 11. kārta. Tomēr šaha svētki turpināsies vēl pirmdien - dienu pirms Mihaila Tāla 85. dzimšanas dienas tiks izspēlēts blica turnīrs. Tā ir sena tradīcija šahā, kad pēc gariem turnīriem tiek izspēlēts vēl ātrspēles turnīrs. Daudziem skatītājiem tas ir daudz skatāmāks nekā pamata turnīrs, jo viena partija vairāku stundu vietā iet vien dažas minūtes.

Kopā atklātajā turnīrā piedalās 108 šahisti un sieviešu turnīrā 50, kopā spēlētāji pārstāv 42 valstis. Kopējais turnīru balvu fonds ir 550 000 ASV dolāri, no kuriem pirmās vietas ieguvējs atklātajā turnīrā saņems 70 000, un sieviešu turnīra uzvarētāja 20 000 ASV dolāru.

Visām šaha partijām var sekot tiešraidē https://grandswiss.fide.com/, partiju sākums katru dienu ir pulksten 14 pēc Latvijas laika. Turnīrs notiek, ievērojot stingrus drošības pasākumus, klāt neesot skatītājiem.

Atvērtā turnīra rezultāti pēc 9. kārtas:
1. Firouzja Alireza (FRA) 6,5 punkti
2. Caruana Fabiano (USA) 6,5 punkti
3. Howell David W L (ENG) 6,5 punkti
8. Shirov Alexei (ESP) 6 punkti
83. Neikšāns Arturs (LAT) 3,5 punkti
102. Meškovs Ņikita (LAT) 3 punkti
104. Miezis Normunds (LAT) 2,5 punkti

Sieviešu turnīra rezultāti pēc 9. kārtas:
1. Lei Tingjie (CHN) 8 punkti
2. Paehtz Elisabeth (GER) 6 punkti
3. Zhu Jiner (CHN) 6 punkti
41. Rogule Laura (LAT) 3,5 punkti
48. Golsta Madara (LAT) 2,5 punkti

Informāciju sagatavoja
Andris Tihomirovs

     [+] [-]

, 2021-11-06 21:47, pirms 2 gadiem
Te kaut kas ir sajaukts!
Tie rezultati ir no vakardienas, bet šodien jau Firouzja vinnēja Howellu, Firouzja ir Vienīgais līderis ar 7.5 punktiem!
Širovam ir 6.5 punkti
Šodien ir Sestdiena, nevis Piektdiena! Mostamies augšā!

     [+] [-]

, 2021-11-06 21:50, pirms 2 gadiem
1. Lei Tingjie (CHN) 8 punkti (C)
========================
Šodien jau 8.5 punkti un garantēja 1 vietu sievietēm Lei Tingje