Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Austrijā notiks Eiropas čempionāts sniega volejbolā, dalībnieku vidū arī Latvijas dueti

Jānis Celmiņš

No 23. līdz 25 martam Austrijas ziemas kūrortā Vagrainā risināsies pirmais Eiropas čempionāts sniega volejbolā. Tajā piedalīsies arī divas Latvijas komandas. Vīru konkurencē mūsu valsti pārstāvēs Rihards Finsters un Aleksandrs Solovejs, bet dāmu turnīrā piedalīsies Alise Lece un Ilze Liepiņlauska.

Sniega volejbols ir jauns sporta veids, kurš populārs kļuvis tieši kalnu kūrortos Austrijā un Šveicē. Šis volejbola paveids ir ļoti līdzīgs pludmales volejbolam. Galvenās atšķirības – spēle notiek sniegotā laukumā, laika apstākļi liek spēlētājiem ģērbties silti, drīkst spēlēt cimdos. Lielākā daļa spēlētāju sniega volejbolu spēlē futbola apavos, naglenes pārvietošanos sniegā padara krietni stabilāku. Paši spēlētāji atzīst, ka šis sporta veids ir ļoti traumatisks. Ja pludmales volejbolā traumas gūti ir ļoti sarežģīti, tad sniega volejbolā stipri vienkāršāk. Visizplatītākās traumas sniega volejbolā – dažādi sastiepumi. Sets sniega volejbolā rit līdz 11 punktiem, ar divu punktu pārsvaru. Ja nepieciešams trešais, arī tas rit līdz 11 punktiem.

Sniega volejbols pirmo reizi spēlēts tieši Vagrainā, 2008. gadā, kur šogad risināsies arī pirmais Eiropas čempionāta finālposms. Interesanti, ka Vagrainas kalnu kūrorta sniegā savas pēdas savulaik atstājuši Mārtiņš Pļaviņš un Aleksandrs Solovejs. Latvijas duets 2014. gada martā triumfēja “Snow volley tour” posmā. Līdzīgu panākumu pērnā gada aprīļa sākumā sasniedza Jekaterina Stepanova un Marta Ozoliņa, kuras uzvarēja Eiropas tūres posmā Lihtenšteinas kalnu slēpošanas kūrortā Malbunā.

Ceļazīmes uz Eiropas čempionātu Finsters / Solovejs un Lece / Liepiņlauska ieguva Latvijas čempionātā Siguldā. Vīriešu konkurencē bija pieteikušies 16 pāri, bet dāmu turnīrā tika izspēlēta tikai viena cīņa - superfināls. Ļoti sasprints izvērtās vīru fināls, kurā pirmajā setā Finsteram un Solovejam vajadzēja 23 punktus, lai beidzot pieveiktu Reliņu un Vildi (23:21). Otrajā setā jau uzvarēja Reliņš un Vilde (11:8), bet beigās tomēr triumfēja Finsters un Solovejs ar 11:7. Savukārt trešo vietu ieguva Regža un Šmits, bronzas mačā divos setos apspēlējot Stankeviču un Rinkeviču. Dāmu konkurencē finālā uzvarēja Alise Lece un Ilze Liepiņlauska, kuras ar 11:4 un 11:4 pārspēja Ingu Ikaunieci un Ingu Vētru.

Latvijas dueti neslēpj, ka uz Eiropas čempionātu dodas ar mērķi izbaudīt šo pasākumu. Alise Lece gan neslēpj, ka sportiskie pāri meitenēm ir. “Gatavojamies nopietni! Trenējamies gan trenažieru zālē, gan smiltīs “O-Sands” hallē. Ārā gan neesam trenējušās, jo bail saslimt. Sacensību norises vietā noteikti patrenēsimies arī ārā. Mērķi - augstākie, galvenais uzdevums parādīt, ka latvieši ne tikai smiltīs bet arī sniega spējīgi spēlēt labi,” stāsta Alise, kura arī vasarā pludmales volejbola laukumos šovasar redzēsim kopā ar Ilzi Liepiņlausku. “Apzināmies, ka liela nozīme būs servei, līdz ar to gatavojamies tieši šajā ziņā. Sniega volejbolā servei ir ļoti liela nozīme,” piebilst Alise.

Vīri sev nekādu mērķus nevirza, taču atzīst, ka nevienam neko tāpat vien nedāvinās. “Brauksim un baudīsim pasākumu. Prieks, ka šo pasākumu apmaksā Volejbola federācija. Par sportiskajiem mērķiem grūti kaut ko teikt. Jau Latvijas čempionāta spēles apliecināja, ka sniega volejbols ir ļoti neprognozējams,” teic Rihards Finsters.

Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) mērķis ir panākt, lai tuvāko gadu laikā sniega volejbols tiktu iekļaut olimpisko spēļu programmā. Pagaidām tā šķiet utopija, bet redzot, cik aktīvi šis volejbola paveids attīstās, šāds scenārijs nav neiespējams.

Gan vīri, gan dāmas Eiropas čempionātā dalīs 10 000 EUR lielus balvu fondus.

Vīru turnīra spēļu kalendārs un rezultāti: https://www.cev.eu/SnowVolley-Area/...
Sieviešu turnīra spēļu kalendārs un rezultāti: https://www.cev.eu/SnowVolley-Area/...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja