Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Birzulis: "Ne vieni, ne otri nevēlas nogalināt pludmales volejbolu"

Jānis Celmiņš

Birzulis: "Ne vieni, ne otri nevēlas nogalināt pludmales volejbolu"
Aigars Birzulis un Mārtiņš Pļaviņš turpinās kopīgu darbu, Jānis Šmēdiņš devies savu ceļu...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Lieliem soļiem tuvojas jaunā pludmales volejbola sezona, kas sola aizraujošus notikumus ne tikai Latvijas duetu kontekstā, bet arī visas pasaules griezumā. Jaunizveidotais Latvijas duets Mārtiņš Pļaviņš / Jānis Pēda jau aprīļa sākumā plāno startēt savā pirmajā kopīgajā turnīrā – CEV „Satellite” sacensībās Turcijā, tāpēc šķita interesanti uzzināt ko vairāk par šī pāra plāniem. Šajā sakarā piedāvājam komandas trenera Aigara Birzuļa pārdomas un viedokli par dažādām tēmām.

„Turpinām gatavoties pēc zināma darba plāna. Mārtiņš jau kādu laiku ir mājās, un varam strādāt pietiekami pilnvērtīgi. Šajā nedēļas nogalē viņš gan dosies uz Austriju, kur piedalīsies vienā šova turnīrā, taču tas neiespaidos gatavošanās procesu. 27. martā gaidām mājās atriežamies Jāni Pēdu, un pēc pāris dienām visi dodamies uz Turciju, kur aprīļa sākumā būs mūsu pirmais kopīgais turnīrs – tāds kā ģenerālmēģinājums. Pēc šīm sacensībām jau varēsim nospraust mērķus un uzdevumus tālākajiem darbības virzieniem. Uz Turcijas turnīru, iespējams, nebūsim labākajā sportiskajā formā, jo Jānim, visticamāk, jau būs uzkrājies neliels nogurums, bet emocionālā puse varētu būt laba, jo tās viņam būs pirmās nopietnās sacensības smiltīs pēc daudziem gadiem,” tuvākos Pļaviņa / Pēdas komandas plānus ieskicē Aigars Birzulis. Gatavību patrenēties kopā ar latviešiem ir izrādījuši vairāki Eiropas pāri, kam Latvijas komanda arī ir piekritusi un Turcijā uzkavēsies vēl kādu brīdi arī pēc turnīra beigām. „Arī uz pirmo Pasaules kausa posmu Ķīnā plānojam doties savlaicīgi, lai varētu aizvadīt nopietnākus treniņus tur,” skaidro treneris.

Kā šobrīd jūtas Jānis, un cik gatavs ir sezonai, trenerim grūti spriest, taču lielām problēmām nevajadzētu būt. „Pēdējo reizi runājām pirms pāris nedēļām, bet vairāk par tēmu, vai Rīgā viņš nevarētu būt nedaudz ātrāk. Viņa komanda jau kādu brīdi vairs nevar reāli izrauties no pēdējās vietas Itālijas A2 līgā, tāpēc cerēju, ka klubs viņu varētu atbrīvot nedaudz ātrāk. Darba attiecības ir un paliek darba attiecības, tāpēc variantu atgriezties mājās ātrāk nebija. Par savu sportisko formu viņš nesūdzējās, bet man vērtēt viņu neredzot nebūtu pareizi. Zinot, ka viņš nopietni trenējas septiņas līdz astoņas reizes nedēļā, man nebija tiesību vēl likt strādāt pēc papildu programmas. Tās ir divas dažādas lietas, tāpēc nevēlējos jaukties pa vidu. Ņemot vērā, ka viņš ir tehnisks čalis, domāju, ka problēmām nevajadzētu būt. Viss tāpat būs manās rokās vasaras sezonā,” teic Birzulis.

Vai treneris jau paguvis nolikt arī kādu atskaites punktu, kad tiks vērtēts un analizēts jaunizveidotā dueta varējums – vasaras vidus, pasaules čempionāts? Uz šo jautājumu gan viņš atbild izvairīgi, paužot, ka visu parādīs laiks. „Scenāriji var būt dažādi… Man gribētos, lai tā „mašīna aizbrauc” lielos ātrumos, bet būsim reāli, turklāt zinot, ka viens no spēlētājiem šāda līmeņa turnīros nav spēlējis gandrīz desmit gadu. Arī Mārtiņam ar Jāni Šmēdiņu sākotnēji negāja nemaz tik vienkārši (daudzi to tagad jau aizmirsuši – aut.). Jebkurš treneris vai spēlētājs, protams, gribētu ielēkt pirmajā vagonā un darīt lielas lietas. Runāt par kaut kādām konkrētām vietām un rezultātiem šobrīd būtu nenopietni. Sporta funkcionāriem, žurnālistiem un līdzjutējiem interesē konkrēti rezultāti, bet mani kā treneri tas, kā komanda veidojas soli pa solim. Tas nav tā kā visiem no malas izskatās – salikām kopā divus veču un viņi tagad griezīs. Nepieciešams laiks,” stingrs savos vērtējumos ir treneris.

Līdz pat šodienai nav zināma Pasaules kausu turnīru izspēles sistēma, taču arī Birzulis zina tikpat daudz cik visi pārējie. Visticamāk, kvalifikācijas sacensības PK posmos tomēr būs, taču oficiāla lēmuma joprojām nav. „Saprotu, ka spēlētāju pārstāvju un FIVB vadības tikšanās bijusi visai produktīva. Federācijai nācās ieklausīties spēlētāju viedoklī, jo domāju, ka ne vieni, ne otri nevēlas nogalināt pludmales volejbolu. Ja tiek izjaukts pēctecības princips, kad starptautiskajā apritē var ienākt jaunas sejas, tad sporta veids ir tuvu miršanas stadijai visos līmeņos. Paredzu, ka šī sezona mītiņu ziņā būs ļoti karsta un aktīva. Domāju, ka spēlētāju pretenzijas būs vērā ņemamas visas sezonas garumā. Lielākā daļa atlētu ir profesionāļi, tāpēc vēlas saņemt par to pienācīgu atalgojumu. Paredzu, ka FIVB nāksies rēķināties ar spēlētāju vēlmēm. Var jau mēģināt visu organizēt par mazām naudiņām, bet jāskatās uz visu to reāli,” konkrēts ir treneris.

Daudzus interesē, kas notiek ar Kontinentālā kausa izcīņas finālsacensībām, kuras šobrīd FIVB kalendārā ir iezīmēts pēc Pasaules kausa „Grand Slam” turnīra Argentīnā - maija beigās. „Ņemot vērā, cik daudz izmaiņu šajā ziņā jau bijis, šobrīd man pat bail kaut ko prognozēt. Federācijas valde ir pieņēmusi visiem zināmu lēmumu (uz turnīru jādodas Mārtiņam Pļaviņam kopā ar Jāni Šmēdiņu – aut.), un es uzskatu, ka pie tā ir jāpieturas. Šis nav tas gadījums, kad mums būtu jāņem vērā tas, ka dzīvē šobrīd daudzas lietas jau mainījušās. Aprīlī mums ir vēl viena pludmales volejbola komisijas sēde, kurā noteikti šis jautājums tiks pacelts pēdējo reizi. Tobrīd komisija jau būs pilnā sastāvā, un būs jālemj. Skaidrs, ka galējais lēmums tāpat būs federācijas valdei,” saka Birzulis.

Ziemas periodā treneris nopietni strādājis ar Aleksandru Soloveju (līdz šim šis uzvārds vairāk tika saistīts ar treneri Genādiju Samoilovu – aut.), taču jau pirms kāda laika interesi par atgriešanos smiltīs izrādījis arī viņa ierastais pārinieks Rihards Finsters. „Lai izslēgtu kaut kādas liekas runas nākotnē, varu pateikt, ka jau ziemas sākumā vēlmi trenēties manā vadībā izrādīja Solovejs, bet pēdējā mēneša laikā aktīvi strādā arī Finsters. Kamēr tas viss netraucē manā pamatdarbā ar Pļaviņu un Pēdu, esmu tam gatavs. Mani vienmēr ir simpatizējuši sportisti, kuri vēlas kaut ko sasniegt un smagi strādāt,” saka Birzulis, piebilstot, ka ar saviem audzēkņiem Haraldu Regžu un Armandu Āboliņu arī viņš turpinās darbu tādā pat režīmā kā iepriekš. Esot cerības divus pārus aizvest arī uz pasaules čempionātu U-23 vecuma grupā Polijā. Ja sanāks, ka var braukt tikai viens duets, tad treneris to neuzskata par mīnusu – tā būs papildu konkurence, kas motivēs strādāt visus četrus.

     [+] [-]

, 2013-03-19 12:25, pirms 11 gadiem
Kāpēc neuztaisīt duetu Biedriņš- Briedis? Biedriņs mierīgi visu nobloķētu, Briedis nosistu grīdā.

  -2 [+] [-]

, 2013-03-19 12:48, pirms 11 gadiem
Domā, viņi māk uzņemt bumbu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-03-19 16:40, pirms 11 gadiem
Paldies, Jāni, par rakstu! Varbūt var uzrakstīt kas notiek pludmales volejā vispār, kādi spēlētāji beiguši savu karjeru, kādi jauni pāri izveidojušies utt. Arī par mūsu citiem pāriem, kur trenējas utt.

  +1 [+] [-]

, 2013-03-19 18:07, pirms 11 gadiem
Ir neliela kļūda, Jāni, Regža un Āboliņš vairs nevar piedalīties U-21 sacenšibās, jau par vecu.

     [+] [-]

, 2013-03-19 23:48, pirms 11 gadiem
janisC rakstīja: Ir neliela kļūda, Jāni, Regža un Āboliņš vairs nevar piedalīties U-21 sacenšibās, jau par vecu.
Šeit runa ir par U-23.

     [+] [-]

, 2013-03-20 06:53, pirms 11 gadiem
Jurichs4 rakstīja: Šeit runa ir par U-23.
Izlaboja

     [+] [-]

, 2013-03-20 08:06, pirms 11 gadiem
Regžam un Āboliņam šogad Eiropa U-22 un pasaules U-23 čempionāti... nedaudz biju pārrēķinājies!