Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Šmēdiņš skaidro, kā radās doma par treneri-konsultantu no ārzemēm

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Šmēdiņš skaidro, kā radās doma par treneri-konsultantu no ārzemēm
Jānis Šmēdiņš. Foto: Jurmala.Beachvolley

2012. gada Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks Jānis Šmēdiņš atklāj, ka sadarbība ar itāļu speciālistu tika uzsākta vairāku iemeslu dēļ, tostarp vairs nebija tik labi rezultāti kā agrāk. Šis pludmales volejbolists pazīstams arī kā makšķerēšanas cienītājs, tādējādi Lielupes krastā tika satikts žurnāla "Copes lietas" korespondents.

Decembra otrajā pusē Genādijs Samoilovs pirmoreiz saņēma balvu kā gada labākais treneris Latvijas sportā, taču jau pirms pirms minētās atzinības Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš uzsāka sadarbību ar itāļu speciālistu Marko Solustri, kura audzēkņi ir arī Adrians Karambula/Enriko Rosi - mūsējo tiešie konkurenti olimpiskajā kvalifikācijā.

Samoilovs/Šmēdiņš kopā spēlē astoņas sezonas, līdz ar to līdzšinējā trenera vadībā "izdomas resursi ir izsmelti, un viss kļuvis vienveidīgs", turklāt rezultāti vairs nav tik labi kā agrāk. Būtu labi filmēt un pastrādāt ar video. "Svarīgi, lai kāds no malas paanalizē arī pretinieku spēli, tieši taktiskajā ziņā," saka Jānis Šmēdiņš, kurš netieši norāda un trūkumiem līdzšinējā procesā. Tādējādi vajag ko pamainīt, lai pēc tam nav jānožēlo. Radās doma par treneri-konsultantu no ārzemēm, kurš var ieviest jaunas vēsmas.

Sākotnēji darbs notika trijatā - Samoilovs/Šmēdiņš un treneris Genādijs. Patlaban ir arī Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka un Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs. "2013., 2014. un 2015. gadā viss uzsvars tika likts uz mums, bet tagad prioritātes ir meitenes un Mārtiņš ar Edgaru. Mēs viņiem esam ideāli spariga partneri," uz vēl vienu aspektu norāda Šmēdiņš.

2013. un 2014. gadā Samoilovs/Šmēdiņš bija pludmales volejbola pasaules ranga līderi, taču šobrīd atrodas vien 20. pozīcijā. Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijā nesokas tik labi kā gribētos. Ja rēķina vidēji turnīrā nopelnītos punktus, tad olimpiskās atlases rangā mūsējie šobrīd ir otrie zem svītras.

Tika baumots, ka Aleksandrs un Jānis kopā spēlē vairs tikai Tokijas olimpiādes dēļ. Šmēdiņš smejas un tādu viedokli sauc par muļķībām. Mača laikā gadās asākas emocijas, taču pēc tam viss nokārtojas un ir labi.

Aizvadītajā gadā tika piefiksēts, ka spēles laikā Smēdiņš dažreiz paliek tā kā lēnāks un kļūs mazāk jaudīgs. Pludmales volejbolists atklāj, ka ir problēmas ar muguru (spiež nervu) - tas vairs nav savainojums, bet gan lieta, ar ko 32 gadus vecajam atlētam jārēķinās ikdienā. Tajā pašā laikā Šmēdiņš nav sajutis, ka pretinieki to izmantotu.

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Copes lietas", Einis Asaris