Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

Jānis Celmiņš

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu
Foto: LOK

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.

Reorganizācija paredz atvērtākas, spēcīgākas un vienotākas organizācijas izveidi, kas gala rezultātā sastāvētu no 101 biedra (tajā skaitā 26 asociētajiem biedriem), teikts LOK pirms mēneša izplatītajā paziņojumā. Lai juridiski iesāktu apvienošanās procesu, balsi “par” trešdien būs jāatdod divām trešdaļām no klātesošo biedru.

Šobrīd ir izstrādāts LOK statūtu projekts un reorganizācijas līguma projekts. Otrais jāapstiprina gan LOK, gan LSF biedru sapulcēs (27. martā). LSFP kopsapulce sāksies plkst. 14.00.

Vienotas organizācijas izveide varētu palīdzētu risināt efektivitātes jautājumus, samazinot administratīvās izmaksas un veicinot laika resursu ekonomiju starp amatpersonām un biedriem, kā arī sadarbībā ar Valsts institūcijām, kurām turpmāk komunikācija veidotos ar vienu partneri. Sagaidāms, ka apvienotajā organizācijā sniegto pakalpojumu klāsts kļūtu kvalitatīvāks, nodrošinot skaidrākus atbildību sadalījumus, tiešāku kontaktu, kā arī ātrāku un precīzāku informācijas apriti. Pēc saplūšanas LSFP biedri kļūs par LOK biedriem, LSFP funkcijas un manta pārnāk LOK pārvaldībā. Tālāk jau Izglītības un Zinātnes ministrijai būs jālemj, kā grozīt Ministru kabineta noteikumus, lai noteiktu, kas turpmāk veiks treneru un šaušanas instruktoru sertifikāciju, federāciju atzīšanu, kā arī dažādu strīdu izskatīšana.

LOK prezidents Jānis Buks gan uzskata, ka ieguvumus sporta sabiedrība nejutīs tagad un tūliņ, bet gan tuvāko divu līdz trīs gadu laikā. “Šobrīd tiek strādāts pie organizācijas darbinieku struktūras izstrādes. Tiks organizēts iekšējs darbinieku atlases konkurss starp LOK un LSFP darbiniekiem. Izvērtēšanas komisija izvērtēs šīs vakances un pieņems galīgos lēmumus. Es vēlos, lai tas viss notiktu skaidri un saprotami. LOK šobrīd ir 11 darbinieki, LSF, ja nekļūdos – astoņi. Pēc apvienošanas mums gribētos palikt pie 12. Diemžēl pēdējie IZM lēmumi ir bijuši diskriminējoši. LOK ir piešķirts finansējums dažādu programmu realizēšanai, taču administrēšanas izmaksas nav pietiekamas. Ja, piemēram, federācijas administrācijas izmaksām var tērēt līdz 20% no piešķirtā, tad LOK tikai 2.88%, kas nav pietiekoši. Mums nāksies kļūt kompaktākiem, kas ir galvenais šīs reorganizācijas mērķis. Šobrīd veiktie aprēķini liecina, ka sporta sabiedrībai vajadzētu iegūt 250 līdz 300 tūkstošus eiro. Vai sporta sabiedrība ieguvumus jutīs tagad un tūliņ, noteikti nē. Tas, manuprāt, varētu būt jūtams divu vai trīs gadu laikā. Ja viss tiks pareizi konstruēts, tad LOK tuvāko gadu laikā vajadzētu kļūt par ļoti jaudīgu organizāciju,” sarunā ar portālu Sportacentrs.com pārliecināts ir Buks.

Viņš uzskata, ka vilkmes ziņā LOK pēc pāris gadiem varētu kļūt par tik pat jaudīgu kā šobrīd ir Latvijas Izglītības un Zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA). “Viss atkarīgs no pareizajiem cilvēkiem. Te jābūt mūsdienīgam pārvaldības redzējumam un izpratnei. LOK ir jākļūst par nozares viedokļa paušanas līderi – sporta nozares kompetences centru,” uzskata esošais LOK vadītājs.

LOK pēdējo mēnešu laikā organizējusi vairākas tikšanās ar biedriem, kurās skaidrota apvienošanās nepieciešamība, taču arī šobrīd pastāv nelielas, bet bažas, ka biedri varētu būt pret apvienošanu. Sākotnēji pretinieku vidū bijušas galvenokārt mazās federācijas. “Esam centušies pārvaldības modelī ielikt to, lai visas intereses sabalansētu. Kompromisi būs, visi laimīgi nebūs, taču es redzu, ka skaidrojošais darbs ir paveikts un nepieciešamās 2/3 biedru ir par šo organizāciju apvienošanu. Arī manas ievēlēšanas dienas rītā bija tādi, kuri staigāja apkārt un stāstīja, ka Buks nav derīgs šim amatam, taču Buku ievēlēja ar lielu biedru pārsvaru. Daudzi teica, ka Buks ir izteikts komandas sporta veidu federāciju lobēts kandidāts, taču, manuprāt, mani darbi pierādījuši, ka pret visiem esmu izturējies vienlīdzīgi. Vienmēr esmu centies distancēties no kaut kādām simpātijām. Pats varu vēlreiz apliecināt, ka negatavojos kandidēt nākamajās LOK vēlēšanās, un ticu, ka nākamais LOK vadītājs būs tāds, kurš pieņems skaidrus, objektīvus un caurspīdīgus lēmumus,” stāsta Buks.

Apvienošanās paredz, ka LOK turpmāk būs divu veidu biedri. LOK biedri (Olimpisko sporta veidu federācijas, atzītās sporta veidu federācijas, atzītās sporta organizācijas, atlētu komisijas locekļi, Latvijas Paralimpisko komiteja, Latvijas Pašvaldību savienība, SOK loceklis Latvijā) un asociētie LOK biedri (asociētās sporta veidu federācijs). Būtiskākā atšķirība starp LOK biedriem un asociētajiem biedriem - asociētajiem biedriem nebūs balss tiesību LOK Ģenerālajā asamblejā.

LOK Ģenerālās asamblejas sesija trešdien (27. marts), sāksies pulksten 09:00 (reģistrācija no pulksten 08:00), “Radisson Blu Daugava Hotel”, Kuģu ielā 24, Rīgā. Ar Asamblejas dienas kārtību var iepazīties ŠEIT!