Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1322, Did:0, useCase: 3

Siguldā notiks kalniešu spēles

Jānis Pārums

Sestdien 28.maijā Siguldas novada svētku ietvaros notiks ikgadējās kalniešu spēles (Highland games) ar pieciem klasiskajiem skotu kalniešu vingrinājumiem. Arī šogad tās notiks pašā pilsētas centrā un sāksies plkst.13.

Kalniešu spēles Latvijā norisinājušās jau vairākkārt un visas reizes, izņemot vienu, tās notikušas Latvijas kalnainākajā pilsētā Siguldā. Līdz šim labākie rezultāti no latviešiem ir bijuši valmierietim Oskaram Brugemanim, bet visas sacensības Siguldā ir uzvarējuši skoti.

Pagājušogad sacensībās piedalījās arī pazīstamais latviešu vieglatlēts mešanas disciplīnās Oskars Vaisjūns, kurš uzstādīja pa pāris jaunus Latvijas rekordus. Tomēr piecu vingrinājumu kopsummā aiz Sinklēra Peišena otrais atkal bija Oskars Brugemanis. Interesanti, ka tikai otro reizi kādam no latviešiem izdevās skotu baļķa pārmetiens – to paveica Andris Leišavnieks. Tika uzstādīti jauni labākie sasniegumi. Tā piemēram, akmens grūšanā Latvijas labākais rezultāts kopš pagājušā gada pieder Oskaram Vaisjūnam - 15,23m, bet svara (speciāls rīks-12,6kg) mešana tālumā – 19,37m, skotu āmura (7kg) mešana tālumā Oskaram Brugemanim– 32,49. Toties svara mešana (25kg) augstumā rekords jau gadus trīs pieder Marekam Leitim (4,50m) un skotu baļķa mešanā – Raimondam Bergmanim.

Šogad Siguldā sacentīsies gan Oskars Brugemanis, kurš ir izmēģinājis spēkus arī augsta līmeņa sacensībās Skotijā „World Highland Games Highlander Challenge”, gan citi latviešu spēkavīri Andris Leišavnieks, Māris Rozentāls, Māris Blumfelds, Guntars Ķīvītis un Mareks Leitis. Intrigai būs Latvijas izlases un LMT/Eži kluba regbists Māris Streikišs,. Vesera metējs Ainārs Vaičulēns varētu būt favorīts skotu āmura mešanas disciplīnā, jo tieši šajā disciplīnā sakņojas mūsdienu vesera mešana. Ārzemju viesus pārstāvēs skotu atlēts Skots Tompsons, kas bijis savulaik Skotijas čempions lodes grūšanā un diska mešanā, lietuvietis Antanas Abrutis un viens no Igaunijas pārstāvjiem.

Atlētiem Siguldā būs jāsacenšas piecos klasiskajos skotu kalniešu vingrinājumos - svara mešanu tālumā un augstumā, skotu āmura un skotu baļķa mešanā, kā arī akmens grūšanā.

Paralēli kalniešu spēlēm, desmit brīvprātīgajiem no skatītāju vidus tiks piedāvātas pirmās Latvijā siera rituļa velšanas kalnā sacensības. Tiekamies Siguldā Kalniešu spēlēs 28.maijā no 13.00!
Apbalvošana plānota ap 17.00 un katrs atlēts saņems tradicionālos Siguldas spieķus no Siguldas novada domes.

Informāciju sagatavoja:
Biedrība "Par Stipru Latviju"