Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1322, Did:0, useCase: 3

Veiksmīgi starti latviešu spēkavīriem ārzemēs

Andrejs Siliņš

Pagājušajās brīvdienās vairāki latviešu spēkavīri ar sekmēm piedalījās dažādos turnīros Ziemeļīrijā, Holandē un Igaunijā.

Mūsu labākais kalniešu spēļu speciālists Oskars Brugemanis bija devies uz Highlander World Championship Ziemeļīrijas pilsētīņā Glenarmā. Pirms vairākām nedēļām viņam pirmo reizi izdevās uzvarēt kalniešu spēlēs Siguldā, uzvarot arī skotu atlētu un tagad bija sevi jāpierāda vienā no visaugstākā līmeņa kalniešu spēļu turnīriem. Oskaram tas izdevās godam – augstā septītā vieta. Vairāk informācijas par Oskara gaitām Ziemeļīrijā jau tuvākajās dienās.

Agris Kazeļņiks brīvdienās startēja kārtējā spēkavīru čempionu līgas (SCL) posmā, šoreiz Holandes pilsētā Grementē. Holandes SCL atlēti veica sešus vingrinājumus.

Jau pirmais vingrinājums izrādījās smags pārbaudījums visiem atlētiem – gandrīz 500kg riepa bija jāpārveļ 9 reizes. Ne visiem tas izdevās, mūsu Agrim – 5.vieta. Otrajā vingrinājumā – 17t smagā automobiļa vilkšanā aizjūgā 20m distancē atkal piektā vieta „jau iesildīta” mūsu atlētam. 145kg baļķa celšanā jau trešā vieta, taču tā bija jādala ar vēl četriem atlētiem, kam visiem četras paceltas reizes. Holandes mači jau sen slaveni ar dažiem īpatnējiem vingrinājumiem – arī šoreiz bija jāstaipa gan 100kg salmu ruļļi, gan veļasmašīnas un ledusskapji. Šādās divās kombinācijās Agrim abās sestā vieta. Pa vidu abām kombinācijām vēl bija tradicionālā akmeņu celšana, kur Kazeļņiks augstajā trešajā vietā. Pēc sešu vingrinājumu kopvērtējuma Agris Kazeļņiks Čempionu līgas Holandes posmā šosezon ierastajā piektajā vietā, zaudējot šobrīd ļoti spēcīgajām britam Lorensam Šalejam, serbam Ervinam Katonam, beļģim Džimijam Laurejam un zviedram Johanesam Arsjo.

„Ļoti smagas sacensības. Blīvi rezultāti. Veči baigi progresējuši, tai skaitā austrālietis Brants un beļģis Laurejs. Bija divi vingrinājumi, kur vairāk jāskrien ar veļasmašīnu vai ledusskapi rokās, kas man ne īpaši patīk. Turklāt pēdējā kombinācijā, kur beigās bija jāvelk 300kg enkurs, vingrinājumu pabeidza tikai 2 no 14 atlētiem,” smagās sacensības raksturoja pats Kazeļņiks pēc atgriešanās no Holandes.

Tajā pašā laikā arī Igaunijas pilsētā Vatselinā notika starptautiskas sacensības, kur piedalījās arī divi Latvijas atlēti – Mareks Leitis un Ildars Sviķis. Arī te atlētiem bija jāveic seši vingrinājumi:
- Fermera pastaiga ar 360kg koka konstrukciju
- Celšanas vingrinājums – 120, 140 un 160 kg baļķi un 86kg hantele
- Auto celšana no zemes ~330 kg (deadlift)
- Kalēja laktas nešana ~150 kg
- Nēšu nešana ~400kg
- Akmeņu celšana 120-210kg
Mūsējiem Igaunijas mačos mainīgas sekmes. Uzvarot nēšu nešanas vingrinājumā un vēl trijos paliekot trešajā vietā, uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās Mareks Leitis. Pirmajā vietā vairākus gadus Austrālijā startējušais Rauno Heinla, bet otrais – Lauri Nammi. Otrs Latvijas atlēts Ildars Sviķis palika astotais.

Šonedēļ Agris Kazeļņiks un Didzis Zariņš dodas uz Lietuvu, kur 23.jūnijā notiks starptautiski mači, bet jau jūlija pirmajā nedēļas nogalē būs arī nākamais Siltums Jums Latvijas spēkavīru čempionāta posms Jēkabpilī.
Sīkāk par dažādām spēkavīru sacensībām uzzināsiet Par stipru Latviju!

Informāciju sagatavoja
Biedrība „Par stipru Latviju”
Sadarbībā ar
Latvijas spēka atlētu federāciju