Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Mežciemā aizvadīts pirmais ''knock-out'' sprints Latvijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Mežciemā aizvadīts pirmais ''knock-out'' sprints Latvijā
Uuzvarētāja Anna Freimane (nr.26). Kristīne Brunere (nr.23) un Irita Puķīte (nr.27). Foto: Jānis Līgats.

Ar emocijām piesātinātām 'knock-out' sprinta sacensībām noslēgušās Lieldienu balvas sprinta orientēšanās sacensības, kas šoreiz uzlikto ierobežojumu dēl tika pārceltas vairākus mēnešus vēlāk uz augusta beigām. Lietus izmērcētajos Mežciema pagalmos izvītajās distancēs savus spēkus un prasmes pārbaudīja aptuveni 340 dalībnieki.

Sacensības sākās ar individuālajām sprinta distancēm visu vecuma un meistarības grupu dalībniekiem, kuriem tā bija šīs sezonas pēdējā iespēja iekrāt Latvijas Sprinta kausa kopvērtējuma punktus. Lai arī distances padomju laikā būvētajā Rīgas apkaimē nebija ļoti sarežģītas un daudz ko izšķīra skriešanas ātrums, tomēr bija jāuzmanās, lai neuzmanības dēļ nepazaudētu sekundes vai pat minūtes, iekrītot kādā no distanču plānotāja slazdiem.

Elites grupā individuālais sprints gan skaitījās kā atsevišķas sacensības ar savu vērtējumu un tā rezultāti deva izšķirošos punktus Latvijas Sprinta kausa kopvērtējumā, taču vienādās distancēs ar 16-18-35 grupām tas bija arī kvalifikācijas kārta knock-out sprintam. Šis apstāklis noteica to, ka pirmajā sacensību kārtā varēja redzēt dažādas pieejas, piemēram, daži sportisti centās pietaupīt spēkus knock-out kārtām, citi savukārt pieļāva kļūdas un metās zaudēto atgūt.

Vīriešu elitē jau individuālajā sprintā iezīmējās pārliecinošs līderis – vācietis Kolins Kolbe, kurš šobrīd dzīvo Latvijā un pārstāv Ozonu. 21. vietas ieguvējs šī gada PČ sprinta distancē izmantoja Latvijas izlases sportistu neierašanos un absolūti dominēja šajās sacensībās. Arī otrajā vietā finišēja Latvijā dzīvojošs ārzemju sportists – Gajs Sabo Bars no Izraēlas, kurš jau vairākus gadus dzīvo Ērgļos. Ar šo otro vietu Mežmalu sportists nodrošināja uzvaru Latvijas Sprinta kausa kopvērtējumā. Par trešo vietu izvērtās ļoti saspringta neklātienes sacensība, jo astoņu sekunžu ietvarā finišēja četri sportisti, no kuriem ātrākais vai veiksmīgākais izrādījās Rihards Krūmiņš (Alnis OK-JNSC). Knock-out kvalificējās 11 elites sportisti un viens M18 grupas skrējējs Gustavs Staņa (IK Auseklis).

Sieviešu elitē nepārsteidza sacensību favorītu Iritas Puķītes (OK Kāpa) drošā uzvara individuālajā sprintā un Elizabetes Blūmentāles (Ozons) izcīnītā trešā vieta, taču Iritas meitas Lauras Puķītes (Ozons) rezultāts, kas deva otro vietu, gan ir uzskatāms par pārsteidzošu rezultātu! Mātes-meitas dubultuzvara Latvijas orientēšanās sacensībās ir kaut kas vēl nebijis. Sieviešu knock-out raundiem kvalificējās piecas labākās elites sportistes, Ilona Daģe un Liene Brūvele no W35 grupas, Laura Berķe (IK Auseklis), Agnese Jaunmuktāne (OK Azimuts-SmBJSS), Leonarda Baltiņa (Meridiāns-CPSS-Pārgauja) no W18 grupas un Sanda Lapiņa (IK Auseklis) un Anete Strauta (Madonas BJSS/OK Arona) no W16 grupas. Nedaudz negaidīta bija Latvijas Sprinta kausa kopvērtējuma uzvarētājas Lauras Savickas (Azimuts OK-Sm BJSS) neiekļūšana knock-out raundos, bet viņai izšķiroša izrādījās kļūda garajā etapā uz 6. kp, ieskrienot “slazdā” un zaudējot teju pusotru minūti.

Šī bija pirmā reize, kad Latvijā notika no Pasaules kausa programmas adaptētās knock-out jeb izslēgšanas sprinta sacensības. Kā minēts, izslēgšanas sprinta raundiem varēja kvalificēties 12 labākie no priekšsacīkšu distancēm, kas apvienoja 16-18-21E-35 grupas. Tālāk sacensības notika pusfinālos pa 6, no kuriem 3 labākie katrā pusfinālā iekļuva fināla sacensībās. Līdz ar to dalībniekiem bija jādomā ne tikai par to, kā veikt savu labāko skrējienu un izvēlēties labākos ceļu variantus, bet arī apsvērt situāciju taktiski. Knock-out raundu distances veda ap un pa Mežciema pamatskolas tuvāko apkārtni, dalībniekiem piedāvājot pāris izšķirošas ceļu variantu izvēles un skatītājiem – iespēju sportistus redzēt darbībā vairākkārt.

Pusfinālos, lai arī tika pieļautas vairākas kļūdas un sacensības bija dinamiskas, tomēr iztika bez lieliem pārsteigumiem. Pēc sekmīgām individuālā sprinta sacensībām nedaudz negaidīti bija tas, ka finālos neiekļuva Gajs Sabo Bars un Laura Puķīte. Pozitīvi pārsteidza finālā iekļuvušās jaunietes Laura Berķe un Agnese Jaunmuktāne. Uz starta līnijas finālsacensībās stājās Kristīne Brunere (Meridiāns-CPSS-Pārgauja), Anna Eleonora Freimane (Ozons), Irita Puķīte, Elizabete Blūmentāle, Laura Berķe un Agnese Jaunmuktāne, taču prognozēt kaut ko bija neiespējami. Pēc distances ievada pa skeitparku un divu kontrolpunktu atrašanas bērnudārza teritorijā bija pienācis brīdis pirmajam izšķirošajam lēmumam par ceļu variantu izvēli uz 5.kp.

Anna Eleonora Freimane un Agnese Jaunmuktāne bez minstināšanās izvēlējās īsako, bet sarežģītāko dienvidu variantu, bet pārējās fināla dalībnieces pēc nelielas pauzes devās uz ziemeļiem. Šajā etapā Freimane ieguva vadību, bet no līderēm atpalika Blūmentāle un Berķe. Brunerei un Puķītei nācās pamatīgi piepūlēties, lai atgūtu zaudētās sekundes.

Nākamais izšķirošais moments bija viltīgais etaps uz 7. kp, kurā finālistes pārsteidza aizvērtie vārti, kas bija atvērti pusfinālā. Visas četras līderes pieskrēja pie slēgtajiem vārtiem, bet Freimane situāciju saprata visātrāk un saglabāja līderes pozīciju arī pēc šīs kļūdas. Vairāk laika atkal zaudēja Puķīte un Brunere, kurām distances noslēdzošajā posmā nācās krietni kāpināt tempu, lai zaudēto atgūtu. Finišā vadību noturēja Anna Eleonora Freimane, izcīnot vēsturisku un negaidītu uzvaru. Rādījās, ka būs aizraujoša cīņa par atlikušajām pjedestāla vietām starp Jaunmuktāni, Bruneri un Puķīti, taču Irita, cenšoties panākt līderi, pašā pēdējā distances etapā apmulsa, domādama, ka jāpaņem vēl kāds kontrolpunkts, pagriezās atpakaļ un palaida garām konkurentes. Līdz ar to Kristīne Brunere un Agnese Jaunmuktāne finišā sadalīja otro un trešo vietu.

Vīriešu fināla distance un izaicinājumi bija tādi paši kā sievietēm. Finālā iekļuva Andris Gailis (IK Auseklis), Rihards Krūmiņš, Jānis Baunis (Madonas BJSS/OK Arona), Kolins Kolbe, Renārs Roze un Valters Reneslācis (abi - Ogre OK/SC). Līdzīgi kā iepriekšējā finālā, arī šajā pirmā grupas sadalīšanās notika pie 4. kp – gandrīz visi izvēlējās sekot ātrajam Kolinam Kolbem, izņemot Renāru Rozi, kurš vienatnē devās ziemeļu variantā. Arī šoreiz ziemeļu variants izrādījās nedaudz lēnāks, un Roze ar šo lēmumu nokļuva grupas aizmugurē. Un vēlreiz skatītāji sacensību centrā varēja noraudzīties, kā vadošā sportistu grupa pieskrien pie aizvērtajiem vārtiem uz 7. kp. Atkal savu variantu izvēlējās Roze, kurš ar to spēja no grupas beigām pakāpties līdz trešajai vietai un iesaistīties finiša cīņā par godalgotajām vietām. Ja kāds no sekotājiem būtu izvēlējies pašu labāko variantu – jau no paša 6. kp griezties atpakaļ un skriet visapkārt pa rietumiem – šis kāds, visticamāk, būtu uzvarējis.

Lai arī pēc pieļautās kļūdas Kolbem bija pamatīgi jāiespringst, lai noturētu vadību, tas tomēr izdevās un par uzvarētāju pāri kļuva pāris ikdienā – Ozona orientieristi Kolins Kolbe un Anna Eleonora Freimane. Taču cīņa par 2.-4. vietu izvērtās ārkārtīgi saspringta. Jānis Baunis distances pēdējos etapos pazaudēja otro pozīciju – no sākuma viņu apsteidza Renārs Roze, bet pašā finišā garām tika arī Rihards Krūmiņš, kurš ar ārkārtīgi spēcīgu finišu gandrīz panāca Renāru Rozi – pietrūka vien dažu centimetru.

Anna Eleonora Freimane (5. vieta individuāli, 1. vieta knock-out sprintā):
“Šo knock-out sprintu gaidīju jau pāris nedēļas, jo zināju, ka būs iespaidīgi. Kvalifikācijā man gāja diezgan slikti – nepareizas ceļa izvēles un muļķīgas kļūdiņas. Domāju, ka galu galā varētu pat nekvalificēties, bet tomēr izdevās. Galvenā doma abos finālos bija, ka ir jāskrien savs skrējiens, kas attiecīgi arī palīdzēja iegūt uzvaru. Godīgi sakot, biju pārsteigta, ka finišēju pirmā, jo pirms abiem fināliem jutos diezgan nogurusi un zināju, ka pārējās meitenes ir spēcīgas. Man ir ļoti liels prieks, ka Latvijā tika organizēts šāda formāta sprints, jo šis bija labs izturības un spriedzes treniņš.”

Kolins Kolbe (1. vieta individuāli, 1. vieta knock-out sprintā):
“Pusfināls izdevās ļoti labi. Zināju, ka esmu ātrāks par pārējiem un varu to izmantot. Finālam nebija ne vainas līdz pēdējai ceļu izvēlei, kurā nepamanīju aizvērtus iepriekš vaļā esošos vārtus. Man paveicās, ka tajā brīdī neviens man nenonāca priekšā, bet piepeši vajadzēja ļoti piepūlēties, lai finišā nonāktu kā uzvarētājs.Protams, esmu priecīgs, ka izdevās uzvarēt, bet zinu arī, ka man nedaudz paveicās – tāda ir knock-out sprinta burvība – viss ir iespējams."

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums
(Autors Jānis Tamužs)