Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Lapiņai uzvara TempO pasaules reitinga taku orientēšanās sacensībās Zviedrijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Lapiņai uzvara TempO pasaules reitinga taku orientēšanās sacensībās Zviedrijā
Laura Elīza Lapiņa. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Panākumu pasaules reitinga taku orientēšanās sacensībās Zviedrijā guvusi Latvijas pārstāve Laura Elīza Lapiņa, kura uzvarēja Temp) distancē.

Atšķirībā no orietēšanās skrējiena, kur Pasaule reitinga (WRE) līmeņa sacensības katru nedēļas nogali notiek vienlaicīgi vairākas vietās, TakuO WRE ir 7-8 nedēļas nogales gadā. Tajās piedalās liela daļa pasaules spēcīgāko taku orientieristu, katrās sacensībās pulcējot 100 un vairāk augsta līmeņa sportistu. Uzvara Laurai Elīzai Lapiņa visticamāk ļaus atgriezties pasaules ranga līderu sešiniekā.

Nākamais TakuO pasaules čempionāts 2025. gada augusta beigās notiks divās valstīs – Ungārijā un Slovākijā. Tādēļ septembra sākumā šajās valstīs notika PreWTOC sacensības (ar WRE statusu), kas piedāvāja līdzīgus apvidus, kādi sportistus sagaidīs pēc gada. Ungārijā norisinājās PreO sacensības atklātā apvidū ar atsevišķiem koku pudurīšiem, lēzenām reljefa formām un ļoti tālu izvietotiem kontrolpunktiem. Izaicinājums bija arī ap +30 grādu temperatūra, saule, un stundu ilgā gaidīšana distancē pirms laika punktiem. No Latvijas sportistiem labākais rezultāts Laurai Elīzai Lapiņai, kas ļoti spēcīgā dalībnieku konkurencē izcīnīja 6. vietu. Ilze Lapiņa 20., Normunds Narvaišs 32., bet Kristaps Mierlauks 64. vietā.

Nākamajā dienā Slovākijā bija kardināli atšķirīgs apvidus ar klintīm un akmeņiem skābaržu mežā, kur sportistus sagaidīja TempO distance. 9 TempO stacijās, kur katrā 5 uzdevumi, Laura kļūdījās tikai 4 reizes, un izcīnīja 5. vietu. Kristaps 23., Ilze 30. un Normunds 55. vietā.

Organizatori vēl piedāvāja PreO sprinta distanci, kas gan nebija ar WRE statusu, bet tā apvidus bija līdzīgs nākamā gada stafetes apvidum. Sprintā Laurai 9. vieta, Ilzei 37., Kristapam 38. un Normundam 63.

TakuO WRE sacensību sezona turpinājāsar PreO i Vast, kad Zviedrijā Gēteborgā sacensību rīkotāji 3 dienās piedāvāja 5 sacensību distances, no kurām 3 ar WRE statusu. Tā kā tas bija arī Ziemeļvalstu čempionāts, tad piedalījās visi spēcīgākie ziemeļvalstu sportisti, kā arī daudzi citu valstu pārstāvji. Daudzi sportisti pēc tam atzina, ka patiesībā ir ļoti grūti veikt pēc kārtas divas sacensību distances tikai ar nelielu atpūtas pauzīti starpā, kā tas bija organizēts gan sestdien, gan svētdien.

Sacensības sākās piektdienā ar nakts PreO sprintu. Kaut arī organizatori bija solījuši, ka distance izvietota pie apgaismotas rekreācijas takas, daudz tomēr izšķīra dalībnieku lukturi, lai tumsā krūmos vispār saskatītu kontrolpunktu un arī apvidu tam apkārt. Vislabāk no Latvijas sportistiem veicās Laurai Elīzai Lapiņai, kas bija 4. vietā.

Nākamā diena jau bija ar divām WRE distancēm. Vispirms TempO ar 7 stacijām, kuras bija diezgan atšķirīgas – gan pagalmiņi starp mājām, gan mežā klintis. Laurai izdevās distanci veikt bez nevienas kļūdas un līdz ar to arī izcīnīt uzvaru. Kristaps Mierlauks 35. vietā, Normunds Narvaišs 56., Ilze Lapiņa 60. un Kristaps Tamužs 102. Jāpiezīmē, ka organizatori bija slikti nomarķējuši distanci, pa kuru dalībniekiem jāiet TempO distancē un līdz ar to vairāki dalībnieki pirmās divas TempO stacijas nemaz neapmeklēja, jo nepamanīja, kur marķējums nogriežas. Tā bija arī Kristapam Tamužam.

Turpinājumā bija PreO distance, kur daudzus samulsināja klinšu interpretācija, kad īsti nevar saprast, kura daļa no redzamās klints ir iezīmēta, un kur tā vairs nav zīmēta kā klients. Ilzei 24. vieta, Normundam 34., Laurai 53., Kristapam Tamužam 69. un Kristapam Mierlaukam 79. vieta.

Svētdienā vispirms bija PreO sprints zooloģiskajā dārzā un tūlīt pēc tam sacensības turpinājās ar WRE PreO distanci. PreO sprintā labākā bija Laura, kurai atkal 4. vieta.

PreO distance šoreiz parkā, kur bija gan sarežģīti klinšu uzdevumi, gan arī reljefa formas. Laurai 10. vieta, Kristapam Mierlaukam 14., Ilzei 32., Normundam 65. un Kristapam Tamužam 86. vieta. Laurai arī uzvara PreO i Vast kopvērtējumā, kur no 5 distancēm tiek rēķinātas 3 labākās vietas.

Informāciju sagatavoja
Ilze Lapiņa/LOF