Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

LČ orientēšanās maratona distancē pirmais tituls Upītim, piektais Kokinai

Ivars Bācis
Ivars Bācis

LČ orientēšanās maratona distancē pirmais tituls Upītim, piektais Kokinai
Kristīne Kokina priecīga par piekto titulu maratona distancē. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

Kā pēdējos gados ierasts, septembra pēdējā nedēļas nogale tika aizvadīta Latvijas čempionāta pagarinātajā distancē jeb maratona noskaņās. 25. septembrī Braslas upes labajā krastā, starp Siguldu un Cēsīm, sadalījām šīs sezonas pēdējos LČ medaļu komplektus. Vīru elitē pirmo reizi karjerā šajā distancē čempiona tituls Uldim Upītim, bet dāmu konkurencē piektais tituls Kristīnei Kokinai.

Vīru elitei šogad bija jāveic 22,4km gara distance ar 465m kāpumu, kamēr dāmas sacentās 14km garā distancē ar 330m kāpumu. Abās grupās jau no paša sākuma tika izmantota izkliede, kur sportistiem bija jāveic divi lielāki apļi ar pāris atšķirīgiem kontrolpunktiem.

Vīru elitē jau pirmajās 20 minūtēs no līderu grupas izkrita viens no favorītiem Jānis Tamužs, kurš "pārķēra" etapu un pazaudēja pārējos sportistus, dodoties atpakaļ pēc punkta. Šī kļūda laika izteiksmē sportistam maksāja aptuveni četras minūtes, un pietuvoties līderiem tā arī vairs neizdevās. Dažus punktus tālāk neprecīzs ceļā uz savu punktu bija Jānis Krūmiņš, kurš pieļāva aptuveni minūti lielu kļūdu, taču līderu grupas temps bija pietiekami liels, lai šī kļūda vairs neļautu līderiem pietuvoties.

Pēc pirmajām 30 minūtēm jau bija izveidojies līderu četrinieks ar U. Upīti, Alvi Reinsonu, Jāni Kūmu un Kristapu Jaudzemu, no kura pēc pieļautas kļūdas garajā etapā atkrita A. Reinsons. U. Upītis finišēja ar gandrīz 5 minūšu pārsvaru pār sekotājiem. J. Kūms un K. Jaudzems, kuriem attiecīgi suraba un bronzas medaļas, noskrēja kopā pilnīgi visu distanci, taču uz pēdējiem punktiem kāpināt tempu spēja J. Kūms, finišējot pusminūti ātrāk kā K. Jaudzems.

"Kaut gan distances pirmajā daļā tika izmantota izkliedes sistēma, tas praktiski neko nebija mainījis un pēc apmēram stundas mēs bijām palikuši trīs cilvēki kopā (Jānis, Kristaps un es), kuri arī tālāk cīnāmies par uzvaru un medaļām. Centos tālāk skriet savā tempā un tas pārsvarā nozēmja būt kā bara līderim. Tuvojoties otrajam skatītāju punktam manīju, ka pārējie konkurenti ir jau kādus 20 metrus aiz manis, tad pāris minūtes centos paskriet ātrāk, lai Jānis un Kristaps vairs nebūtu redzamības attālumā. Tas arī veiksmīgi izdevās un distances pēdējo daļu jau zināju, ka esmu līderis un tikai precīzi ir jāatrod visi atlikušie kontrolpunkti," komentē U. Upītis.

Dāmu elitē uz starta stājās vien trīs dalībnieces, kur skaidra favorīte bija pagājušā gada uzvarētaja šajā distancē Kristīne Kokina. Arī dāmu distancē izkliede tika pielietota jau pašā distances sākumā un dalībnieces izšķirtas. K. Kokina bija vadībā jau no paša starta, un, lai gan pieļāva vairākas nelielas kļūdas, spēja līdz finišam iekrāt vairāk kā 18 minūšu pārsvaru pār konkurentēm. Pārliecinošā otrajā vietā ilgi atradās Ieva Rukšāne, taču pēc pieļautas kļūdas distances vidusdaļā atkāpās uz trešo vietu un Elīzu Ozolu panāca tikai īsi pirms beigām, izcīnot sudrabu. Elīzai Ozolai bronzas godalga.

"Joprojām neesmu 100% tikusi galā ar ieilgušo saaukstēšanos, bet tāpat negribēju laist garām pagarināto distanci. Tikai uz starta līnijas sapratām, ka Signe nestartēs, līdz ar to teorētiski biju favorīte, bet nu uz starta līnijas jau medaļas kaklā nevienam nekar. Iesāku distanci tīri ok, bet pieļāvu nedaudz vairāk kā minūtes kļūdu gan uz 3. KP, gan pēc tam arī uz 4. Pie 3. KP patiesībā arī Ieva vēl bija turpat. Tālāk līdz 13.KP veicu diezgan labu skrējienu, bet uz 13. uztaisīju virziena kļūdu, kas man arī droši vien kādu minūti maksāja. Arī uz 12. varbūt pārāk piesardzīgi izvēlējos apliek reljefu pa augšu, jo domāju, ka taisni ejot patiesībā būtu bijusi ātrāka. Tālāk jau bez īpašām problēmām noskrēju distanci līdz galam. Skaidrs, ka skrienot vienai, tempu kurināt nebija super liela motivācija, bet tāpat izbaudīju šo skrējienu un esmu ļoti, ļoti priecīga par izcīnītu 5. LČ zeltu šajā distancē. Garās un pagarinātās distances noteikti ir tās, kas man padodas vislabāk un patiesībā arī patīk vislabāk,” komentē K. Kokina.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums

  +2 [+] [-]

, 2022-09-27 15:29, pirms 2 gadiem
Prieks par trīs bērnu māti Kokinu un ķīmijas zinātņu dokotru Jaudzemu, apvienojot bērnu audzināšanu un zinātnes bīdīšanu (ne tikai, protams) ar sportu.

Distances izkliedes sistēma interesanta, bet beigās jau visi noskrien vienādu distanci, tikai atsevišķus kontrolpunktus atzīmē atšķirīgā secībā. Distancēs arī iespaidīgs vertikālais kāpums.

https://lof.lv/os-zinas-arhivs?id=3...

     [+] [-]

, 2022-09-27 20:02, pirms 2 gadiem
Jā, tiešām prieks par Kristīni. Izturīga dāma.