Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Orientēšanās sacensībās "Kurzemes Pavasaris" uzvar kaimiņvalstu sportisti

Andrejs Siliņš

Orientēšanās sacensībās "Kurzemes Pavasaris" uzvar kaimiņvalstu sportisti
Foto: LOF preses dienests

Orientēšanās sezonas atklāšanas sacensības “Kurzemes Pavasaris”, kas norisinājās pagājušajā nedēļā Pokaiņu mežā, pulcināja 800 sportistus no Latvijas un tuvākajām kaimiņvalstīm. Kopvērtējumā elites grupās uzvarēja Dimitrijs Mikhalkins no Baltkrievijas un Indra Valaite no Lietuvas. Otrās vietas izcīnīja Latvijas sportisti Artūrs Pauliņš un Aija Skrastiņa. Dalībniekiem papildus grūtības otrajā sacensību dienā sagādāja nakts laikā uzsnigusī 30cm biezā sniega kārta.

Pirmajā sacensību dienā dalībnieku sejās bija redzams pacilājums un prieks, kā arī nepacietība, lai tikai ātrāk varētu doties pavasarīgajā mežā, kas solīja pārsteigumus ikvienam dalībniekam. Interesi vēl vairāk uzkurināja atklāšanas runā pieminētā informācija, ka mežā esot vieta, kur novērojamas magnētiskas anomālijas un kompass nerāda pareizi.

Pirmās sacensību dienas rezultāts tika skaitīts Pasaules Ranga ieskaitē. Sieviešu elitē pirmajā desmitniekā bija trīs latvietes, no kurām divas - uz goda pjedestāla. Laura Vīķe ierindojās trešajā vietā, bet Aija Skrastiņa apliecināja savu favorītes lomu, uzvarot un par 31 sekundi apsteizot Sandru Paužaiti no Lietuvas.

Vīriešu elitē kaimiņvalstu sportisti aizņēma visu pirmās dienas goda pjedestālu un labākais no latviešiem, Artūrs Pauliņš, finišēja 5. vietā. Līderis pēc pirmās dienas bija Krievijas sportists Dmitrijs Cvetkovs, kura uzrādītais laiks bija klasi pārāks par citu sportistu sasniegto.

Naktīs starp sacensību dienām uzsniga aptuveni 30cm bieza sniega kārta, kas apdraudēja sacensību norisi, tomēr pateicoties organizatoru operatīvajam darbam, izdevās sagatavot sacensību centru, lai sacensības varētu notikt. Sniega dēļ bija skaidrs, ka izloze ļoti ietekmēs sacensību rezultātus, jo pirmajiem skrējējiem būs jamin taka, kas ir grūtāk gan fiziski, gan orientēšanās ziņā. Vēlākajiem startētājiem priekšrocības vairāk bija tieši fiziskajā ziņā, jo daudzviet taku bija tik daudz, ka orientēšanos tās neatviegloja, gluži otrādi - sarežģīja.

Vīriešu elitē vairāki vakardienas līderi vai nu nestartēja nemaz, vai arī izstājās, līdz finišam ar ieskaitītu rezultātu tika 33 no 60 dalībniekiem, kuriem uzrādītie laiki variēja robežās no 1:46:28 līdz 3:11:35. Lieliski noskrēja Dmitrijs Mikhalkins, dienā uzvarot ar vairāk nekā 5 minūšu pārsvaru pār Jāni Krūmiņu, kas pierādīja, ka garas un smagas distances joprojām ir viņa specialitāte. Baltkrievu sportista pārliecinošā uzvara nodrošināja viņam arī pirmo vietu kopvērtējumā, kurā otrajā vietā ierindojās Artūrs Pauliņš, kurš, kaut gan startēja samērā agri, spēja uzrādīt dienas trešo labāko rezultātu. Trešais kopvērtējumā un ceturtais otrajā dienā bija Anatolijs Tarasovs. Iepriekšējās dienas uzvarētājs Dmitrijs Cvetkovs finišu ar ieskaitītu rezultātu nesasniedza.

Sieviešu elitē Aijas Skrastiņas cerības aizstāvēt uzvaru apdraudēja viņas agrais startēšanas laiks, un tas arī izrādījās izšķirošs. Par spīti tam, Aija uzrādīja otro dienas rezultātu un ierindojās otrajā vietā arī kopvērtējumā, zaudējot Indrai Valaitei, kas iepriekšējā dienā bija bijusi ceturtā. Arī trešā vieta uz goda pjedestāla pienācās Lietuvas sportistei, kas lieliski veica otro dienu - Evelīnai Grigaitei.

M16 grupā par uzvarētāju kļuva soms Oliipekka Heikkila, M18 - Aļģirdas Bartkevičius, M20 - Jānis Sārs. W16 - Laura Leiboma, W18 - Sandra Grosberga un W20 - Ilze Buža.

Nākamās Latvijas Kausa sacensības notiks jau nākamajā nedēļas nogalē Garciemā, kur OK Kāpa organizēs sacensības “Ziemeļu divdienas”.

Informāciju sagatavoja
Jānis Tamužs
LOF preses dienests