Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Populārajā rogaininga seriāla "Pilsētu leģendas" noslēdzošajā posmā uzvaras trim valstīm

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Populārajā rogaininga seriāla "Pilsētu leģendas" noslēdzošajā posmā uzvaras trim valstīm
Foto: Mareks Gaļinovskis.

Pagājušo sestdien, 4. novembrī, Rīgā pie iepirkšanās un izklaides centra “AKROPOLE Alfa” ar nepilnu tūkstoti dalībnieku un pieredzējušu un titulētu orientieristu panākumiem sestajā posmā “Rīgas ezeru rogainings” ļoti stiprā vējā un rudenīgi siltos laikapstākļos noslēdzās ceturtā sezona Baltijas valstīs lielākajam un iecienītajam rogaininga jeb komandu orientēšanās seriālam “Pilsētas leģendas”, ko organizēja piedzīvojumu sacensību apvienība "X-Events" ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu.

Šosezon iepriekšējos piecos posmos rogaininga seriāla dalībnieki bija ciemojušies piecās dažādās Latvijas pilsētās – Baldonē, Liepājā, Rīgā, Strenčos un Ādažos, noslēdzošajā posmā atgriežoties galvaspilsētā. Rogaininga seriāla sestais posms tika rīkots sadarbībā ar Rīgas domi un iepirkšanās un izklaides centra “AKROPOLE Alfa, Intervals.lv, Isostar, Garmin, Kokmuiža, Magnesia, Red Bull, Merrild, Orthomol, Wellmann atbalstu.

Sacensību centrs atradās pie iepirkšanās un izklaides centra “AKROPOLE Alfa”. Ceturtās sezonas noslēdzošajā posmā no ļoti spēcīgā vēja nenobijās un piedalījās pāri par 800 orientēšanās un aktīvās atpūtas cienītāji no Lielbritānijas, Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Dalībnieki ieraudzīja ne tikai labi zināmos Ķīšezeru un Juglas ezeru, bet arī to mazākos brāļus - Bābelīti, Gaiļezeru, Linezeru, Velnezeru, Dambjpurva ezeru, kā arī meklēja labākos variantus, kā tikt pāri vai garām Šmerļupītei, Dreiliņupītei, Juglai un Piķurgai. Šoreiz pa tiltiņiem un tuneļiem droši varēja nokļūt intensīvās satiksmes piepildītajā Brīvības ielas otrā pusē.

Garākajā GARMIN 6h distancē nestartēja jau iepriekš kārtējo kopvērtējuma uzvaru nodrošinājušie vieni no vadošajiem pasaules rogaineriem Zigmunds Bībers un Alberts Jasāns (Laid mums tur laimē diet), bet viņu vietā lielisku sniegumu rādīja un maksimālos 200 punktus pat 20 minūtes pirms laika limita beigām savāca Ultra distanču meistars un rogainingos pieredzējušais Pēteris Grīviņš ar šogad “Stirnu bukā” Top5 iekļuvušo Klāvu Stankevicu (Trailinity). Otro vietu posmā ar 182 punktiem ieguva un arī uz gaidīto tādu pašu vietu kopvērtējumā pakāpās iepriekš vienu posmu izlaidusī “Riga adventure team”, kurai pēdējā posmā kopā Jāni Ķemeru startēja Henrijs Lērme.

Ļoti līdzvērtīga cīņa par kopējās ieskaites trešo vietu izvērtās starp četrām komandām, kuras šķīra tikai divi punkti. “Inbank Latvia” ar Ediju Endolu un Gintu Ērmani sastāvā ieguva174 punktus un nodrošināja 3. vietu, par vienu punktu apsteidzot labāko MIX jeb jaukto komandu “Viegla maize” ar distanču slēpotāju Robertu Klauģi un Latvijas izlases orientieriste Signi Sirmo un igauņus Reigo Lehtlu un Aleksandru Haļapinu no “Karvalajed”. Sešinieku ar 172 punktiem noslēdza labākā sieviešu komanda “Ampēriņš” (Madara Apsalone, Aleksandra Fjodorova).

Sezonas kopvērtējumā gan MIX komandām, gan sievietēm uz līderpozīcijām pakāpās iepriekš vienu posmu izlaidušās komandas PL, kur pēdējā posmā Sanda Pētersona vietā ar Zani Gruberti startēja Aigars Šuvcāns, bet sievietēm Dace Gaigala un Anete Geduševa-Bērziņa no ZVOC.

KOKMUIŽAS 4h distancē priekšplānā bija trīs komandas. Palicis bez ierastā pārinieka Bībera, Jasāns apvienojās ar bronzas medaļas ieguvēju Half Ironmen triatlona distancē Andi Grandānu un Jāni Šneideru (Riga adventure team/KoBalts) un ar 133 punktiem izcīnīja pirmo vietu vidējā distancē. Lai arī pie “Akropoles Alfa” viņi ieradās piecas minūtes pēc laika limita beigām, tomēr atņemtie pieci punkti netraucēja Sandim Zukulim un iepriekšējās sezonās vienai no vadošajām O-Run distances skrējējām Elīnai Petrovskai ar 131 punktu uzrādīt otro labāko rezultātu un pārliecinoši uzvarēt MIX ieskaitē. Negaidīti trešie palika Latvijas izlases juniori – brāļi Matīss un Emīls Saulītes un Edvards Zvirgzdiņš, kuriem 129 punkti. Vienīgās, kuras sieviešu konkurencē sakrāja vairāk nekā simts punktus (105), bija britu orientieristes Emma Teilore un Kaija Houka, bet ģimeņu ieskaitē labākie ar 85 punktiem bija Aigars un Tomass Čeksteri.

Jau pirms pēdējā posma sezonas kopvērtējumā uzvaru bija nodrošinājuši MIX komanda Eduards Pāķis un Sniedze Brakovska (Ādaži city), vienīgajiem piecu labāko posmu kopsummā tiekot pāri 600 punktu robežai. Labākā vīriešu komanda “Resnie putni” (Madars Bandenovičs, Sondars Bandenovičs) ieguva otro vietu, bet trijnieku sezonas kopvērtējumā noslēdza labākā sieviešu komanda “B3/Bez kompasa” ar sava vecuma grupas vadošajām orientieristiem Ievu Godiņu un Aigu Kalniņu.

2h “AKROPOLE Alfa” distancē bagātīgā punktu raža (79) sanāca lietuviešiem Vladam Kutiavinam un Modestam Bosam (Sakas Two), kuriem četrus punktus piekāpās “OK Kāpa/SK Rekords” komanda ar Pāvelu Ņevodņičenko un Ģirtu Lindi, kurš ir ne tikai skrējējs, bet arī labs dīdžejs ar segvārdu Ballīšu zvērs. Vēl punkts mazāk spraigajā cīņā diviem Tomasiem no “Sasper jods” – Zemgales ziņu sporta žurnālistam Neusam-Lucam un Tīsam, kuri arī bija iekrājuši 75 punktus, bet finišēja pusminūti pēc laika limita. Aiz sešām vīriešu komandām septītie bija 66 punktus ieguvušie labākā jauktā komanda “A&A” (Andris un Amanta Mikijanski). Sieviešu konkurencē “Žubītes” Zane Kapteine un Laura Anševica vienīgās pārsniedza 50 robežu, otrajā vietā atstājot kopvērtējuma uzvarētājas Ilzi un Inesi Vilciņas no “Piens ir ledusskapī”. Ģimenēm ražīgākie bija Miķelis Zumbergs ar meitu Anci (35 punkti).

Lai arī posmā nācās samierināties ar 4. vietu, tomēr kopvērtējumā triumfēja Uldis Pormeisters un Gunārs Ozoliņš “LV Bārdas”, vienīgajiem pārsniedzot piecu labāko posmu summā trīssimt punktu robežu. Arī nākamajām divām komandām pēdējais posms nebija no tiem sekmīgākajiem. Otro vietu kopējā ieskaitē un uzvaru MIXā ļoti spraigā cīņā ieguva Kalvis un Lilija Briči (Begemots un kaķis), kuri par vienu punktu apsteidza otru labāko jaukto komandu ar Kārli un Dainu Stonkām sastāvā (Ā komanda).

3h MTB distancē posmā un sezonā uzvaru svinēja pasaules čempionāta dalībnieks un Eiropas velo orientēšanās sprinta 19. vietas ieguvējs Mārtiņš Linde, pie “AKROPOLE Alfa” ierodoties ar 172 punktu bagāžu un par 12 punktiem apsteidzot Jāni Lāci. Trešo vietu ieguva Raitis Muižnieks, aizsniedzoties līdz otrajai vietai kopvērtējumā, bet ar Muižnieku vienādu punktu summu posmā nopelnījušais Eduards Rēns kopvērtējumā ieņēma trešo vietu. Sievietēm bija vēl interesantāk, Inesei Kauķei ar trešo vietu posmā spējot nosargāt līderpozīcijas kopvērtējumā, ļoti līdzīgā cīņā apsteidzot Aigu Strazdiņu. Pēdējā posmā uzvarējusī Annija Krūma (124 punkti) kopvērtējumā nodrošināja 3. vietu.

ISOSTAR 2h rogaininga individuālajā skrējienā posmā un sezonā pārāka bija pirms trim nedēļām 84km distancē “Taisnais” 3. vietu ieguvusī Anita Užule. Savukārt vīriešiem sezonas kopvērtējumā nepārspēts palika Jānis Dūka, kurš arī piedalījās 14.oktobrī “Taisnajā” un ieņēma 3. vietu pusmaratonā. Tikmēr posmā ilgāku laiku rogaininga seriālā neredzētais Atis Krūmiņš cīņā par uzvaru pārspēja skrējēju un triatlonistu Oskaru Cimmermani.