Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Pārsteigumi un vilšanās Latvijas čempionātā orientēšanās stafetē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Pārsteigumi un vilšanās Latvijas čempionātā orientēšanās stafetē
Labākās vīriešu komandas stafetē. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Ērgļos aizvadītajā 2021. gada Latvijas čempionātā stafetē pēc 34 gadu pārtraukuma vīru konkurencē uzvara OK Kāpa orientieristiem Tomam Veitam, Uldim Upītim un Aināram Lupiķim. Dāmu konkurencē nepareizi novietota kontrolpunkta dēļ rezultāti tika anulēti.

Stafetes sacensības šoreiz daļai dalībnieku beidzās ar rūgtumu nepareizi ielikta punkta un anulētu rezultātu dēļ, tostarp arī dāmu elitei. Pēc neoficiālajiem rezultātiem uzvara OK Kāpa komandai, sudrabs ZVOC-VBSS, bet bronza Alnis OK-JNSC. Rezultāti tika anulēti arī M145, W18 un W120 grupās. LOF valde jau drīzumā lems par sacensībām, kurās šīm grupās sarīkot atkārtotu LČ medaļu izcīņu.

Vīru elitē ar distancēm viss bija kārtībā un cīņa par medaļām izvērtās ļoti aizraujoša un neprognozējama, kā tas pēdējos gados ierasts. Pēc pirmā etapa pārliecinošā vadībā bija Ozons komanda, kuras sastāvā Kolins Kolbe finišēja ar vairāk kā minūtes pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem Saldus OK, Kāpa OK, Mežmalas/Madona. Situācija strauji mainījās jau otrajā etapā, kur Kristaps Jaudzems līderpozīcijā izvirzīja Saldus komandu, taču finišā izrādījās, ka viņš ir izlaidis vienu kontrolpunktu un, lai gan Rūdolfs Zērnis trešajā etapā pārsvaru vēl palielināja, komanda tika diskvalificēta.

Cīņā par zeltu iesaistījās Kāpas komanda, kam pirmos divus etapus veica Toms Veits un Uldis Upītis, un Meridiāns ar Dairi Magoni un Aināru Drozdu attiecīgi pirmajā un otrajā etapā. Medaļu liktenis burtiski izšķīrās finiša spurtā, kur Ainārs Lupiķis Kāpas komandai nodrišināja uzvaru ar vienas sekundes pārsvaru pār Meridiānu, kam pēdējā etapā startēja Mārtiņš Sirmais. OK Kāpa klubs vīriešu konkurencē pēdējo reizi zeltu Latvijas čempionāta stafetē izcīnīja pirms 34 gadiem un šis klubam ir vēsturisks panākums. Ne mazāk īpaša diena arī Meridiāna klubam, kas vienmēr izcēlies ar medaļām sieviešu konkurencē, taču vīri pēdējo reizi medaļu LČ stafetē izcīnīja 2011. gadā. Cīņa par bronzu bija diezgan vientuļa Alūksne OK komandai, kurai pirmos etapus veica Mikus Žagata un Jānis Kūms, bet Edgars Bertuks noslēdza stafeti, lēnām finišējot kopā ar komandas biedriem.

"Domas vairāk aizņēma stafete, zināju, ka mums ir iespējams cīnīties par medaļām. Aija noskrēja lieliski pirmajā etapā ar vairāk kā divu minūšu atrāvienu, Sanda priekš savas pirmās W21 stafetes arī, iznākot trešā un dodot man iespēju ķert Signi un Lauru. Bet pati šoreiz nebiju gatava. Protams, vainoju apvidu un karti, bet tā labi padomājot, sapratu pati savas kļūdas, mežā devos ar citu domu kā to daru parasti. Liels sarūgtinājums bija par anulētajiem rezultātiem, bet pēc noteikumiem tas ir pareizi. Nākotnē gribētu lūgt dalībniekus pirms protestu rakstīšanas kārtīgi izvērtēt nepieciešamību to darīt, padomāt nedaudz par cilvēcīgo pusi un kopējo skatu uz federāciju, kas ir mūsu visu atbildība," komentē uzvarētāja vidējā distancē sieviešu konkurencē L. Valdmane.

Nākamās Latvijas čempionāta godalgas sadalīsim septembra otrajā pusē Grīviņos, Valmieras pusē, kur notiks LČ pagarinātajā jeb maratona distancē, bet oktobra otrajā nedēļas nogalē Līgatnē paredzēts LČ nakts distancē.