Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:295, Did:0, useCase: 3

Eiropas zinātnieku naktī LSPA darbosies 7 sporta zinātnes darbnīcas

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Šo piektdien - 28. septembrī, Latvijā risināsies Eiropas Zinātnieku nakts, kurā vairāk nekā 50 zinātniskās institūcijas interesentus iepazīstinās ar dažādu pētniecisko virzienu darba noslēpumiem. Arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) jau trešo gadu piedalīsies pasākuma norisē un piedāvās apmeklētājiem ievingrināt roku 7 sporta zinātnes darbnīcās. Jaunieši un viņu vecāki, studenti, sporta draugi un citi interesenti aicināti LSPA centrālajā ēkā (Rīgā, Brīvības gatvē 333) no pulksten 18.00 līdz 23.00.

Apmeklētāji varēs apskatīt sporta zinātnē pielietojamās tehnoloģijas un mērierīces, kas pilnveido sportistu fizisko, tehnisko, emocionālo un cita veida sagatavotību. Septiņās zinātniskajās darbnīcās interesentiem būs pieejama aparatūra, kas nosaka sportistu funkcionālo stāvokli, fiziskās darbaspējas un emocionālo līmeni. Plašajā aparatūras klāstā būs apskatāmi un izmēģināšanai pieejami velo un slēpošanas ergometri; šaušanas trenažieris; mobilās sportistu pētniecības mērierīces, kā arī cilvēka emocionālā stāvokļa novērtēšanas tehnoloģijas.

PLĀNOTĀS AKTIVITĀTES:

Reizi stundā, pulksten 18:30, 19:30, 20:30 un 21:30, populārzinātniska lekcija interesentiem par sporta zinātni.
Augstuma darbnīca: LSPA Kinezioloģijas pētniecības laboratorijas zinātnieki apmeklētājiem sniegs iespēju pārbaudīt savas spējas vertikālajā lēcienā (lēciens augstumā), kas tiks novērtēts ar tam speciāli paredzētu iekārtu. Būs iespējams uzzināt, ko vēl iespējams ar šo iekārtu mērīt, kādos nolūkos pielietojama šī metode zinātnē un sporta praksē.

Emociju darbnīca: LSPA Rekreācijas pētniecības laboratorijas pētnieki apmeklētājiem piedāvās notestēt savu emocionālo stāvokli ar speciālām tehnoloģijām, kā arī pārbaudīt savas spējas attēlot un pārvaldīt kādu no cilvēka bāzes emocijām. Programma piedāvā 6 bāzes emocijas – laimīgs, pārsteigts, dusmīgs, bēdīgs, riebumu izjūtošs, nobijies un emocijās neitrāls.

Izturības darbnīca: LSPA Fizisko darbaspēju pētniecības laboratorijas zinātnieki piedāvās iespēju iepazīties ar sporta zinātnē pielietotām ierīcēm atlētu fizisko darbaspēju novērtēšanai. Varēs redzēt arī to, kā šīs ierīces treniņu procesā izmanto augsta līmeņa sportisti. Apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt velo, airēšanas un slēpošanas ergometru.

Pielāgoto aktivitāšu darbīca: LSPA veselības aprūpes virziena pētnieki, fizioterapeiti un pielāgoto fizisko aktivitāšu speciālisti interesentiem piedāvās iespēju izkāpt no komforta zonas, iesēsties ratiņkrēslā un veikt ātruma un veiklības testus. Paralēli būs iespēja izmēģināt dažāda reljefa vides barjeru pārvarēšanu, ar kurām ikdienā saskaras ratiņkrēsla lietotāji.

Skolas sporta darbnīca: LSPA Sporta pedagoģijas attīstības laboratorijas pētnieces prezentēs un atraktīvā veidā piedāvās apmeklētājiem praksē izmēģināt gaidāmās izglītības satura pārmaiņas. Skola 2030 - Mācīšanās iedziļinoties un jēgpilnas fiziskās aktivitātes sporta stundās. Iespēja iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem sporta pedagoģijā.

Spēka darbnīca: LSPA Funkcionālās diagnostikas un fizisko īpašību pētniecības laboratorijas speciālisti piedāvās pārbaudīt apmeklētāju fiziskās spējas svarcelšanā un iepazīties ar lokālās vibrācijas iekārtu, kura sportistiem veicina relaksējošu vai tonizējošu iedarbību noteiktās ķermeņa daļās.

Trāpīguma darbnīca: LSPA doktorants, četrkārtējs Olimpisko spēļu dalībnieks modernajā pieccīņā Deniss Čerkovskis piedāvās izmēģināt šaušanu ar lāzerpistoli pa mērķi, kā arī gūt priekšstatu par zinātniskās aparatūras iespējām šaušanas pilnveidošanā un uzlabošanā.

Eiropas Zinātnieku nakts ir Eiropas līmeņa pasākums, kuru organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām pētnieciskajām institūcijām. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to Eiropas valstu vidū, kas septembra nogalē organizē dažādus pasākumus vairāk nekā 300 Eiropas pilsētās, lai popularizētu pētniecības un inovāciju aktivitātes, veicinātu izpratni par zinātnieku darbu un tā ietekmi uz mūsu ikdienas dzīvi, kā arī rosinātu jauniešus izvēlēties zinātnieka karjeru.

Ieeja pasākumos bez maksas.

Ar pilnu Zinātnieku nakts pasākumu programmu var iepazīties Zinātnieku nakts
Eiropas Zinātnieku nakts pasākumu programma tiek finansēta Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 projekta NIGHTLV-2018-2019 (granta līguma nr.819129) ietvaros.
#ZinātniekuNakts # ZinātneVeidoMūs