Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Francis Gusts un Co pret poļu triumfu

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Francis Gusts un Co pret poļu triumfu
Francis Gusts cer paspēkoties par junioru pasaules čempionāta medaļu.

Prāgas mototrekā "Marketa" piektdien risināsies GP2 pirmais posms spīdvejā - tā kopš šīs sezonas sauc junioru pasaules čempionāta finālposmus spīdvejā. Starp 16 finālistiem ar 6. starta numuru ir arī pagājušā gada Eiropas U19 čempions un pasaules junioru čempionāta sestās vietas ieguvējs Francis Gusts.

15 finālisti tika noskaidroti pusfinālsacensībās, bet viena vieta katrā no četriem finālposmiem pienākas to rīkotājiem un Čehijas posmā šo vietu aizņems ... pirmā meitene junioru pasaules čempionātu finālu vēsturē, vāciete Selīna Lībmane (viņu redzējām pusfinālā Daugavpilī). Jauns ieraksts junioru pasaules čempionātu vēsturē vēl pirms finālposmu sākuma.
Spēcīgākais spīdveja juniors tiek noskaidrots kopš 1977. gada (līdz 1987. gadam tie bija atklātie Eiropas čempionāti) un šajā laikā poļu jaunie spīdvejisti ir ieguvuši 37 medaļas. Viņu rēķinā ir 15 čempionu tituli, turklāt 13 no tiem iegūti jau šajā 21. gadsimtā (četras uzvaras pēdējos piecos gados) un poļu juniori ir starp galvenajiem favorītiem arī šogad - finālā viņi ir veseli pieci ar pagājušā gada čempionu Jakubu Miškovjaku priekšgalā. Līdz šim tikai Emīlam Saifutdinovam (Krievija), Darsijam Vordam (Austrālija) un Patrikam Dudekam (Polija) ir izdevies divreiz iegūt titulu, pirmie divi to ieguva divus gadus pēc kārtas un Miškovjaks var kļūt par otro, kuram izdodas saglabāt titulu. Uz medaļām pretendē arī jebkurš cits no pārējiem četriem poļu spīdvejistiem - Viktors Lampards, Mateužs Švidņickis, Mateužs Cierņaks un tikai 17 gadus vecais Viktors Pžijemskis, kurš vienīgais no poļiem nepārstāv Ekstralīgas klubu, bet toties ir labākais 1. līgas juniors.
Kas ir polu galvenie konkurenti? Viņi paši vispirms min Franci Gustu. Viens no labākajiem braucējiem visā 2. līgā (tikai zviedram Pontusam Aspgrenam ir vairāk punktu caurmērā vienā braucienā - attiecīgi 2,40 un 2,32) pārliecinoši uzvarēja savā pusfinālā, viņš šosezon startē arī Zviedrijas un Dānijas spīdveja līgās un tāda pieredze nāk tikai par labu. Prāgas mototrejā Francis jau ir braucis un turklāt sekmīgi. Noteikti jārēķinās ar mājiniekiem Janu Kvjehu un Danielu Klimu (otrais Daugavpils pusfinālā), noteikti jārēķinās ar dāņiem Kevinu Jūlu Pedersenu (uzvarēja Daugavpils pusfinālā), Benjaminu Basso un Jonasu Knudsenu, ar somu Timi Salonenu... Finālā vāju pretinieku nemēdz būt.
Sacensību sākums plkst. 20 pēc Latvijas laika. Francim Gustam savā pirmajā braucienā (sacensību 2. brauciens) jātiekas uzreiz ar trim poļiem - Cierņaku, titula īpašnieku Miškovjaku un Pžijemski. Līdzīgi kā lielajā GP posmā (tas Prāgā risināsies sestdien) labākie astoņi pēc pamatsacensībām iekļūs pusfinālos, bet divi labākie no katra pusfināla - finālā.