Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Gusts, Matjušonoks un Ansviesulis - par pirmajām medaļām?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Francis Gusts, Ernests Matjušonoks un Ričards Ansviesulis pirms diviem gadiem kļuva par pirmajiem Eiropas U19 čempioniem spīdvejā pāriem, Latvijas junioru izlase ne reizi vien ir guvusi medaļas Eiropas junioru komandu čempionātos, taču pagaidām mums nav nevienas medaļas pasaules junioru komandu sacensībās. Varbūt piektdien vakarā Biķerniekos "Speedway of Nations 2" (SoN2) sacensībās beidzot izdosies tās iegūt?

Pagājušajā gadā šis pats mūsu pašreiz labāko spīdveja junioru trio SoN2 sacensībās Vojensas mototrekā Dānijā.. ieņēma 4. vietu. Tik pat punktu bija trešajai vietai (Lielbritānijai), bet tikai par punktu vairāk otrajai vietai (Čehijai). Nāciju spīdvejs nav gluži komandu pasaules čempionāts, tās ir pāru sacensības, taču tik un tā tās ir valstu komandu sacensības un Latvijas trio Biķerniekos ir viens no pretendentiem uz godalgām.
Galvenie favorīti ir poļu spīdvejisti (viņi tieši šādā sastāvā uzvarēja pērn) ar pašreizējo pasaules junioru čempionu un šīs sezonas līderi Mateušu Cierņaku priekšgalā. Vēl Polijas komandā ir Bartlomejs Kovaļskis un Viktors Pžijemskis. Ļoti labi juniori atkal ir Lielbritānijai ar viņu šā gada junioru vicečempionu Andresu Rovu priekšgalā, spīdveja dzimtenei Austrālijai sastāvā ir pērnā gada valsts junioru čempions Keinens Rjū un pagājušā gada Austrālijas pieaugušo čempionāta lielākais pārsteigums - ieņēma 3. vietu - tikai 18 gadus vecais Teits Ziške, dāņiem ir pagājušā gada Eiropas U19 čempions Jespers Knudsens un Dānijas trešais labākais juniors Emils Breums. Čehiem ir starp junioriem pieredzējuši braucēji (abiem pēdējais gads junioru vecumā) Petrs Hlupāčs un Daniels Klima, kā arī 16 gadus vecais talants Jaroslavs Vaničeks. Vācijai - jaunākais čempions Vācijas spīdveja vēsturē Noriks Blēdors. Vispār jau varētu uzskaitīt gandrīz visus un tas sola ļoti interesantus braucienis. 2021. gada Eiropas U19 čempionāta finālā Biķerniekos (toreiz uzvarēja Francis Gusts) piedalījās desmit pašreizējo sacensību dalībnieki.
Katrā komandā ir trīs braucēji - divi pamatsastāvā un viens rezervists, kuram jāstartē vismaz vienā braucienā. Tiesa, rezervista jēdziens spīdvejā ir visai nosacīts, jo tā lomā var būt arī kāds no līderiem, lai varētu nepieciešamības gadījumā jebkuru nomainīt. Lielbritānijas izlasē, piemēram, rezervista lomā ir komandas kapteinis Drjū Kemps. Mums pirmie divi numuri ir Francis Gusts un Ričards Ansviesulis, bet tas nenozīmē, ka rezervists Ernests Matjušonoks aizvadīs tikai vienu obligāto braucienu.
Nāciju spīdveja sacensībās ir nedaudz citādāks punktu vērtējums. Parasti spīdvejā ir 3 punkti par uzvaru braucienā, 2 punkti par otro vietu, punkts - par trešo un nulle par ceturto, bet Nāciju spīdvejā ir attiecīgi 4.3.2 un 0 punktu. Tas nozīmē, ka braucienos nebūs neizšķirtu un tas nozīmē, ka otrā un trešā vieta vienas komandas motobraucējiem dod vairāk punktu (5) braucienā nekā uzvara un ceturtā vieta (kopā 4). Šāda punktu sistēma ir tikai "Speedway of Nations" sacensībās gan pieaugušajiem, gan junioriem.