Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Spīdvejā - jauns čempions un jauns atklājums

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Spīdvejā - jauns čempions un jauns atklājums
Andrejs Kudrjašovs ar uzvaru Latvijas atklātajā čempionātā apliecināja savu meistarību un noderību "Lokomotīvei" jaunajā sezonā.

Žēl, ka tikai 1000 līdzjutēji drīkstēja būt klāt Latvijas atklātajā čempionātā spīdvejā, kas svētdien risinājās Daugavpils "Lokomotīves" mototrekā - sezonas pirmās sacensības bija aizraujošas, tās atnesa jaunu titula ieguvēju un daudziem spīdveja līdzjutējiem arī jaunu un patīkamu atklājumu.

Starp 16 pamatsastāvā dalībniekiem bija 12 juniori, tā ka varējām redzēt gandrīz visu mūsu jauno maiņu plus Ukrainas, Somijas un Igaunijas jaunos talantus. Tieši viens no jaunajiem motobraucējiem arī kļuva daudziem par patīkamu pārsteigumu - 17 gadus vecais Francis Gusts jau savā pirmajā braucienā sīvi spēkojās ar nākamo čempionu Andreju Kudrjašovu no Krievijas (pēdējo triju gadu Krievijas čempions), tad skaistā taktiskā cīņā apsteidza Ķastu Puodžuku un pieredzējušo zviedru Linusu Sundstrēmu, bet junioru čempionam un vicečempionam kopējā ieskaitē Oļegam Mihailovam zaudēja tikai centimetrus (uzvarētāja noteikšanai bija nepieciešams pētīt palēninātu videoierakstu). Nesanāca Gustam tikai viņa pēdējais brauciens, kurā viņš finišēja trešais aiz Daniila Kolodinska un 2018. gada Latvijas čempiona Jevgeņija Kostigova. Kopā Francim 11 punkti viņa pirmajā Latvijas čempionātā, bronzas medaļa starp junioriem (Rīgas spīdvejam pirmā medaļa Latvijas čempionātos kopš 1992. gada, kad Normunds Dobums ieguva 3. vietu pieaugušo konkurencē) un publikas simpātijas. Jau šīs nedēļas nogalē Gusts droši vien debitēs Daugavpils "Lokomotīves" rindās Polijas eWinner līgas mačā Lodzā. Par to, ka aug talantīgs brauc;ejs runāja jau pāris gadus, bet, šķiet, ka Franča tik pārlienošais sniegums svētdien bija patīkams pārsteigums visiem.
Ļoti pārliecinoši brauca jau pieminētais Kolodinskis, kurš sakrāja 13 no 15 iespējamajiem punktiem, kļuva par vicečempionu starp junioriem un ieguva "bronzu" starp pieaugušajiem. Līdz šim labākais sniegums karjerā. Kostigovs tikai sestdien pirmo reizi pēc savainojuma pamēģināja trenēties un - katram gadījumam - tika pieteikts rezervē. Gadījumi gadījās - vispirms pāragru startu dēļ, bet tad diemžēl arī Rūdolfa Sproģa kritiena un savainojuma dēļ. Ar katru nākamo braucienu Kostigova sniegums bija arvien labāks un beigās viņš pat sakrāja 8 punktus.
Pirms pēdējā 20. braucienā Kurjašovam bija 12 no 12 iespējamajiem punktiem, Mihailovam - 11 punktu, Sundstrēmam - 9 un Puodžukam - 11 punktu. Mihailovs uzvarēja, Kudrjašovs finišēja otrais un tas nozīmēja, ka čempiona noteikšanai vajadzēs papildbraucienu, jo abi ieguva pa 14 punktiem. Papildbraucienā pārāks bija Kudrjašovs, kurš, izskatās, būs "Lokomotīvei" labs pastiprinājums. Par zviedru Sundstrēmu tā pagaidām vēl nevar teikt - tomēr pārāk gara bija pauze pēc smaga savainojuma pagājušajā sezonā. Cits zviedrs Pontuss Aspgrens ieradīsies jau tieši uz pirmo eWinner līgas maču. Savukārt Mihailovam jau šodien Polijā jāpiedalās komandu sacensībās "Ziemeļi" pret "Dienvidiem". Pirms eWinner līgas starta tas būs ļoti noderīgi.
Sestdien Baltijas spīdveja līgas pirmajā posmā uzvarējas Daugavpils "Jaunība", kurā brauca Kolodinskis un Gusts, bet rezervē bija Ņikita Kauliņš (piedalījās vienā braucienā). Otrā bija Somijas komanda "Ankkurit" no Varkausas, bet trešā - "Jaunība-2".
eWinner līgas pirmais mācs Daugavpilī būs 18. jūlijā ar Gdaņskas komandu "Wybrzeze" un arī tajā klāt drīkstēs būt tikai 1000 līdzjutēji. Gribētāju atkal būs vismaz četras reizes vai pat piecas reizes vairāk... Cerēsim, ka augustā skatītāju skaits jau drīkstēs būt lielāks.