Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Jaunie spīdvejisti - par pirmo Eiropas U19 čempionu titulu pāriem

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Jaunie spīdvejisti - par pirmo Eiropas U19 čempionu titulu pāriem
Ričards Ansviesulis (vadībā)

Divus gadus pēc kārtas U19 junioriem risinājās Eiropas kausa izcīņa spīdvejā pāriem, bet šogad pirmo reizi būs Eiropas čempionāts un tas sestdien risināsies Gdaņskas mototrekā Polijā. Vieni no medaļu pretendentiem starp 7 valstu jaunajiem spīdvejistiem ir arī Latvijas juniori - Ernests Matjušonoks, Francis Gusts un Ričards Ansviesulis.

Pagājušajā un aizpagājušajā gadā Eiropas kausa izcīņā U19 pāriem mūsējie ieguva otro vietu - vispirms Artjoms Trofimovs un Ernests Matjušonoks, bet tad Matjušonoks un Ričards Ansviesulis. Sacensībām iegūstot Eiropas čempionāta statusu, dalībnieku sastāvs ir kļuvis ievērojami spēcīgāks un visas spīdveja lielvalstis pieteica tām savus labākos jaunākos juniorus (U19).

Jau pašā pirmajā braucienā Latvijas pāris Matjušonoks/Gusts (Ansviesulis ir rezervista lomā, taču jebkurā braucienā drīkst mainīt jebkuru no saviem komandas biedriem un rezervists šajā gadījumā nenozīmē trešais pēc ranga braucējs komandā) tiksies ar Čehijas duetu - pagājušā gada junioru (U21) pasaules čempionāta 8. vietas ieguvēju Petru Hlupaču un 3. vietas ieguvēju pagājušā gada U19 Eiropas kausa izcīņā Danielu Klimu. Trešais Čehijas komandā ir Pāvels Kuhars.

Polija pieteikusi triju Ekstralīgas komandu juniorus - Mateušu Cierņaku no Ļubļinas (šosezon caurmērā 1,23 punkti braucienā, kas Ekstralīgā junioram ir augsts rādītājs), Bartlomeju Kovaļski no Čenstohovas un Mihalu Curziteku no Vroclavas komandas.

Zviedriem ir trīs Elitsrien komandu juniori - Filips Hellstrēms-Bēngss no "Masarna Avesta", Noels Vālkvists no "Vastervike" un Kaspers Henriksons no "Lejonen". Visi trīs savulaik bija starp labākajiem pasaules vai Eiropas čempionātos 250 kub.cm klasē

Dānijai ir divi Superlīgas komandu juniori un viens no Zviedrijas Elitserien komandas - tikai 16 gadus vecais kārtējais Dānijas spīdveja lielais talants Jespers Knudsens no Vojensas (2019. gada pasaules čempions 250 kub.cm klasē), Esbens Hjerilds no Esbjergas (4. vieta pagājušā gada U19 Eiropas čempionātā) un Emils Breums no Kumlas "Indianerna".

Lielbritānijas trio veido trīs Premiership jeb virslīgas klubu talanti - Drjū Kemps no "Ipswich Witches" (2019. un 2020. gada Lielbritānijas U19 čempions, labākais jaunais 2020. gada spīdvejists pasaulē spīdvejistu asociācijas vērtējumā), Andress Rous no "Swindon Robins" un Daniels Gilkss no "King's Lynn Stars", kurš nesen ieņēma 6. vietu U19 Eiropas čempionāta pusfinālā un tikai kritiens neļāva viņam tikt finālā (Matjušonoks toreiz uzvarēja, bet Gusts bija piektais).

Vācijas duets Bens Ernsts un Noriks Blēdorns pērn bija otrie U19 Eiropas kausa izcīņā pāriem, taču viņi startēja ārpus konkurences un uz goda pjedestāla nekāpa. Tagad abi centīsies to izdarīt. Ernsts ir 2018. gada junioru pasaules čempions 250 kub.cm klasē un šosezon startēs Vitstokas komandā Polijas 2. līgā, bet Blēdornu šosezon Daugavpilī jau redzējām - viņš atveda 12 punktus Landshutas komandas rindās. Vācijas spīdveja 17 gadus vecā lielā cerība ir pieteikts arī Dānijas Superlīgas (Vojensa) un Zviedrijas Elitserien ("Rospiggarna", kur jau šonedēļ debitēja Oļegs Mihailovs) komandās.

Visu komandu sastāvi ir ļoti spēcīgi un tas sola aizraujošas sacensības 24 braucienu garumā. Jebkura no komandām var būt trijniekā un sacensību galaiznākumu var izšķirt jebkurš zaudēts punkts. Sākums - plkst. 16 pēc Latvijas laika.