Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Kas ir Andžeja Ļebedeva jaunais klubs - Gožuvas "Stal"?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Var atbildēt arī pāris teikumos. Tas ir viens no vecākajiem un titulētākajiem Polijas spīdveja klubiem, šosezon ir "Stal" 58. sezona Polijas spīdveja augstākajā līgā jeb pašreizējā Ekstralīgā, bet pavisam tā kluba vēsturē jau ir 77. sezona Gožuvas "Stal" 9 reizes ir bijis Polijas čempions, bet pavisam Polijas komandu čempionātos ieguvis 30 medaļas (vēl arī 15 sudraba un 6 bronzas medaļas). Vai būs 31. medaļa? To zināsim sestdien.

Pirmo reizi par Polijas čempionu spīdveja klubs Gožuvas "Stal" kļuva 1969. gadā, bet devītais un pagaidām beidzamais tituls tika iegūts 2016. gadā. Pagājušā gadsimta 60. un 70. gadi bija Gožuvas spīdveja "zelta laiks", tad tika iegūti 6 no 9 tituliem un vēl 7 reizes komanda bija vicečempione. Gožuvā savu karjeru sāka ne tikai pašreizējais un tagad jau pieckārtējais pasaules čempions Bartošs Zmarzliks (brauca "Stal" rindās no 2011. līdz 2022. gada sezonai), bet arī tādas Polijas un pasaules spīdveja leģendas Edvards Jancažs (viņa vārdā nosaukts Gožuvas spīdveja stadions) un Zenons Plehs, kurš joprojām ir jaunākais čempions Polijas spīdveja vēsturē - 1972. gadā viņš kļuva par Polijas čempionu 19 gadu un 275 dienu vecumā. "Stal" rindās ir braukuši tādi slaveni poļu spīdvejisti kā Tomašs Gollobs, Kžištofs Kaspžaks, Boguslavs Novaks, Pjotrs Švists un Ričards Frančišins, kā arī virkne vienkārši augstas klases spīdvejistu.
"Stal" rindās savulaik brauca astoņi pasaules čempioni - bez jau minētajiem Zmarzlika un Golloba tie ir viens no diviem seškārtējiem pasaules čempioniem zviedrs Tonijs Rikardsons (pirmais sešus titulus ieguva Aivens Maugers no Jaunzēlandes), trīskārtējais pasaules čempions dānis Nikijs Pedersens, trīskārtējais pasaules čempions austrālietis Džeisons Kramps, amerikānis Billijs Hemils, briti Marks Lorams un Garijs Hevloks. bet vēl taču kluba rindās bija dāņi Hanss Andersens un Nīlss Kristians Iversens, brits Kriss Lūiss, austrālietis Džeks Holders, zviedri Andreass Junsons un Peters Karlsons, čehs Lukāšs Drīmls...
Pēc devītā titula iegūšanas 2016. gadā Gožuvas komanda vēl trīs reizes bija otrā un divas reizes trešā. 2022. gadā "Stal" bija otrajā vietā, bet pērn - piektajā vietā. Šosezon komanda būs vismaz par vienu vietu augstāk (pirmajā mačā par 3. vietu "Stal" savā mototrekā ar 43:46 zaudēja Toruņas "Apator" komandai, tā ka atgriezties uz pjedestāla būs sarežģīti). Pēc neiekļūšanas finālā (pusfinālā divu maču summā ar 12 punktu starpību zaudēts Vroclavas "Betard Sparta" komandai) visiem un viņam pašam par lielu pārsteigumu tika atbrīvots komandas treneris Staņislavs Homskis, kurš pie komandas stūres bija kopš 2015. gada. Tas gan nenozīmē, ka komandas sastāvā būs krasas pārmaiņas. Jaunais treneris droši vien būs kluba audzēknis, 1987. gada pasaules junioru vicečempions un savulaik viens no poļu labākajiem spīdvejistiem Pjotrs Švists (Gožuvas klubā brauca 12 sezonas pēc kārtas un tad - pēc pauzes - vēl divas). Viņš jau ir stājies Homska vietā, viņš jau vadīja komandu pirmajā pusfinālmačā un acīmredzot arī paliks komandā. Švists ir zināms arī Daugavpils spīdveja publikai, jo 2007. un 2008. gada sezonās viņš pārstāvēja Daugavpils "Lokomotīvi".
No pašreizējā sastāvā komandā nebūs tikai šīs sezonas SGP dalībnieka Šimons Vožņaka (atgriežas dzimtajā Bidgoščas komandā 2. Ekstralīgā) un tieši viņa vietā komandā ienāk Andžejs Ļebedevs. Komandā paliek pagājušā gada SGP seriāla bronzas medaļas ieguvējs slovāks Martins Vaculiks (šosezon uzvarēja divos SGP posmos un kopvērtējumā ieņēma 5. vietu), 2021. gada pasaules junioru čempions Jakubs Miškovjaks, šā gada Eiropas čempionāta pēdējā finālposma uzvarētājs dānis Anderss Tomsens, Oskars Fajfers, poļu jaunais talants Oskars Paluhs un čehu spīdveja jaunā cerība Adams "Bubba" Bednāržs. Vaculiks, Tomsens, Ļebedevs, Miškovjaks un Fajfers acīmredzot būs komandas kodols.
Andžejs Ļebedevs ir pirmais Latvijas spīdvejists Gožuvas "Stal" rindās, taču varēja arī nebūt pirmais... Savulaik tieši Gožuvas "Stal" bija pirmais Polijas Ekstralīgas klubs, kas uzaicināja ierasties uz atrādīšanos Franci Gustu (viņš tad vēl brauca galvenokārt ar 250 kub.cm motociklu un tieši šīs klases sacensībās Čehijā viņu Gožuvas kluba cilvēki pamanīja), viņa sniegumu atzinīgi novērtēja arī treneris Homskis un Gustam pat tika piedāvāts līgums, lai viņš nonāk "Stal" komandas rīcībā. Līgums bija pārāk nekonkrēts un tāpēc tika nolemts nogaidīt. Pašreiz Gusts, kā zināms, ir Vroclavas komandas rindās, ar kuru viņam līgums ir vēl arī uz nākamo sezonu.
Gožuvas "Stal" būs piektais Ekstralīgas klubs Andžeja Ļebedeva karjerā. Pirmais bija Vroclavas "Betard Sparta", ar kuru Andžejs kļuva par Polijas vicečempionu, tad bija Ribņikas ROW, Krosno "Cellfast Wilki" (ar to Andžejs iekļuva Ekstralīgā un bija komandas kapteinis, taču pēc vienas sezonas Ekstralīgu nācās pamest) un aizvadītajā sezonā Lešno "Unia". kas izkrita no Ekstralīgas. Skaidrs, ka Andžeja vēlme un mērķis bija turpināt karjeru pasaules spēcīgākajā spīdveja klubu līgā Polijas Ekstralīgā, jo, tikai tajā braukdams, vari būt konkurētspējīgs SGP seriālā un SEC jeb Eiropas čempionātā (izņēmumi tāpēc arī ir - izņēmumi). Bija arī citi piedāvājumi, tika minēti vēl vismaz trīs klubi, kuros Andžejs varēja nokļūt, taču viņš tagad ir Gožuvas "Stal" rindās.