Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Aivis Egle kļūst par lielas rallija komandas vadītāju

Juris Grīns
Juris Grīns

Aivis Egle kļūst par lielas rallija komandas vadītāju
Foto: almrally.ru

Krievijas rallijā savu dalību ir uzsākusi jauna autosporta komanda "Prospeed". No dibināšanas brīža komanda jau ir paspējusi parādīt labus rezultātus 2014. gada ziemas rallijos. Komanda ir izveidota uz iepriekš esošas R-Evolution pamata, kuru vada seškārtējs Latvijas čempions N4 klasē Aivis Egle, bet finansiālo atbalstu sniedz Pēterburgas rallija braucējs Staņislavs Travņikovs.

Krievijas rallijā savu dalību ir uzsākusi jauna autosporta komanda "Prospeed". No dibināšanas brīža komanda jauStaņislavs Travņikovs: "Es pietiekami sen un reizēm veiksmīgi (smejas) nodarbojos ar autosportu, un man ir nācies sadarboties ar daudzām komandām – labām un ļoti labām. Uzzināju plusus, ieraudzīju mīnusus. Tos momentus, kurus es nevarēju izlabot svešā komandā, realizēju savā. Ņēmu vērā visus mīnusus un pārvērtu tos plusos. No šī skata punkta ļoti lietderīga un vērtīga pieredze bija dalība SRT komandā, kura apkalpo Vasīliju Grjazinu un "Neiksans Rally Sport"."

Mums jau sen ir izveidojušās uzticamas attiecības ar Aivi Egli, tāpēc mēs pieņēmām lēmumu, ka es būšu gan investors, gan tajā pašā laikā viens no klientiem, bet Aivis – autosporta komandas "Prospeed" vadītājs.

"Komandā ir augsti standarti, kas saistīti ar disciplīnu un punktualitāti, kārtību un attieksmi pret darbu. Galvenā ideja – personīga attieksme pret klientiem, ņemot vērā viņu mērķus, vajadzības un uzdevumus, individuāla attieksme. Komandā ir investēts daudz naudas, tā ir pilnībā nokomplektēta ar visu nepieciešamo - aprīkojumu, tehniku, un pats galvenais – profesionāliem mehāniķiem ar darba pieredzi visaugstākajā līmenī, tāpēc mēs ar pārliecību par kvalitāti un prieku aicinām sportistus apkalpoties pie mums.”

Kā paziņoja Aivis Egle, komandas direktors, šogad viņš noslēdza savu personīgo rallija karjeru un tagad pilnībā koncentrēsies uz komandu:

"Es darbojos rallijā 15 gadus. Aktīvo sportu esmu atstājis otrajā plānā, ja arī piedalīšos kādā rallijā, tad tikai izklaides pēc. Visus savus spēkus, pieredzi un zināšanas es veltīšu komandai un sportistu attīstībai. Tagad es nodarbojos ar to, kas man patīk un kas labi padodas: es zinu, kā uzbūvēt "Mitsubishi Lancer" tā, lai mašīna brauktu labi un ļoti ātri. Pie tam es un mana komanda zina tās uzbūvi no galvas. Es varu būt arī treneris – mana pieredze sastāv no zināšanām par to, kā ir jāveido sacensību process, ko nepieciešams darīt, lai uzvarētu, un es ar prieku ar to padalīšos."

Komandas vadītāji apgalvo, lai paveiktu visus nospraustos uzdevumus ir iegādāts pats labākais, ko var šobrīd iegūt. Komandas rīcībā ir liela bāze, kas atrodas Latvijā, pilsētā Tukums. Plašā un gaišā telpa ar platību vairāk kā 600 kv.m., kas dod iespēju vienlaicīgi apkalpot līdz pat sešām automašīnām un vēl tikpat var būt glabāšanā. Visām automašīnām, kuras tiks paņemtas uz apkalpošanu, ir nodrošināta stāvvieta sausā un siltā servisā.

Staņislavs Travņikovs: "Mēs jau no paša sākuma izdarījām tā, lai nebūtu atkarīgi no citām organizācijām nevienā no jautājumiem: mums ir agregātu telpa, nokomplektēta ar visu nepieciešamo, lai pārbūvētu dzinēju un transmisiju, darbnīca ar presi, metāla virpu un metināšanas aparātu, liela noliktava ar riepu stalažām, kas paredzētas 600 riepu glabāšanai. Ir 3 tonnas smags trīsis un divas riepu montāžas iekārtas – lielais ir uzstādīts boksā, mazais – tehniskajā automašīnā. Tāpēc ārpakalpojumus mēs neizmantojam, izņemot dažus virsbūves darbus. Mums ir viss nepieciešamais automašīnu apkalpošanai: mehāniķi, inženieru prasmes un aprīkojums."

"Aivis nodarbojas ar komandas vadīšanu un inženiera jautājumu risināšanu – viņam šajā lietā ir milzīga pieredze. Toties mani uzdevumi – idejas, finansēšana un komandas darba kvalitātes pārbaude "uz sevi", kā uz vienu no klientiem. Pagaidām nav radies neviens tehnisks vai ar organizēšanu saistīts jautājums, ar kuru komanda netiktu galā."

Pagaidām galvenais pārstāvis Krievijas autosportā ir pats Staņislavs Travņikovs, kurš šosezon startēs ar Alekseju Bašmakovu. Ekipāža plāno piedalīties Krievijas kausā, kurš šogad priecē ar posmu dažādību un interesantu dalībnieku sastāvu, kā arī cer nobraukt divus, trīs posmus Krievijas čempionātā un divus posmus Eiropas čempionātā, kā arī dažus Baltijas posmus.

Staņislavs Travņikovs: "Es finansēju komandu, lai pats varētu braukt rallijā lieliskos apstākļos un lai citiem būtu iespēja startēt lieliskā komandā. Uzskatu, ka secinājumi par darba kvalitāti ir jāizdara pēc rezultātiem, nevis solījumiem. Mūsu ziemas sezonas secinājumi ir šādi: norisinājās četri posmi bez jebkādām tehniskām problēmām, visi bojājumi, kurus es pats biju izdarījis automašīnai (smejas), tika operatīvi novērsti, un pats galvenais: visos četros posmos es kā noteikta līmeņa pilots uzrādīju maksimālos sev iespējamos rezultātus. Visa ziemas sezona pierādīja to, ka visas mūsu ieguldītās pūles komandas izveidē, nebija veltas."

Rallijs ir tehnisks komandas sporta veids. Te ir svarīgi, kā nostrādās katrs procesa dalībnieks, tai pašā laikā atrodoties kopējā sistēmas darbībā. Dažreiz veiksmīgs darba algoritms un profesionāla rekomendācija var sarežģītu situāciju pārvērst par veiksmīgu.

"Rallijā nav sīkumu. Pateicoties tam, ka komanda ir maksimāli nokomplektēta, deva iespēju atklāt un pārregulēt aizmugurējo reduktoru āra apstākļos pirms rallija "Yakkima 2014". Testu laikā radās sajūta, ka aizmugurējais diferenciālis sporta automašīnai ir noregulēts ne tā, kā gribētos. Rezultātā pirms sacensību starta tika nomainīts reduktors, kurš bija ideāli noregulēts pēc ceļa apstākļiem, kuri atšķīrās ar sniega neesamību, lai automašīnas uzvedība nemainītos reduktora maiņas gadījumā."

Viens no tehniskajiem risinājumiem nostrādāja rallijā "Karelia 2014". Daudzi sportisti tur saskārās ar riepu nolietošanās problēmu ceļa seguma dēļ. Populārākajai pilnpiedziņas sporta automašīnai "Mitsubishi Lancer" ir tāda konstrukcija, ka eļļas radiators praktiski atrodas riteņa priekšējā arkā. Beigtās riepas atliekas var to sabojāt, un tas, savukārt, var novest pie eļļas noplūdes un motora noķīlēšanas. Komandas automašīnām ir šī radiatora papildus aizsardzība – tas, protams, nav ģeniāls izgudrojums, bet tomēr speciāli pieņemts mērs maksimālai šīs detaļas aizsardzībai un motora saglabāšanai. Rezultātā pirmās sekcijas pēdējā ātrumposmā, 6 km pirms finiša automašīnai saslāņojās tieši labā priekšējā riepa un tas noveda pie jūtama laika patēriņa, bet bez jebkādām fatālām sekām.

Komanda ir nokomplektēta ar pienācīgu tēlu un ir spējīga nodrošināt kvalitatīvu apkalpošanu Eiropas līmeņa sacensībās. Kā rādītāju šajā jautājumā var uzskatīt ralliju "Liepāja 2014", kuram vienlaicīgi bija gan Latvijas čempionāta, gan Eiropas čempionāta (ERC) statuss.

Aleksejs Bašmakovs: "Rallijs "Liepāja" mums ar Staņislavu, kā priekš ekipāžas, bija pirmais šosezon. Neskatoties uz savstarpējo "pierīvēšanos", pirmās dienas grūtības bija tādas, ka visi dienas servisi bija attālināti. Tas ir tā, kad mehāniķi var tikai nomainīt riepas, papildināt degvielas bāku un nomainīt tikai tās detaļas, kas ir līdzi tehniskajā izbraukuma automašīnā. Komanda visu paredzēja un nokomplektēja tehnisko automašīnu (tas ir nolikumā atļauts) ar dažādām rezerves daļām, kuras visdrīzāk var iegūt bojājumu. Šīs detaļas nav pārāk smagas, bet to salūšana var nospēlēt zināmu lomu sacensību izskaņā. Mehāniķi visu izplānoja un nostiprināja pareizā veidā. Otrā ātrumposma vidū notika šāda situācija: ātrā pagriezienā automašīna paslīdēja un iekrita ar sānu grāvī, bet izbrauca atpakaļ uz ceļa. Pēc šīs kļūdas braukšana taisni un kreisajos pagriezienos kļuva ļoti nervoza. Uz ātrumposma finišu jau braucām ar avārijas gaismām. Servisa zonā noskaidrojās, ka ir bojāts stūres stienis. Mehāniķi izmantojot mūsu rezerves, 15 servisa minūtēs novērsa bojājumu, nostrādājot operatīvi."

Ir patīkami, ka neskatoties uz salīdzinoši ne augsto attīstības līmeni autosportā Krievijā, Krievijas rallijā aizvien vairāk parādās jaunas komandas, uzliesmo jaunas autosporta zvaigznes. Sportisti atzīst, ka sacensties ar cienīgu pretinieku ar augstu sagatavošanās līmeni, vienmēr ir interesanti.

Staņislavs Travņikovs: "Kāpēc es izlēmu investēt Aivja Egles komandā? Rallijs – kā zināms ir tehnisks sporta veids. Un kā viens no rādītājiem ir tas, ka Aivis pagājušajā gadā kļuva par Latvijas čempionu N4 klasē jau priekšlaicīgi, un tas pie tam bez neviena uzvarēta posma čempionātā. Protams, uz doto brīdi pēc ātruma viņš piekāpjas tādiem braucējiem kā Lukyanuk un Korge, bet viņš ir super uzticams. Seši rezultatīvi finiši no sešiem startiem un nevienas tehniskas problēmas, tas liecina par daudz ko."

Aivis Egle: "Ar Stasu es esmu pazīstams aptuveni septiņus gadus. Viņa karjeras sākumā es viņu arī mācīju: mēs daudz trenējāmies. Tagad Stas jau ir tādā līmenī, ka viņam atliek tikai noslīpēt dažas nianses, un viņš jau ir spējīgs uzvarēt. Liela skola un treneris kā tādi, viņam jau vairs nav vajadzīgi. Bet dažiem Krievijas rallija dalībniekiem es rekomendētu, ne obligāti manējo, bet trenera palīdzību."

Komandā "Prospeed" apkalpošanu izmēģināja Aleksandrs Posadskis rallijā "Karelia". Aleksandrs piedalījās ar jauno "Evo X" sagatavotu N4 klasei, kas ir nopirkta no Aivja Egles:

"Mūsu ekipāžu rallijā Karelia 2014 apkalpoja komanda "Prospeed" un mums neradās nekādās problēmas. No vienas puses mēs neesam kaprīzi klienti un tehniku nelaužam. Visi servisi norisinājās paredzētajā režīmā, mēs atstājām mehāniķiem automašīnu un paši atpūtāmies. Šis bija pirmais rallijs, kuru mēs nobraucām ar tādas klases automašīnu – vienkārši paskatīties, ko mēs no sevis esam iedomājušies, ko automašīna ir spējīga parādīt. Šajā 2014. gada sezonā mums nav nekādu īpašo plānu izcilu rezultātu sasniegšanu. Jebkurā gadījumā mums ir vajadzīgs uzkrāt nobrauktos kilometrus, un šajā procesā rezultāts atnāks pats par sevi un protams, vēlams vienmēr sasniegt finišu. Rallijā Karelia mēs finišējām 4. vietā N4 klasē.

Ar Aivi iepazinos divus gadus atpakaļ un šajā laikā esmu ar viņu sadarbojies šādā vai citādā formātā – mani viss apmierina. Agrāk komanda saucās savādāk, puiši mūs apkalpoja Baltijas valstīs, bet pēc nosaukuma maiņas maz kas ir mainījies – profesionāļi ir tie paši. Es pateicu to, ko redzu un jūtu. Izjutu uz sevis. Neko sliktu nepateikšu, tāpēc ka nav ko. No labuma labumu nemeklē: visi mērķi un uzdevumi, kas tiek izvirzīti komandā – tiek izpildīti. Es Aivi Egli uzskatu par profesionāli. Dziedāt slavas dziesmas par to „cik viņš skaists vai svinīgs” – priekš kam tas? Fakti runā paši par sevi: viņš, kā minimums, ir 6kārtējs Latvijas čempions. Ir skaidrs tas, ka viņš savā sfērā ir liels speciālists un ir spējīgs dot konkrētus padomus un rekomendācijas."

Mihail Gendelman nobrauca ar Staņislavu Travņikovu ralliju Yakkima 2014. Čempiona titula īpašnieks N4 klasē 2012.gadā, kurš startē ar pazīstamo Krievijas rallija komandu FreeDRIVE, novērtēja PROSPEED komandas darbu tā:

„Cik es saprotu rallijs Yakkima kļuva par komandas pirmo izbraukumu šogad. Testu laikā mūs uztrauca dažas nianses aizmugurējā reduktora regulējumā. Mehāniķi nedaudz pastrādāja ar piekari – aprīkojums to atļāva- un šīs nianses tika izmainītas līdz rallijam, un viss norisinājās lieliski. Sekojoši iznākums pilnībā visus apmierināja. Savukārt, kas attiecas uz manām prasībām vai komfortu – noregulēt, piemēram, sēdekli – mehāniķi ātri noreaģēja un visu izdarīja. Ātri, laicīgi un papildus jautājumi neradās. Komandas līmenis jau tā ir saprotams – pietiekami apskatīties uz Staņislava rezultātiem pēc ziemas sezonas. Un ar to jau daudz kas ir pateikts: uzvara rallijā veidojas no daudziem punktiem, un prasmīga komandas darbība ir viens no pamatpunktiem. Komandā darbojas ārkārtīgi patīkami biedri”.

Komandai ir tālejoši, bet piepildāmi plāni – neskaitot Krievijas rallijus, Baltijas un Somijas, PROSPEED ir nolēmusi uzlabot sportistu apkalpošanu Eiropas un Pasaules čempionātu līmenī. Komandas vadītājs ir pārliecināts, ka viņiem ir visi nepieciešamais, lai to sasniegtu.

Aivis Egle: „Mūsu komandai ir laba pieredze dalībā Eiropas līmeņa sacensībās. Visai tehnikai arī ir pienācīgs sagatavotības līmenis. Uz doto brīdi mums ir trīs tehniskās automašīnas – „lidojošā” VolksWagen T5, Mercedes Vario un liels kravas auto Volvo – tā ir rallija komandas F1 Marussia bijusī motormāja. Tajā ir aprīkotas darba vietas, kurās pilnībā izkārtojas sporta automobilis un ir iespējams veikt visus nepieciešamos darbus – kā garāžā, un plaša atpūtas telpa priekš sportistiem.Uz sacensībām mēs varam atvest un apkalpot bez kvalitātes pasliktināšanās līdz trim automašīnām: mums ir divas slēgtas piekabes un iekraušanas vieta iekš Volvo. Uz doto brīdi komandā ir septiņi mehāniķi plus menedžeris un rallijiem līdzi braucu arī es – komandas vadītājs”.

Komanda PROSPEED atbalsta arī citus tehniskos sporta veidus. Svarīgs moments – pamata akcentu komanda liek uz darbu ar Mitsubishi automašīnām.

Aivis Egle: „Mēs, protams, esam gatavi apkalpot jebkuru sporta automašīnu, pats es sāku ar Subaru, jā, un pieredzes darbā ar citas markas automašīnām mums arī pietiek. Bet pārsvarā mēs strādājam ar Mitsubishi Lancer Evo un viss tikai tāpēc, ka tā ir parādījusi, ka ir pati veiksmīgākā rallija automašīna, ar kuru var ātri braukt. Šobrīd komandā mums ir sagatavotas divas īres automašīnas: Evo IX pēc starptautiskās R4 klases prasībām (bijusī Grjazina mašīna) un EVO VIII Krievijas 4000Н klases (vai A+ Baltijas ieskaitē). Izstrādes stadijā atrodas vēl viena automašīna – starptautiskās N4 klases – Evo X .

Neskaitot rallija automašīnas, pie mums vēl apkalpojas autokrosa Evo un vēl viens dragreiss Evo. Pagājušajā gadā šī programma bija ļoti veiksmīga – abas automašīnas ieguva čempionu titulus Latvijā savā sporta veidā. Bet 2013.gada septembrī mūsu automašīna Agra Bredika vadībā ieguva 3.vietu Supercars ieskaitē, sestajā Rallycross Challenge Europe posmā.”

Liekas, ka apkalpošanas cena tik nodrošinātā komandā, ar tik nopietnu nostāju un plašām iespējām, varētu būt pārmērīga. Tajā pat laikā, PROSPEED cenu politika ir pat ļoti demokrātiska.

Staņislavs Travņikovs: "Mēs esam izveidojuši pietiekami elastīgu cenu politiku, kura ir atkarīga no darbu sarežģītības, izbraukumu attālumiem un rallija ilguma. Piemēram uz doto brīdi automašīnas īre uz Baltijas rallija posmiem, atkarībā no ilguma un lokācijas vietas, variē no 45 līdz 50 eiro par ātrumposma kilometru, bet priekš Krievijas čempionāta un kausa posmiem – 50 līdz 55 eiro. Klienta automašīnas sagatavošana un apkalpošana Baltijas rallijos, Krievijas Kausa un Krievijas Čempionāta posmos ziemeļ-rietumu un centrālajā Krievijas Federācijas daļā – no 2500 līdz 3500 eiro. Bet ja jūs vēlaties iemācīties ātri braukt, nepieciešams ne tikai piedalīties sacensībās, bet arī trenēties, mācīties strādāt ar regulējumiem un riepu izvēli. Nelielā attālumā no mūsu bāzes atrodas rallija Latvija ātrumposmi, - tie ir ļoti interesanti ceļi, kas ietilpst Latvijas rallija ceļu Zelta fondā.

Treniņi, ko mēs piedāvājām mūsu klientiem, notiek augstas organizācijas līmenī – ceļa noslēgšana, hronometrēšana, sakari un drošība. 2 dienu testi Latvijā ar sagatavošanu un apkalpošanu (bez ceļa noslēgšanas maksas, jo tā ir atkarīga no dalībnieku skaita) izmaksās aptuveni 1500 eiro. Kā trenerus mēs varam piesaistīt ne tikai Aivi Egle, bet arī citus trenerus, kuri padalīsies ar vērtīgo pieredzi, tai skaitā arī par regulējumiem – Aleksejs Lukjaņuks, Andis Neikšāns un Jari Ketomā."

Izmantotie resursi:
PROSPEED - rally car rent & service

  +2 [+] [-]

, 2014-03-27 21:30, pirms 11 gadiem
Atkal letiņi pierāda ka ir vieni no labākajiem Austrumeiropā sporta vāģu apkalpošanā. Bez Prospeed var pieminēt Krūzmaņa grupa, Elbakjans,Neikšāni - katrs par sevi atsevišķi,Vorobjovs un Igaveņšs. Pārsvarā jau klienti ir no krievzemes..

     [+] [-]

, 2014-03-28 09:48, pirms 11 gadiem
Man gan šķiet, ka vadītājs un īpašnieks šai komandai viņš jau ir/bija sen. Tagad ir manījies tikai tas, ka Travņikovs ir pārpircis šo komandu un Egle ir palicis par vadītāju.