Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Miris sikhu rallists, kurš trīsreiz uzvarēja Safari rallijā

Juris Grīns
Juris Grīns

Miris sikhu rallists, kurš trīsreiz uzvarēja Safari rallijā
Joginders Singhs (1932-2013)
Foto: autojunction.in

81 gada vecumā mūžībā aizgājis sikhu izcelsmes autosportists Joginders Singhs, kurš bija viens no labākajiem garo ralliju braucējiem sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados.

Pazīstams ar iesauku "Lidojošais sikhs", šis sportists savulaik izcīnīja trīs uzvaras Kenijas rallijā - 1965. gadā ar "Volvo PV544", bet 1974. un 1976. gadā, kad tas jau bija pasaules čempionāta posms, ar "Mitsubishi Colt Lancer 1600 GSR".

Kenijā dzimušais Joginders Singhs ir pirmais sikhu tautības cilvēks, kam izdevies izcīnīt uzvaru starptautiska mēroga rallijā un viņš arī ir vēsturē pirmais trīskārtējais Kenijas rallija uzvarētājs. Šajā grūtajā rallijā viņš savā karjerā piedalījies 22 reizes un finišējis 19 no tiem. 1968. gadā viņš bija tikai viens no septiņiem pilotiem, kas spēja pabeigt šīs sacensības, lai gan uz starta izgāja 74 ekipāžas.

Iepriekš strādājis sava tēva garāžā par palīgu un vēlāk mehāniķi, pirmo reizi sacensībās Singhs piedalījās tikai 26 gadu vecumā, vēlāk Austrumāfrikas rallija čempionātā, kas notika Kenijā, Ugandā un Tanzānijā, izcīnot vairāk kā 60 uzvaras. Sevišķi spēcīgs šis sportists bija garajos rallijos, kādi tajos laikos nebija retums.

Pasaules rallija čempionāta ietvaros Singhs piedalījies 11 posmos, guvis divas uzvaras un divas otrās vietas.

Daudzus gadus Singhs nodzīvoja Lielbritānijā un Kanādā, bet no dzīves šķīrās svētdien Londonā, no sirds mazspējas.