Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Grencis dodas pēc vēl viena pjedestāla Eiropas autokrosa čempionātā

Juris Grīns
Juris Grīns

Grencis dodas pēc vēl viena pjedestāla Eiropas autokrosa čempionātā
Ervins Grencis. Foto: Kalvis Zaļaiskalns

Eiropas autokrosa čempionāts šajā nedēļas nogalē pārcēlies uz Lietuvu, kur Vilkiču trasē norisināsies otrais posms – nākamais pēc Bauskas cīņām. Uz starta arī Latvijas sportisti.

Latvijas pusē pieteikti Ervins Grencis un Māris Līcis SuperBuggy klasē, Kristiāns Grencis JuniorBuggy, Reinis Nitišs CrossCar. SuperBuggy sarakstos arī Mūsas posma šovmenis Modris Lešinskis, kurš Latvijas posmā priecēja gan ar lielisku uzvaru kvalifikācijas braucienā, gan kūleni pusfinālā. Taču Modris uz starta nebūs, lai gan dosies uz Vilkičiem just līdzi Latvijas braucējiem un krāt pieredzi nākamajām cīņām: “Šogad uzdevums ir visi Latvijas kausa posmi ar Buggy 1600 klases auto, un Eiropas čempionātā diez vai šogad startēšu. Taču nākamgad mana atgriešanās pie SuperBuggy stūres ir ļoti iespējama!”

Nacionālajā klasē sarakstā trīs latviešu pieteikumi – brāļi Mareks un Rihards Dainis un Jānis Gustāns, kurš Mūsā līdzīgā ieskaitē bija viens no līderim, gūstot otro vietu. Taču ir aizdomas, ka publicētais Nacionālās klases saraksts varētu atšķirties no reālā sastāva, tāpēc jāgaida pirmie sacensību protokoli.

Rezumējot Bauskas sacīksti, jāatzīmē Ervina Grenča otrā vieta SuperBuggy klasē. Valmierietim posms bija visa dramatisks un, var teikt, izdevās tikai divi braucieni. Par laimi – abi svarīgākie, pusfināls un fināls. Kvalifikācijās tika piedzīvoti gan tehniski defekti, gan sadursmes, gan diskvalifikācija par apdzīšanu dzelteno karogu zonā. Šoreiz paveicās, jo nelielā dalībnieku skaita dēļ pusfinālos tika visi, kas vēl varēja pakustēt. Taču pusfināla starts Grencim bija izcils, viņš jau pirmajā aplī nonāca trijniekā. Līdzīgi arī finālā – perfekts starts un pjedestāls rokā. Punktu izteiksmē, līdz ar sabojātu kvalifikācijas rezultātu, Ervins ir trešais aiz posma uzvarētāja Petra Nikodema un Maika Bartelena, kurš finālā finišēja tikai piektais, taču uzvarēja kvalifikācijas trīs braucienu summā.

Čempionāts ieguva intrigu jau pašā startā, jo finālā tikai astotais palika daudzkārtējais čempions Bernds Štūbe, ārpus fināla sagriešanās dēļ pusfinālā palika Jakubs Kubičeks, kvalifikācijas stabilitāte nedeva pjedestālu finālā Bartelenam, bet Nikodems finālā izrādījās negaidīti neķerams – daudzi elementi, kas padarīs čempionātu aizraujošu, vismaz pirmajā pusē.

Māris Līcis, tehnikas problēmu nomocīts, posmu noslēdza 16. vietā, Lešinskis, kurš pēc kvalifikācijas izrādījās labākais no latviešiem, summā gūstot desmito vietu, pēc pusfināla kūleņa palika 15. pozīcijā.

JuniorBuggy klasē Kristiāns Grencis guva septīto vietu, taču palika sajūta, ka juniors var labāk. Šķita, ka viņš ļoti izvairās no uzbrukumiem un smagās aizsardzības, kas ir tieši pretēji tam, ko lielajā klasē demonstrē Ervins. Jānovēl Kristiānam vairāk asuma tiešajās cīņās!

Reiņa Nitiša debija CrossCar klasē bija stabila, ar progresu katrā no braucieniem – pieredzējušais sportists pēc sestdienas cīņām atzina, ka vēl jāmācās nianses, lai tiktu līdzi līderiem, bet svētdien pusfinālā izstājās pēc pirmā apļa dueļa par pirmo vietu.

Mūsas posms neapšaubāmi bija sarīkots lieliski, Latvijas puses rīkotājs izdarīja visu, ko varēja, par spīti augušām rīkošanas izmaksām un dalībnieku skaita kritumam, kas viens otram, kā saprotams, nepalīdz. Ja par dalībnieku skaitu – kopš jauno tehnisko noteikumu stāšanās spēkā sastāvs ir krietni nokritis, taču grūti spriest, vai visa vaina gulstas tikai uz noteikumiem, vai savu daļu paņēma arī Covid situācija un Krievijas realizētais idiotisms Ukrainā. Tomēr FIA attiecīgā komisija jebkurā gadījumā nedrīkst visu novelt uz starptautiskajām krīzēm un neredzēt iespējamās problēmas pašā čempionātā – varbūt tādas tiešām ir. No otras puses, Baltijas posmi dalībnieku skaita ziņā nekad nav izcēlušies ar Centrāleiropas cienīgiem rādītājiem, lai gan posmu kvalitāte allaž bijusi līmenī. Ģeogrāfiskā izvietojuma dēļ pie mums brauc pamatā tie, kuru plānos ietilpst pilna Eiropas čempionāta sezona. Iespējams, ka sacīkstēs, kas sekos pēc Baltijas tūres, dalībnieku skaits būs augšā.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv