Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Ko gaidīt no Ķeguma posma?

Mārcis Pēterkops
Mārcis Pēterkops

Ko gaidīt no Ķeguma posma?
Joriss Hendrikss/Kaspars Liepiņš
Foto: Ritvars Raits, Sportacentrs.com

Strauji pietuvojies 2010. gada Pasaules čempionāta blakusvāģu krosā Latvijas GP. Šajā rakstā apkopoti latviešu pārstāvju līdzšinējie panākumi, kuri papildināti ar pieckārtējā pasaules čempiona Kristera Serģa komentāriem, kā arī ar prognozēm par Ķeguma sacīkšu rezultātiem.

Joriss Hendrikss/Kaspars Liepiņš

Kopvērtējumā: 2. vieta
Šosezon izcīnīti: 400 punkti

2009. gada čempioni šosezon braukuši ļoti stabili – uzvaras svinētas četros braucienos, desmit reizes finiša līnija sasniegta, atrodoties otrajā pozīcijā. Ar Hendriksu Liepiņš brauc kopā jau trešo gadu, un sasniegtais liecina, ka abi ir labi saslīpējušies. Priekšā beļģu/latviešu duetam par 11 punktiem ir tikai septiņkārtējais pasaules čempions Daniels Vilemsens ar Gertiju Eginku. Jebkurā gadījumā Hendriksam ar Liepiņu šajā nedēļas nogalē būs visas iespējas līderpozīciju atkarot.

Serģa komentārs: ”Liepiņš ar Hendriksu brauc stabili, un no latviešu vidus ir reālākie pretendenti uz uzvaru. Ķeguma trase ir fiziski smaga, un karstums var traucēt. Jebkurā gadījumā viņi ir labi pastrādājuši un ir ļoti spēcīgi.”

Māris Rupeiks/Kaspars Stupelis

Kopvērtējumā: 4. vieta
Šosezon izcīnīti: 319 punkti

Rupeiks kopā ar divkārtējo čempionu Stupeli Pasaules čempionātos startē pirmo sezonu. Ja sezonas sākums ”Energokompleksa” atbalstītajai ekipāžai izdevās ļoti veiksmīgs, ar vietām labāko trijniekā Nīderlandē un Lielbritānijā, tad pēc tam sekoja diezgan liels nestabilitātes periods – Ukrainā braucienos izcīnīta vispirms astotā, pēc tam otrā vieta, savukārt Beļģijā latviešu tandēms sasniedza tikai 23. un devīto pozīciju. Pēdējo trīs Grand Prix laikā Rupeiks ar bijušo Vilemsena kantētāju četros braucienos no sešiem finišējuši sestie.

Ekipāžas braucējs Rupeiks atzina, ka, gatavojoties Ķeguma posmam, viss ritējis kā plānots un ka abu motosportistu mērķis kāpšana uz Latvijas posma goda pjedestāla. ”Traumas nav, viss rit labi, un mērķis ir iekļūt labāko trijniekā,” sacīja 33 gadus vecais baldonietis. ”Mums viss ir kārtībā, iet labāk un labāk. Iepriekš traucējuši kritieni un vājā tehnika – ar to mums gājis kā pa džungļiem. Moci pat nācies labot pēdējā brīdī pirms iziešanas uz starta.”

Serģa komentārs: ”Sezonas sākums [Rupeikam ar Stupeli] bija cerīgāks, kaut kas aizgājis šķērsām. Viņi šobrīd neizskatās kā labākā līmeņa braucēji.”

Jānis un Lauris Daideri

Kopvērtējumā: 6. vieta
Šosezon izcīnīti: 271 punkts

Pagājušajā sezonā brāļi Daideri PČ kopvērtējumā izcīnīja trešo pozīciju, bet šogad spēts aizsniegties tikai līdz sestajai vietai. ”[Pirms sezonas] bija liela neziņa, vai vispār brauksim,” sacīja raiders Jānis. ”Bija finansiālas problēmas, nebija treniņnometnes, vairāk skrējām un slēpojām.” 2010. gada labākais sasniegums brāļiem ir izcīnīta otrā vieta Polijas otrajā braucienā. Abi bieži iekļuvuši labāko četriniekā, tikpat bieži finiša līnija sasniegta, esot otrajā pieciniekā. Pēdējais posms, kas notika Igaunijā, radīja zināmu optimismu – braucienos izcīnīta trešā un ceturtā vieta, un atliek cerēt, ka vidzemnieku duets mājas trasē spēs uzrādīt vēl labāku rezultātu. ”Mērķis ir tikt labāko trijniekā,” atklāja Jānis. ”Fiziski esam gatavi, Laurim gan ir muguras problēmas. Iepriekš bijušas arī tehnikas likstas. Lielākā daļa sezonas ir garām, un atlikušie posmi ir kā treniņš nākamajam gadam.”

Serģa komentārs: ”Daideri nav auguši, drīzāk viņi pēc 2009. gada spēruši pussoli atpakaļ. Kivioli [Igaunijā] viņi brauca labi, bet iepriekšējās reizes viņi galīgi ne pēc kā neizskatījās. Pie veiksmes abi var pacelties.”

Margo Sonns/Elvijs Mucenieks

Kopvērtējumā: 20. vieta
Šosezon izcīnīti: 42 punkti

No Bauskas novada Gailīšu pagasta nākušais motosportists kopā ar igauni Margo Sonnu PČ posmos startē otro sezonu, tomēr abiem lieli panākumi gājuši secen. Jāpiebilst, ka 2010. gada sezona igauņu/latviešu tandēmam bijusi saraustīta, pavisam dalība veikta septiņos posmos no desmit. Labākais sasniegums Mucenieka pārstāvētajam duetam ir Lielbritānijā izcīnītie 13 punkti, bet pēdējās sacīkstēs Igaunijā Sonna duets ieguva deviņus punktus. Pirms gada Ķegumā jauno censoņu duets palika bez ieskaites punktiem, šogad Sonna/Mucenieka duetam noteikti būs jo lielāka apņēmība iekļūt labāko divdesmitniekā.

Serģa komentārs: ”Elvijs iestrēdzis konstantā ātrumā. Viņš pats ir labs, talantīgs kantētājs, bet Margo brauc tā, kā viņš brauc.”

Arnolds un Gints Sīļi

Kopvērtējumā: 21. vieta
Šosezon izcīnīti: 38 punkti

Ņemot vērā brāļu Sīļu finansiālās iespējas un dalību tikai trīs posmos, sasniegts ir daudz. No trim PČ sacīkstēm, cēsnieku labākais panākums ir Igaunijā izcīnītie 17 punkti. Brāļi Sīļi šosezon piedalījušies visos Latvijas čempionāta posmos, un ar tajos izcīnītiem 259 punktiem Serģa novadnieki atrodas līderu godā. Ja sacīkstēs veiksme turpināsies, tad nebūs nekas pārsteidzošs redzēt Sīļu vārdu starp labākajiem arī pasaules mērogā.

Serģa komentārs: ”Zinot finanses, ļoti labs sniegums. [Sīļi] krietni pielikuši savā progresā. Viņiem mazliet piepalīdzu, un jau tagad redzu, ka viņi ir trešā labākā ekipāža Latvijā.”

Kopsavilkums

Apkopojot informāciju par līdzšinējiem posmiem, uz papīra favorīts ir Daniels Vilemsens. Holandietis no kopā aizvadītiem 20 braucieniem pirmo vietu izcīnījis 12 reizes, un paredzams, ka titulētā motosportista plānos ir uzvara arī Ķegumā. Serģis par savu bijušo konkurentu teica tikai tos labākos vārdus, un piebilda, ka vairākkārtējā čempiona potenciāls nebūt nav izsmelts: ”Vilemsens bijis ļoti veiksmīgs, turklāt viņš nebrauc ar simtprocentīgu atdevi – tiek braukts tieši tik ātri, lai noturētu aiz muguras pārējos.” Kā holandieša klupšanas akmeni Serģis minēja laikapstākļus un kantētāju Gertiju Eginku: ”Pie tāda karstuma braukt ir ļoti grūti. Kā arī, Eginks nav Vilemsena līmeņa partneris.”

Pirms gada ar uzvarām abos braucienos triumfēja šīgada kopvērtējuma trešās vietas īpašnieki Jans Hendrikss un Tims Smoininks. Latvijas posma uzvarētāja vārdu var mainīt visdažādākie faktori, sākot ar neveiksmīgiem kritieniem, beidzot ar lielu karstumu vai pēkšņām lietusgāzēm. Jebkurā gadījumā Ķeguma posms gaidāms ļoti interesants, un braucēji skatītājiem noteikti neliks vilties.

     [+] [-]

, 2010-08-06 22:52, pirms 14 gadiem
Kurpnieku aizmirsāt!

     [+] [-]

, 2010-08-06 23:00, pirms 14 gadiem
vecie vilki RAIMIS&IVSIŅAUNS ar nav pieminēti