Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Pauls Jonass: "Herlingsa aiziešana - lielākais stimuls..."

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pauls Jonass: "Herlingsa aiziešana - lielākais stimuls..."
Paulam Jonasam sezonas galvenās sacensības būs EMX250 čempionāts, bet viņa lielā vēlēšanās - tikt KTM MX2 rūpnīcas komandā 2015. gada pasaules čempionātā.
Foto: fotomau@hotmail.it

Tā nu sanācis, ka beidzamais no mūsu labākajiem motokrosa meistariem solomotociklu klasēs jauno sacensību sezonu sāks pagājušā gada Eiropas un pasaules junioru čempions Pauls Jonass. Jau piektdien viņš dosies uz Itāliju, kur 13. aprīlī piedalīsies pasaules čempionāta 4. posmā MX2 klasē. Tā Paulam būs debija šajā klasē pasaules čempionātā, taču viņa sezonas galvenās sacensības šogad būs citas...

Pasaules čempionātā motokrosā aizvadīti jau trīs posmi un tajos jau vairāk vai mazāk sekmīgi brauca Matīss Karro, Auguts Justs (abi MXGP jeb bijušajā MX1 klasē) un Roberts Justs (MX2). Sezona vēl tikai uzņem gaitu un pakāpeniski tajā iesaistīsies arī visi pārējie (12. un 13. aprīlī tradicionālās Baltijaus kausa Izaicinājuma kausa sacensības Ķegumā), bet kā nākamais augstākā līmeņa starptautiskajās sacensībās no mūsējiem trasē izbrauks 17 gadus vecais Pauls Jonass.
"Tas, ka tikai tagad piedalīšos pirmajās lielajās sacensībās, nenozīmē, ka neesmu vēl nekādās sacensībās braucis. Bija divi Itālijas čempionāta posmo MX2 klasē, kuros kopvērtējumā ieņēmu 4. vietu. Pirmajai reizesi ar 250 kub.cm motociklu nebija slikti. Vēl bija lielas starptautiskas sacensības Mantovā - arī Itālijā," pirms jaunās sezonas stāsta Pauls Jonass.
- Atšķirība braukšanā ar MX2 motociklu liela?
- Ļoti liela. Vispirms jau MX2 klasē ir bezkompromisa braukšana, te neviens tevi nerespektē, te ir pat pārgalvīga braukšana, līkumos pat jāuzmanās, lai kāds neiebrauc sānos. Pasaules čempionātā būs tāpat. Pie motocikla arī vēl jāpierod, jo šis KTM motocikls ir par apmēram 7 kilogramiem smagāks un krietni jaudīgāks. Vajag daudz vairāk spēka, lai izturētu 30 minūšu un vēl divu apļu braucienu, citādi brauciena beigās motociklu ir grūti savaldīt. Tieši tāpēc arī tagad vēl turpinu fiziski gatavoties, lai īstās sezonas ievadā būtu vēl spēcīgs. Mantovā testēju rūpnīcas speciāli sagatavotu motociklu, kas bija vēl pakāpi augstākā līmenī nekā treniņu motocikli. Diemžēl daudz braukt nesanāca, jo notika tehniska ķibele. Aizsūtījām motociklu atpakaļ uz rūpnīcu, lai līdz pirmajām sacensībām tas atkal būtu kārtībā. Tagad Itālijā trenēšos cieta seguma trasēs, turpināšu pārbaudīt motociklu, lai iegūtu pārliecību, ka viss ir kārtībā.
- Sezonu sāksi MX2 pasaules čempionātā, kaut gan galvenās sacensības tev šosezon būs citas...
- Jau iepriekš - vēl pēc pagājušās sezonas - ar KTM rūpnīcas komandas vadību tika sarunāts, ka manas galvenās sacensības būs Eiropas čempionāts - EMX250. MX2 pasaules čempionāts - kad būs tāda iespēja un vajadzība. Tā nu sanāk, ka vispirms būs tieši pasaules čempionāta posms, bet tas ir arī labi, jo varēšu vēl labāk sagatavoties pirmajam EMX250 čempionāta posmam, kas būs vēl pēc nedēļas Sevlijevo trasē Bulgārijā. MX2 klasē no manis neviens neko neprasa, es šajā klasē pasaules čempionātā nekad neesmu braucis un būs interesanti sevi tajā apliecināt. Būs interesanti atkal tikties ar Tonkovu un Febvrē, kuri startēja Itālijas čempionāta 1. posmā, kuri ir starp līderiem MX2 klasē un kurus fiziskajā sagatavotībā trenē Kaspars Stupelis.
- Kādi ir uzdevumi no KTM šai sezonai?
- Konkrētu vietu neviens neprasa. Kad biju uz fiziskajiem testiem "Red Bull", tad tikāmies arī ar KTM komandas vadību un man lika manīt, ka būs iespēja tikt MX2 rūpnīcas komandā, jo pašreizējais pasaules čempions šajā klasē holandietis Džefrijs Herlingss acīmredzot pāries uz MXGP, bet vicečempionam Hordi Tiksjē beidzas līgums. Tas arī ir lielākais stimuls jaunajai sezonai - ja Herlingss aiziet, tad vieta komandā atbrīvojas... Tas arī izskaidro, kā jācenšas braukt jaunajā sezonā.

EMX250 čempionātā būs 8 posmi. Cik posmos Pauls Jonass brauks MX2 klasē - to pašreiz vēl nevar pateikt neviens. To skaits būs atkarīgs no situācijas un nepieciešamības. Šosezon Jonass brauks komandā "Marchetti Racing KTM" no Itālijas. Bez Paula komandā vēl būs talantīgais 16 gadus vecais bulgāts Ivans Petrovs (2012. gadā 4. vieta pasaules čempionātā 85 kub.cm klasē - 9. un 2. vieta braucienos), kurš piedalīsies EMX125 čempionātā (rokas traumas dēļ pirmo posmu izlaidīs) un 19 gadus vecais itālietis Ivo Montičelli, kurš startēs pasaules čempionātā MX2 klasē (2012. gadā kopvērtējumā bija 31. vietā, pērn - 24. vietā un vienreiz bija desmitais braucienā, bet šogad cer tikt divdesmitniekā kopvērtējumā, kaut arī pirmajos trijos posmos nepiedalījās).

     [+] [-]

, 2014-04-02 15:15, pirms 11 gadiem
Bus intresanti Turam ikskus