Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Mūžībā devies F1 komandu "March" un "Arrows" dibinātājs

Juris Grīns
Juris Grīns

"Mūžībā devies F1 komandu "March" un "Arrows" dibinātājs
Alans Rīss. Foto: Motorsport.com

86 gadu vecumā pēc ilgstošas slimošanas mūžībā aizsaukts bijušais sacīkšu braucējs Alans Rīss, kurš bija viens no "March" un "Arrows" komandu dibinātājiem.

Rīss bija viens no “March” izveidotājiem, līdzās tādiem personāžiem kā vēlākais FIA prezidents Makss Moslijs, Robins Herds un Greiems Koukers, kuri devās aizsaulē vēl pirms viņa. Komanda “Formulā 1” ienāca 1970. gadā.

Rīss palīdzēja dibināt arī “Arrows” vienību, kas debitēja 1978. gadā. Tāpat viņš tika nolīgs, lai palīdzētu izveidot “Shadow” komandu, kas startēt sāka 1973. gada F1 sezonā. Pirms “Arrows” izveides Rīss bija “Shadow” vienības vadītājs.

Alana Rīsa iniciāļi arī tika iekļauti komandu nosaukumos. “March” gadījumā tie ir AR, bet “Arrows” vārdā – R burts.

“March” startēja līdz 1992. gadam un arī uzvarēja divās sacīkstēs. Tās sastāvā brauca arī tādi leģendāri piloti kā Nikijs Lauda, Kriss Eimons un Ronijs Petersons. “Arrows” startēja līdz pat 2002. gadam, nevienu uzvaru neizcīnīja, bet guva deviņus pjedestālus. Šo komandu pārstāvēja Rikardo Patrēze, Alans Džonss, Gerhards Bergers, Deimons Hils, Maksa Vestapena tēvs Joss un citi.

Kā pilots Alans Rīss piedalījies trijos F1 čempionāta posmos pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, taču startējot ar “Formula 2” kategorijas mašīnām. Punktus izcīnīt neizdevās, bet labāko rezultātu brits sasniedza 1967. gada Vācijas GP izcīņā Nirburgringas trasē, kur finišēja septītajā vietā ar “Brabham-Cosworth”. F2 sacīkstēs Rīss bija guvis arī vairākas uzvaras.

Izmantotie resursi:
motorsport.com