Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Verstapens notikumiem bagātajā Kanādas posmā izcīna 60. uzvaru

Juris Grīns
Juris Grīns

Verstapens notikumiem bagātajā Kanādas posmā izcīna 60. uzvaru
Makss Verstapens. Foto: Motorsport.com

Kanādas F1 posms tika aizvadīts slapjā un žūstošā trasē, līdz ar ko izvērsās notikumiem bagāts. Trasē divreiz izbrauca drošības mašīna, bet par uzvarētāju 60. reizi karjerā kļuva "Red Bull" komandas pilots Makss Verstapens.

Lai gan sacensībām sākoties lietus smidzināja vien nedaudz, trase bija slapja. Gandrīz visi piloti startēja ar vidēji slapjā laika riepām, un tikai "Haas" komandas braucēji nolēma izmantot atšķirīgu stratēģiju un cīņu sāka ar slapjā laika riepām.

Kvalifikācijas uzvarētājs Džordžs Rasels noturēja vadību, bet aiz viņa iekārtojās Verstapens, kā arī "McLaren" braucēji Lando Noriss un Oskars Piastri. No piektās pozīcijas slikts starts padevās Danielam Rikjardo, zaudējot vairākas pozīcijas un palaižot priekšā gan Fernando Alonso, gan Luisu Hamiltonu. Vēlāk tiesneši piešķīra Rikjardo piecu sekunžu sodu, jo bija konstatējuši falšstartu.

Pirmajos apļos trase vēl bija pavisam slapja, kas deva lielas priekšrocības "Haas" pilotiem, kuri sacīksti sāka no otrā desmitnieka. Kevins Magnusens pat spēja aizcīnīties līdz ceturtajai pozīcijai, bet Niko Hilkenbergs - līdz septītajai. Trasei žūstot, šis pārsvars zuda, bet vēlāk abi sākotnējie varoņi pat zaudēja izredzes uz punktiem.

Rasels bija iekrājis vairāku sekunžu pārsvaru, bet, asfaltam žūstot, Verstapens bija viņu noķēris. Noriss bija atpalicis jau ap astoņām sekundēm, tomēr spēja pietuvoties līderiem. Verstapens 17. aplī pieļāva kļūdu, kas ļāva Norisam pietuvoties cieši klāt, bet Raselam atkal izveidot pāris sekunžu pārsvaru. 20. aplī Noriss apdzina trīskārtējo F1 čempionu. Vēl pēc apļa Noriss jau bija noķēris un tajā pašā vietā, taisnē pirms pēdējā līkuma, tika priekšā arī vadībā esošajam Raselam.

Norisam bija izdevies izveidot jau vairāk nekā desmit sekunžu pārsvaru pār Verstapenu, kad 25. aplī saslīdēja un ar aizmuguri sienā ietriecās Logans Sardžents. Jau pirms tam "Williams" pilots mitrajā trasē bija pieļāvis vairākas rupjas kļūdas. Noriss nepaspēja iebraukt boksos, kamēr to paveica viņa sekotāji. Riepas nomainot apli vēlāk, britu pilots atkrita uz trešo pozīciju, palaižot garām Verstapenu un Raselu. Tālāk sekoja Piastri, bet Hamiltonam bija izdevies tikt garām Alonso cīņā par piekto vietu, lai gan pirms tam daudzu apļu garumā tas nebija sanācis.

"Ferrari" braucēji pēc neveiksmīgās kvalifikācijas bija zaudējuši pozīcijas un brauca otrajā desmitniekā. Šarlam Leklēram turklāt bija problēmas ar motoru. Komanda nolēma riskēt un uzmontēja viņam slikus, taču lietus drīz pēc restarta atsākās un kļuva skaidrs, ka zaudēts ir viss. Monako posma uzvarētājs galu galā izstājās no pēdējās vietas.

Lietus nelija ilgi, taču ideālā trajektorija atkal kļuva slapja, bet pēc tam žuva. Verstapens izveidoja nelielu, bet drošu pārsvaru pār Raselu. 42. aplī pēc pirmā līkuma kļūdījās Noriss, tomēr komandas biedrs Piastri viņam atdeva trešo pozīciju. Rasels tikmēr sūdzējās, ka zaudējis laiku, lai izvairītos no Norisa mašīnas, kas ļāva Verstapenam vēl vairāk palielināt pārsvaru.

44. aplī Hamiltons pirmais no vadošajiem sportistiem devās pēc slikiem, uzreiz pēc tam šim piemēram sekoja arī citi. Noriss palika trasē un ar vidēji slapjā laika riepām spēja uzrādīt dažus ļoti labus apļa laikus, tikai 48. aplī iebraucot pēc slikiem. Daudz netrūka, lai pārņemtu vadību, tomēr asfalts izejā no boksu celiņa bija slapjš, britu pilots gandrīz izslīdēja, noturējās trasē, bet ar to pietika, lai Verstapens aizbrauktu garām.

Verstapens ātri izveidoja pārsvaru, bet 49. aplī Noriss kļūdījās bremzējot, kā rezultātā garajā taisnē Rasels atguva no viņa otro vietu.

Tuvojoties finišam, notika vēl vairāki incidenti. 53. aplī no trases izslīdēja Serhio Peress. "Red Bull" pilots nekur daudz augstāk par kvalifikācijā gūto 16. pozīciju nebija pacēlies, bet pēc ieslīdēšanas sienā ar salauztu aizmugurējo antispārnu atgriezās boksos, lai izstātos. Apli vēlāk turpat saslīdēja Karloss Sainss, no "Ferrari" mašīnas nespēja izvairīties Alekss Albons, sāniski iebraucot sienā. Otro reizi trasē devās drošības mašīna, bet pa to laiku jau abi "Ferrari" braucēji bija izstājušies. Tikmēr vēl vienu riepu maiņu veica "Mercedes" piloti, nonākot ceturtajā un piektajā vietā.

Verstapens pēc zaļo karogu izkāršanas ātri vien attālinājās un aizbrauca pretī uzvarai, lai gan pirms tam sūdzējās, ka mašīna ir "stīva" un nevar īpaši izmantot līkumu apmales. Noriss viņu panākt nespēja un finišēja otrais.

Rasels lūkoja iegūt Piastri trešo vietu, pēdējā līkumā jau bija blakus, tomēr abiem vietas nepietika un nācās izbraukt no trases, kā rezultātā Hamiltons pacēlās uz ceturto vietu. Piecus apļus pirms finiša Hamiltonam izdevās apdzīt Piastri. Apli vēlāk jau Rasels pacēlās uz ceturto pozīciju. Trīs apļus pirms finiša Raselam izdevās aizbraukt garām arī Hamiltonam un nodrošināt sev pjedestāla trešo pakāpienu. Alonso sacensību beigu daļā nespēja pabraukt tik ātri un finišēja sestais, kamēr septīto vietu guva otrs "Aston Martin" braucējs Lenss Strols.

Juki Cunoda ar labu stratēģiju bija tuvu punktiem, tomēr priekšpēdējā aplī saslīdēja un zaudēja iespēju finišēt pirmajā desmitniekā. Astoto vietu guva viņa komandas biedrs Rikjardo, bet pēdējos punktus savāca "Alpine" pārstāvji Pjērs Gazlī un Estbans Okons. Jāpiebilst, ka pēc starta Gazlī piedzīvoja sadursmi ar Peresu, pēc kā abi gan spēja turpināt braukšanu.

F1 čempionāta desmitais posms notiks 23. jūnijā Spānijā, Barselonas trasē.

Kanādas GP rezultāti:

F1 kopvērtējums:

  +5 [+] [-]

, 2024-06-09 23:35, pirms 2 nedēļām
Eh, vecie labie laiki. Tā pietrūka šādu sacīkšu. Tiešām prieks skatīties. Pavērsieniem bagāts šovs.

  +3 [+] [-]

, 2024-06-09 23:55, pirms 2 nedēļām
beidzot miegs nenāca šo skatoties!

  +2 [+] [-]

, 2024-06-10 00:30, pirms 2 nedēļām
Ļoti interesanti. Visa nedēļas nogale. Jācer, ka konkurence saglabāsies normālos apstākļos arī. Perezs,- drausmīgs! Raselam atkal rupjas ķļūdas, kas liedz pacīnīties par uzvaru...

  +1 [+] [-]

, 2024-06-10 08:13, pirms 2 nedēļām
Ļoti interesanta sacīkste, bauda skatīties!

     [+] [-]

, 2024-06-10 08:21, pirms 2 nedēļām
deicide rakstīja: Ļoti interesanti. Visa nedēļas nogale. Jācer, ka konkurence saglabāsies normālos apstākļos arī. Perezs,- drausmīgs! Raselam atkal rupjas ķļūdas, kas liedz pacīnīties par uzvaru...
Nu Makša faniem jau ļoti patīk Peresa forma, viņi saka ka Red bull ir zemā līmeņa formula, kopā ar Haas un Wiliams, bet vienīgi Maksis ir trīs galvastiesas pārāks par visiem. Paši kvēlākie fani apgalvo, ka viņš varētu arī uzvarēt ar Drošības mašīnu.
Rasels Hamiltonu apdzina no sērijas visu vai neko!
Žēl par ferrari, tiem kaut kas nesaprotams šodien bija noticis.
Nu un jā, ja ne otrais SC, Noriss būtu uzvarējis!
Tā ka, cerams viss interesantākais tikai priekšā.

     [+] [-]

, 2024-06-10 10:46, pirms 2 nedēļām
exteam rakstīja: Nu Makša faniem jau ļoti patīk Peresa forma, viņi saka ka Red bull ir zemā līmeņa formula, kopā ar Haas un Wiliams, bet vienīgi Maksis ir trīs galvastiesas pārāks par visiem. Paši kvēlākie fani apgalvo, ka viņš varētu arī uzvarēt ar Drošības mašīnu.
Rasels Hamiltonu apdzina no sērijas visu vai neko!
Žēl par ferrari, tiem kaut kas nesaprotams šodien bija noticis.
Nu un jā, ja ne otrais SC, Noriss būtu uzvarējis!
Tā ka, cerams viss interesantākais tikai priekšā.
Jap, baigi skumīgi palika, kad Seržanta talants atņēma Norisam super iespēju atkal uzvarēt. Pats Noriss gan arī atvēsināja sakot, ka tā kā Maiami SC sagādāja uzvaru, tad šeit atņēma, un tpc nevar baigi žēloties.

     [+] [-]

, 2024-06-10 12:03, pirms 2 nedēļām
Nu šoreiz gan tiesneši nogaidija īsto brīdi lai SC palaistu, tur jau uzreiz bija skaidrs ka nekur tā mašīna neripos.

     [+] [-]

, 2024-06-10 12:08, pirms 2 nedēļām
Nereāla gonka...
Ferrari noteikti aizsvinējās un aizmirsa noregulēt autiņu. Ar Monko regulējumu noteikti nav ko darīt Kanādā 😄🙈
Max vienkārši veiksmīgs putniņš....

     [+] [-]

, 2024-06-10 12:10, pirms 2 nedēļām
Kas tieši bija interesants? Tas ka visas stratēģijas komandas izmeta miskastē un visu noteica mistiska apstākļu sakritība? To Jūs saucat par interesantu sacīksti? Visa cīņa kad ar DRS pabrauc garām viens otram baigi jau saspringti. Albona dubultapdzīšana vienīgais kas paliek atmiņā un beigās tāpat viņš izstājas dēļ Sainca kļūdas...

     [+] [-]

, 2024-06-10 12:15, pirms 2 nedēļām
Formulām galīgi nav līdzīgs temps un tas ka viņu ātrums mainās no viena Grand Prix uz otru galīgi nav tas ko vajag interesantam čempionātam. Kad Ferrari ar RedBull brauca vienā ātrumā uzreiz varēja redzēt pilotu spējas un kā var izskatīties sacensības, tiek kas nezina 2022 gada pirmie četri posmi. Viss kas ir bijis pēc tam ir vai nu komandu nevarība vai veiksmīga sagadīšanās...