Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Spā-Frankošamps trasē pēc traģēdijas tiks veiktas izmaiņas

Juris Grīns
Juris Grīns

Spā-Frankošamps trasē pēc traģēdijas tiks veiktas izmaiņas
Foto: publicitātes

Pēc tam, kad sestdien traģiskā avārijā F2 sacensību laikā gāja bojā franču pilots Antuāns Ibērs, jau paziņots, ka drošības apsvērumu dēļ Spā-Frankošamps trasē tiks veiktas izmaiņas.

Ibēra negadījums ir vairāku neveiksmīgu sakritību kopums. Sportists izlidoja no trases "Raidillon" līkumā, kas seko uzreiz aiz leģendārā "Eau Rouge", vietā, kur drošības josla ir asfaltēta. Līdz ar to viņa mašīna pēc ietriekšanās barjerā tika atsviesta tālāk atpakaļ nekā tas varētu būt bijis, ja šajā vietā būtu grants, kā tas bija agrāk.

Daudzi pēc traģēdijas norādīja, ka asfaltētā drošības josla liek pilotiem kļūt bezbailīgākiem un turēt gāzes pedāli nospiestu arī tad, ja mašīna izbrauc no ideālās trajektorijas. Ibēra mašīnā ietriecās Huans Manuels Korrea, kurš tobrīd pilnā ātrumā brauca nevis pa trasi, bet gan tai blakus esošo asfalta drošības joslu.

Jāmin gan, ka uzreiz veikt izmaiņas neesot iespējams, jo minētā vieta ir asfaltēta tādēļ, ka ir vietā, kur atrodas izturības sacīkšu trases konfigurācijas boksu celiņa izeja.

Drīzumā Spā-Frankošamps trasē šajā vietā tomēr notiks pārmaiņas, jo to pieprasa Starptautiskās Motosporta federācijas (FIM) nosacījumi par C grāda saņemšanu. Šis grāds nepieciešams, lai te varētu rīkot arī motošosejas sacensības. Līdz ar to uz 2022. gadu plānots ieviest grants drošības joslas gan "Eau Rouge", gan "Raidillon" līkumos, kamēr paši līkumi paliks tādi paši kā iepriekš.

Spā-Frankošamps trase, kas sākotnēji bija pat 15 km gara, pastāv jau kopš pagājušā gadsimta divdesmitajiem gadiem. Šajā laikā gan nacionāla, gan starptautiska mēroga motoru sporta sacensībās tur gājuši bojā 48 sportisti. Pirms Ibēra vēsturisko F3 formulu sacīkšu laikā 2013. gadā šeit nositās francūzis Sebastjēn Klozū, bet 2008. gadā 8 stundu motošosejas izturības sacīkstēs gāja bojā beļģis Adriēns Nikolā. Arī viņi traģiskus negadījumus piedzīvoja tieši "Raidillon" līkumā.

Izmantotie resursi:
F1 News and Results | Latest 2019 Formula 1...