Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Komanda no Latvijas izcīna līdz šim labāko vietu augsta līmeņa 24 stundu kartingā

Juris Grīns
Juris Grīns

Komanda no Latvijas izcīna līdz šim labāko vietu augsta līmeņa 24 stundu kartingā
Foto: Openkart.lv

Četras nedēļas nogales no septembrī un oktobrī pagāja starptautiskās kartinga sacensībās sekojot līdzi latviešu "Openkart" braucējiem un Latvijas pārstāvjiem vispār.

Svarīgākais Latvijas kartingā un ne tikai kartingā bija Tomasa Štolcermaņa starts OK Pasaules čempionātā Itālijā, laikā, kad notika Openkart 16. posms Jelgavā, kur dramatiskā finālā pēc 12. vietas startā bija spiests izstāties dzinēja defekta dēļ (ja informācija pareiza). Starp citu Tomass Openkart laikā no 2017. līdz 2020. gadam aizvadījis 10 sacīkstes, izcīnijis 2 uzvaras un 4 reizes kāpis uz goda pjedestāla. Visai neaizmirstama bija Tomasa otrā uzvara Jelgava "Rullītī" 2018. gada rudenī, kad vienīgo reizi Openkart vēsturē dubultuzvaru izcīnīja dēls un tēvs (Mareks Štolcermanis), pie tam, strādājot tandēmā, kas šobrīd vadošajām komandām jau kļuvis par standartu. Diemžēl par Tomasa startu un plašāki rezultāti mūsu autosporta un pat kartinga vietnēs informācija gaužām skopa.

Mūveri izcīna Latvijai labāko rezultātu vēsturē augsta līmeņa 24 stundu Endurance sacensībās

Openkart kontekstā svarīgākā sacīkste noteikti notika oktobra vidū Sicīlijā, kur 24 stundu izturības sacīkstēs (SWS Endurance Cup ieskaitē) Sicīlijā piedalījās trīs Latvijas komandas. Pro ieskaitē "Movers.lv" ar Kasparu Ritumu, Andreju Laipnieku, Krišu Jaunzemi un vienu no savas paaudzes labākajiem Latvijas kartingistiem, daudzkārtējo čempionu Henriju Grūbi. Otra komanda šajā ieskaitē "White Digital" - Rūdolfs Šmits, Edgars Sproģis un Harijs Cīrulis, visi ar 24 stundu sacīkšu pieredzi, bet trešā Latvijas komanda - "Atkal Uzvara" piedalījās SemiPro ieskaitē ar Kristoferu Cauni, Ričardu Aleksu Švagli un Ruslanu Dzeni sastāvā. Lai arī šiem trim braucējiem Endurance sacīkstes nav svešas, tomēr tā bija debija 24 stundu sacīkstē.

Kā jau ierasts tika izveidota tradicionālā WhatsApp grupa ar vairāk nekā 100 dalībniekiem (jau trešo reiz pēdējo četru vīkendu laikā) - pašiem braucējiem, menedžeriem, spoteriem, radiem, draugiem, sievām, draudzenēm un citiem šī sporta veida entuziastiem. Paldies Kasparam Ritumam ne tikai par entuziasmu un pat fanātismu, kāpēc Sicīlijā bija trīs mūsu komandas, bet arī par lieliskām video reportāžām no vietas WA grupā.

Mūsu Endurance komandas aug ar katru sacīksti. Nopietni radiosakari jau nav nekas svešs - monitori, teltis, laptopi, spoteri, menedžeri - bez tā visa pat nav vērts piedalīties šādās starptautiskās sacensībās, ja mērķis ir rezultāts. Jaunums šoreiz bija Harija Cīruļa izstrādāta aplikācija kā vieglāk "zvejot" kartingus pie maiņām - tā, draugi, ir vesela zinātne un šādu Endurance noteikumu dēļ arī šīs sacensības kļūst arvien, arvien populārākas, jo boksos reizēm notiek lielāka rosība nekā trasē.

Par mūsējo panākumiem - kvalifikācija bija lieliska. Pirmo reizi šādā mērogā izcīnīta pole position "Movers.lv" komandai, ko paveica Andrejs, viņš bija līderis arī sacīkstes pirmos apļus. "Atkal Uzvara" kvalificējās 9. vietā ar Cauni pie stūres, bet "White Digital" ar Šmitu 22. vietā. Kopā 34 komandas no 10 Eiropas valstīm. Ja neskaita 15 mājinieku komandas, vairāk nekā viena bija Francijai (4), Latvijai, Vācijai un Polijai (3), Šveicei (2). Vēs piedalījās komandas no Slovākijas, Grieķijas un Beļģijas.

Sākums bija labs, bet vēlāk sākās grūtības, kaut kur neveicās, kaut kur jauna pieredze un naktī vienubrīd likās, ka labi, ja viena komanda iekļūs desmitniekā, tomēr pēdējā sacīkstes ceturksnī viss sagāja ar kartingu izlozēm un braukšanu un "Movers.lv" ne tikai iebrauca sešiniekā, bet neticamais Laipnieka pēdējais stints ļāva sadeldēt vairāk nekā 30 sekunžu atstarpi no piektās vietas un pāris apļus līdz beigām pakāpties uz piekto, kas, vismaz mums zināmajā vēsturē, ir labākais Latvijas komandas sasniegums vērā ņemamās starptautiskās 24 stundu Endurance sacensībās. "White Digital" finišēja soli aiz desmitnieka, bet "Atkal Uzvara" 16. vietā un ceturtie SemiPro ieskaitē.

Caune startē Itālijā atjaunotajā Champion Cup Kart

Divas nedēļas pirms starta Sicīlijā "Atkal Uzvara" vienības braucējs Kristofers Caune, kā vienīgais latvietis piedalījās Itālijā īres kartinga sacensībās ar nosaukumu Champion Cup Kart (itāliski Coppa dei Campioni). Savulaik sacensības ar tādu pašu nosaukumu notika no 1972. līdz 1985. gadam. Organizatori pozicionē šīs sacensības, kas notiek trešo gadu, kā mantinieci vēsturiskajām Coppa dei Campioni sacensībām, kas, protams, ir vairāk mārketings nekā realitāte. Atšķirībā no ierastā, čempionu kausā brauc ar Birel īres kartiem, ne Sodi. Un kā Kristofers teica pēc tam - viņš par Latvijas trašu kartingu stāvokli vairs pretenzijas neizteiks pēc pieredzētā Lonato. Rezultātu apkopojumu nekur neizdevās atrast, pat ne viņu mājas lapā. Kristofers iekļuva B finālā un nedaudz tik pietrūka līdz A finālam. Lai arī bija heati, kuros Kristofers bija līderu vidū, tomēr neveiksmes ar kartingu izlozi plus incidenti neļāva sasniegt rezultātu, kādu pats gaidīja.

Esošie un bijušie openkartisti Tillotson T4 Nāciju kausā Valensijā

Tomēr rudens starptautisko sacensību maratons iesākās ar Tilloton T4 Nāciju kausu Valensijā vēl nēdēļu pirms Caunes starta Lonato. Arī šajā sacīkstē Kristofers bija viens no mūsu dalībniekiem. Vairāk par šo var izlasīt ŠEIT. Labāko rezultātu - 11. vietu T4 Senior 165 klasē atnesa mums labi zināmais, vienmēr pozitīvais, Ģirts Lapškalns.

Izmantotie resursi:
openkart.lv
- amatieru kartinga sacensības