Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Sāksies īres kartinga čempionāts

Jānis Pārums

Ar izbraukuma posmu Viļņā "Plytine" trasē 7.februārī sāksies īres kartinga čempionāta "Openkart" trešā sezona. Šogad tāpat kā iepriekšējās divās sezonās plānoti 17 posmi, no tiem trīs ārpus Latvijas – februārī Viļņā, maijā Paidē un augustā Tallinā.

Latvijā sacensības notiks "Swedbank" kartodromā Kandavā, Sporta kompleksā 333 netālu no Rīgas, "GoPlanet" kartinga hallē Rīgā, kā arī iespējams Biķernieku kompleksās sporta bāzes kartinga trasē.

"Openkart" ir lielākās amatieru īres kartinga sacensības Latvijā, kas notiek kopš 2007.gada. Tā ir cilvēkiem pieejamākā autosporta sacensību forma, ko raksturo ļoti niecīgas izmaksas, kas ir īpaši nozīmīgi ekonomiskās krīzes apstākļos. Tapat arī nav jāiegulda laiks un darbs tehnikas iegādē, sagatavošanā un uzturēšanā, sacensībās visiem dalībniekiem ir vienādas iespējas tehnikas ziņā.
Sacensībās var piedalīties ikviens, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu un vēlas izbaudīt, ko nozīmē piedalīties sacīkstēs, turklāt nav nepieciešama praktiski nekāda iepriekšēja pieredze, pietiek ja dalībnieks 2-3 reizes ir apmeklējis kādu no īres kartinga trasēm vai hallēm un ir vēlme piedalīties sacensībās.

Sacensības notiek ar īres kartiem, ko piedāvā Latvijas un Baltijas kartinga trases un halles. "Openkart" sacensības sastāv no kvalifikācijas un sacīkšu brauciena ar kopējo tīro braukšanas laiku vismaz 20 minūtes katram dalībniekam.

Interesanti, ka parādās tendence, ka atsevišķi Openkart dalībnieki ar labām sekmēm sāk pievērsties sporta kartingam, savukārt parādās arī profesionalie kartingisti, kas Openkart sacīkstes izmanto kā treniņu un meistarības slīpēšanas vietu savai sportiskajai izaugsmei.

Par Viļņas trasi

Viļņas trase Plytine ir ar senām tradīcijām, tā ir viena no Lietuvas kartinga čempionāta norises vietām, taču jāsaka, ka trase vairāk piemērota īres nevis sporta kartingam. Plytine viennozīmīgi ir labākā vieta Baltijā, kur ziemā braukt ar īres kartiem. Ziemā izmantotie īres karti ir aprīkoti ar bezradžu ziemas riepām. Tā kā trase tiek izmantota tikai kartingam, tad tā parasti ir visai līdzena un labi uzturēta. Viennozīmīgi šo sacīskti izbaudīs tie, kam patīk ziemas braukšana. Dalībniekiem iesakām izvēlēties atbilstošu apģērbu, sevišķi jāpadomā, lai nenosalst rokas. Trases mājas lapa internetā: www.promosportas.lt

Openkart seriālam šī būs debija Viļņā un ceturtā sacīkste, kas aizvadīta ārpus Latvijas robežām. Līdz šim pieredze šājā trasē ir bijusi braucot un rīkojot F1 kluba čempionāta sacīkstes. Kopš 2004.gada tur ir notikuši 9 posmi, no tiem četri bija ziemas posmi. Īpaši jāizceļ sacensības 2005. un 2006.gada februārī, kas notika -15 grādu salā un trase bija īpaši slidena. Apļa laiki sausā laikā ir apmēram 35-36 sekundes, bet pie pamatīga ledus laiks, kas nepieciešams viena apļa veikšanai, var pieaugt pat divas reizes.

Priekštatu par sacīsktēm Viļņā var iegūt šeit

Informācija par "Openkart" sacensībām ir atrodama oficiālajā mājas lapā internetā openkart.net, tur ir arī pieejams sacensību nolikums, reģistrācijas forma un cita noderīga informācija.

Pirmās sezonas

Pirmo divu sezonu laikā Openkart sacensībās piedalījušies 96 dalībnieki, 2008.gadā vien 72 sportisti, vidēji 23 dalībnieki posmā. 2008.gadā par Openkart čempionu kļuva Sporta kluba 333 pārstāvis Arturs Eversons, komandu vērtējumā Sporta klubs 333, bet labakais debitants bija Jurijs Višņakovs, kurš kļuva arī par vicečempionu. 2007.gadā par pirmo Openkart čempionu kļuva Fittero Racing pārstāvis Aigars Valukevics.

Pirmo divu sezonu laikā aizvadītās 34 Openkart sacensības ir notikušas 6 trasēs – GoPlanet, Biķerniekos, Sporta kompleksā 333, Swedbank kartodromā Kandavā, Saurix Kardikeskus indoor trasē un FK Keskus atklātajā trasē Tallinā.

Lai arī Openkart sacencības notiek kopš 2007.gada, to pirmsākumi meklējami biedrības „Pirmās formulas līdzjutēju klubs” rīkotajā īres kartinga čempionātā, kurš šogad aizvadīs savu 10. sezonu.

Informāciju sagatavoja:
Biedrība "Kartinga attīstības centrs"

     [+] [-]

, 2009-01-30 16:11, pirms 16 gadiem
Forsäs amatieru sacìkstes, kur atlauts braukt arì profesionäliem braucèjiem... fui organizatoriem, tapèc jau täs ir amatieru lai ikviens kurs grib var piedalìties. Un tie profini lai trennèjas tur kur viniem paredzéts trennèties nevis ielien pie amatieriem un tad trennèjas, tas nekam neder...

  +1 [+] [-]

, 2009-01-30 20:16, pirms 16 gadiem
pats veel raksti! lai ikviens var piedaliities!! ko ta peec tam meegini iebilst?

  -1 [+] [-]

, 2009-01-30 20:49, pirms 16 gadiem
Munkinshh lai ikviens amatiers varètu piedalìties, kuram ir vélme, losi tu.