Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Nedēļas nogalē klāt motofrīstaila šovs

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Šajā nedēļas nogalē "Arēnā Rīga" norisināsies FMX Pasaules čempionāta posms motofrīstailā. Nelielā intervijā pasākumu raksturo FMX Latvijas Grand Prix 2008 organizatora "Baltijas Kausa Fonds" direktors Salvis Freimanis.

Ko vari teikt par FMX Pasaules čempionāta posmu Latvijā?
Stāstīt varētu daudz, taču būtiskais ir tas, ka, kaut arī organizatoriskā darba apjoms ir dulls, tomēr vairāk vai mazāk visu paspējam un čempionāta sagatavošanas darbi kopumā rit pēc plāna. Kādu brīdi kreņķīgs prāts bija grunts sagatavošanu, jo to reāli apgrūtināja nepastāvīgie laika apstākļi, taču uz šo brīdi jautājums jau ir sakārtots, un pie Arēnas „Rīga” ir atvests neliels kalns ar grunti mototreka izveidošanai. Sadarbībā ar būvtehnikas nomas firmu „Cramo” starta gatavībā ir arī treka izveidei nepieciešamā būvtehnika. Tāpat jau ir arī sagatavotas siena ķīpas. Trešdien, 22. oktobrī, Rīgā ielidos pirmā speciālistu grupa no IFMXF (Starptautiskā Motofrīstaila federācija), bet 23. oktobrī no plkst. 12.00 sāksies treka izbūves darbi. Sākotnēji bijām plānojuši tos ceturtdien sākt agrāk, taču pēc hokeja spēles trešdien Arēnas dienestiem vēl ir vajadzīgs laiks, lai no Arēnas izdabūtu laukā ledu.

Ar ko šis posms atšķirsies no pagājušā gada?
Ņemot vērā to, ka šīs ir oficiālās Pasaules čempionāta sacensības, tām ir savs noteikt formāts. Tādēļ kopumā šā gada FMX Latvijas Grand Prix no pagājušā gada saturiski būtiski neatšķirsies. Tomēr vienu pozīciju varu pieminēt konkrēti, t.i., šogad Arēnā redzēsim vēl spēcīgāku dalībnieku sastāvu, jo ierindā ir gandrīz vai visi Pasaules čempionāta top 10 sportisti. Salīdzinājumam – pagājušajā gadā pirms Latvijas posma vairāki spēcīgākie sportisti bija satraumējušies un nevarēja piedalīties.

Nu jau pagājis krietns laiks kopš pagājušā gada posma, kādas pa šo laiku ir dzirdētas atsauksmes?
Patiesībā atsauksmes kopumā ir bijušas labu labās. Protams, pa vidu jau ir gadījies kontaktēt ar kādu, kam labs konjaks ož pēc blaktīm ... , tomēr tie ir izteikti izņēmuma gadījumi.

Varbūt paši sportisti ir ko izteikuši pirms došanās uz šejieni?
Ja godīgi, tad mana ikdiena ir tik ļoti intensīva, risinot dažādus organizatoriskos jautājumus, t.sk., arī strādājot „Zelta Zirgs” infrastruktūras attīstībai nākošā gada MX1 Latvijas Grand Prix projekta ietvaros, ka īpaši nesanāk klausīties, ko kurš ir teicis. Tomēr domāju, ka arī sportistu atsauksmes ir pietiekami pozitīvas. Manā skatījumā par to liecina kaut vai tāds fakts, ka mums cita starpā bija nepieciešams organizēt viesnīcu un pieteikt ieejas biļešu rezervāciju lielai grupai Andre Villas līdzjutējiem. Ja atsauksmes būtu negatīvas, tad viņi uz Latviju nebrauktu.

Kā tad šogad būs ar Latviešu sportistiem, kāds piedalīsies?
Diemžēl, Latvijas sportistus FMX Latvijas Grand Prix dalībnieku sastāvā neredzēsim. Pēc pagājušajā gadā redzētajām Whip lēcienu sacensībām šogad tajās plānoja piedalīties Mārtiņš Aleksandrovičs, taču sezonas sākumā motokrosā gūtā trauma Mārtiņam liedza nopietni trenēties, kā dēļ sacensībās viņu neredzēsim.
Taču mūsu sportistiem vēl ir iespēja pieteikties un piedalīties augstlēkšanas sacensībās. Ar smaidu varu teikt, ka nav šaubu par to, ka pietiekami augstu spētu uzlekt ne viens vien Latvijas sportists. Grūtāk būtu ar veiksmīgu piezemēšanos. Taču, ja nopietni, man ir iespēja kādu no viņiem pieteikt sacensībām. Ja kādam ir interese, lai zvana. Tad redzēsim, cik tas ir nopietni.

Kāds šogad ir dalībnieku sastāvs, spēcīgāks?
Ir tā, ka 2008. gada FMX Latvijas Grand Prix startēs dalībnieki no 9 valstīm, t.sk., no Francijas (2 sportisti), Itālijas, Polijas, Vācijas (2 sportisti), Čehijas, Norvēģijas, Zviedrijas, ASV (2 sportisti) un Austrālijas. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu dalībnieku sastāvs šogad ir spēcīgāks. Plašāku informāciju par sportistiem var atrast čempionāta mājas lapā fmxlatvia.lv

Kāda būs sacensību programma un cik ilgi norisināsies vienas sacensības?
Gan sestdien, 25. oktobrī, gan svētdien, 26. oktobrī sacensības saturā būs līdzīgas, ko nosaka Pasaules čempionāta formāts. Atšķirīgs būs tikai sākuma laiks, t.i., sestdien no plkst. 19.00, bet svētdien no 16.00. Katrā no dienām startēs visi 12 sportisti, kuri sacensību 1. daļā cīnīsies par iekļūšanu finālā (tajā iekļūst 6 sportisti), kas notiks sacensību otrajā daļā pēc pārtraukuma. Papildus pēc kvalifikācijas sacensībām tiks rīkotas sacensības Whip lēcienos, bet pirms fināla vēl notiks sacensības augstlēkšanā. Orientējošais katras sacensību dienas programmas ilgums - ~ 3,5 stundas. Vēršu apmeklētāju uzmanību tam, ka katrā no dienām Arēna tiks atvērta jau 2 stundas pirms sacensību sākuma, un šo laiku varēs izmantot kontaktējot ar FMX Grand Prix dalībniekiem tā saucamajā Pit Party.

Vai biļetes vēl ir pieejamas un cik tās pašlaik maksā?
Biļetes ir pieejamas visās „Biļešu Serviss” un „Statoil” kasēs. Vienīgi atkal vēršu uzmanību tam, ka internetā biļetes ir iespējams iegādāties tikai līdz šīs nedēļas beigām. Tai pat laikā Biļešu Serviss piedāvā jaunu iespēju, t.i., internetā iegādāties i – biļetes, kuras var nopirkt līdz 2 stundām pirms pasākuma. Tāpat, biļetes varēs iegādāties arī Arēna „Rīga” kasēs pirms pasākuma. Biļešu cena ir diferencēta atbilstoši atrašanās vietai un servisam no Ls 16,- līdz Ls 45,-.

Vai ir zināms kāds būs arēnas izkārtojums tieši sportistiem? (cik gari lēcieni, kādi papildus elementi)?
Ir tā, ka mums treku jāsagatavo līdzīgi kā 2007. gadā. T.i., 2 piezemēšanās uzbērumi un virāžas. IFMXF grupa uz Rīgu vedīs 4 dažādus atspēriena tramplīnus. Pagājušajā gadā garākie lēcieni bija ~ 25 m tāli. Vai papildus iepriekš uzskaitītajam uz Rīgu tiks atvesti vēl citi elementi, man šobrīd nav zināms.

Kuri šogad būs moto šova vadītāji/komentētāji?
Šova vadītājs līdzīgi kā pagājušajā gadā būs Gastons.

Pagājušā gada Latvijas Grand Prix sacensības tika rādītas „Extreme chanel” kanālā, un tur tās tika atzītas kā ļoti labi sagatavotas sacensības, turklāt komentētāji teica, ka braucēji ejot uz visu, daudzi darīja ko tādu ko līdz tam laikam sacensībās nebija darījuši. Kas šogad filmēs pasākumu un vai arī Latvijas raidorganizācijas ir izrādījušas interesi?
Protams, arī šī gada Latvijas Grand Prix tiks filmēts un ierakstīts, lai to demonstrētu starptautiskajās televīzijās, taču nevienā Latvijas TV kanālā neredzēsim ne sacensību translāciju, ne arī ierakstu.

Varbūt zini kāpēc sportisti tieši pagājušajā Latvijas Grand Prix gāja uz „pilnu banku”?
Vislabāk jau to atbildētu paši sportisti un žurnālistiem būs iespēja viņiem uzdot šo jautājumu preses konferencē, kas notiks Arēnā „Rīga” 23. oktobrī plkst. 15.00. Tomēr kā organizatoru komandas pārstāvis izsaku viedokli, ka 2007. gada FMX Latvijas Grand Prix gluži vienkārši bija lieliski noorganizēts, t.sk., arī attiecībā uz servisu ārpus sacensību treka. Šā iemesla dēļ sportisti jutās komfortabli + labi izbūvēts sacensību treks + Arēnas griestu augstuma rezerve (minimāli nepieciešamais augstums ir 14 m, bet Arēnā izmantojamais augstums ir 16,5 m) un Arēnas garums, kas deva iespēju garākam ieskrējienam un garākam bremzēšanās ceļam. Šie apstākļi kopumā arī stimulēja sportistus. Plus, protams, kā dopings darbojās arī līdzjutēju ovācijas.

Pateicoties kam šādās sacensības vispār varam vērot Latvijā, „Arēnā Rīga” ?
Jautājums vietā, jo bez atbalstītājiem korektā līmenī praktiski nav reāli sagatavot jau Latvijas čempionāta līmeņa sacensības, kur nu vēl Pasaules čempionāta pasākumus. Savā un citu sacensību organizatoru un dalībnieku vārdā saku lielu paldies gan Rīgas pilsētas Domei, kuras sniegtā dotācija FMX Latvijas Grand Prix rīkošanai bija izšķirošais faktors, lai BKF uzņemtos šā pasākuma rīkošanu. Tāpat paldies jāsaka arī A/S „Severstaļlat”, būvfirmai „Arčers”, Ceļu būves firmai „Binders”, būvtehnikas nomas firmai „Cramo” un, protams, partijai LPP / LC, kas noturīgi atbalsta motosportu Latvijā dažādos līmeņos nu jau piekto gadu.

Vai šogad būs vēl kāds, kas piedalīsies ar 4t dzinēju?
2007. gadā Arēnā tikai viens no sportistiem startēja ar 4-taktu motociklu, un tas bija zviedrs Johansons. Viņš būs pretendentu vidū arī uz uzvaru 2008. gada Latvijas Grand Prix. Vai šogad Johansons atkal startēs ar 4-taktu motociklu un vai ar līdzīgu tehniku Arēnā šogad redzēsim vēl kādu citu sportistu, diemžēl nevaru atbildēt.

Intervijas autors: Kaspars Verdens

  +1 [+] [-]

, 2008-10-20 10:26, pirms 16 gadiem
Tur tiesham ir ko redzet? Lai maksaatu taadu naudu?

  -2 [+] [-]

, 2008-10-20 10:30, pirms 16 gadiem
izsmeļošs info. Ja šogad tas pats kas pagāšgad, tad neiešu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2008-10-20 10:57, pirms 16 gadiem
bija gana labs, bet iet divreiz...???

  +1 [+] [-]

, 2008-10-20 11:22, pirms 16 gadiem
Time: October 25, 2008 at 4am to October 26, 2008 at 12am
Location: Arena Riga
City/Town: Riga, Estonia
Website or Map: ifmxf.com
Event Type: FMX, Contest
Organized By: IFMXF
Latest Activity: Oct 13

     [+] [-]

, 2008-10-20 11:27, pirms 16 gadiem
Rīga ir Igaunijā...tas tikai pieraada kāda mērķa pēc viņi te....Bet tas jau ir ok....Pikis ir Ok...
fmxworld.com: Events - FMXworld

  +1 [+] [-]

, 2008-10-20 12:12, pirms 16 gadiem
Es 2 biļetes jau pirms mēneša iegādājos
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-10-23 16:48, pirms 16 gadiem
Manuprāt............