Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:17, Did:0, useCase: 3

Kā pastāvīga apraides pakalpojumu attīstība ietekmē to, kā cilvēki mūsdienās uztver TV?

Andris Liepa
Andris Liepa

Ar strauju auditorijas pāreju no televīzijas uz digitālo, palikt nozīmīgam apraides plašsaziņas līdzekļos ir izaicinājums ilgtermiņa dzīvotspējai. Apraides televīzija nav mirusi, bet tā strauji attīstās, un ir jāpārveidojas, lai izvairītos palikt neaktuālam. Izmaiņas arī maina televīzijas (TV) auditoriju, kura ir izvēlīgāka, jo ir tik daudz satura un vairs nav nozīmes, kur viņi atrodas.

Jaunākās skatīšanās tendences Latvijā

Lai gan Latvijā nav pieejami pavisam precīzi dati par to, cik daudz cilvēku skatās TV, “Lattelecom” pasūtītie GfK pētījumi norāda, ka 748 202 mājsaimniecībās jeb 91% no visām ir vismaz viens TV. Nav noslēpums, ka cilvēki izmanto arī datoru un citas ierīces, lai skatītos TV un arī iesaistītos citā izklaides saturā, piemēram, kazino online. Šis ir interneta pakalpojuma piemērs, kas sevī ietver spēles dažādai gaumei.Tas ir veids, kā cilvēki pavada savu brīvo laiku, spēlējot dažādas spēles un paļaujoties uz veiksmi. Šodien dažādi cilvēki izvēlas šādi pavadīt savu brīvo laiku.

Globalizācija ietekmē daudzus dzīves aspektus, tajā skaitā TV tirgu. Jau tagad var manīt, ka arī Latvijā dominē tādi globālo platformu giganti kā Netflix, Apple un Google. Taču ir sagaidāms, ka sava loma joprojām būs arī tradicionālajiem pakalpojumu sniedzējiem. Strauji mainīgā tirgus aina un notiekošā diversifikācija apgrūtina ilgtermiņa nākotnes prognozēšanu.

Digitalizācija, personalizēta reklāma un mazāks regulējums

Ir identificējami papildu faktori, kas tuvākajā nākotnē skaidri noteiks galvenās turpmākās tendences TV un video nozarē:

● Digitalizācija būtiski maina ražošanas procesus un satura izplatīšanu. All-IP kļūst par TV standartu, un ātrie optisko šķiedru tīkli un 5G ļauj arvien elastīgāk un mobilāk izmantot multivides saturu. Lai mērķtiecīgi uzrunātu patērētājus, tām pievienojas jaunas, inteliģentas ieteikumu funkcijas, kuru pamatā ir mākslīgais intelekts un analīze.

● Video pēc pieprasījuma kļūst arvien populārāks, taču tradicionālā, lineārā televīzija turpina ieņemt svarīgu lomu. It īpaši populārs ir tiešraides satur, piemēram, sporta un lielākie pasākumi kā Eirovīzija vai Latvijas izlases piedalīšanās sporta čempinātā.

● TV un video reklāma pielāgojas jaunajiem formātiem un arvien vairāk paļaujas uz reklāmas satura personalizēšanu. Lietotāju datu analīze ļauj optimizēt reklāmas un saturu, palielināt potenciālo klientu ieguvumus un galu galā piesaistīt viņus kā patērētājus. Tomēr tas, cik lielā mērā, ir ļoti atkarīgs no patērētāju vēlmes nodot savus datus.

● Tirgus regulējums mediju nozarē būs mērenāks. Jo īpaši tiešsaistes un mobilo pakalpojumu jomā tas samazinās regulējošo spiedienu uz visiem tirgus dalībniekiem, jo īpaši uz tradicionālo mediju uzņēmumiem.

Nesenais “eSample" un "Media Contacts” pētījums liecina, ka apmēram puse no Latvijas iedzīvotājiem skatās TV vismaz divas stundas dienā. 70% no aptaujātajiem nemaz neplāno, ko skatīties. Apraides pakalpojumiem attīstoties, aizvien mazāk cilvēki saskarsies ar problēmu, kad vienlaicīgi ir vairāki seriāli u.c., līdz ar to nevar visu redzēt vai arī, ka kāds skatās kaut ko citu, nevis to, ko grib kāds cits ģimenes loceklis.

Jaunās apraides pakalpojumu funkcijas

Aizvien vairāk cilvēku arī apgūt iespēju izmantot pārraižu ierakstītāju un interneta televīziju, lai izvairītos no tradicionālajiem ierobežojumiem. Televīzijas pakalpojumi sniedzēji cenšas turēties līdzi attīstībai, ļaujot skatītājiem piedāvāt dažādus risinājums. Tikai tādā veidā “TV3”, “Star FM”, “3+” un citi uzņēmumi var iegūt uzticamu auditoriju. Visveiksmīgākie būs tie plašsaziņas līdzekļi, kas var sniegt precīzu, lokālu un aktuālu informāciju, piemēram, laika ziņas, kas ir pat dažas stundas vecas un pārāk lieliem apgabaliem, visticamāk, vairs nav tik aktuālas mūsdienīgam skatītājam.