Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:17, Did:0, useCase: 3

Interesantas tradīcijas sportā - pasaulē un Latvijā

Kristaps Zālītis

Rīgas „Dinamo” spēles tribīnēs regulāri pulcē 8’000-9’000 skatītāju, kamēr basketbola klubu mačos līdzjutēju ir desmitreiz mazāk. Gaidot NHL Winter Classic spēli, aizdomājos, ka darbā ar līdzjutējiem abiem šiem sporta veidiem ir kas kopīgs – netiek nopietni veidotas tradīcijas.

Latvijas apstākļos kritizēt „Dinamo” par darbu ar līdzjutējiem gan nav pamata – paveikts ir ļoti daudz. Tomēr vairāk tiek strādāts pie spēles šova, mazāk – pie ilgtermiņa tradīcijām, kas varētu izraisīt plašāku ažiotāžu. Prātā nāk divas izdarības, kuras varētu saukt par tikai Rīgas hokeja klubam raksturīgām paražām. Viena ir skatītāju skaita paziņošana un skaļuma rekorda uzstādīšanas mēģinājums otrā perioda vidusdaļā. Otra, manuprāt, daudz zīmīgāka, ir himnas dziedāšana diriģenta pavadībā pirms nozīmīgas spēles. Šo emocionālo brīdi gan „Dinamo” mēģina panākt pārāk bieži. Pareizāk būtu skaidri definēt, kad himna tiks dziedāta diriģenta pavadībā, piemēram, pirms katras „play-off” sērijas pirmās mājas spēles.

Ja par citiem klubiem – nekas ievērības cienīgs prātā diemžēl nenāk. Maz gan sanācis apmeklēt spēles ārpus Rīgas, tomēr valsts mērogā par kādām spēcīgām tradīcijām ne-Rīgas klubos nav dzirdēts.

Papētot, kādas sporta tradīcijas tiek koptas citur pasaulē, biju pārsteigts, ka ievērības cienīgu paražu nav nemaz tik daudz. Tālāk uzskaitītas dažas interesantākās un uzreiz vēlos uzsvērt šo tradīciju daudzveidību – no kopīgas līdzjutēju dziesmas, kādas ir daudzos klubos, līdz dāmu cepuru dienai zirgu skriešanās sacensībās Anglijā.

Himna diriģenta virsvadībā

Ko te vēl piebilst - potenciāli iespaidīgā sporta tradīcija Latvijā

Klusā spēle

Katru gadu piektdienā pirms rudens semestra noslēguma eksāmeniem unikālu tradīciju ievēro Teiloras universitātes basketbola komandas līdzjutēji. Lai arī tribīnēs skatītāju netrūkst, spēle norit gandrīz pilnīgā klusumā, līdz Teiloras universitātes komanda gūst 10.punktu. Šajā mirklī līdzjutēju klusēšana ir galā un dažas nākamās minūtes tiek gavilēts it kā nupat būtu izcīnīts čempionu tituls.

Uzlikt punktu uz i

Ohaio universitātes orķestris (marching band) pirms amerikāņu futbola spēles nostājas ierindā, izveidojot uzrakstu „Ohio” (Ohaio štata angliskā rakstība), bet gods nostāties punkta pozīcijā virs burta i katru gadu tiek atvēlēts kādam īpaši izvēlētam cilvēkam – parasti, orķestra izcilniekam.

”Red Wings” astoņkājis

1952.gadā Detroitas „Red Wings” NHL play-off spēlē pirmo reizi uz ledus tika izmests astoņkājis. Tolaik, lai uzvarētu Stenlija kausa izcīņā, bija jāizcīna astoņas uzvaras un tādēļ tika izvēlēts šāds simbolisks rāpulis. 1952.gadā „Red Wings” uzvarēja astoņās play-off spēlēs no astoņām un kopš tā laika pirms Stenlija kausa izcīņas spēlēm astoņkāji uz Detroitas ledus nav retums.

Liverpūles „You’ll Never Walk Alone”

Savulaik Liverpūlē „Anfield” stadionā pirms futbola spēlēm mēdza atskaņot aizvadītās nedēļas Top10 Anglijas dziesmas. 1963.gadā četras nedēļas pēc kārtas pirmo vietu topā ieņēma dziesma „You’ll Never Walk Alone” un kopš tā laika līdzjutēji šo meldiņu ir iemīlējuši un kopīgi izpilda pirms „Liverpool” mājas spēlēm. Līdzīgas īpašās dziesmas, protams, ir vēl daudziem slaveniem futbola klubiem.

Vārtsargs – siets

Tradīcija noteiktos brīžos dažādi kaitināt pretinieku komandas spēlētājus ir daudzviet. Starp tām izcelšu Viskonsinas universitātes hokeja fanu paražu – pēc pretinieku komandas pirmā vārtu zaudējuma skatītāji kopīgi skandē „Siets” (angļu valodā - sieve) un norāda uz sāncenšu vārtsargu.

Piens Indy500 uzvarētājam

1936.gadā Indy 500 autosacīkšu uzvarētājs Luī Meijers uzreiz pēc finiša atspirdzinājās ar dažiem malkiem piena. Turpmāk ik gadu Indy 500 uzvarētājam pēc finiša tiek pasniegts ne tikai uzvarētāja trofeja, bet arī piena pudele.

Cepures Dāmu dienā

Prestižās „Royal Ascot” zirgu skriešanās sacensības ilgst piecas dienas, bet ik gadu trešajā jeb Dāmu dienā uzmanības centrā nonāk dāmu cepures – jo trakāk, jo labāk.

NHL „Winter Classic”

Pirmā „Winter Classic” NHL hokeja spēle zem klajas debess gadu mijas brīvdienās tika aizvadīta 2008.gada 1.janvārī. Tā uzreiz kļuva par fanu iemīļotu atrakciju un nu jau ir šķietami neatņemama NHL sezonas sastāvdaļa. Ņemot vērā milzīgo pasākuma budžetu, Latvijā tuvākajā laikā nav paredzamas vērienīgas hokeja spēles zem klajas debess, tomēr kādēļ gan VEFiņš nevarētu reizi gadā rīkot klasisko spēli Daugavas sporta namā?

1 2 38 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-01-01 13:18, pirms 13 gadiem
VEF varētu arī visas spēles Daugavas SN sarīkot, neviens pat nepamanīs

  +1 [+] [-]

, 2011-01-01 14:13, pirms 13 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: Par You'll Never Walk Alone visspilgtāk atceros ČL finālu pret Milan, kad pēc pirmā puslaika pie 0:3 Liverpool fani dziedāja ''...and don't be afraid of the dark'' es sapratukārtējo reizi kāpēc Anglijā fanoju par šo komandu, jo pat RD pie 0:3 NE SŪDA NEBŪTU DIŽAS FANOŠANAS VAIRS.....
kā nebūs , ielaidīs vēlvienus un visa arēna DINAMO- DINAMO RĪGA vai vēl labāk tikai RĪGA, tikai DINAMO

 +21 [+] [-]

, 2011-01-01 14:40, pirms 13 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: Par You'll Never Walk Alone visspilgtāk atceros ČL finālu pret Milan, kad pēc pirmā puslaika pie 0:3 Liverpool fani dziedāja ''...and don't be afraid of the dark'' es sapratukārtējo reizi kāpēc Anglijā fanoju par šo komandu, jo pat RD pie 0:3 NE SŪDA NEBŪTU DIŽAS FANOŠANAS VAIRS.....
par RD tā toč nevar teikt. Mūsu komanda ar to jau ir slavena ar savām neticamajām atspēlēšanās spējām un līdzjutēji jau toč neklusē...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2011-01-01 14:58, pirms 13 gadiem
Gribēju pateikt raksta autoram, ka nevar aizdomāties, bet gan padomāt
Slēpts komentārs: Tervetnieks

  +2 [+] [-]

, 2011-01-01 16:19, pirms 13 gadiem
Tervetnieks rakstīja: Dinamo Faniem nav tradīcijas !
Tev nav jēgas deldēt savu klaviatūru,jo mums vienalga uz tavām nievājošajām,skaudības pilnajām piezīmēm

 +14 [+] [-]

, 2011-01-01 16:21, pirms 13 gadiem
Diivains tas autors...RD himna ir, a kaa tad ar cepureem laukumaa peec treshaa gola? vai ir kaada veel populaaraaka tradiicija? Glens Halls, super vaarstsargs, kas speeleeja NHL 1950-1970 gadam, veema pirms katras speeles, un skaitiijaas viens no "iron vechiem" ljoti reti izlaida speeles, tikai njemiet veeraa, kaadas vinjiem bija kjiveres, Kur ir baardas ataudzeehsna play off laikaa. Bet ja saakt staastiit par beibola tradiicijaam, vispaar 4 graamatas var sarakstiit ??? iisaak sakot, go do your homework, boy!

  -4 [+] [-]

, 2011-01-01 16:29, pirms 13 gadiem
Labi, ka autors vismaz atzīst to, ka neko nav dzirdējis un ka ārpus Rīgas vispār nekur neizbrauc. Domāju, citu pilsētu sporta notikumos noteikti ir kādas tradīcijas - sakot ar riteņbraukšanas vai skriešanas sacensībām, beidzot ar hokeju, volejbolu un pat florbolu!

Par hokeju un "Dinamo Rīga" man minūtes laikā jau divas un vairāk ienāca prātā - dziesma "Vai Tu zini mana mīļā..." (trešās trešdaļas izskaņā) un Armands Simsons (īsi pirms spēles) piesaka spēlētājus, nosaucot vārdus, bet līdzjutēji izbļauj uzvārdu. Tad vēl arī "ķirbju diena" un baltie "play-off" fanu krekli!

Pasaules sportā - man personīgi, iespaidīgs šķiet "Superbowl Flyover'.. (ja kāds Latvija ko tādu maz zina)

 +11 [+] [-]

, 2011-01-01 16:35, pirms 13 gadiem
Baronam savulaik bija tradīcija, ka fani stāv kājās, līdz tiek gūts pirmais punkts.

  +4 [+] [-]

, 2011-01-01 17:20, pirms 13 gadiem
Neesmu Liverpool fans, bet labākie atbalstītāji ir tur. Viņiem nav pats lielākais stadions, bet tas kas notiek tur ir neaprakstāmi, ja esat Liverpolē, tad neželojat tos 50 eiro un izbaudat to kas tur notiek.

  +1 [+] [-]

, 2011-01-01 17:21, pirms 13 gadiem
normiic rakstīja: Labi, ka autors vismaz atzīst to, ka neko nav dzirdējis un ka ārpus Rīgas vispār nekur neizbrauc. Domāju, citu pilsētu sporta notikumos noteikti ir kādas tradīcijas - sakot ar riteņbraukšanas vai skriešanas sacensībām, beidzot ar hokeju, volejbolu un pat florbolu!

Par hokeju un "Dinamo Rīga" man minūtes laikā jau divas un vairāk ienāca prātā - dziesma "Vai Tu zini mana mīļā..." (trešās trešdaļas izskaņā) un Armands Simsons (īsi pirms spēles) piesaka spēlētājus, nosaucot vārdus, bet līdzjutēji izbļauj uzvārdu. Tad vēl arī "ķirbju diena" un baltie "play-off" fanu krekli!

Pasaules sportā - man personīgi, iespaidīgs šķiet "Superbowl Flyover'.. (ja kāds Latvija ko tādu maz zina)
Pietiekt spēlētājus sauc vārdus un baltie krekli īsti nav Dinamo tradīcijas, tas ir aizgūts no citiem klubiem

  +2 [+] [-]

, 2011-01-01 17:27, pirms 13 gadiem
Priecīgas pohas raksta autoram! Laikam ne man vienam ir tāda sajūta, ka te kaut kas trūkst?

  -1 [+] [-]

, 2011-01-01 17:43, pirms 13 gadiem
Deuce rakstīja: Baronam savulaik bija tradīcija, ka fani stāv kājās, līdz tiek gūts pirmais punkts.
Unikāla tradīcija, žetons faniem par izdomu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2011-01-01 17:57, pirms 13 gadiem
RUBEN rakstīja: Unikāla tradīcija, žetons faniem par izdomu!
Šito vajadzētu Dinamo faniem pārņemt

Tiesa, paretam gadītos, ka jānostāv kājās stundām ilgi

  +1 [+] [-]

, 2011-01-01 18:00, pirms 13 gadiem
Marquis rakstīja: Neesmu Liverpool fans, bet labākie atbalstītāji ir tur. Viņiem nav pats lielākais stadions, bet tas kas notiek tur ir neaprakstāmi, ja esat Liverpolē, tad neželojat tos 50 eiro un izbaudat to kas tur notiek.
Ja domā, ka Lpool ir labākie atbalstītāji, tad neviļus jājautā - tu esi redzējis arī kaut ko citu bez Liverpūles spēlēm Premjerlīgā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2011-01-01 18:02, pirms 13 gadiem
Dzinttars rakstīja: VARĒTU KĀDS DINAMO HOKEJISTS VIENS HIMNU NODZIEDĀT.
PIEMĒRAM ŅIŽIVIJS.
TAS GAN BŪTU SMIEKLIGI
Tiešām būtu, ņemot vērā, ka viņš visdrizāk nemaz nezin vārdus.

  +2 [+] [-]

, 2011-01-01 19:56, pirms 13 gadiem
nu, dinamo jau pirms tresā perioda visi "dzied" to kanadieshu hokeja dziesmu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2011-01-01 20:05, pirms 13 gadiem
To Silent night varētu adoptēt, un teiksim ieviest, ka katru sezonu uzsākot pirmajā mājas spēlē līdz pirmajiem gūtajiem Dinamo vārtiem fani klusē.. tos iesitot ir milzīgas gaviles un hokeja sezonu var arī neoficiāli atzīt par sākušos..

     [+] [-]

, 2011-01-01 20:13, pirms 13 gadiem
eu tas winter classic jau bija ja nebija vell cikos un par kuru kanālu ies?

  -1 [+] [-]

, 2011-01-01 20:33, pirms 13 gadiem
Tas video par spārniem lika atcerēties ,ka kādreiz nebija ķiveres

  -2 [+] [-]

, 2011-01-01 21:48, pirms 13 gadiem
ralfino rakstīja: Attapās
Abas spēles jau iepriekšējā naktī bija
Beidz muldēt, ja nezini.

  -1 [+] [-]

, 2011-01-01 21:48, pirms 13 gadiem
ovečkins11 rakstīja: eu tas winter classic jau bija ja nebija vell cikos un par kuru kanālu ies?
Būs 2. janvārī. Tas ir šonakt plkst. 3.00!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-01-01 22:38, pirms 13 gadiem
normiic rakstīja: Būs 2. janvārī. Tas ir šonakt plkst. 3.00!
tnx tikai par kuru kanalu ?

  +2 [+] [-]

, 2011-01-01 22:39, pirms 13 gadiem
normiic rakstīja: Būs 2. janvārī. Tas ir šonakt plkst. 3.00!
pa espn ies ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-01-01 23:55, pirms 13 gadiem
Doma (raksts) ir okay, taču nevajag jaukt tradīcijas ar rituāliem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-01-02 21:09, pirms 13 gadiem
Tervetnieks rakstīja: Dinamo Faniem nav tradīcijas !
Nē, tik daudz tu saproti, malacis! Pa veseliem 3 gadiem jau varēja uzkrāt milzum daudz tradīcijas, ne? Sauksim tagad visus fanus par stulbeņiem!
1 2 38 komentāri