Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Draizaitls - "Makdeivida piekabe" un "vācu Greckis" vienā personā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Draizaitls - "Makdeivida piekabe" un "vācu Greckis" vienā personā
Leons Draizaitls. Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā nepabeigtajā NHL regulārajā sezonā izdarīts vēsturisks ieraksts - Arta Rosa vārdā nosaukto balvu rezultatīvākajam spēlētājam pirmo reizi ieguva Vācijas hokejists - Leons Draizaitls no Edmontonas "Oilers". Viņš guva 43 vārtus, izdarīja 67 rezultatīvas piespēles un summā sakrāja 110 rezultativitātes punktus. Varbūt tagad arī visā NHL viņu beidzot atzīs par īstu zvaigzni nevis dēvēs par "Makdeivida piekabi"?

Par to, ka vācietis ir talantīgs, neviens nestrīdās jau sen. 2014. gada NHL draftā Leonu Draizaitlu ar 3. numuru izvēlējās Edmontonas "Oilers" un tas ir Vācijas hokeja rekords (2000. gadā ar 2. numuru tika izvēlēts Vācijā dzimušais Denijs Hītlijs, taču viņš ir kanādietis). Tajā sezonā Leons debitēja NHL un guva savus pirmos vārtus (spēlē ar Karolīnas "Hurricanes"; vārtos bija Antons Hudobins), bet WHL finālā tika atzīts par vērtīgāko spēlētāju. Tēva gēni sāka izpausties. Rakstot par Leonu, nedrīkst nepieminēt viņa tēvu Peteru Draizailtlu.

Dzimis toreizējās Čehoslovakijas pilsētā Karvinā, Peters sāka spēlēt hokeju Opavas komandā, bet 13 gadu vecumā ar ģimeni pārcēlās uz Vāciju un apmetās vispirms pie Petera tantes Painē, bet tad pārcēlās uz Manheimu. Manheimas komandā Peters aizvadīja 7 sezonas DEL čempionātā, bet tad pārgāja uz Ķelnes "Haies" un tieši "haizivju" rindās guva savus lielākos panākumus - 1995. gadā kļuva par Vācijas čempionu, bet nākamajā sezonā sasniedza DEL rekordu, kas joprojām nav pārspēts - kaut viens rezultativitātes punkts 21 spēlē pēc kārtas.

Peters piedalījās trijās olimpiskajās spēlēs un 7 pasaules čempionātos un bija viens no labākajiem Vācijas izlases uzbrucējiem. Viņš spēlēja arī Vācijas izlasei bēdīgi slavenajās 1997. un 1998. gada pasaules čempionātu spēlēs ar Latviju - 0:8 un 0:5...

Dēls mūsu izlasei ir sagādājis daudz vairāk nepatikšanu nekā tēvs - atcerēsimies kaut vai 2018. gada ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra izšķirīgo spēli Rīgā, kurā Vācija uzvarēja ar 3:2 un kurā Leons guva pirmos vārtus (uzvaras vārtus guva citas vācu hokeja slavenības Ērika Kīnhakla dēls Toms). Pievērsies trenera karjerai (pagājušajā sezonā Peters bija Košices komandas galvenais treneris Slovākijā), Peters turpināja pievērst īpašu uzmanību dēlam Leonam un viņš varēja tam dot vairāk nekā, iespējams, būtu devis jebkurš cits treneris.

Savā pirmajā īstajā (aizvadīja 72 spēles) NHL sezonā Leons Draizaitls guva 19 vārtus un izdarīja 32 rezultatīvas piespēles, pēc gada - jau 77 rezultativitātes punkti. 2019. gada sezonā Draizaitls pirmo reizi guva 50 vārtus un sakrāja vairāk nekā 100 (105) punktus, taču tik un tā vēl nekļuva par pirmā lieluma zvaigzni visā NHL. Edmontonā viņš jau bija "vācu Greckis", bet pārējā NHL - joprojām "Makdeivida piekabe".

Aizvadīto sezonu Draizaitls sāka iespaidīgi - 25 punkti (12+13) pirmajās 14 spēlēs. Pēdējo reizi tamlīdzīgs sākums bija padevies 1993. gadā Veinam Greckim. Saikne Makdeivids-Draizaitls bija viena no labākajām visā NHL.

"Naftinieku" treneris Deivs Tippets nolēma viņus izšķirt un izveidot divas ražīgas uzbrukuma maiņas, taču ilgu laiku nekas jēdzīgs nesanāca. Pagājušā gada decembrī, piemēram, Leons 14 spēlēs guva tikai 14 punktus. Iespējams, ka Tippets drīz vien no sava nodoma būtu atteicies, taču tad no fārmkluba AHL tika uzaicināts augumā mazais (173 cm) amerikānis Kailers Jamamoto un viņš kļuva par īsto pārinieku Draizaitlam.

Statistika neļaus samelot - Draizaitls 9 spēlēs guva 17 punktus (6+11), bet Jamamoto sakrāja 7 punktus (4+3). Kopā ar viņiem spēlēja Raijans Ņūdžents-Hopkinss vai Tailers Enniss. Makdeivids, savukārt, spēlēja kopā ar Zaku Kasianu un Ņūdžentu-Hopkinsu vai Ennisu (sezonas beigās parasti bija Ņūdžents-Hopkinss - Makdeivids - Kasians un Enniss - Draizaitls - Jamamoto). Skaitliskajā vairākumā Makdeivids un Draizaitls atkal bija kopā.

Kad NHL portālā tika veikta aptauja starp hokejistiem, tad neviens (!) no viņiem neminēja Draizaitlu kā spēlētāju, no kura viņš gribētu pārņemt vienu īpašību. Jā, vācietis tagad daudz labāk slido, viņš meistarīgi izmanto savu raženo augumu (188 cm) un garās rokas, viņš ļoti labi "lasa spēli", taču... Savulaik Leonu salīdzināja ar Džo Torntonu un Anži Kopitaru, taču diezin vai kāds toreiz varēja paredzēt, ka vācietis sakrās 100 rezultativitātes punktus. Draizaitls nemitīgi progresē, kļūdams soli pa solim labāks visos spēles komponentos.

Viņā ir vāciešiem raksturīgais pamatīgums, tieksme cītīgi strādāt un pilnveidoties, viens pats viņš varbūt arī nevar gāzt tādus kalnus, kā, piemēram, Makdeivids vai Krosbijs un Malkins savos labākajos gados, taču viņa kopējā vērtībā jeb komandas spēlētāja vērtība tāpēc nav mazāka. Atliek tikai salikt viņu kopā ar īstajiem partneriem.

Draizaitls kļuva ne tikai par pirmo Vācijas hokejistu, kurš ieguva Arta Rosa balvu, bet arī tikai par trešo spēlētāju Edmontonas "Oilers" vēsturē, kurš ieguva šo balvu - pēc Veina Grecka un Konora Makdeivida. Arta Rosa balvu pavisam ir ieguvuši tikai piecu valstu hokejisti.

Visvairāk, protams, starp viņiem ir kanādiešu (pirmais balvas ieguvējs 1948. gadā bija Elmers Laks no "Montreal Canadiens"). No amerikāņiem balvu ir ieguvis tikai Patriks Keins, no eiropiesiem rezultatīvākie NHL regulārajā čempionātā bija čehs Jaromirs Jagrs, krievi Jevgeņijs Malkins (divreiz), Aleksandrs Ovečkins un Ņikita Kučerovs, zviedri Peters Forsbergs un dvīņubrāļi Daniels un Henriks Sedini, tagad ir arī vācietis Leons Draizaitls (lai cik tas būtu dīvaini, bet nav neviena soma).

Redzēsim, kā Edmontonas "Oilers" klāsies Stenlija kausa izcīņā. Iespējams, ka savu pēdējo vārdu šajā NHL sezonā "vācu Greckis" Leons Draizaitls vēl nav pateicis.

  +3 [+] [-]

, 2020-05-30 11:56, pirms 4 gadiem
"Rakstot par Leonu, nedrīkst nepieminēt viņa tēvu Peteru Draizailtlu."

Man patīk, ka Kreipāns savu stilu ietur un nemainās!

     [+] [-]

, 2020-05-30 12:04, pirms 4 gadiem
Man ļoti patīk Radio SWH iknedēļas raidījums "Vakara sporta stunda", kuru gudrais Kreipāns vada kopā ar nejēgu un glupo Barbaku. Kā uz delnas ir redzamas žurnālistu kvalitātes atšķirības.

     [+] [-]

, 2020-05-30 21:45, pirms 4 gadiem
[quote h_e_n_r_y]
Man ļoti patīk Radio SWH iknedēļas raidījums "Vakara sporta stunda", kuru gudrais Kreipāns vada kopā ar nejēgu un glupo Barbaku. Kā uz delnas ir redzamas žurnālistu kvalitātes atšķirības.
Tas tiesi ir ka papildinajums,lai cik divaini tas neizklausitos!