Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL piezīmes: Bļugera līgums – galvenā prioritāte, kaušanās jaunā seja

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

NHL piezīmes: Bļugera līgums – galvenā prioritāte, kaušanās jaunā seja
Teodors Bļugers. Foto: IMAGO/USA TODAY Network/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārās sezonas ietvaros komandām atlikušas mazliet vairāk par 20 spēlēm. Tuvojas 8. marts – brīdis, kad aizvērsies spēlētāju apmaiņas logs. Vai kāds no latviešiem sezonu noslēgs citā komandā?

Bļugers – Vankūveras "Canucks" prioritāte
Vankūveras "Canucks" ērti iekārtojusies Rietumu konferences pirmajā vietā, un Kanādas rietumkrasta komanda cīņai par Stenlija kausu sāka bruņoties laicīgi, veicot divus darījumus ar Kalgari "Flames". Vispirms tika iegūts aizsargs Ņikita Zadorovs, bet galvenais loms sekoja februāra pašā sākumā, sastāvu papildinot centra uzbrucējam Elīasam Lindholmam. Zviedrs, kurš iepriekšējās 25 spēlēs bija guvis divus vārtus, tikpat iemeta "Canucks" debijā. Universāls papildinājums – var spēlēt uzbrukuma centrā un malā, vairākās pozīcijās vairākumā un mazākumā. Lindholms vairs nav punktu mašīna, bet viņš joprojām ir spēlētājs, kurš savu lietderību pierādīs playoff laikā.

Teodors Bļugers kā brīvais aģents ar "Canucks" noslēdza līgumu uz vienu sezonu par 1,9 miljoniem dolāru. Latviešu centra parādītais sniegums pārliecinājis Vankūveras vadību tiktāl, ka līguma pagarināšana ar Bļugeru ir galvenā prioritāte, norādījis "Canucks" apskatnieks Riks Dalivals. "Viņi ir likuši saprast, ka vēlas paturēt Bļugeru. Kluba vadība ir izlēmusi, ka vēlas turpināt sadarbību. Nebūšu pārsteigts, ja Bļugers no topošajiem brīvajiem aģentiem būs pirmais, kurš tiks pie jauna līguma," pauda Dalivals.

Protams, pati, pati galvenā prioritāte ir Elīass Petešons, kurš soļo pretī otrajai simts punktu sezonai pēc kārtas. "Canucks" gatava zviedru centru padarīt par pārliecinoši vislabāk apmaksāto spēlētāju komandā. Bumba ir Petešona laukuma pusē, un viņš nesteidz izdarīt spērienu. Centrs vasarā var kļūt par ierobežoti brīvo aģentu, bet 2025. gada vasarā – jau par neierobežoti brīvo aģentu un pamest Vankūveru bez atlīdzības.

666 spēles bez playoff
Bufalo "Sabres" gatavojas jau 13. pavasarim pēc kārtas, kad par Stenlija kausu cīnīsies visi citi. Nākamā ilgākā sērija (septiņas sezonas) pieder Detroitas "Red Wings", kas pašlaik atrodas playoff labvēlīgā pozīcijā.

Zemgus Girgensons devies laukumā 666 regulārās sezonas spēlēs, bet NHL izslēgšanas spēļu garša viņam ir sveša. Latviešu uzbrucējs, kurš 41 spēlē izcēlies ar sešiem vārtiem, ir viens no četriem "Sabres" hokejistiem, kuri pēc sezonas kļūs par neierobežoti brīvajiem aģentiem. Ieskaitot Girgensonu, trīs no viņiem ir veterāni, kuri varētu būt interesanti titula pretendentēm.

Komandas kapteinis Kails Okposo jau pārvarējis tūkstoš spēļu robežu, aizsargam Ērikam Džonsonam vēl pietrūkst 30 maču, Girgensons gatavs aizpildīt jebkuru lomu ceturtajā maiņā un mazākumā, turklāt viņa spēles stils ir kā radīts playoff – cīņa par katru centimetru un atbildīga izturēšanās pret ripu, izvairoties no kļūdām. Vienīgais izņēmums ir Viktors Olofsons, kurš pēc 28 vārtu sezonas šosezon iemetis tikai četras ripas. Blakus pieliekot viņa 4,75 miljonus lielo algu, scenārijs par Olofsona nonākšanu citā komandā šķiet nereāls.

Ja pats Girgensons komandas vadībai paudīs vēlmi tikt aizmainīts, lai beidzot izjustu Stenlija kausa izcīņas atmosfēru, diezin vai ģenerālmenedžeris Kevins Adamss liks šķēršļus un prasīs nesamērīgu atlīdzību, ņemot vērā Girgensona uzticību "Sabres" organizācijai.

Ažiotāžu sacēlušais Ņujorkas kauslis
Spēlētājs, kurš NHL okeānā pēdējo divu nedēļu laikā sakūlis vislielākos viļņus, nav Konors Makdeivids, Konors Bedārds vai kāds cits no spīdekļiem. Par kaušanās lomu hokejā un tās romantizēšanu licis runāt 21 gadu vecais Ņujorkas "Rangers" uzbrucējs Mets Rempī.

NHL debiju viņš piedzīvoja Ņujorkas derbijā pret "Islanders" – spēlē zem atklātas debess, ko noraudzījās 80 tūkstoši skatītāju. Jau savā pirmajā iznācienā uz ledus Rempī nometa cimdus pret pieredzes bagāto Metu Mārtinu, kurš pēc spēles 2,03 metrus garā pretinieka tvērienu salīdzināja ar Zdeno Hāru.

Četras dienas vēlāk Rempī duelī pret Ņūdžersijas "Devils" nopelnīja noraidījumu līdz spēles beigām par spēka paņēmienu, vēl divas dienas vēlāk viņš izkāvās pret Filadelfijas "Flyers" uzbrucēju Nikolā Delorjē, bet jau nākamajā dienā nometa cimdus pret Kolumbusas "Blue Jackets" uzbrucēju Matjē Olivjē un dabūja zilas acis.

Debitanta aktivitātes ievēroja visi – par viņu tapis raksts pat Ņujorkā bāzētajā biznesa izdevumā The Wall Street Journal. NHL 336 spēlēs 774 soda minūtes savākušais Kems Džensens jau piedāvājis palīdzību jauneklim, kurš kautiņos domā tikai par pretinieka sejas deformēšanu, nepievēršot uzmanību aizsardzībai. Olivjē to lieliski izmantoja.

Vinipegā skan vājā apmeklējuma brīdinājuma zvani
Vinipegas "Jets" turpina cīņu ar Vankūveras "Canucks", lai varētu sevi dēvēt par Rietumu konferences labāko komandu. Turnīra tabulā komandas šķir četri punkti. Taču – ja Vankūvera ir viena no vislabāk apmeklētajām komandām NHL (izpārdoti 99,5% biļešu), tad Vinipega meklējama beigu galā – ar 87,6% tā ir trešā no beigām, apsteidzot tikai turnīra tabulā gaužām švakās Sanhosē "Sharks" un Bufalo "Sabres". Taču absolūtajos skaitļos gan Sanhosē, gan Bufalo ir priekšā, jo abām ir krietni ietilpīgākas arēnas nekā Vinipegā.

Kad "Jets" 2011. gadā atgriezās Vinipegā, biļetes tika izķertas zibenīgi – pieejamie 13,5 tūkstoši sezonas abonementi tika izpārdoti 17 minūtēs, bet daudzi gribētāji palika bešā. "Jets" pēc atgriešanās izpārdeva 332 mājas spēles pēc kārtas, bet tagad rādītāji ir tik zemi, lai sarosītos ne tikai kluba vadība, bet arī NHL komisārs Gerijs Betmens.

Vinipega ir pārliecinoši mazākā NHL pilsēta. Taču galvenais klupšanas akmens ekspertu prātos ir korporatīvo atbalstītāju trūkums. The Athletic norāda, ka tikai 15% no "Jets" sezonas abonementiem pieder kompānijām, kamēr ir komandas, kas pat pusi no sezonas abonementiem pārdod kompānijām, kas tālāk biļetes uz atsevišķām spēlēm dod sadarbības partneriem, klientiem un darbiniekiem.

No Ziemeļamerikas četrām lielajām līgām tieši NHL ir visatkarīgākā no apmeklējuma skaitļiem. Piemēram, NBA 40% no ienākumiem nes nacionālā līmeņa televīzijas tiesību pārdošana, bet spēļu apmeklējumi (biļetes, ložas, dzērienu un uzkodas, autostāvvietas) nes 34%. NHL dati ir pilnīgi pretēji – tikai 19% no ienākumiem sastāda lielie televīzijas līgumi, kamēr spēļu apmeklējumi gādā par 56%. Ziemeļamerikas milzim NFL – attiecīgi 64% un 25%.

Pašreizējie pirmās kārtas pāri
Austrumu konference: Ņujorkas "Rangers" (83 punkti) – Tampabejas "Lightning" (69), Floridas "Panthers" (82) – Detroitas "Red Wings" (72), Bostonas "Bruins" (82) – Toronto "Maple Leafs" (74), Karolīnas "Hurricanes" (76) – Filadelfijas "Flyers" (69).

Rietumu konference: Vankūveras "Canucks" (83) – Nešvilas "Predators" (68), Vinipegas "Jets" (79) – Losandželosas "Kings" (68), Dalasas "Stars" (79) – Kolorado "Avalanche" (77), Lasvegasas "Golden Knights" (73) – Edmontonas "Oilers" (72).

  +3 [+] [-]

, 2024-02-29 16:24, pirms 2 mēnešiem
Ulvis Petešons

  +4 [+] [-]

, 2024-02-29 16:46, pirms 2 mēnešiem
Byfuglien#33 rakstīja: Ulvis Petešons
Peteņšōns

  +1 [+] [-]

, 2024-03-01 09:48, pirms 2 mēnešiem
Tāds lohs, visu rakstu sabojāja ar savu Petešonu. Ģebilas tajā spirtacentrā strādā.

     [+] [-]

, 2024-03-01 14:44, pirms 2 mēnešiem
Byfuglien#33 rakstīja: Ulvis Petešons
Uvis Pitargejšons

     [+] [-]

, 2024-03-01 16:35, pirms 2 mēnešiem
JurisT rakstīja: Tāds lohs, visu rakstu sabojāja ar savu Petešonu. Ģebilas tajā spirtacentrā strādā.
Vēl jo vairāk nesaprotami, kad speciāli Ziedrijā apmaklēju muzeju un tur skaidrā zviedru valodā uzvārdu Karlson viņi izrunā kā Karlsons nevis Kāšons. vairākas reizes pārjautāju.
PS
esmu padziļināti studējis un cienu valodu... neviens (lai cik tas būtu garš) raksts mani nepiespiedīs iet pretēji latviešu valodai