Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Skaidrojam: vai Pekinas olimpiskajās spēlēs piedalīsies NHL hokejisti

Skaidrojam: vai Pekinas olimpiskajās spēlēs piedalīsies NHL hokejisti
Rūdolfs Balcers. Foto: LHF

Svētdienas vakarā dalību Pekinas olimpiskajās spēlēs nodrošināja Latvijas valstsvienība. Laukumā devās četri spēlētāji ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) līgumiem, bet joprojām – mazliet vairāk kā piecus mēnešus pirms atklāšanas ceremonijas – nav panākta vienošanās par viņu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs. Tomēr saņemti pozitīvi signāli, ka tuvākajās dienās tiks parakstīti visi nepieciešamie dokumenti, un Latvija, tāpat kā citas izlases, varēs doties labākajā sastāvā.

Kad Latvijas izlase devās uz 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm, Nacionālās hokeja līgas spēlētāju (Kristers Gudļevskis un Zemgus Girgensons) pievienošanās šķita pašsaprotama – tā bija piektā reize pēc kārtas, kad pasaulē labākie hokejisti varēja pārstāvēt savas valstsvienības olimpiskajās spēlēs. Kopā bija piedalījušies 706 spēlētāji no NHL jeb vidēji 141 katrās olimpiskajās spēlēs. Tomēr pēc Sočiem sērijai tika pielikts punkts, un 2018. gadā Phjončhanā tika aizvadīts aizraujošs un pārsteigumiem pilns turnīrs, tomēr – bez labākajiem hokejistiem pasaulē.

Lai uz olimpiskajām spēlēm varētu doties labākie, ir jābūt noslēgtam līgumam starp NHL, NHL Spēlētāju asociāciju, Starptautisko olimpisko komiteju (SOK) un Starptautisko hokeja federāciju (IIHF). NHL vadība nebija apmierināta, ka uz divām nedēļām jāaptur sava darbība un jāaizdod savas zvaigznes, riskējot ar traumām (Ņujorkas "Islanders" kapteinis Džons Tavaress mačā pret Latviju gūtās traumas dēļ bija spiests izlaist sezonas turpinājumu…), bet pretī netiek saņemts nekas. NHL pat nav tiesību izmantot video ar saviem spēlētājiem olimpiskajās spēlēs.

Tādēļ pirms 2018. gada olimpiskajām spēlēm tika pieņemts lēmums nedoties, jo kolektīvajā līgumā starp NHL un Spēlētāju asociāciju nebija atrunāts punkts, ka hokejistiem tas pienāktos. Spēlētāji mācījās no savām kļūdām. Kad pagājušā gada vasarā tika noslēgts jauns kolektīvais līgums, kas ļāva burbuļos atsākt apturēto sezonu, tajā iekļāva punktu, ka NHL vadība izdarīs visu, kas ir tās spēkos, lai labākie hokejisti varētu doties uz 2022. un 2026. gada olimpiskajām spēlēm. Protams, izdarīs visu ir jēdziens, kuram katrs var piemeklēt savu skaidrojumu.

Piecus mēnešus pirms Pekinas olimpisko spēļu sākuma joprojām nav noslēgta oficiāla vienošanās, kas ļautu NHL spēlētājiem piedalīties. Taču ir saņemti vairāki pozitīvi signāli, kas vairo pārliecību. Līgas vadība vairākas reizes nosprauda neoficiālus beigu termiņus sarunām, bet katru reizi bija gatava piekāpties. Saprotot, ka SOK uzmanība pievērsta, lai tiktu galā ar Tokijas vasaras olimpisko spēļu rīkošanu. Tika uzskatīts, ka līgums jāparaksta līdz brīdim, kad NHL paziņos savu nākamās sezonas kalendāru, bet – vienošanās joprojām nebija.

Arī šeit NHL bija gatava piekāpties, jūlija otrajā pusē publicējot kalendāru, kurā atstāts divu nedēļu pārtraukums olimpiskajām spēlēm – no 7. līdz 22. februārim. Tiesa, ar piebildi, ka vienošanās joprojām nav panākta un ka sagatavota kalendāra otra versija – bez olimpiskā pārtraukuma. "NHL un Spēlētāju asociācija patur visas tiesības pieņemt lēmumu nepiedalīties olimpiskajās spēlēs, ja pasliktināsies Covid-19 situācija un radīs draudus NHL spēlētājiem, vai jebkura cita iemesla, kas pamatotu šādu lēmumu, dēļ," tika teikts paziņojumā.

Pirms olimpiskās kvalifikācijas bija redzama neliela, tomēr – lietus mākoņu koncentrēšanās. NHL Spēlētāju asociācija rekomendēja savus klientus nepārstāvēt savas valstsvienības sakarā ar Covid-19 un apdrošināšanas riskiem. NHL jau pavēstījusi, ka spēlētājiem, kuri izlaidīs sezonas spēles vīrusa dēļ, draud palikšana bez samaksas par šo periodu. Beigās izdevās atrast zelta vidusceļu – apdrošināšanas izdevumus sedza IIHF, dodot izlasēm iespēju spēlēt vislabākajos sastāvos.

Brīdī, kad Latvija (pieteikumā pieci spēlētāji ar NHL līgumiem), Dānija (pieteikumā pieci spēlētāji ar NHL līgumiem, plus bez līguma esošais Franss Nīlsens, kurš NHL spēlējis kopš 2006. gada) un Slovākija (pieteikumā četri spēlētāji ar NHL līgumiem, plus Marko Daņo un Tomāšs Jurčo, kuriem pagājušajā sezonā bija NHL līgumi un kuri tagad ir brīvie aģenti) izcīnīja ceļazīmes dalībai Pekinas olimpiskajās spēlēs, vienošanās par dalību Pekinas olimpiskajās spēlēs joprojām nav noslēgta. Taču tieši svētdien tika saņemti svarīgi jaunumi.

Kens Jafī, kurš divas desmitgades strādāja NHL, vadot starptautisko departamentu, bet tagad raksta savu hokeja sleju, svētdien atklāja, ka viņa rīcībā ir informācija, ka NHL hokejisti noteikti dosies uz Pekinas olimpiskajām spēlēm. Vēlāk ar līdzīgu informāciju klajā nāca ESPN hokeja apskatniece Emīlija Kaplena: "Viss liecina, ka lēmums tiks pieņemts nākamajā nedēļā. Avoti, ar kuriem esmu runājusi, atzīst – vienošanās par došanos uz Pekinu ir ļoti tuvu, bet palikušas pāris noslēdzošās detaļas." Viņai piebalsoja arī publiski skaļais spēlētāju aģents Alans Volšs, paužot, ka vienošanās ir neizbēgama.

Latvijai olimpiskajā kvalifikācijā ierindā ar NHL līgumiem bija ne tikai uzbrucēji Rūdolfs Balcers, Teodors Bļugers un Zemgus Girgensons, bet arī pirmā pāra aizsargs Kristiāns Rubīns un rezerves vārtsargs Artūrs Šilovs, kuri vēl cīnās par debiju NHL. 2018. gadā uz olimpiskajām spēlēm nedrīkstēja doties pat tie hokejisti ar NHL līgumiem, kuri tobrīd atradās fārmklubos. Taču tagad viss liecina, ka nākamā gada februārī Latvijas valstsvienība varēs būt vislabākajā sastāvā.


, 2021-08-30 10:04, pirms 3 gadiem
Skaidrojums izdevies..ieskaitīts Ulvi
Slēpts komentārs: Maikl
, 2021-08-30 10:51, pirms 3 gadiem
Drīzāk bail, ko varētu savākt Somija, kuri novinēja pasaules čempionātu bez NHL spēlētājiem. Aho, Ristolainens, Barkovs, Teravainens, Laine, Rasks, Rinne, Puljujavri, Kakko, Hintz etc, Somija domāju būtu nopietns spēks, ja visi šie spēlētu par zelta medaļām
, 2021-08-30 12:00, pirms 3 gadiem
es zinu labāk rakstīja: Drīzāk bail, ko varētu savākt Somija, kuri novinēja pasaules čempionātu bez NHL spēlētājiem. Aho, Ristolainens, Barkovs, Teravainens, Laine, Rasks, Rinne, Puljujavri, Kakko, Hintz etc, Somija domāju būtu nopietns spēks, ja visi šie spēlētu par zelta medaļām
Noliec pretī Kanādu, ASV, Zviedriju, Krieviju ar tās labākajiem spēlētājiem un tad pavērtē vai tik viennozīmīgi vari prognozēt Somijas uzvaru? Tieši tāpēc olimpiāde ar NHL spēlētājiem ir tik būtiska arī no reitingu viedokļa, jo tās ir spēles ir augstāko līmeni, izlašu ziņā. Nevajag šeit vērtēt - LV būtu labāk bez NHL džekiem spēlēt, jo tad lielākas izredzes. Labāk izbaudīt to turnīru, kad ir atbraukuši visi iespējami labākie un baudīt šos hokeja svētkus pilnā krāšņumā.
Slēpts komentārs: Maikl
, 2021-08-30 12:46, pirms 3 gadiem
Maikl rakstīja: Vot ta ir Latviesu mentalitate ^ izbaudit^ nevis ejam un vinnejam
Kāds sakars? Pilnīgi pareizi cilvēks raksta, lai visiem ir labākie sastāvi, lai ir bauda skatīties ne tikai savas izlases mačus.

Kur viņiem jāiet un kas javinnē?
, 2021-08-30 13:21, pirms 3 gadiem
es zinu labāk rakstīja: Drīzāk bail, ko varētu savākt Somija, kuri novinēja pasaules čempionātu bez NHL spēlētājiem. Aho, Ristolainens, Barkovs, Teravainens, Laine, Rasks, Rinne, Puljujavri, Kakko, Hintz etc, Somija domāju būtu nopietns spēks, ja visi šie spēlētu par zelta medaļām
Rinne vai, tad nepabeidza karjeru? Domāju drīzāk Saros un Rasks, vai arī Minesotas Kahkonens, Korpisalo un Lankinens!
, 2021-08-30 14:04, pirms 3 gadiem
Nu jā, tur ir vēl uzvārdi, arī tas pats kapanens, lehtonens un visi dūži, kas kapā liiga un khl + šveicē
, 2021-08-30 14:23, pirms 3 gadiem
Nedomāju, ka NHL "pretī nesaņem neko". Skatoties OS, mēs ļoti labi redzam, kādu meistarības krāšņumu spēlēm did tieši NHL spēlētāji, un tā ir lieliska reklāma pašai NHL, kas var piesaistīt jaunu tv abonetāju un vispār fanu interesi. Un otrādi - ja NHL izlemj savējos nelaist, tad milzīga daļa līdzjutēju to var uztvert kā NHL organizācijas sabojātas olimpiskās spēles. Un sekas var būt tās popularitātes kritums.
, 2021-08-30 17:54, pirms 3 gadiem
ViIks rakstīja: Nedomāju, ka NHL "pretī nesaņem neko". Skatoties OS, mēs ļoti labi redzam, kādu meistarības krāšņumu spēlēm did tieši NHL spēlētāji, un tā ir lieliska reklāma pašai NHL, kas var piesaistīt jaunu tv abonetāju un vispār fanu interesi. Un otrādi - ja NHL izlemj savējos nelaist, tad milzīga daļa līdzjutēju to var uztvert kā NHL organizācijas sabojātas olimpiskās spēles. Un sekas var būt tās popularitātes kritums.
NHL galvenā auditorija tomēr ir ziemeļamerika, un tur, cik noprotams pēc reakcijām dažādos forumos, izlašu līmeņa hokejs, kaut tas pats PC šogad Rīģā ir tāds fona troksnis. Protams, lielā mērā tāpēc, ka PC laikā norisinās playoffi. Olimpiskās varbūt ziemeļamerikāņi uztver nopietnāk, bet katrā ziņā nepiekrītu par kautkādu līgas imidža vai līdzjutēju atbalsta zaudēšanu. Lielākie zaudētāji ir pati SOK, jo kam gan interesē izlašu hokejs bez NHL spēlētājiem, ja nespēlē tava valsts. Apmēram tā pat kā futbols olimpiādē.
, 2021-08-30 22:34, pirms 3 gadiem
Maikl rakstīja: Vot ta ir Latviesu mentalitate ^ izbaudit^ nevis ejam un vinnejam
Memmīšu attieksme. Ja jau iet un uzvarēt - iet un uzvarēt labākos. Tieši tāpēc daļa ieņirdz par futenes OS zeltu vai Korejas OS hoķa zeltu - to nedabū visi labākie...
Cīņa pie Ivara Punnenova sargātajiem vārtiem. Foto: Martial Trezzini/AP/Scanpix
21

Smagās kājas liedz sīvu pretestību: Latvija ielaiž vairākumā un kapitulē Šveicei

Pārbaudes spēlē Lozannā Latvijas hokeja valstsvienība piedzīvoja bezierunu (1:5) sakāvi pret Šveici. Rīt komandas spēkosies Klotenē.
Foto: IIHF
46

15 gadus vecais Mūrnieks labo rekordu, Latvijas U18 pārspēj slovākus

Šodien uzvaru pasaules čempionāta otrajā spēlē izcīnīja Latvijas U18 hokeja izlase, kas Somijas pilsētā Espo ar 5:3 pieveica Slovākiju un spēra soli pretī iekļūšanai ceturtdaļfinālā. Ar vārtiem izcēlās arī 15 gadus vecais Olivers Mūrnieks.
Rūdolfs Balcers. Foto: ZSC Lions
8

Balcera savainojums ir īstermiņa, atklāj Cīrihes "Lions"

Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Rūdolfs Balcers ceturtdienas vakarā savainojuma dēļ nepabeidza Šveices čempionāta finālsērijas piekto spēli, kurā viņa pārstāvētā Cīrihes "Lions" komanda nonāca soļa attālumā no titula. Balcera savainojums ir īstermiņa, portālu Sportacentrs.com informēja Cīrihes vienība.