Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Izšķirošais pretinieks: kāpēc jāuzmanās no Francijas izlases?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Izšķirošais pretinieks: kāpēc jāuzmanās no Francijas izlases?
Henrī Korentēns Biss. Foto: Xavier Lainé/FFHG

Svētdien pulksten 17:00 spēlē starp Latvijas un Francijas hokeja izlasēm izšķirsies, kura komanda nākamā gada februārī dosies uz Pekinu un piedalīsies olimpiskajās spēlēs. Abām valstsvienībām uzbrukumā ir trīs Nacionālās hokeja līgas pārstāvji. Taču Francijai ir arī citi ievērības cienīgi spēlētāji, kuri jārespektē un jāpieskata.

Lai gan Francijas izlase 2019. gada pasaules čempionātā izlidoja no elites, kurā bija pavadījusi 12 gadus pēc kārtas, jo izšķirošajā spēlē izsēja 3:0 pārsvaru un pagarinājumā zaudēja Lielbritānijai, jau pirms Rīgā notiekošā turnīra bija skaidrs, ka tieši tā būs Latvijas valstsvienības galvenā pretiniece cīņā par ceļazīmi uz Pekinas olimpiskajām spēlēm. Nākamajā februārī uz sapņu skatuves varēs kāpt tikai viena komanda.

Francijas hokejistiem turnīrs sākās ar smagu pārbaudījumu, atklāšanas spēlē pret ungāriem pirmajās 15 minūtēs nonākot iedzinējos ar 0:2. Abi vārti tika zaudēti savu kļūdu dēļ, divas reizes neizdabūjot ripu no zonas un pēc pāris sekundēm saņemot metienus no ļoti labām pozīcijām (pirmajos vārtos pret Francijas vārtsargu palika divi ungāru uzbrucēji). Iznākums gan bija francūžiem labvēlīgs – 5:3. Sekmīgu rezultātu viņi panāca arī vakar, atstājot sausā Itāliju – 2:0.

Izšķirošās spēles pretiniece Francija var priecāties par gana spēcīgu uzbrukuma līniju, kuras priekšgalā ir trīs Nacionālās hokeja līgas spēlētāji – Pjērs Eduārs Belmārs (kā brīvais aģents parakstīja divu gadu un divu miljonu līgumu ar čempioni Tampabejas "Lightning"), Antuāns Rusels (no Vankūveras "Canucks" tika aizmainīts uz Arizonas "Coyotes") un Aleksandrs Teksjē (Kolumbusas "Blue Jackets"). Ja Belmārs un Rusels atrodas karjeras norietā, tad 21 gadu vecajam Teksjē viss vēl ir priekšā.

Aizvadītajā sezonā Teksjē devās laukumā 49 spēlēs un izcēlās ar četriem vārtiem un 15 punktiem. Starp Francijas izlases līderiem Teksjē ir ar vislielāko potenciālu uzbrukumā, taču viņš vēl veidojas kā pilnvērtīgs spēlētājs. Lai gan viņš ir centrs, "Blue Jackets" galvenais treneris Džons Tortorella šajā pozīcijā viņu izmantoja reti. NHL apcirkņos tā gan ir ierasta prakse, ļaujot jaunajiem spēlētājiem vispirms pielāgoties un tikai tad uzticot centra uzbrucēja pienākumus. Arī abās Francijas izlases spēlēs Teksjē darbojies kā malējais uzbrucējs. Pirmo divu maiņu centri abos mačos bijuši nemainīgi – Stefans Da Kosta un Belmārs.

Teksjē lielākā loma gan nākusi skaitliskajā vairākumā. Lai gan Teksjē neatradās vieta pirmajā vairākuma brigādē, kurā spēlē četri uzbrucēji (Belmārs, Rusels, Da Kosta un komandas kapteinis Damjens Flerī), viņa diriģētā otrā brigāde pat izrādījusies daudz produktīvāka. Francija vairākumā guvusi četrus vārtus, visus iemetot otrajai brigādei. Divas reizes izcēlies Teksjē, bet divi precīzi metieni vairākumā arī mamutam Sašam Treijam. Skaidrs, ka raženais (193cm) uzbrucējs vārtu priekšā sagādās problēmas arī Latvijas aizsargiem.

Teksjē vairākumā ieņēmis pozīciju labajā malā un nekautrējas pie pirmās iespējas mest pa vārtiem, pie iespējām tiekot bieži. Taču – Ungārijas un Itālijas mazākuma brigādes, kas pieļāva šādas vaļības, salīdzināt ar Latviju nevajadzētu. Pret ungāriem Teksjē savus otros vārtus guva ar metienu jau praktiski tukšos vārtos, jo pazaudējušies bija ne tikai laukuma spēlētāji, bet arī vārtsargs.

Ja Teksjē divās spēlēs savācis 2+2, tad Belmāra un Rusela kontā nav neviena punkta. Tiesa, ar šiem trim spēlētājiem Francijas uzbrukums nebeidzas.

Trīs spēlētāji no Šveices līgas. Divi no Čehijas. Pa vienam no Vācijas, Somijas un KHL, kur Da Kosta pārstāvējis vadošās komandas – Maskavas CSKA, Kazaņas "Ak Bars", Jaroslavļas "Lokomotiv", Jekaterinburgas "Avtomobilist" – un uzskatāms par zvaigzni. Pagājušajā sezonā viņš bija piektais rezultatīvākais spēlētājs. Un tikai trīs uzbrucēji no vietējās Francijas līgas.

Un viņi visi karjeras laikā izmēģinājuši spēkus spēcīgākās līgās. 35 gadus vecais komandas kapteinis Flerī spēlējis KHL, Šveicē, Zviedrijā, Somijā, Vācijā. Arī Nikolā Rics piestājis Somijā, pēc tam spēlējot arī Dānijas un Norvēģijas līgās. Treijs pavadījis sezonas Zviedrijā, Čehijā un Vācijā.

Savukārt vārtsargu un aizsargu līnijās redzama cita aina – galvenokārt spēlētāji no vietējā čempionāta. Aizsardzībā par līderi jāsauc Igo Gallē, kurš junioru vecumā vispirms izmēģināja laimi Amerikā, bet pēcāk devās uz Somiju, kur spēlēja pagājušajā un spēlēs arī nākamajā sezonā. Aizsargi ir augumā raženi – četri no septiņiem virs 190cm, vēl viens virs 185cm. Tomēr jau mačos pret ungāru un itāliešu spiedienu radās problēmas ar ripas dabūšanu laukā no savas zonas un nogādāšanu pie uzbrucējiem.

Francija pirmajās divās cīņās neatgādināja sakārtotu komandu, vienlaikus liekot saprast – rezerves vēl ir gana dziļas. Droši vien īsto Franciju ar pilnu aptveri un noskaņošanos redzēsim tikai rīt. Ir skaidrs, ka svētdienas vakarā Latvijas izlasei ceļā stāsies ciets rieksts, kam ir savas stiprās puses. Bet – arī trūkumi. Ja laukuma saimniekiem izdosies ieķerties uzbrukuma zonā un sagriezt karuseli ap sāncenšu vārtiem, Francijas aizsardzībā radīsies caurumi, jo spēle bez ripas nav francūžu stiprā puse.

Taču nedrīkst pelnīt noraidījumus. Bīstama ir ne tikai četrus vārtus iemetusī brigāde – nedrīkst aizmirst, ka pirmajā vairākuma pieciniekā darbojas meistari. Gan Latvija, gan Francija mācību jau guvusi, atslābinoties pret ungāriem. Izšķirošajā cīņā koncentrēšanās būs līmenī.

Francijas izlases sastāvs

PozīcijaSpēlētājsKlubs pag. sezonāStatistikaKlubs nāk. sezonā
VārtsargsFloriāns ArīAngers20; 91.3%; 2.05Angers
Sebastians IlonensCergy-Pontoise11; 91.6%; 2.67Cergy-Pontoise
Henrī Korentēns BissAmiens13; 93.1%; 2.29Amiens
AizsargsAntuāns ManavjānsMighty Bulls (Dānija)23; 2+4
Pjērs KrinoRouen22; 1+10Dukla (Slovākija)
Igo GallēKalPa (Somija)37; 1+9KalPa
Floriāns ČakiašviliRouen18; 5+12Rouen
Tomā TirīBern (Šveice)42; 0+5Bern
Kevins EkfelsMulhouse21; 3+8Mulhouse
Romēns BoltsAmiens17; 1+2Amiens
UzbrucējsDamjens FlerīGrenoble22; 13+15Grenoble
Valentēns KleroMlada Boleslav (Čehija)23; 4+8Mlada Boleslav
Stefans Da KostaAk Bars (KHL)52; 27+30Avtomobilist (KHL)
Antuāns RuselsCanucks (NHL)35; 1+3Coyotes (NHL)
Nikolā RicsAngers15; 2+9Angers
Florāns DuēLausanne (Šveice)46; 5+9Lausanne
Pjērs Eduārs BelmārsAvalanche (NHL)53; 9+2Lightning (NHL)
Aleksandrs TeksjēBlue Jackets (NHL)49; 4+11Blue Jackets
Žordans PerēHradec Kralove (Čehija)48; 10+5Hradec Kralove
Saša TreijsGrenoble22; 10+13Grenoble
Antonī RešsGrizzlys (Vācija)38; 14+13Grizzlys
Šarls BertrānsTappara (Somija)59; 13+10Tappara
Eliots BertonsServette (Šveice)47; 1+1Servette
Tims BozonsLausanne (Šveice)47; 10+5Lausanne

     [+] [-]

, 2021-08-28 20:31, pirms 3 gadiem
Bobs kaut kā iztika bez Čeļabinskas kovārņa novērojumiem "no augšas". Nez, kāpēc Vītoliņam tas būtu tik nepieciešams? No augšas redzams būtiski vairāk?

  +1 [+] [-]

, 2021-08-28 20:55, pirms 3 gadiem
ViIks rakstīja: Bobs kaut kā iztika bez Čeļabinskas kovārņa novērojumiem "no augšas". Nez, kāpēc Vītoliņam tas būtu tik nepieciešams? No augšas redzams būtiski vairāk?
Kāda starpība, ja ir rezultāts?!

  +3 [+] [-]

, 2021-08-28 20:56, pirms 3 gadiem
No augšas redzams būtiski vairāk? - Viniem labak zinams , eksperts esi ?
Nez, kāpēc Vītoliņam tas būtu tik nepieciešams? - un kapec lai neizmantotu Znaroku ja var un tas strada ?

Visiem labi zinams ka Harijs u Olegs veci draugi un viens otram palidz.
Slēpts komentārs: hokejists77

  -1 [+] [-]

, 2021-08-28 22:09, pirms 3 gadiem
Mums jau ir mācība, Vacija jau mūs atstāja jāņos!

  +3 [+] [-]

, 2021-08-28 22:16, pirms 3 gadiem
ViIks rakstīja: Bobs kaut kā iztika bez Čeļabinskas kovārņa novērojumiem "no augšas". Nez, kāpēc Vītoliņam tas būtu tik nepieciešams? No augšas redzams būtiski vairāk?
Bobam arī bija cilvēks tribīnēs.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-28 22:26, pirms 3 gadiem
Dzimmiy rakstīja: Mums jau ir mācība, Vacija jau mūs atstāja jāņos!
Vācija bija objektīvi spēcīgāka par mums un šie paši knapi izspruka papildlaikā ar izlasi, kas praktiski bez trenera un pārbaudēm spēlēja.
1996 gadā jāņos atstāja baltkrievi. ja kas tā laika varoņi grozās ap izlasi uzvalkos - Haris, Oļegs, Vitja...Ozo un Serjoža vēl tik trūkst pilnam komplektam! lūk kur mācība neatkārtot!

     [+] [-]

, 2021-08-28 23:54, pirms 3 gadiem
A pa vārtsargiem, kas pastāstīs?

  -1 [+] [-]

, 2021-08-29 08:15, pirms 3 gadiem
ViIks rakstīja: Bobs kaut kā iztika bez Čeļabinskas kovārņa novērojumiem "no augšas". Nez, kāpēc Vītoliņam tas būtu tik nepieciešams? No augšas redzams būtiski vairāk?
Stulbs vai izliecies?

  -2 [+] [-]

, 2021-08-29 08:21, pirms 3 gadiem
ViIks rakstīja: Bobs kaut kā iztika bez Čeļabinskas kovārņa novērojumiem "no augšas". Nez, kāpēc Vītoliņam tas būtu tik nepieciešams? No augšas redzams būtiski vairāk?
Tāpēc arī mēs kaut kā iztiksim bez Bobja! Paldies dievam savlaicīgi atkratījāmies!

  -2 [+] [-]

, 2021-08-29 08:23, pirms 3 gadiem
Harka un Oļegs kaut kā iztiks bez Bobja.

     [+] [-]

, 2021-08-29 12:15, pirms 3 gadiem
Ja negribam ,lai Xaŗka iesēžas valstsvienības vadībā un tur savelk znarokveidīgos krievus, šī spēle un olimpiāde zēniem ir jāupurē !