Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: OS 2026 kvalifikācija ar agresorvalsts asterisku

Rolands Eliņš

Skaidrojam: OS 2026 kvalifikācija ar agresorvalsts asterisku
Milānas olimpiskās hokeja halles projekts. Foto: Onirism Studio

Šonedēļ norisināsies Milānas olimpisko spēļu vīriešu hokeja turnīra noslēdzošā kvalifikācijas kārta, kurā tiks noskaidrotas trīs olimpisko ceļazīmju ieguvējas. Taču arī pēc tam vēl uz vairākiem mēnešiem paliks neskaidrs jautājums par 12. OS dalībnieci - kā portālam Sportacentrs.com paskaidroja IIHF padomes loceklis Viesturs Koziols, vietu olimpiskajās spēlēs varētu iegūt arī labākā kvalifikācijas grupu 2. vietas ieguvēja.

IIHF sistēma paredz, ka 2026. gada olimpisko spēļu kvalifikācijā tiek izmantots 2023. gada IIHF pasaules rangs. Olimpiskajām spēlēm automātiski kvalificējās mājiniece Itālija, astoņas labākās izlases pēc ranga, kamēr trīs atlikušās vietas tiek noskaidrotas kvalifikācijas turnīrā, kas sadalīts trīs kārtās.

Latvija kā pasaules ranga 10. vietas īpašniece pa taisno uz olimpiskajām spēlēm netika, taču tika ielikta kvalifikācijas turnīra noslēdzošajā kārtā, turklāt ar tiesībām uzņemt spēles pie sevis. Šonedēļ Latvija spēlēs pret Ukrainu, Slovēniju un Franciju, un komanda, kas šajā grupā izcīnīs pirmo vietu, iekļūs olimpiskajās spēlēs, tāpat kā to darīs Bratislavas un Olborgas grupu uzvarētājas.

"Trīs Eiropas pilsētās 12 komandas cīnīsies par trim ceļazīmēm uz olimpiskajām spēlēm," rakstīts IIHF mājaslapā, prezentējot gaidāmos kvalifikācijas turnīrus. Taču tas nav pilnībā precīzi, jo notiks cīņa ne tikai par trim garantētajām ceļazīmēm, bet arī par ceturto, pagaidām vēl negarantēto, bet visnotaļ reālo.

Kā jau bieži vien dzīvē, problēmas sakne meklējama uz austrumiem no Latvijas. 2023. gada IIHF rangā trešo vietu ieņēma Krievija, līdz ar to tika iekļauta astoņu izlašu sarakstā, kas automātiski kvalificējusies OS (arī Kanāda, Somija, Zviedrija, Vācija, ASV, Šveice un Čehija). Taču Krievijas sākta kara Ukrainā dēļ tās hokeja izlases IIHF turnīriem šobrīd netiek pielaistas.

IIHF noteiktais aizliegums ir spēkā līdz 2025. gada vasarai, un paredzams, ka par tā turpināšanu tiks lemts nākamā gada pavasarī. Iespēja, ka Krievija jau tik drīz tiek atjaunota starptautiskajā hokeja apritē, ir maza, taču diemžēl jāpatur prātā. Savukārt ja notiek loģiskais un agresorvalstis pie IIHF turnīriem netiek pielaistais arī 2025./26. g. sezonā, tad viena vieta olimpiskajās spēlēs kļūst brīva.

"Šādā gadījumā ieslēgsies tāds pats variants, kā jebkuras citas valsts atteikšanās startēt gadījumā - tās vietu ieņems nākamā izlase no kvalifikācijas turnīra," portālam Sportacentrs.com apliecināja Viesturs Koziols, bijušais LHF ģenerālsekretārs un šobrīd IIHF padomes loceklis, kurš tieši šajās dienās piedalās IIHF padomes sēdē Cīrihē.

Koziols uzsvēra, ka IIHF rangs, kas bija kā pamats izlašu izsēšanai un automātisko OS kvotu noteikšanai, tajā brīdī vairs nebūtu primārais, proti, Krievijas vietu, kas tika iegūta pēc IIHF ranga, šādā gadījumā iegūtu nevis nākamā uz OS netikusī izlase IIHF rangā, bet gan nākamā uz OS netikusī izlase pēc kvalifikācijas turnīra rezultātiem.

"Praksē tas izskatīsies tā, ka vietu olimpiskajās spēlēs iegūtu labākā otrās vietas ieguvēja no trim kvalifikācijas apakšgrupām," skaidroja Koziols. "Tas tiktu noteikts pēc ierastajiem kritērijiem, pēc kuriem tiek sadalītas vietas pasaules čempionātos. Punktu skaits, tad vārtu starpība un tad gūto vārtu skaits." Maz iespējamajā scenārijā, ja šie visi trīs rādītāji būtu vienādi, tad gan tiktu ņemts vērā IIHF rangs, priekšroku dodot izlasei, kas tajā izsēta augstāk.

Līdzīgs princips tika piemērots arī tad, kad cita agresorvalsts Baltkrievija netika pielaista OS kvalifikācijas turnīram, zaudējot savu pēc ranga garantēto vietu, un kvalifikācijas trešo kārtu sasniedza arī Ungārija. Ungāri savā apakšgrupā bija palikuši otrie, taču bija savākuši labāko statistiku starp otro vietu ieguvējiem (Ungārijai 6p un +9, Rumānijai 6p un +6, Dienvidkorejai 5p un -1).

Līdz ar to jāpatur prātā, ka arī vēl otrajā septembrī, dienu pēc OS kvalifikācijas turnīru beigām, pilnīga skaidrība būs tikai par 11 no 12 Milānas spēļu hokeja turnīra dalībniecēm. Un tāpat jāpatur prātā, ka noderīga var izrādīties arī otrā vieta kvalifikācijas turnīrā un svarīga var izrādīties arī statistika (punkti un vārti), konkurencē ar citām otro vietu ieguvušajām izlasēm.

Protams, vislabākais un vienkāršākais variants Latvijas izlasei joprojām ir iegūt pirmo vietu savā atlases grupā un atstāt pārdomas par otro vietu rangu citām izlasēm. "Uz to arī ceru un novēlu Latvijas izlasei," piebilda Koziols.

Taču jebkurā gadījumā - pie Milānas spēļu hokeja turnīra izlašu saraksta asterisks pie vienas valsts paliks vēl vairākus mēnešus. Līdz ar to arī OS 2026 apakšgrupu sadalījums vēl ir tikai provizorisks, jo Krievijai vieta C grupā ierādīta pēc IIHF ranga un, tai tiekot izņemtai, visas pārējās rangā zemāk esošās izlases tiktu pārbīdītas par vienu vietu ķēdītē uz augšu.

Milānas OS hokeja turnīra dalībnieces

A grupaB grupaC grupa
KanādaSomijaKrievija*
ZviedrijaVācijaASV
ŠveiceČehijaQ1
ItālijaQ3Q2

OS kvalifikācijas 3. kārtas grupas

BratislavaRīgaOlborga
SlovākijaLatvijaDānija
KazahstānaFrancijaNorvēģija
AustrijaSlovēnijaLielbritānija
UngārijaUkrainaJapāna

 +14 [+] [-]

, 2024-08-27 13:41, pirms 3 nedēļām
Nu mums nav daudz ko filozofēt, jāiet un jāuzvar 3 spēles, rēķināšana lai paliek citiem, tas nekad nebeidzas labi.

 +10 [+] [-]

, 2024-08-27 13:42, pirms 3 nedēļām
Vai kāds, kurš labāk pārzin visādas sporta būšanas, var pateikt, kurā starptautiskā komandu sporta veidu federācijā ir tā, ka kādas valsts izlasei nestartējot nevienā starptautiskā turnīrā zem federācijas karoga vairāk kā divus gadus, ir iespējams saglabāt savu vietu šīs federācijas izlašu Top 10-15 rangā?

 +10 [+] [-]

, 2024-08-27 13:52, pirms 3 nedēļām
Labākais scenārijs ir ka uzvaram grupā un Ukraina ir labāka 2. vietas īpašniece un nabaga Krieviju aizvieto OS 2026 un lai Puķins paraud ka Ukraina ir OS, bet viņu nabagi nav!

  +4 [+] [-]

, 2024-08-27 14:05, pirms 3 nedēļām
cuka un azis nebus pret kreiveju,ko teiks cekas vafelew safickis
Slēpts komentārs: AndrisLakotkins
Slēpts komentārs: SteveDavis

     [+] [-]

, 2024-08-27 16:37, pirms 3 nedēļām
Ivars Zvirgzdiņš rakstīja: Vai kāds, kurš labāk pārzin visādas sporta būšanas, var pateikt, kurā starptautiskā komandu sporta veidu federācijā ir tā, ka kādas valsts izlasei nestartējot nevienā starptautiskā turnīrā zem federācijas karoga vairāk kā divus gadus, ir iespējams saglabāt savu vietu šīs federācijas izlašu Top 10-15 rangā?
Tak sen jau bija raksts ka IIHF lēma iesaldēt Krievijas punktus. Tik cik viņiem bija, tik arī stāvēs tie punkti
Slēpts komentārs: beicha

  +2 [+] [-]

, 2024-08-27 19:30, pirms 3 nedēļām
beicha rakstīja: Tapēc, ka hokejs ir vienkārši 0 salīdzinot ar citiem sporta veidiem. Tur nav ne organizētības, ne intereses no cilvēku puses. Nu tas nav nekāds top sporta veids.
tad ko tu te smirdi mudak?
Slēpts komentārs: Şahin

  +2 [+] [-]

, 2024-08-28 10:39, pirms 3 nedēļām
Krieviem, ja tas tomēr kādreiz notiks, būtu jāsāk no pagraba, C grupas..

  +4 [+] [-]

, 2024-08-28 11:10, pirms 3 nedēļām
Čau! Atā rakstīja: Krieviem, ja tas tomēr kādreiz notiks, būtu jāsāk no pagraba, C grupas..
Teorijā viņiem būtu jāsāk Sējēja valodā "no kaut kādas tur Zh grupas". Bet tā kā ir iesaldēti punkti - viņi tiks uzreiz elitē.

  -3 [+] [-]

, 2024-08-28 11:55, pirms 3 nedēļām
Pareizi ka iesaldēja reitinga punktus,tomēr Krievija ir hokeja lielvalsts,nav jēgas viņiem sākt no pagrabiem,tikai laupis vietu citiem koma adām,jo tāpat ir skaidrs ka uz eliti viņu tiks bez problemam

  +3 [+] [-]

, 2024-08-28 12:25, pirms 3 nedēļām
go139601 rakstīja: Pareizi ka iesaldēja reitinga punktus,tomēr Krievija ir hokeja lielvalsts,nav jēgas viņiem sākt no pagrabiem,tikai laupis vietu citiem koma adām,jo tāpat ir skaidrs ka uz eliti viņu tiks bez problemam
Ne ko viņi nelaupīs ,jo pelnījuši sākt no pagraba.Citas valsts nav vainīgas,ka viņi neprot dzīvot civilizēti.Pie tam neredzu kāpēc viņus kāds taisītos pielaist viņi tak netaisās pamest okupētās teritorijas,lai spēlē savu brika čempionātu.

  +2 [+] [-]

, 2024-08-28 12:37, pirms 3 nedēļām
go139601 rakstīja: Pareizi ka iesaldēja reitinga punktus,tomēr Krievija ir hokeja lielvalsts,nav jēgas viņiem sākt no pagrabiem,tikai laupis vietu citiem koma adām,jo tāpat ir skaidrs ka uz eliti viņu tiks bez problemam
Kremlins izlīda laukā? Viss ir godīgi. Kāpēc lv pēc okupācijas bija jāmauc no pakaļgala? Tāpat būtu jābūt arī šobrīd. Diskvalificē par karu - lūdzu, punktus nost un no paša sākuma, lai kapā. Hokejs ru ir viens no politiskajiem instrumentiem, kas ir galvenais sponsors lielākajai daļai komandu - iekšlietu un militārās struktūras.
Un ja tu runā negodīgi pret "mazajām komandām". A tas nebūs negodīgi, ka ja izdomās atjaunot Ru un BLR 2 elites izlases pametīs eliti tikai tāpēc, lai šiem būtu vieta?

  +3 [+] [-]

, 2024-08-28 12:58, pirms 3 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Kremlins izlīda laukā? Viss ir godīgi. Kāpēc lv pēc okupācijas bija jāmauc no pakaļgala? Tāpat būtu jābūt arī šobrīd. Diskvalificē par karu - lūdzu, punktus nost un no paša sākuma, lai kapā. Hokejs ru ir viens no politiskajiem instrumentiem, kas ir galvenais sponsors lielākajai daļai komandu - iekšlietu un militārās struktūras.
Un ja tu runā negodīgi pret "mazajām komandām". A tas nebūs negodīgi, ka ja izdomās atjaunot Ru un BLR 2 elites izlases pametīs eliti tikai tāpēc, lai šiem būtu vieta?
Tieši tā piemēram serbi par saviem noziegumiem arī sportā tika sodīti pēc pilnas programmas.

  +2 [+] [-]

, 2024-08-28 16:56, pirms 2 nedēļām
Ukraina ,atšķirībā no IIHF , šoziem iesaldēs pašu krieviju , nevis punktus rangā

  -1 [+] [-]

, 2024-08-28 17:31, pirms 2 nedēļām
coffijs rakstīja: Ne ko viņi nelaupīs ,jo pelnījuši sākt no pagraba.Citas valsts nav vainīgas,ka viņi neprot dzīvot civilizēti.Pie tam neredzu kāpēc viņus kāds taisītos pielaist viņi tak netaisās pamest okupētās teritorijas,lai spēlē savu brika čempionātu.
Runā ka pamiers var būt pēc ASV vēlēšanam ,tu domā ar pamieru nebūs pietiekami tik lojālais federācijai kāda ir IIHF ?UEFA tas noteikti būs pietiekoši

     [+] [-]

, 2024-08-30 03:04, pirms 2 nedēļām
Ivars Zvirgzdiņš rakstīja: Vai kāds, kurš labāk pārzin visādas sporta būšanas, var pateikt, kurā starptautiskā komandu sporta veidu federācijā ir tā, ka kādas valsts izlasei nestartējot nevienā starptautiskā turnīrā zem federācijas karoga vairāk kā divus gadus, ir iespējams saglabāt savu vietu šīs federācijas izlašu Top 10-15 rangā?

     [+] [-]

, 2024-08-30 03:13, pirms 2 nedēļām
Ivars Zvirgzdiņš>>>>>>Var. Jo ir IIHF reitinga punktu uzskaite. Tā ir normāla lieta Sportā un uzkrātos punktus pirms kara viņiem nevar atņemt. Starp citu krievija saglabā joprojām 2v. reitingā pēc Kanādas. Pieņemu, ka saprotami atbildēju https://www.iihf.com/en/worldranking