Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Hodass: "Esam favorīti, bet uz katru maču jāiziet kā uz pēdējo"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Hodass: "Esam favorīti, bet uz katru maču jāiziet kā uz pēdējo"
Bogdans Hodass. Foto: Medicine Hat Tigers

Šodien Latvijas U20 hokeja izlase sāks pasaules čempionātu pirmajā divīzijā, un pulksten 17:30 pirmajā mačā pretī stāsies Norvēģija. Pusi no komandas veido Ziemeļamerikā spēlējošie censoņi. Viens no viņiem ir 18 gadus vecais aizsargs Bogdans Hodass, kurš Somiju nomainījis pret Kanādu. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš sniedza ieskatu karjeras pirmajos līkločos.

Pirms došanās uz Dāniju, kur notiks pasaules čempionāts, Latvijas U20 izlase aizvadīja divas pārbaudes spēles pret vietējām komandām. Pirmdien ar 5:4 tika pieveikta "Zemgale/LLU", bet trešdien ar 5:4 pagarinājumā apspēlēta arī līdere "Mogo/LSPA". Bogdans Hodass piedalījās tikai otrajā mačā, izceļoties ar rezultatīvu piespēli vārtu guvumā, kas tika iemesti jau 27. sekundē.

Dienā, kad tika aizvadīts pirmais pārbaudes mačs, Hodass un citi Ziemeļamerikā spēlējošie tikai ieradās Latvijā. "Atlidoju un uzreiz bija treniņš. Sākumā nebija viegli, bet tagad aklimatizācijas ziņā ir krietni labāk. Lai gan tāpat reizēm sanāk pamosties nakts vidū," par pielāgošanos pēc garā ceļa pauda aizsargs. Vasarā viņš tika izvēlēts Kanādas junioru līgu ārzemnieku draftā un tagad pārstāv "Medicine Hat Tigers". Pirms piecām dienām tieši Hodass guva komandas pirmos vārtus svinīgajā mačā, kurā uz ledus tiek mestas mīkstās rotaļlietas, tās ziedojot labdarībai.

Hodass, kurš ar 22 spēlēs sakrātajiem 16 punktiem ir vienības rezultatīvākais aizsargs, ir otrais latvietis "Tigers" vēsturē. Pirms pieciem gadiem tur savus pirmos soļus Kanādas hokejā spēra Kristiāns Rubīns, kurš nule debitēja Nacionālajā hokeja līgā. "Kad pirmo reizi biju lielajā izlasē, tad kopā trenējāmies. Viņš zināja, ka "Tigers" mani draftēja, tāpēc pastāstīja svarīgāko, lai es būtu lietas kursā. Izstāstīja, ka halle un ģērbtuve ir viena no labākajām līgā. Ka pilsēta nav liela, bet ir kino un vietas, kur paēst kopā ar komandas biedriem."

Lai gan Hodasam individuāli sezonas ievads padevies rezultatīvs – visā līgā viņš ir otrais rezultatīvākais aizsargs debitants –, "Tigers" meklējama pēdējā vietā. Brīdī, kad Hodass devās uz Latvijas U20 izlasi, bija piedzīvoti 14 zaudējumi pēc kārtas.

"Mums ir diezgan jauna komanda, nav pieredzējušo spēlētāju, kuri varētu uzņemties līdera lomu un izšķirt mačus. Uzskatu, ka neesam nemaz tik slikti, taču vienmēr pietrūkst. Treneris meklē veidus, kā tikt pāri zaudējumiem. Sākumā nebija tik grūti. Četri pieci zaudējumi – vēl nekas traks. Pēc desmit zaudējumiem varēja just, ka psiholoģiski esam nosēdušies, nav motivācijas. Nav līderu, kas varētu pacelt komandu. Bet treneris visu laiku cenšas motivēt un palīdzēt," teica Hodass. Kad viņu izvēlējusies "Tigers", pašam hokejistam tas bijis pārsteigums, jo par komandas interesi neko nav nojautis. Sarunas bijušas ar citām vienībām.

Vēlmi doties uz Ziemeļameriku Hodass apzinājies 16 gados, bet pirms tam par pieturvietu izvēlējies Somiju. 2020. gada vasarā ar Oļega Sorokina gādību aizsargs nonāca Vāsas "Sport" junioru komandā, kur izdevies izturēt pārbaudes laiku un nopelnīt vietu komandā.

"Ar aģentu runājām par nākotnes plāniem – ko gribētu tālāk. Mans mērķis bija Kanāda. Aģents teica, ka nepieciešams aizvadīt labu U18 čempionātu, pierādīt sevi. Sanāca tā, ka iedzīvojos savainojumā, tāpēc aizvadīju tikai divas spēles... Par labu nospēlēja tas, ka biju Somijā, kur tāpat skauti seko līdzi notiekošajam."

Nonākot Kanādā, skautu uzmanība kļuvusi konkrētāka un taustāmāka – sazinājušās Nacionālās hokeja līgas komandas, rindas kārtībā izejot cauri standarta iepazīšanās un iztaujāšanas procedūrām.

Hodass atzina, ka Somijā aizvadītā viena sezona palīdzējusi ļoti ātri adaptēties Rietumu hokeja līgas (WHL) līmenim. "Manuprāt, Somijā līmenis ir diezgan līdzīgs. Jā, Kanādā ir mazliet tehniskāks un mazliet ātrāks hokejs, bet biju tam gatavs un neuztraucos. Protams, sākumā vajadzēja pierast, bet ar katru spēli ir arvien vieglāk," pauda jelgavnieks.

Dānijā viņš dzīvo vienā viesnīcas istabiņā ar citu aizsargu no Jelgavas – Danielu Goršānovu. Abi kopā spēlējuši jau no mazotnes, bet tagad pārstāvēs U20 izlasi. "Uzskatu, ka esam turnīra favorīti, bet uz katru spēli vajadzēs iziet kā uz pēdējo. Ir jāuzvar! Gribam tikt elitē, bet saprotam, ka katra spēle būs grūta," teica Hodass. Ja izdosies izcīnīt ceļazīmi, viņš varēs spēlēt arī nākamgad elites divīzijā. "Zemapziņā tā ir kā papildus motivācija. Gribas uzspēlēt pret pašiem labākajiem pasaulē, pret draftētajiem."

Spēļu kalendārs

DatumsLaiksPretinieceTiešraide
12.12.17:30NorvēģijaLSM.lv
13.12.21:00DānijaLSM.lv
15.12.14:00BaltkrievijaLTV7
16.12.14:00UngārijaLSM.lv
18.12.21:00KazahstānaLTV7

  +3 [+] [-]

, 2021-12-12 07:32, pirms 2 gadiem
skaisti, ka esam favorīti. tagad atliek tik vien kā nograbināt pārējos!

  +1 [+] [-]

, 2021-12-12 10:23, pirms 2 gadiem
Pārliecība ,protams,ir laba lieta,ja tā nepāraug pašpārliecinātībā.Tiesa,nespēju izprast ,kas ir tie argumenti,kāpēc mēs šajā grupā būtu favorīti?Kazahstāna atgriezās no augstākās grupas,kur aizpērn trīs spēļu summā piekāpās vāciešiem.Mēs tajā gadā piekāpāmies austriešiem 1.divīzijā,kuri pateicoties covid,arī šogad spēlēs augstākajā divīzijā,jo zemākajās līgās pērn čempis nenotika.Baltkrievi tradicionāli mums ir līdzvērtīgi pretinieki.Dāņi spēles mājās,norvēģi arī līdzvērtīgi pretinieki.Vienīgi ungāri debitants,kuras uzdevums varbūt būtu aizķerties šajā grupā.Protams jauniešu čempionāta īpatnība ir tā,ka katra vecuma grupa var būt atšķirīga un pietiek kādā gadā uzrasties pāris talantīgiem un meistarīgiem spēlētājiem,kuri spēj izlasi pacelt augstākā līmenī,kā tas izteikti bija ar vāciešiem,kur izteikti dominēja Štucle,kopā ar Peterku un Eliašu.

     [+] [-]

, 2021-12-12 10:42, pirms 2 gadiem
alguns rakstīja: ...Protams jauniešu čempionāta īpatnība ir tā,ka katra vecuma grupa var būt atšķirīga un pietiek kādā gadā uzrasties pāris talantīgiem un meistarīgiem spēlētājiem,kuri spēj izlasi pacelt augstākā līmenī,kā tas izteikti bija ar vāciešiem,kur izteikti dominēja Štucle,kopā ar Peterku un Eliašu.
vari būt mierīgs - šādi talanti nav nevienai no šīs grupas izlasēm.
Elites grupā ie talanti, ka pretendē uz draftu 1. kārtā: austriešiem (šosezon jau spēlē SHL) https://www.eliteprospects.com/play... , Šveicei (arī spēlē SHL) https://www.eliteprospects.com/play... un vāciešiem (tiesa gan, traumas dēļ šsosezon vēl nav spēlējis) https://www.eliteprospects.com/play... .

     [+] [-]

, 2021-12-12 10:55, pirms 2 gadiem
Abrags rakstīja: vari būt mierīgs - šādi talanti nav nevienai no šīs grupas izlasēm.
Elites grupā ie talanti, ka pretendē uz draftu 1. kārtā: austriešiem (šosezon jau spēlē SHL) https://www.eliteprospects.com/play... , Šveicei (arī spēlē SHL) https://www.eliteprospects.com/play... un vāciešiem (tiesa gan, traumas dēļ šsosezon vēl nav spēlējis) https://www.eliteprospects.com/play... .
Man mazliet cemme, par to, ka ja paskatās katras Zviedru U-20 elites komanadas rezultatīvākos spēlētājus, tad teju katrs no viņiem ir jau uzspelējis 3 un vairāk mačus SHL vai Allsvenska (atkarībā no tā, kur spelē pieaugušie). Ločmelis ar Vilmani pēc ppg ir labākie Lulea, taču lielajā komandā spēlē Nilsons ar Nikupeteri.
Kā jau esmu vairākas reizes te izteicies, ka nebrīnīšos, ja tieši abi 04 gada uzbrucēji būs vieni no izlases līderiem. Kopā ar Lapinski būtu jābūt labam spēkam

     [+] [-]

, 2021-12-12 17:10, pirms 2 gadiem
Kur var redzēt tiesraidi

     [+] [-]

, 2021-12-12 17:29, pirms 2 gadiem

     [+] [-]

, 2021-12-12 17:44, pirms 2 gadiem
tiesraide spele sakusies ... rezultats 1-1.. tiesraide atpaliek pa 2 stundam

     [+] [-]

, 2021-12-12 17:45, pirms 2 gadiem
nu jau 2-1 Latvijas laba

     [+] [-]

, 2021-12-12 18:05, pirms 2 gadiem
Spriežot pēc pārbaudes spēlēm pirms čempionāta, baltiekrievi visiem pārbrauks pāri.

     [+] [-]

, 2021-12-12 18:29, pirms 2 gadiem

     [+] [-]

, 2021-12-12 18:47, pirms 2 gadiem
Teica taču nenoraidīties, jo norgiem labs vairākums
Skuju

     [+] [-]

, 2021-12-12 18:51, pirms 2 gadiem
Otrajā trešdaļā Latvijā pilnībā dominēja un nevis vieni vārti bija jāgūst,bet 3-4 un tipiski Latvija trešdaļas beigās vēl muļķīgus noraidījumus nopelna.