Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Gaidot pirmo ražu

Viedoklis: Gaidot pirmo ražu
Lauris Dārziņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pirms nepilna gada Rīgas "Dinamo" sāka dalību Kontinentālajā hokeja līgā. Viens no biežāk minētajiem iemesliem: attīstīt Latvijas hokeju, tostarp izlasi. Jau sākot ar rītdienu mums būs iespēja baudīt pirmos augļus.

Latvijā hokejs vienmēr bijis tuvs sirdij, prātam un rīklei. Tam līdzi seko gan smalkās frakās tērpti kungi pie platekrāna televizoriem, gan tie, kuri sēž pie radioaparātiem un ar traktoriem nesen centās ieņemt Rīgu. Jau 2007. gada maijā Viesturs Koziols Neatkarīgai Rīta Avīzei izteicās, ka "Latvijā viens otrs nesaprot, ka ne jau Krievijai vajag "Rīgas 2000" spēlēšanu viņu turnīrā, bet tas ir nepieciešams mums. Spēlējot Krievijā, šajā komandā varētu iespēlēt divas maiņas izlasei, un, ja mēs domājam par hokeja izaugsmi, tad tas ir jādara."

Toreiz tāda kluba kā Rīgas "Dinamo" izvilkšana no vēstures grāmatām reālā dzīvē principā bija Krievijas sporta ministra Vjačeslava Fetisova iegriba. Šodienas realitātē Rīgas "Dinamo" par izslēgšanas spēlēm veiksmīgi sitas augstākajā Krievijas līgā (nosaukums Kontinentālā hokeja līga ir skaists papildus iesaiņojums), un Rīgas arēna atkal ir pārpildīta ar faniem, kuri ar divkāršu baudu to pamet, kad uzveikts kāds lielās austrumu kaimiņa klubs.

Kastēs krauti klementīni

Ziemas periodā veikalu plauktos vairumā tiek tirgoti mandarīni un klementīni (mandarīnu lielais, sulīgais brālis). Būdams augļu fans, bieži tos ņemu, jo klementīni ir lielāki, saldāki un ar mazāk sēkliņām nekā mandarīni. Tomēr jāatzīst, ka reiz arī sanācis iegrābties – no skābuma acis suloja, bet klēpis bija pilns ar sēklām. Arī šajā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā fani gaida saldākos augļus, kurus nacionālajai valstsvienībai ir sagatavojusi Rīgas "Dinamo". Ieskaitot arī "Rīga 2000" spēkus, tādi izlases kandidātu sarakstā bija veseli 17 no kopējiem 26. Neņemos spriest, kurš paņemts vai arī nav paņemts nepamatoti, bet skaidrs ir viens – pēc patreizējās komplektācijas Rīgas "Dinamo" ir valsts izlases bāzes klubs. Par to, cik gardi augļi būs sagatavoti šajā kvalifikācijas turnīrā, spriest varēs jebkurš, kad Latvijas izlase tiksies ar ungāriem, ukraiņiem un itāļiem.

Tuvojoties "Dinamo" izslēgšanas spēlēm KHL, pamatots ir arī kluba uztraukums par komandas fizisko izturību. Nesen presē viens no komandas treneriem Artis Ābols pauda satraukumu par to, vai lielais skaits "Dinamo" spēlētāju, kuri tikko būtu izlikuši visus spēkus izlases labā, spētu izturēt intensīvo spēļu grafiku pēc pārtraukuma. Sponsori un atbalstītāji, protams, prasa savu – iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. Jebkurš, arī es, saprot, ka, neizpildot doto uzdevumu, no savas siltās vietas var droši atvadīties. Tomēr kā kluba, tā arī izlases spēļu kalendāri bija zināmi jau sen. Tātad šāds regulārās sezonas noslēgums nav nekāds pārsteigums.

Piramīda bez pamata, kaza bez barības

Līdz ar Rīgas "Dinamo" izveidi atklāts kļuva jautājums par vietējā mēroga hokeja čempionātu. Rezultāts ir tāds, ka sezonas garumā "Dinamo" spēlē KHL, bet četras relatīvi vājākas vienības pārstāv Baltkrievijas atklāto čempionātu. Lieki piebilst, ka mūsu mazajā kioskā (valstī) brīvie sponsori krīzes laikā nestāv rindā uz skatlogiem. Proti, "Dinamo" ir aplasījis kaislīgākos hokeja atbalstītājus. Pāris reģionālie un lokālie sponsori atbalsta savus pilsētas klubus (Daugavpils "Latgale", Ogres "ASK", "Liepājas Metalurgs"), bet "Rīga 2000" atrodas tā paša "Dinamo" paspārnē. Visi pēdējie četri klubi spēlē Baltkrievijā. Tāds ir mūsu vadošais piecinieks, kas Latvijas čempionātā piedalās izslēgšanas spēlēs. Kas paliek? Vietējā līga, kur starp līderiem ir lietuviešu klubs. Jaunie "attīstās" Latvijas čempionātā kopā ar tādiem, kuriem ir patika brīvā laikā no darba uzspēlēt hokeju. Īsāk sakot – Latvijas hokejā ir skaista piramīdas virsotne, kura pagaidām turas uz dažiem pāļiem.

Vēlos uzsvērt, ka Rīgas "Dinamo" sastāvā ir vairāki veterāni (Naumovs 39, Cipruss 37, Sorokins 35, Laviņš 34, Ankipāns 33, Ņiživijs 31). Par "jaunajiem" daudzus sen vairs nenosauksi. Kad Dārziņš iemet vārtus, bieži var dzirdēt gaviles, ka "jaunie šogad met iekšā." Gan Dārziņa un Rēdliha 24, gan Bērziņa 25 gadi ir īstais vecums, kad jau jābūt savā augstākajā līmenī. Tāpat arī 22 gadus vecais Sotnieks un 23 gadus vecais Galviņš nav nekādi juniori. Jā – tie ir jauni hokejisti, kuriem ir jāpienes komandai rezultāts.

Prieks, ka šie visi nosauktie arī ir efektīvi, bet runāt par viņiem, kā nākamo maiņu izlasei nevajadzētu – tā ir patreizējā. Savukārt daļa no nākamās jau atkal spēlēs tukšās ledus hallēs pret lietuviešiem, vai pus-profesionāļiem, bet vēl citi – priecāsies par pāris minūtēm Baltkrievijas čempionātā. Neesmu kritiķis, bet reālists. Neizskatās, ka par Latvijas hokeju varētu teikt – vilks paēdis un kaza dzīva. Drīzāk vilks ("Dinamo") kļuvis par veģetārieti un apēdis visu zāli, savukārt pati kaza (Latvijas hokejs) kaulaina trīc no sala.

1 2 67 komentāri

 +13 [+] [-]

, 2009-02-04 19:26, pirms 16 gadiem
Labi rūkts!

     [+] [-]

, 2009-02-04 19:27, pirms 16 gadiem
Nevajag pārspīlēt, tik traki arī nemaz nav!

  +5 [+] [-]

, 2009-02-04 19:28, pirms 16 gadiem
Neizskatās, ka par Latvijas hokeju varētu teikt – vilks paēdis un kaza dzīva. Drīzāk vilks ("Dinamo") kļuvis par veģetārieti un apēdis visu zāli, savukārt pati kaza (Latvijas hokejs) kaulaina trīc no sala.

Diemžēl tā ir rūgtā patiesība, bet kuru tas rūp, ja DINAMO arenā sit kādus no krievijas hokeja milžiem.

 +14 [+] [-]

, 2009-02-04 19:30, pirms 16 gadiem
katrā gadījumā - labāk tā,nekā tikai BAČ.

  +2 [+] [-]

, 2009-02-04 19:30, pirms 16 gadiem
mmm...klementīni..aghht
bet par LV līgu jau pareizi teikts un nevelti Kirovs nākamgad atkal grib tasīt LV čempi, bez Baltkrievijas...
galvenais tagad visiem klubiem krīzi pārciest un pēc tam celt LV līgas līmeni

  +5 [+] [-]

, 2009-02-04 19:31, pirms 16 gadiem
nu par dinamo lietderību mans viedoklis ir šāds - tas noteikti nesīs augļus, bet neviens nezin cik ilgā laikā. gandrīz sezona ir nospēleta pasaules 2. spēcīgākajā līgā(nebaidos no šī apgalvojuma) un itkā kaut kādam labumam vajadzētu būt redzamam jau šodien. tomēr iespējams, ka čaļi nemaz nav tik ļoti pielikuši meistarībā un ir nepieciešams papildus laiks, lai varetu stabili sevi saukt par PČ ceturtdaļfinālkomandu. Noteikti ir attīstījusies spēles izjūta un saspēlētība, bet mums jau lielākās problēmas bija ar realizāciju. vai Cipulis un Širokovs varēs iemest Ukrainiem piektdien vai Austriešiem PČ. Tas ir labs jautājums, uz kuru atbildi sniegs nākotne.

  +1 [+] [-]

, 2009-02-04 19:34, pirms 16 gadiem
Dalja taisniibas ir... bet mums faniem(tautai) jaw ir vajadziigs rezultaats... un mees priecaajamies par Dinamo, bet nu Latvijas cempionaats nu neintreseeja jaw pirms nebija Dinamo! Taa teikt faniem vajag skaistu hokeju ar zwaigzneem... Mees neaizdomaajamies par jaunajiem hokejistiem... mums vajag to kas ir sobriid...tiiraakaa realitaate...
Slēpts komentārs: samss
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-02-04 19:41, pirms 16 gadiem
nevis "patreiz", bet PAŠREIZ!!! Tāda vārda kā patreiz nav!

     [+] [-]

, 2009-02-04 19:44, pirms 16 gadiem
skazem tak,eto ochen horosho,chto est takaja komanda kak Dinamo Riga,samij glavnij pozitiv,chto 90% nashih rebjat esli bi ne bilo Dinamo i blizko ne igralo bi v KHL i daze ne potomu chto u nih LV passporta..Ne nuzno bit bolshim expertom,chto ne Berzins,ne Blinov,ne Redlihs Mikelis ne Cipulis,ne Shtals ne igrali bi ne v odnoj komande KHL,uroven ne tot,ne govorja uze o Ankipanse. v vtorih Dinamo eto horoshij podarok bolelshikam,nakonec to v rige normalnij hokkej. Dinamo,eto sovershenstvo managementa hokkejnovo,ligeoneri otrabativajut svoji dengi na vse 100%,pri tom,chto zatrati na zarplati v RD odni iz samih malenkih v KHL.sarauj
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-02-04 19:47, pirms 16 gadiem
i esjo mi za nepolnij sezon,zastavili UVAZAT nas ljubuju komandu KHL..nikto ,NIKTO ne jedit v Rigu za legkoj pobedoj!konechno,kak eto ne priskorbno,bez Ligeonerov mi bi bili konechno odni mi iz poslednih v tablice,nashi zabivajut otkrovenno malo...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-02-04 20:06, pirms 16 gadiem
Man nebūtu nekas pretī, ja Rīga2000 nākošajā sezonā spēlētu 2. spēcīgākajā Krievijas līgā.Piramīdai nebūtu ne vainas, vienīgi, mēs varējām BAČ palikt arī play-off, un, lai nebūtu strīdu par čempionlīgu, tad "Rīgas Dinamo" un otram attiecīgajam klubam vajadzētu spēlet ne tikai par ceļa zīmi un čempionlīgu bet arī uz KHL!

  +3 [+] [-]

, 2009-02-04 20:10, pirms 16 gadiem
Ja šeit nebus Hossa,Hartigans un Pruseks.....turma iiksus..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-02-04 20:20, pirms 16 gadiem
Patiesība kā vinmēr ir kaut kur pa vidu .Spēcīgs LV čempis tas ir skaisti,bet vai vai tas kļūtu spēcīgāks ,ja nebūtu RD.Finansiāli mazliet,jo RD aizvilināja dažus sponsorus.Ruājot par spēletājiem,domāju ka labākie tik un tā spēlētu ārzemēs,jo mēs viņiem nevarētu maksāt kā Zviedrijā,Somijā,Vācijā..u.t.t.Viņu vietā atkal nāktu 3 šķiras leģionāri un atkal esam tur kur esam.Galu galā visu izšķir nauda.Ir piķis ,ir līmenis.

  +1 [+] [-]

, 2009-02-04 20:30, pirms 16 gadiem
Kira intervijā SA teica ka nākamsezon BAČā neļaus piedalīties LV klubiem, jo beidzot jāattīsta vietējā līga!!!

     [+] [-]

, 2009-02-04 20:33, pirms 16 gadiem
par augljiem redzeesim jau tuvakajaas dienaas - tapec autors seit riskee ar pusi sava raksta buut riktiigi apgaaztam...btw - ljoti atgadina abraga viedokli - un par so teemu ir runaats seit jau miljons reizu - tikai gribu atgaadinaat, ka ja nebutu rigas dinamo, kas speelee otrajaa pec speeka speeciigaakajaa liigaa pasaulee(!) un taadaa veidaa ir izvilkti papraavs barinjs muusu viduveejiibu un luuzeru( berzinjs, galvinjs, masalskis, daljeeji lavins, un veel...) uz ljoti pat neslikta liimenja fona! tataad - ja nebutu saada KHL kur ir RD - nebutu taa lielaa aziotaaza, kas ir sajaa sezonaa par hokeju latvijaa - nu labi - buutu BAC kur speelee liela dalja to kuri patreiz ir nodarbinaati ieks RD - bet atcereesimies vel vienu lietu - nedomaaju ka taads riga2000 taa vienkaarsi dabuutu finanseejumu no ITERA, attieciibaa uz vieteejiem sponsoriem - nu kas tad ir tik liels lai vareetu uztureet komandu? tie visi jau ir iesaistiiti! Latvijas Dzelzcels - Latgale. Liepajas Metalurgs - miniet pasi! pilseetu domes ir garaam, kopaa ar visu godmanja valdiibu! vel paliek Latvenergo - kas ir Valsts Akciju Sabiedriba - lidz ar to visticamak tapec ari nav vel paradiijies kaa sponsors kadai komandai... Latvijas Gaze - daudz ko jau atbalsta... Grindex - LHF... nekas liels un daudz jau vairs ari nepaliek paari - tikai taadi tirgonji kas ved ieksaa importu un vaaras te uz iekseejo naudu - paarsvaraa...bet iekseejaas naudas ta nav!
Tapec ir ljoti naivi te tagad izkaapt uz skatuves un teikt ka to naudu kura ir rigas dinamo - tagad vareetu izdaliit uz cetriem klubiem un visi skaisti un laimiigi vareetu attiistiities - da nu - buutu bardaks! turklat taa nauda nemaz netiktu nevienam - ITERA nesponsoreetu pliku riga2000!
Es uzskatu ka patreizeejais attistibas modelis ir labs - slidens, piekriitu - bet taa ir pirmaa sezona, tapec vel daudz kas nav sakartots! nakosajaa sezonaa jau buus krietni vairaak aizlaapiiti siikumi un ari vairak bus sadarbiba starp LHF, RD un jaunatnes attistibu, turklaat paskatamies kaa sii piramiida var darboties jau pec gadiem 2-3... Latgale uzrazo teiksim vienu ljoti labu junioru - kurs saakumaa speelee LACaa, labi rezultaati - liekam lielajos - BACaa - tajaa briidii vinju pamana jau paareejie - un vinjs tiek vai nu baltkrievu komandaa, vai arii riga2000 paspaarnee, kas jau ir rigas dinamo farms! manupraat saada sisteema ir krietni labaaka nekaa te kautko bljaureet par veteejaa cempja attistiibu - jaa atseviskjs turniirs ir vajadziigs - un taads ari jau ir - nakosgad gan jau ka buus labaaks liimenis! skaidrs ir viens - sis modelis ir labaaks nekaa tas par ko te daudzi ir iedomaajusies, otrkaart - drafta sisteemas sakaartosana ljoti daudz ko sakaartos!
da nu cilveeki - beidziet aakstiities - sogad jaunajiem ir pavisam cita motivaacija censties un turpinaat vispaar treninjus kaa taadus!

  -1 [+] [-]

, 2009-02-04 20:36, pirms 16 gadiem
xinsh rakstīja: Man nebūtu nekas pretī, ja Rīga2000 nākošajā sezonā spēlētu 2. spēcīgākajā Krievijas līgā.Piramīdai nebūtu ne vainas, vienīgi, mēs varējām BAČ palikt arī play-off, un, lai nebūtu strīdu par čempionlīgu, tad "Rīgas Dinamo" un otram attiecīgajam klubam vajadzētu spēlet ne tikai par ceļa zīmi un čempionlīgu bet arī uz KHL!
Tas ko tagad rakstu gan ir nedaudz fantāziaja pieņemsim ka LM vinnē Dinamo un tiek uz KHL kur tad viņi dabūs spēlētājus no RD pārpirks lai cīnītos KHL un pats galvenais kur viņi spēlēs mājas spēles vai LM Hallē

Nu tas tā fantazējot un atbildot uz tavu komentāru par to ka vajadzētu izspēlēt ceļazīmi uz KHL
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-02-04 20:48, pirms 16 gadiem
no skābuma acis suloja, bet klēpis bija pilns ar sēklām.

nogāja?

  -2 [+] [-]

, 2009-02-04 20:50, pirms 16 gadiem
[quote spainitis]
no skābuma acis suloja, bet klēpis bija pilns ar sēklām.

nogāja?

  +7 [+] [-]

, 2009-02-04 20:52, pirms 16 gadiem
Vispār jau raksts ir par Latvijas hokeja nākotni un nesakārtotību Latvijas hokejā. Raksta autors jau priecājas par Rīgas Dinamo, bet jēdziens, ka piramīda turas uz pāris pāļiem nozīmē tikai to, ka nav mums jauno spēlētāju, kas spētu nomainīt esošos. Lai gan no otras puses Latvijas hokejs jau kopš 88. gada turas uz pāris pāļiem...

  +2 [+] [-]

, 2009-02-04 20:54, pirms 16 gadiem
rolex rakstīja: Patiesība kā vinmēr ir kaut kur pa vidu .Spēcīgs LV čempis tas ir skaisti,bet vai vai tas kļūtu spēcīgāks ,ja nebūtu RD.Finansiāli mazliet,jo RD aizvilināja dažus sponsorus.Ruājot par spēletājiem,domāju ka labākie tik un tā spēlētu ārzemēs,jo mēs viņiem nevarētu maksāt kā Zviedrijā,Somijā,Vācijā..u.t.t.Viņu vietā atkal nāktu 3 šķiras leģionāri un atkal esam tur kur esam.Galu galā visu izšķir nauda.Ir piķis ,ir līmenis.

No kurienes Tev te būs spēcīgs čempis?? Cik spēcīgs? Kā BAČ, kā Slovnafta vai EBEL (austriešu atklātais), kur +/- visas komandas ir spēkos līdzīgas kamēr mums labākajā gadijumā ir tik "lielais četrinieks".... no nākamā gada iespējams būs tik "trijnieks", jo ar bebrukiem ir švaki... cerams, ka šie šogadu pabeigs... tas ir arī VISS uz ko te vietējie censoņi ir spējīgi! Nav Latvija nekāda Šveice vai Norvēģija ar Top 10 dzīves līmeni, lai pēkšņi te nez no kurienes nauda atrastos.... tapēc arī tāds RD ir vajadzīgs, ja tauta grib redzēt labu hoķi + visu sezonu nevis tikai 2 nedēļās pavasarī + par salīdzinoši nelielu naudu (pa TV vispār pa brīvu)! Un nebūs te otra KHL kluba, jo to mēs arī nepavilksim un RD būs tik ilgi kamēr lielajiem šefiem neapniks un pie fakta, ja RD tomēr sāks strādāt (nākortnē) ar ieņēmumiem tad RD var kaut kā vēl noturēties, ja nē (nesāks strādāt ar peļņu), tad arī viss RD "biznesa projekts" vienā nejaukā dienā var izbeigties....

  -1 [+] [-]

, 2009-02-04 21:39, pirms 16 gadiem
Autora rakstā pārāk daudz alegorijas un smilkstēšanas .... Trūkst konkrēta viedokļa .Atklāts paliek jautājums , ko īsti autors ar savu noveli grib pateikt mums!

     [+] [-]

, 2009-02-04 21:41, pirms 16 gadiem
co-ol-er rakstīja: bet būs Sprukts, Karsums, Masaļskis
Aizies vienas zvaigznes ,ieradīsies citas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-02-04 21:51, pirms 16 gadiem
Jāsaka kā ir, šobrīd glorificetais DR stāv uz plāna ledus, tiešām rītā būs redzams ko, cik un kā ir devis KHL. Gribas jau būt mūžīgam optimistam, ja runa iet par hokeju, bet ir sevi jāsagatavo ļaunākajam.
Lai arī kādas piramīdas, mastabas vai zikurātus celtu, šeit uz 2iem miljoniem iedzīvotāju profesionāļi ir tik cik ir un nav īsti kur rasties kkam vairāk nekā šobrīd redzam. Sūdīgie rezultāti BAČā, viduvējie rezultāti KHLā nebūt neliecina par to, ka 8daļfināls čempī ir kaut par milimetru tuvāk. Tā hokejistu paaudzes radīšana ir pamatīgs darbs, tb tagad sāksi un labākajā gadījumā pēc 10-15 gadiem būs pirmie augļi. Nedrīkst aizmirst, cik apgrūtināts un dārgs šis process ir...
Un tomēr, neskatoties uz neko DR mums, skatītājiem, sagādā lielisku hokeju vismaz 6u mēnešu garumā (tas bez play off), ja arī nekas nemainās sasniegumu ziņā, liels paldies par to pašu KHLam. Tiešām paldies!

     [+] [-]

, 2009-02-04 21:52, pirms 16 gadiem
Paskatisimies,vai mums patiks,UNGARU guljass ar UKRAINas speki un gorilku ar ITALU spageti!
Tas proams parnesta nozime,bet ja izlase netioks uz Vankuveru,tad DINAMO liktenis var but neapskauzams.domaju ka viss buss OK.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-02-04 21:55, pirms 16 gadiem
Pirmaa raza noteikti buus! Bet par klubiem varu teikt, ka shaadaa mazaa valstii kaa Latvija taa ir viena no labaakaam sisteemaam kaa speeleet nopietnu Hokeju: RD jaaspeele KHL, 3-4 stipriem klubiem Baltkrievijaa, bet paareejie var speeleet Latvijas premjerliigaa. Pavasara izsleegshanas speeles visam tam ir saldeediens. Gruuti iedomaaties kaut ko labaaku Latvijas variantam.

     [+] [-]

, 2009-02-04 21:55, pirms 16 gadiem
Ar rezervem jabut normali ,kur tad 1985-89 gada dzimusie?

  +3 [+] [-]

, 2009-02-04 21:57, pirms 16 gadiem
Kāds nezina kā U-18 nospēlēja pārbaudes spēli ar Baltkrieviem?
1 2 67 komentāri