Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai "Latgale" tiek gaidīta finālā?

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Viedoklis: Vai "Latgale" tiek gaidīta finālā?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

"Liepājas Metalurga" hokejisti vakar Latvijas atklātā hokeja čempionāta pusfināla otrajā spēlē Daugavpilī ar 4:1 pieveica "Latgale" spēlētājus. Šīs spēles iznākums daudzus nepārsteidza, toties klātesošos pārsteidza kaut kas pavisam cits – spēles tiesneši.

Jau kādu laiku atpakaļ nācās rakstīt par līdzīgu tēmu, tomēr tad kritika tika veltīta Baltkrievijas atklātā hokeja čempionāta (BAČ) tiesnešu brigādei Viktora Pļaca vadībā, kā arī Daugavpils ledus hallei. Šoreiz ledus arēnā viss bija kārtībā, pat ledus kvalitāte bija neierasti laba šai hallei, kā arī nekādas problēmas ar vārtiem neradās, taču tiesnešu darbība bija zem katras kritikas.

Uzreiz jāiepazīstina ar vakardienas tiesnešu brigādi – Juris Balodis, Andrejs Korsaks, Sergejs Dančenoks. Protams, ka galvenā atbildība gulstās uz galvenā arbitra Jura Baloža pleciem, kurš vakar izcēlās ar vairākiem, maigi izsakoties, nesaprotamiem lēmumiem. Spēles pirmajā trešdaļā tiesāšana bija patiešām labā līmenī, jo tiesnesis deva noraidījumus situācijās, kad tas bija jādara un nedeva, kad to nevajadzēja darīt. Tomēr jau no otrās trešdaļas sākuma viss mainījās. Viens noraidījums sekoja otram, pie tam nebija svarīgi, vai pārkāpums bija vai nebija. Kamēr noraidījumi tika doti uz abām pusēm, nekādu īpašu pretenziju pret spēles tiesnesi neviens neizrādīja, taču tāda tiesāšana neturpinājās ilgi.

Jo ilgāk ritēja spēle, jo atklātāk noraidījumi tika doti tikai "Latgale" hokejistiem, pie tam situācijās, kad noraidījumu varēja saskatīt labākajā gadījumā tikai ar lupu. Cepuri nost mājiniekiem, kuri ar savu varonīgo un pašaizliedzīgo spēli turējās kā vien varēja, atdzīvinot arī sanākušos līdzjutējus, kuri sāka savu komandu atbalstīt arvien skaļāk, taču mača galvenais tiesnesis nelikās mierā. Tas nereaģēja arī uz diezgan atklātām liepājnieku rupjībām pēc svilpes, toties vienmēr spēja atrast svilpi, kad vismazākās vaļības atļāvās mājinieki. Tiesneša darbība izraisīja lielu mājinieku līdzjutēju neapmierinātību, kuri sāka ļoti atklāti izrādīt savu nepatiku pret tiesneša lēmumiem. Likās, ka tiesnesi šāda atmosfēra ledus hallē būs iespaidojusi, jo trešdaļas izskaņā viņš ļoti strīdīgās situācijās jau sāka noraidīt viesus.

"Latgale" hokejisti vienu no tiesneša "uzdāvinātajiem" vairākumiem arī realizēja, bet šeit atkal rodas jautājums, kā vārtu guvumu varēja ieskaitīt Antonam Uļjanovam (tā rakstīts spēles protokolā), ja viņš brīdī, kad Kristiāns Pelšs ieraidīja ripu viesu vārtos, pat neatradās pretinieku zonā?? Pēc pāris minūtēm notika izšķirošais pavērsiens šajā spēlē – Kumeļausks pretinieku zonā mēģināja atņemt ripu Mārim Grāvītim, tiesnesis lieliski redzēja šo epizodi, taču nemaz nedomāja par to, lai paceltu roku, norādot, ka bijis pārkāpums. Taču pēc kāda brīža pēc liepājnieku aicinājuma pieslidoja pie Grāvīša un nolēma, ka Kumeļauskam ir jādod divu minūšu noraidījums par klupināšanu (!!), bet lietuvietis tika noraidīts nevis uz divām bet uz piecām minūtēm, pie tam viņam tika arī piespriests noraidījums līdz mača beigām. Tas viss tika darīts tikai tādēļ, ka Grāvītis bija guvis nopietnu savainojumu (laukumā vairs neatgriezās), bet, sakiet lūdzu, cik bieži ir dzirdēts, ka par klupināšanu dod piecu minūšu noraidījumu, pie tam noraida līdz spēles beigām, ja šajā situācijā līdz atklātai rupjībai bija kā no Rīgas līdz Adelaidai?

"Latgale" spēlētājus tas ļoti sadusmoja (nav brīnums, ka Lukašs Peks pat uz ledus uzmeta dzeramo pudeli). Tiesnesis nākamās minūtes laikā mājiniekus divas reizes pamatīgi pažēloja, jo nenoraidīja nevienu par atklātiem pārkāpumiem, bet trešo reizi viņš viņus vairs nesaudzēja – pamatoti tika noraidīts Aleksandrs Fadejevs. Taču ir viens bet... Vēl pirms tam pa seju pamatīgi dabūja Lukašs Peks, viņam praktiski viss vaigs bija asinīs. "Latgale" treneri lūdza galveno tiesnesi aplūkot viņa brūci, taču nekādas sankcijas pret viesiem nesekoja. Palikuši trijata pret pieciem "Latgale" sakarīgu spēli vairs parādīt nespēja, ātri ielaida divus vārtus un spēle jau bija galā. Diez vai mājiniekiem par mierinājumu kalpoja tas, ka Balodis mača beigās jau izdomāja pārkāpumus "Metalurga" rindās.

Nepārsteidza arī tas, kas notika pēc spēles beigām. Ierastās pateikšanās skatītājiem vietā liela daļa "Latgales" hokejistu ļoti dusmīgi devās uz ģērbtuvēm, nesaudzējot nevienu no priekšmetiem, kas atradās viņu ceļā. Tāpat nepārsteidza arī tas, ka pēc spēles vietējie līdzjutēji ar "sajūsmu" uzņēma galvenā tiesneša parādīšanos ārpus arēnas. Daži no skatītājiem nespēja arī noturēties, pasakot (un ne tikai) viņam visu ko par viņu domā.

Nekādā gadījumā nevēlos teikt, ka "Latgale" ir spēcīgāka par "Metalurgu" un noteikti būtu uzvarējusi. Liepājnieki izskatījās krietni labāk un mājiniekiem nebija variantu, tādēļ liepājnieki šajā spēlē patiešām uzvarēja, bet problēma tāda, ka spēle ritēja tikai 20 minūtes [pēc pirmās trešdaļas 1:0 "Metalurga" labā – aut.], atlikušo laiku par hokeju nosaukt grūti, tādēļ grūti teikt, kā būtu beigusies spēle, ja tā būtu ritējusi īstas 60 minūtes. Mača galvenais tiesnesis spēles laikā pilnībā zaudēja kontroli pār šo spēli. Jāpiemin, ka arī abu komandu treneri pēc spēles bija neapmierināti ar tiesāšanu, bet interesanti, kā šīs spēles tiesnešu darbību laukumā novērtēs Latvijas hokeja federācija.

Piebilde: Šajā rakstā tika aprakstītas tikai rupjākās tiesnešu kļūdas, jo pārējās uz to fonu izskatās vienkārši smieklīgi, bet tādu bija daudz.

  +4 [+] [-]

, 2009-03-11 16:33, pirms 15 gadiem
Pie mums-tā ir norma/ikdienišķa parādība...
un ne tikai hokejā...

  +7 [+] [-]

, 2009-03-11 16:38, pirms 15 gadiem
tiesnesi latvija ir izlasijusi tikaj 2 rindinas un jau tiesa svarigas speles

  +7 [+] [-]

, 2009-03-11 16:40, pirms 15 gadiem
Balodim tas izdodas ne pirmo reizi. Diemžēl.

Varbūt finālus vajadzētu tiesāt 2 galvenajiem tiesnešiem (kā tas notiek starptautiskās spēlēs, arī KHL un NHL)? Tiesa, tad tiesnešu brigāde visu laiku būtu viena un tā pati, jo augsta līmeņa galvenie tiesneši mums ir tikai divi - Zviedrītis un Odiņš.

  +7 [+] [-]

, 2009-03-11 16:41, pirms 15 gadiem
tas nav tikaj pret latgali pie mums tiesneši izvelas kuru komandu norakt lidz ar zemi
ps nezini cik gravitim tas savainojums nopietns

  +1 [+] [-]

, 2009-03-11 16:43, pirms 15 gadiem
ieprieksejos gados jau tiesaja kautkads ukris ja nemaldos

  +5 [+] [-]

, 2009-03-11 16:44, pirms 15 gadiem
Tas priekshmets ko Peks izmeta laukumaa bija dzeramaa pudele!Sestdien uz speeli neieshu jo nav veerts maksaat naudu lai skatiitos kaa striipains maita izdomaa savus noteikumus!Ljoti skumji ka Latvijas chempionats ir tik zemu, nevis no raadiitaas komandu speeles bet no tiesaashanas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-03-11 17:17, pirms 15 gadiem
Vai raksta autors nevareetu pameegjinaat rakstiit skaidraa?

  +1 [+] [-]

, 2009-03-11 17:19, pirms 15 gadiem
Federācijai uz PO jāaicina tiesneši no KHL,tur normāli tiesā un nebūs problēmu.

     [+] [-]

, 2009-03-11 17:21, pirms 15 gadiem
zzk rakstīja: Balodim tas izdodas ne pirmo reizi. Diemžēl.

Varbūt finālus vajadzētu tiesāt 2 galvenajiem tiesnešiem (kā tas notiek starptautiskās spēlēs, arī KHL un NHL)? Tiesa, tad tiesnešu brigāde visu laiku būtu viena un tā pati, jo augsta līmeņa galvenie tiesneši mums ir tikai divi - Zviedrītis un Odiņš.

Gan jau ka tie pasi hokejistiem maisiitos pa kaajaam

  -2 [+] [-]

, 2009-03-11 17:27, pirms 15 gadiem
Interesanti būtu no autora uzzināt, kā tad viņš spēj ar aci noteikt ledus kvalitāti. Raksts diezgan subjektīvs, so neņemu to īsti par pilnu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-03-11 18:20, pirms 15 gadiem
Ceru ka finālistus noskaidrosim godīgā cīņā.

Volx
Bija tiesnesim tai spēlē kļūdiņas, man ar likās ka bik par labu R2000, bet katrā ziņā nekas tāds lai teiktu ka tiesnesis vilka Rīgu. Ja var ticēt ko raksta, Dēpilī bijis stipri savādāk
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: NADEžDA

  +3 [+] [-]

, 2009-03-11 19:07, pirms 15 gadiem
NADEžDA rakstīja: Autor,tesnesi gadas kļudas,bet tu speli neredziji un tavs raksts nav objektivs.
Kā Jūs varat zināt, ka neredzēja?

  +1 [+] [-]

, 2009-03-11 19:08, pirms 15 gadiem
Latvijas tiesnešu kvalifikācija ir zema, par to nav šaubu. Savādāk jau nevar būt, ja vietējie soģi pārsvarā tiesā bērnu, jauniešu un amatieru spēles.
To, ka Balodis nogāzis podus, esot arī abi treneri atzinuši: liepajniekiem.lv: Leģionāru revanšs Daugavpilī :: Liepajniekiem.lv

Raksts gan stipri neobjektīvs, it sevišķi spriedumi par sodu adekvātumu. It sevišķi šis teksts:
[q]Jo ilgāk ritēja spēle, jo atklātāk noraidījumi tika doti tikai "Latgale" hokejistiem[/q].
Pat protokolā var redzēt, ka abu komandu spēlētāji tika noraidīti vienlīdz bieži, turklāt arī LM dabūja spēlēt trijatā pret pieciem daugavpiliešiem.
Par lielo sodu bez video noskatīšanās vispār nav vērts spriedelēt - neprofesionāļi no tribīnēm ļoti bieži nesaskata par ko ir jādod 5+20, it sevišķi, ja runa ir par savas komandas spēlētājiem, respektīvi lokālpatriotisms ņem virsroku pār objektivitāti.

  -1 [+] [-]

, 2009-03-11 19:18, pirms 15 gadiem
Grāvītis - Kumeļauskas,tesnesis neredzeja(spēle riteja jau tālak)un grudeņu uz apmaļi fikseja lineja tesnesis.

     [+] [-]

, 2009-03-11 19:58, pirms 15 gadiem
psc, vai tieshaam tiesneshiem butu jacvelk shada komanda uz priekshu??? ja javelk ,ta ka vinji grib spelet finala?! protams kauns gan liepajai kur nu veel tiesneshiem! bet pie mums jau avr runat cik gribi, neviens nesaks neko darit kamer rezii nenotiks kaads ''lauziens" piemer kaads tiesnehsus pie izejas sagaidiis un uzprasiis uzpipet

  +2 [+] [-]

, 2009-03-11 20:14, pirms 15 gadiem
nu jaaa Latgales 4ali mala4i itiipa6i pelss,vins ir viens no labaakajiem latvijas jaunajiem hokejistiem,un laba ir Pavlova mainja Bajaruuns un Vabiscevics,Vabiscevics vispaar visus pa bortiem dragaa bez variantiem dod ieksaas,mazins bet aatrs un tehnisks,nezinu kur tie Latvijas treneri skataas itiipasi resnais miljuuns un tas Maticins stulbais mario

     [+] [-]

, 2009-03-11 21:33, pirms 15 gadiem
NADEžDA rakstīja: Grāvītis - Kumeļauskas,tesnesis neredzeja(spēle riteja jau tālak)un grudeņu uz apmaļi fikseja lineja tesnesis.
Ne vinjsh tieshi uz vinjiem abiem taja briidii skatiijaas!Un pats arii nosvilpa kad Gravitis neceelaas!Bet roku nebija paceelis jo neuzskatiija ka buutu sods!Liidz kameer pieslidoja klaat

     [+] [-]

, 2009-03-11 22:14, pirms 15 gadiem
tiesāšana vakar bija stipri zem normas. Protams,kā Latgales atbalstītājam nedaudz kremt zaudējums, tomēr tāda tiesāšana nebija redzēta nevienā no BAČ spēlēm... Kumelauska noraidījums bija vispār ļoti dīvains un līnijtiesnesis brīžiem vispār nesaprata, kad ir zona, kad nav,kad sviplt,ko svilpt...

P.S-abām komandām vairākums ir vnk nožēlojams

  +1 [+] [-]

, 2009-03-12 09:45, pirms 15 gadiem
NADEžDA rakstīja: Autor,tesnesi gadas kļudas,bet tu speli neredziji un tavs raksts nav objektivs.
es biju uz to spēli, visu redzēju, un man nepatika daudzas lietas, piemēram, tas lietuvieša (Kumeļauskas) noraidījums līdz spēles beigām, jo tur nebija par ko dot tādu sodu, vai piemēram, liepājnieks nogāž tādā pašā veidā pretinieku, tad vēl pēc svilpes ar dūri iešķeļ pa pieri, rezultātā uz noraidījuma sēž viens liepājnieks uz 2 minūtēm, un viens latgalietis uz 2 min, kā tā varbūt??? cūcība kaut kāda