Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Rīt startē handbola 1. bundeslīga. Lilienfelda debija pārceļas uz trim mēnešiem...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Rīt startē handbola 1. bundeslīga. Lilienfelda debija pārceļas uz trim mēnešiem...
Evaram Klešnikam šī būs jau 11. sezona Vācijā un 9. sezona Vācijas 1. bundeslīgā.

Pirmo reizi Vācijas 1. handbola bundeslīgā, kas tiek uzskatīta par spēcīgāko klubu handbola līgu pasaulē, ir trīs Latvijas izlases spēlētāji - Evars Klešniks, Aivis Jurdžs un Ģirts Lilienfelds. Jau rīt pirmās jaunā čempionāta spēles, taču diemžēl tikai divi no trim Latvijas handbolistiem varēs iziet laukumā - Ģirtam vakar treniņā labās rokas apakšdelma trauma, roka ģipsī, otrdien tiks veikta arī operācija un tas nozīmē, ka sezonas sākums (diemžēl arī izlases kontekstā) būs bez viņa.

Vācijas 1. bundeslīgā pirms starta būtiskākais jautājums ir par to, vai THW "Kiel" līdz ar Tjerī Omeijera, Daniela Narcisa, Momira Iliča un Markusa Ālma aiziešanu būs "izlaidis gaisu" - proti, vai pēdējo gadu titulētākais Vācijas klubs tiks gāzts no troņa. Sezonas pirmo trofeju Ķīle jau neieguva - Superkausa izcīņā ar 26:29 zaudēts vicečempionam SG "Flensburg-Handewitt", kuru daudzi uzskata par galveno pretendentu uz titulu.
Kopš 2008. gada, kad pie THW "Kiel" stūres galvenā trenera lomā stājās islandietis Alfreds Gislasons, "zebras" ir ieguvušas 13 titulus (4 reizes Vācijas čempioni, 4 reizes kausa ieguvēji, 3 reizes Superkausa ieguvēji un 3 reizes EHF Čempionu līgas uzvarētāji), turklāt katru gadu tika iegūts vismaz viens tituls. Vai šis būs pēc ilgāka laika pirmais tukšais gads? Laiks rādīs. Komandas rindās tomēr palika vairāki lieliski spēlētāji ar čehu Filipu Jihu priekšgalā, atnāca tādi pazīstami spēlētāji kā dāņi Johans Sjēstrands un Rasmuss Lauge Šmits, kā arī lielais talants no Tunisijas Vēls Jalluzs. Treneris Gislasons "Sport Bild" slejās atzīts, ka "mēs vairs neesam favorīti" un spēle par Superkausu to it kā tikai apliecina, taču cāļus labāk tomēr skaitīsim pavasarī...

Intriga cīņā par čempionu titulu solās būt vēl lielāka un starp tā pretendentiem bez jau minētā SG "Flensburg-Handewitt" ir vēl vismaz 3-4 komandas - Aleksandra Pētersona pārstāvētais "Rhein-Neckar Lowen" (pastiprinājies ar tādiem spēlētājiem kā Nikola Manojlovičs un Sergejs Gorboks), Berlīnes "Fuchse" (Ivans Nincevičs) un HSV "Hamburg" (Žoans Kaneljass, Petars Džordžičs, Henriks Tofts Hansens, Adrians Pfāls, Markuss Kleverlijs, Davors Dominikovičs; toties prom ir Igors Vori un Marcins Lijevskis), par medaļām spēkosies un galvenos titula pretendentus "terorizēs" TBV "Lemgo", SC "Magdeburg" un, iespējams, pagājušās sezonas lielākie pārsteigumi TSV "Hannover-Burgdorf" un HSG "Wetzlar". Ja favorītus min vairākus un to darīt neviens neriskē, tad izteiktus pastarīšus gan minēt neviens negrib. Parasti par vietas saglabāšanu 1. bundeslīgā spēkojas jaunpienācēji no 2. bundeslīgas un arī šosezon visticamāk būs tāpat, taču, piemēram, aizvadītajā sezonā no 1. bundeslīgas izkrita viens no slavenākajiem vācu klubiem TV "Grosswallstadt".

Kādas ir abu "mūsu" komandu izredzes? Pēc pārsteiguma (7. vieta) pagājušajā sezonā un slavenā Ivano Baliča atnākšanas (sezonas sākumā no horvāta gan nekādus brīnumus nevajadzētu gaidīt) Veclāras klubam, kuram neilgi pirms sezonas pievienojās Evars Klešniks, vajadzētu būt vismaz tik pat augstu, bet... Tā ir spēcīgākā vīriešu handbola klubu līga pasaulē. Veclāras komandu bez Baliča un Klešnika papildināja vārtsargs Magnuss Dāls no izputējušā Spānijas vicečempiona Madrides "Atletico", Deniss Krauze no VfL "Gummersbach", vārtsargs Andreass Volfs no TV "Grosswallstadt", Kents Robins Tēnesens un Kristians Bliznacs no IK "Savehof", Sebastians Vēbers un Florians Lauds no TV "Huttenberg" un pašu kluba jaunie spēlētāji. Savainojumu dēļ no sastāva izkrita slovāks Daniels Valo un saspēles vadītājs bosnietis Adnans Harmandičs, taču viņiem jau ir aizvietotāji - attiecīgi Klešniks un Baličs, kaut gan Baliču saukt par kāda aizvietotāju ir kaut kā nepierasti... Jaunpienācējiem, bet īpaši Klešnikam un Baličam, kuri komandā ir tikai nesen, būs vajadzīgs laiks, kamēr viņi iespēlēsies komandā, tāpēc starts var arī nesanākt, taču Veclārā cer, kas viņu komanda jaunajā sezonā spēkosies par vietu Eiropas kausu izcīņā.

ThSV "Eisenach" galvenais uzdevums ir saglabāt vietu 1. bundeslīgā. Komandai ir mazākais budžets visā 1. bundeslīgā (apmēram 1,5 miljoni eiro), taču tas vēl nenozīmē, ka Aizenahas komandai būs arī vismazāk punktu. Zaudējums Vācijas kausa izcīņas 1. kārtā 3. līgas klubam tikai papildus mobilizēs komandu. Sezonu mijā Tīringenes spēcīgāko komandu papildinājuši ne tikai Aivis Jurdžs un viens no Igaunijas izlases līderiem Deners Jānimā, bet arī Islandes izlases spēlētājs Bjarki Elissons, vārtsargs Rene Villadsens no "Sonderjyske" (Dānija), Slovēnijas izlases spēlētājs Peters Puceljs no valsts čempionvienības RK "Gorenje Velenje" un pašu jaunie spēlētāji. Zaudējums ir horvāta Dujes Miljaka aiziešana, jo vēl nevar zināt, kā un vai spēs viņu aizsardzībā aizstāt Puceljs. Protams, ka liels zaudējums ir Ģirta Lilienfelda izkrišana no ierindas, kuram savu debiju Vācijas 1. bundeslīgā būs jāatliek uz vēlāku rudeni - apmēram uz trim mēnešiem...

HSG "Wetzlar" pirmajā spēlē sestdien savā laukumā tiksies ar TBV "Lemgo", ar kuru pagājušajā sezonā sadalīja uzvaras uz pusēm - 31:28 savā laukumā un 27:30 viesos. ThSV "Eisenach" atgriešanās spēle 1. bundeslīgā arī būs sestdien un arī savā laukumā - ar Aivja Jurdža bijušo komandu TSV "Hannover-Burgdorf". Abām komandām šī būs pirmā savstarpējā tikšanās 1. bundeslīgā.

P.S. Nelaime nenāk viena - starptautiskajā turnīrā Zaporožjē smagu savainojumu - sarāva krusteniskās saites - dabūja līnijas spēlētājs Jānis Glušaks, kurš jaunajai sezonai gatavojās Krasnodaras SKIF rindās. Viņam "pauze" būs uz apmēram pusgadu un līdz ar to tike atlikta ne tikai Jāņa debija Krievijas superlīgā, bet arī viņa atgriešanās Latvijas izlases rindās.